ΣΙΝΕΜΑ

Είναι έτοιμο το σύμπαν για Όσκαρ ερμηνείας στον Adam Sandler;

Το πρώτο βραβείο Α’ Ανδρικού Ρόλου της χρονιάς πήγε στον δημοφιλή (και αμφιλεγόμενο) κωμικό. Η οσκαρική υποψηφιότητα μοιάζει να έρχεται.

Είναι ασαφές πότε ξεκινά κάθε χρόνο η οσκαρική κούρσα, άλλοτε μια ταινία στις Κάννες θα δημιουργήσει σούσουρο, πιο συχνά στη Βενετία θα γίνει χαμός, συχνά υπάρχουν επερχόμενες παραγωγές τόσο δυνατές που νιώθεις πως εξαρχής η μοίρα τους ήταν να φτάσουν στα Όσκαρ. Όμως όταν μιλάμε για κάτι το χειροπιαστό, η αφετηρία είναι η λίστα του National Board of Review, ο οργανισμός που κάθε χρόνο δίνει τα πρώτα βραβεία-ενδείξεις για το πού θα κινηθεί η οσκαρική κουβέντα.

Δεν συμπίπτουν τελικά και πάρα πολύ, οπότε μην τρέξετε ακόμα να βάλετε τα μεγάλα στοιχήματα, αλλά πάντως αξίζει να αναφέρουμε πως πέρσι πέτυχαν την ταινία που τελικά θα κέρδισε το Όσκαρ, δηλαδή το «Green Book». (Επίσης πέτυχαν τη Ρετζίνα Κινγκ για το Β’ Γυναικείο στο «Beale Street».) Χθες ανακοινώθηκαν οι νικητές του NBR και σε μεγάλο βαθμό κινήθηκαν εκεί που περιμένουμε πως θα παίξουν πολύ και τα Όσκαρ: «Ιρλανδός» για Καλύτερη Ταινία, Ρενέ Ζελβέγκερ για Α’ Γυναικείο (για το «Judy»), Μπραντ Πιτ για Β’ Ανδρικό (για το «…Χόλιγουντ»), ο ίδιος ο Κουέντιν Ταραντίνο.

Όμως το πιο πολυσυζητημένο από όλα τους τα αποτελέσματα ήταν στην κατηγορία Α’ Ανδρικού Ρόλου. Εδώ και καιρό θεωρούμε πως η συγκεκριμένη κούρσα θα παιχτεί βασικά ανάμεσα σε δύο διεκδικητές, τον Γιοακίν Φοίνιξ του «Τζόκερ» και τον Άνταμ Ντράιβερ του «Marriage Story». Αυτό που το NBR αναρωτιέται είναι, «κι αν λέγαμε όχι;».

Εγένετο, βραβείο Α’ Ανδρικού Ρόλου στον Άνταμ Σάντλερ.

Για να είμαστε ξεκάθαροι, ο Σάντλερ έτσι κι αλλιώς ήταν ανάμεσα στις γερές πιθανότητες για υποψηφιότητα για τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στο «Uncut Gems», οπότε αυτό δεν είναι κάποια αληθινά καινούρια πληροφορία. Και για να είμαστε ακόμα πιο ξεκάθαροι, ο Άνταμ Σάντλερ είναι έτσι κι αλλιώς τέλειος.

Ναι, συγγνώμη, #outofyourculticloset κλπ. Μου αρέσει ο Άνταμ Σάντλερ. Δεν είναι αυτή μια θέση που είχα πάντα, αλλά μία που κάπως υιοθέτησα στο πέρασμα του χρόνου. Άλλοι ωριμάζουν, εγώ σταθερά καλλιεργώ αγάπη για τον Άνταμ Σάντλερ. Μου αρέσει όταν ντύνεται θλιμμένος κλόουν, μου αρέσει όταν είναι άβολο romantic lead («50 First Dates»), μου αρέσει όταν παίζει arty συναίσθημα («Punch-Drunk Love»), μου αρέσει κι όταν σέρνεται με βαριεστημένο τρόπο σε κάποια κωμωδία. Μια από τις αγαπημένες μου ερμηνείες της φετινής χρονιάς είναι ο Άνταμ Σάντλερ, όχι στο «Uncut Gems» (που δεν έχω δει ακόμα) αλλά στο «Murder Mystery», του οποίου είμαι μεγάλος υποστηρικτής (είναι ωραιότατο, και αστείο, και τίμιο, και ανεξάντλητα rewatchable!). Και στο οποίο ο Σάντλερ δίνει μια από τις πιο “νεκρός-μέσα-μου” κωμικές ερμηνείες της χρονιάς, ακριβώς επειδή μοιάζει τόσο πλήρως ασυγκίνητος από την γραφική κινηματογραφικότητα του μυστηρίου που εκτυλίσσεται γύρω του.

