OSCARS

“Δεν το πιστεύω ότι μια ταινία για περίοδο πήρε Όσκαρ!”

Ο εκπληκτικός λόγος της νικήτριας του Όσκαρ Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους.

Όταν η Rayka Zehtabchi, η σκηνοθέτις του νοκιμαντέρ μικρού μήκους ‘Period. End of Sentence.’ ανέβηκε στη σκηνή ήθελε να κάνει ξεκάθαρο ότι δεν κλαίει γιατί έχει περίοδο, αλλά από τη συγκίνησή της που κέρδισε το Όσκαρ της αντίστοιχης κατηγορίας.

“Δεν κλαίω γιατί έχω περίοδο. Κλαίω γιατί δεν το πιστεύω ότι μία ταινία που αφορά την περίοδο μόλις κέρδισε ένα Όσκαρ’, δήλωσε η Ινδή σκηνοθέτις, κερδίζοντας τις φωνές και τα χειροκροτήματα των παρευρισκομένων.

Η ταινία αφορά ένα μικρό αγροτικό χωριό της Ινδίας, όπου οι γυναίκες έρχονται αντιμέτωπες με το στίγμα της περιόδου και της περιορισμένης πρόσβασης σε σερβιέτες. Ωστόσο, μία νέα μηχανή επιτρέπει στις γυναίκες να κατασκευάζουν μόνες τους τις σερβιέτες τους και να δώσουν τη μάχη τους για την ισότητα.

Η Melissa Berton, η παραγωγός του φιλμ και καθηγήτρια Αγγλικών σε λύκειο του Los Angeles δήλωσε ότι “αυτή η ταινία ξεκίνησε γιατί οι μαθητές λυκείου εδώ και οι γενναίοι συνεργάτες μας στην Action India ήθελαν να κάνουν τη διαφορά, μία διαφορά σε ένα θέμα που αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα (…) Η περίοδος πρέπει να τελειώνει μία πρόταση και όχι την εκπαίδευση ενός κοριτσιού”.