ΣΙΝΕΜΑ

Γονείς προσοχή! 5 λόγοι ενθουσιασμού για το φετινό Παιδικό κι Εφηβικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας

Η 2η διοργάνωση του πετυχημένου νέου Φεστιβάλ της πόλης ξεκινά σήμερα και είναι τέλεια για παιδιά κάθε ηλικίας.

Μετά το πετυχημένο περσινό πρώτο εγχείρημα, το Παιδικό κι Εφηβικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας επιστρέφει φέτος 18-24 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και στον Δαναό, ενισχύοντας τις ιδέες που αγάπησε πέρσι το κοινό κάθε ηλικίας, αλλά και φέρνοντας κάποιες συναρπαστικές νέες προτάσεις.

Γονείς κάθε ηλικίας, με παιδιά κάθε ηλικίας: ρίξτε μια ματιά, γιατί αυτό είναι το κινηματογραφικό Φεστιβάλ για τα παιδιά σας (και για εσάς).

Με τη φετινή διοργάνωση να ξεκινά απόψε, ξεχωρίζουμε μερικά highlights. Αναλυτικές λεπτομέρειες, πρόγραμμα, αίθουσες και εισιτήρια μπορείτε να δείτε στο επίσημο σάιτ.

Ρίχτε μια ματιά στο φετινό τρέιλερ, από τον σκηνοθέτη Μπάμπη Μακρίδη, και περνάμε στα highlights:

Έναρξη στο Παιδικό Χωριό SOS στη Βάρη: «Επιλέξαμε να γιορτάσουμε την έναρξη της δεύτερης χρονιάς ανάμεσα στα παιδιά και τις οικογένειές τους στο Παιδικό Χωριό SOS στη Βάρη», λένε οι Αμάντα Λιβανού και Καλλιόπη Χαραλάμπους-Κριέφ, Πρόεδρος και Διευθύντρια του Φεστιβάλ. «Μαζί μας θα είναι και τα παιδιά που φιλοξενούμε από τους Αρκιούς και τα Πράμαντα Ιωαννίνων. Δημιουργούμε έτσι μια παρέα, μια μικρή κοινότητα παιδιών από διαφορετικά μέρη η οποία θα μοιραστεί μια κοινή, μοναδική εμπειρία». Η έναρξη θα γίνει με την προβολή της ταινίας «Binti» της Φεντερίκε Μίγκομ, για ένα 12χρονο κορίτσι γεννημένο στο Κονγκό αλλά που έχει ζήσει όλη της τη ζωή στο Βέλγιο, χωρίς να έχει νόμιμα χαρτιά, αλλά θέλοντας να ζήσει μια ήρεμη ζωή, με όνειρο να γίνει διάσημη vlogger.

Τα παιδιά από την Ε’ και ΣΤ’ τάξη από τα δημοτικά σχολεία Αρκιών και Πραμάντων Ιωαννίνων θα φιλοξενηθούν μαζί με τους συνοδούς τους για 4 μέρες στην Αθήνα, θα παρακολουθήσουν την πρεμιέρα του Φεστιβάλ, πολλές δραστηριότητες, και θα ξεναγηθούν στον Αρχαιολογικό Χώρο και το Μουσείο της Ακρόπολης.

Ταινίες για παιδιά κάθε ηλικίας: Το πρόγραμμα είναι προσεκτικά χωρισμένο σε ηλικιακές ζώνες, μοιράζοντας τις ταινίες θεματικά και υφολογικά σε ηλικιακές ομάδες υποψήφιων θεατών. Ταινίες μικρού μήκους χωρίς διαλόγους για “την πρώτη φορά σινεμά” παιδιών από 3 χρονών, ζωντανή μεταγλώττιση σε φιλμάκια για παιδιά από 6 ετών, μικρά και μεγάλου μήκους έργα με ελληνικούς υπότιτλους για παιδιά από 8 ετών, ιστορίες για τη νέα γενιά και τη σύγχρονη κουλτούρα για παιδιά από 10 ετών, teen spirit ταινίες για την κοινωνική ζωή, τις καθημερινές απαιτήσεις, τα social media, τη σεξουαλική αφύπνιση στη ζώνη των 13 ετών και πάνω.

Πραγματικά όμως, ΚΑΘΕ ηλικίας: Για πρώτη φορά φέτος το Φεστιβάλ προσφέρει την πρώτη κινηματογραφική εμπειρία ακόμα και σε παιδιά μικρότερα των 3 ετών! Ένα πρόγραμμα κινουμένων σχεδίων σύντομης διάρκειας θα παίζει καθώς τα μωρά θα μπορούν να μπουσουλήσουν, να περπατήσουν ή να τρέξουν σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα με μαλακές επιφάνειες, φιλικό φωτισμό και χαμηλό ήχο.

Πάρτε τα μωρά κι ελάτε σινεμά: Σε συνεργασία με τις Νύχτες Πρεμιέρας, το Φεστιβάλ διαθέτει και μια ειδική, Crybaby Matinee προβολή, για γονείς που μπορούν να παρακολουθήσουν το απολαυστικό «Downton Abbey» με τα μωρά τους αγκαλιά. Στην αίθουσα επιτρέπονται τα καροτσάκια, τα καθισματάκια μωρών και οι μετακινήσεις.

Και πολλές παράλληλες δράσεις: Επιστρέφουν και φέτος τα εργαστήρια κινηματογράφου, σχεδιασμένα για διαφορετικές ηλικιακές ομάδες, ώστε να εισάγουν παιδιά διαφορετικών ηλικιών στην εμπειρία του σινεμά. Ενώ στο φουαγιέ της αίθουσας Δημήτρης Μητρόπουλος του Μεγάρου Μουσικής ένα ειδικά διαμορφωμένο playroom περιμένει τα παιδιά για να παίξουν με εφαρμογές εκπαιδευτικού χαρακτήρα.

INFO

Πού: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος), Σινεμά Δαναός

Πότε: Δευτέρα 18 Νοεμβρίου ως Κυριακή 24 Νοεμβρίου.

Αναλυτικό πρόγραμμα: www.athicff.com + www.megaron.gr + danaoscinema.gr