Jordan Strauss/Invision/AP
OSCARS

Ο Jordan Peele κέρδισε Όσκαρ με το ‘Get Out’ και έγραψε ιστορία

Μια ταινία τρόμου κέρδισε Όσκαρ Σεναρίου κι ο Peele έγινε ο πρώτος μαύρος που κερδίζει τη συγκεκριμένη κατηγορία. Τι ζούμε.

Φαντάσου να είσαι γνωστός κυρίως για μια σειρά με κωμικά σκετσάκια και μια μέρα ξαφνικά κερδίζεις Όσκαρ. Κι όχι απλά κερδίζεις Όσκαρ, αλλά σας παράλληλα ένα σωρό όρια κάνοντάς το.

Το ‘Get Out’, μια πολύ καλή ταινία τρόμου που βγήκε στις αίθουσες πέρσι τέτοιο καιρό ως ένα περίεργο κράμα σάτιρας, τρόμου και κοινωνικής αλληγορίας, έγινε άμεσο success story, όμως ακόμα και τότε θα ήταν δύσκολο να προβλέψει κανείς πως όντως θα άντεχε το hype για έναν ολόκληρο χρόνο μέχρι τα Όσκαρ. Και, επαναλαμβάνουμε, για μια ταινία τρόμου. Μια ταινία τρόμου όπου ο μαύρος ήρωας τα βάζει με τους λευκούς προοδευτικούς που είναι οι κακοί της υπόθεσης.

Αυτή η ταινία όχι Όσκαρ δεν κερδίζει, με το ζόρι γυρίζεται.

Λέει στην ευχαριστήρια ομιλία του ο Peele:

“Σταμάτησα να γράφω αυτή την ταινία 20 φορές επειδή νόμιζα πως ήταν αδύνατο να δουλέψει, επειδή νόμιζα πως κανείς δε θα έκανε αυτή την ταινία, αλλά συνέχισα να επιστρέφω σε αυτήν επειδή πίστευα πως αν κάποιος με άφηνε να την κάνω τότε οι άνθρωποι θα την άκουγαν, θα την έβλεπαν.”

Όταν είχε μιλήσει στο PopCode, είχε εκφράσει αντίστοιχες αγωνίες:

Yπήρχαν στιγμές ενώ το έγραφα που μου έρχονταν δάκρυα. Κάπου στα μισά της όλης διαδικασίας συνειδητοποίησα για τι ακριβώς μιλούσε αυτή η ταινία και ότι της έμελλε να αφορά την ίδια μας τη φωνή.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

Όσκαρ 2018: Όλοι οι νικητές

Η ταινία γυρίστηκε και έγινε εμπορική επιτυχία και, ναι, έφτασε ως τα Όσκαρ. Σε πείσμα ψηφοφόρων, κυρίως μεγαλύτερης ηλικίας, που αρνούνταν πεισματικά να δεχτούν πως ένα τέτοιο έργο μπορεί να θεωρείται ‘οσκαρικό’, ο Jordan Peele κέρδισε το Όσκαρ Πρωτότυπου Σεναρίου και έγινε ταυτόχρονα ο πρώτος μαύρος που κερδίζει τη συγκεκριμένη κατηγορία.

Δες εδώ όλη του την ομιλία:

 

Απόλαυσε το έτερόν του ήμισυ στην εκπομπή ‘Key & Peele’ να πανηγυρίζει το Όσκαρ του φίλου του:

Και νάτος εδώ με το έτερόν του ήμισυ και στη ζωή, την φοβερή κωμικό Chelsea Peretti:

Jordan Strauss/Invision/AP / Jordan Strauss/Invision/AP

Jordan Peele και Chelsea Peretti στις αφίξεις των Όσκαρ (Jordan Strauss/Invision/AP)

Η οσκαρική νίκη του Jordan Peele και του ‘Get Out’ σπάει αρκετά φράγματα. Κι όχι τόσο λόγω της όποιας τυπικής πρωτιάς, όσο για την ουσία του ζητήματος. Που είναι πως μια μαύρη ταινία, μια μαύρη ταινία τρόμου, αναδεικνύεται σε σενάριο της χρονιάς από την οσκαρική Ακαδημία, κάτι που λίγο καιρό πριν θα φάνταζε απλά αδιανόητο. Κάπου ανάμεσα στη διεύρυνση της Ακαδημίας με νέα μέλη, και στο άνοιγμα της σκέψης γενικότερα ως προς το τι καθιστά μια ταινία ‘οσκαρική’, βρισκόμαστε μπροστά σε αποτελέσματα ιστορικής σημασίας.

“Νομίζω πως αυτή η ταινία αψηφά πολλές από τις προσδοκίες που υπήρχαν για αυτήν,” μας έλεγε πέρσι ο Peele. “Πολλοί αρχικά πίστευαν πως “α, είναι αυτή η μαύρη αμερικάνικη ταινία για λίγους” αλλά διαπιστώνουμε πως τελικά την πιάνουν όλοι. Και είναι σχεδιασμένη ώστε να αφορά πολύ κόσμο.” Και τώρα, είναι πλέον βραβευμένη με Όσκαρ.

|Η ποπ κουλτούρα μέσα από εικόνες| Ακολούθησε το Ιnstagram account του Popcode.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

Συνέντευξη: O Jordan Peele δάκρυζε όταν έγραφε το ‘Get Out’
Τα πάντα για τα Όσκαρ