Ο Σάντλερ δε θα προταθεί για Όσκαρ για το «Murder Mystery» βέβαια (αν και θα έπρεπε!) αλλά ένιωσα πως πρέπει να ξεκαθαρίσω τη θέση μου. Αυτός εδώ είναι πλέον ένας αναπολογητικά pro-Σάντλερ χώρος. Σε αυτό λοιπόν το πλαίσιο, καλωσορίζουμε με ενθουσιασμό τα νέα πως έχει μπει για τα καλά στην οσκαρική κούρσα.

(Βρίσκω πολύ αστείο που ο ίδιος ο Σάντλερ, εν μέσω οσκαρικής κούρσας για το «Uncut Gems», συνεχίζει να έχει header εικόνα στο twitter το «Murder Mystery».)

Όχι πως είναι τρομερή έκπληξη η συγκεκριμένη εξέλιξη. Το «Uncut Gems» είναι η νέα ταινία των αδερφών Σάφντι, των σκηνοθετών του φοβερού «Good Time» με τον Ρόμπερτ Πάτινσον. Εκείνη η ταινία είχε ίσως την ερμηνεία της καριέρας του Πάτινσον, θα εκπλαγούμε αν το ίδιο συμβεί εδώ με τον Σάντλερ; Μέχρι να δούμε αν και πώς θα φτάσει η ταινία στα μάτια μας στην Ελλάδα, ακολουθούμε απλώς την εκτόξευση του κωμικού στον οσκαρικό γαλαξία.

Σε μια δυνατή κούρσα με δύο μεγάλα φαβορί, έναν Ρόμπερτ ντε Νίρο που κανείς δε ξέρει πού μπορεί να φτάσει, και δύο θέσεις να παίζονται ανάμεσα σε 4-5 ηθοποιούς, αυτή η διάκριση του Σάντλερ μπορεί να του δώσει την όποια ώθηση χρειαζόταν ώστε να φτάσει, αν όχι παραπάνω, έστω στην υποψηφιότητα.

Σύμπαν, είσαι έτοιμο για τη φράση “ο υποψήφιος για Όσκαρ Άνταμ Σάντλερ”; Επειδή πρόκειται να γίνει πραγματικότητα.

***

Πώς σχηματίζεται η κατηγορία Α’ Ανδρικού Ρόλου με τα ως τώρα δεδομένα:

ΤΑ ΦΑΒΟΡΙ

  • Γιοακίν Φοίνιξ, «Τζόκερ»
  • Άνταμ Ντράιβερ, «Ιστορία Γάμου»

ΣΙΓΟΥΡΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ, ΑΛΛΑ ΠΟΣΟ ΨΗΛΑ;

  • Ρόμπερτ Ντε Νίρο, «Ο Ιρλανδός»

ΠΕΝΤΕ ΟΝΟΜΑΤΑ ΓΙΑ ΔΥΟ ΘΕΣΕΙΣ

  • Λεονάρντο ΝτιΚάπριο, «Κάποτε… στο Χόλιγουντ»
  • Άνταμ Σάντλερ, «Uncut Gems»
  • Αντόνιο Μπαντέρας, «Πόνος και Δόξα»
  • Έντι Μέρφι, «Dolemite is my Name»
  • Τζόναθαν Πράις, «Οι Δύο Πάπες»

ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΚΠΛΗΞΗ;

  • Κρίστιαν Μπέιλ, «Κόντρα σε Όλα»
  • Τάρον Έτζερτον, «Rocketman»
  • Τζορτζ ΜακΚέι, «1917»
  • Πολ Γουόλτερ Χάουζερ, «Richard Jewell»

ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΑ ΟΣΚΑΡ

Το «Marriage Story» μπορεί να προταθεί για όλα τα Όσκαρ ερμηνειών