OSCARS

Oscars 2020: Μέλη της Ακαδημίας αποκαλύπτουν γιατί αποκλείστηκε ο Sandler, η Lopez και άλλοι

Ψηφοφόροι της Ακαδημίας μοιράζονται ανώνυμα τους λόγους που δεν προτάθηκαν για Oscar μεγάλα ονόματα της βιομηχανίας.

Η κούρσα για τα Oscars του 2020 ξεκίνησε τυπικά – όπως και κάθε ετήσια τέτοια κούρσα – από τα Gotham Awards. Τα βραβεία Ανεξάρτητου Κινηματογράφου στη Νέα Υόρκη που κάθε χρόνο σηματοδοτούν την έναρξη της σεζόν βραβείων. Ανεπίσημα ωστόσο, η κούρσα ξεκινά από τα μεγάλα κινηματογραφικά φεστιβάλ (Κάννες, Βενετία, Τορόντο, Sundance, Telluride). Εκεί ξεπηδούν πάντα σχόλια και κριτικές που επισημαίνουν όσες ερμηνείες και φιλμ θα είχαν σοβαρές ελπίδες να βρεθούν στη μεγάλη βραδιά του κινηματογράφου.

Τα OSCARS® 2020 αποκλειστικά στην COSMOTE TV: το κανάλι COSMOTE CINEMA OSCARS ΗD με οσκαρικές ταινίες, καθημερινές προβολές με βραβευμένες παραγωγές, ταινίες μεγάλων σκηνοθετών, αγαπημένα classics και animations έως 16/2.

Ανάμεσά τους λοιπόν, είχαν μπει εξαρχής στη συζήτηση ο Adam Sandler για το ‘Uncut Gems’, η Jennifer Lopez για το ‘Hustlers’ και ο Eddie Murphy για το ‘Dolemite Is My Name’. Οι ερμηνείες των τριών σταρ είχαν βρει υποστηρικτές από την πρώτη στιγμή που οι ταινίες τους έκαναν πρεμιέρα στα φεστιβάλ στις αρχές του φθινοπώρου, όταν όμως ανακοινώθηκαν οι φετινές υποψηφιότητες για τα Oscars το όνομά τους δεν ακούστηκε ποτέ.

Σε ανώνυμες δηλώσεις τους στο New York Post, μέλη της Ακαδημίας απέδωσαν σε συγκεκριμένους, δυστυχώς προβλέψιμους λόγους τον αποκλεισμό των τριών ηθοποιών από την τελετή.

Όταν έγραφα για τις πιθανότητες της Lopez τον περασμένο Οκτώβριο, είχα προβλέψει πως όσο θα πλησιάζαμε στις υποψηφιότητες θα μειώνονταν. Η Lopez είναι ένα τεράστιο brand που εμπεριέχει υποκριτική, τραγούδι, χορό, επιχειρήσεις, σελέμπριτι στάτους, την υψηλού προφίλ της σχέση με τον A-Rod, εξώφυλλα σε tabloids, μια Jenny from the Block που θυμίζει στην Ακαδημία ότι δεν είναι ακριβώς ‘δικιά της’.

Φαίνεται πως έπεσα μέσα γιατί ένα από τα μέλη δήλωσε το εξής: «Αρχικά, το ‘Hustlers’ δεν είναι η τυπική ταινία για τα Oscars. Είναι λίγο άξεστη και υποθέτω ότι κάποιοι στο εκλογικό σώμα των ηθοποιών δεν την είδαν καν», τόνισε. «Οι ηθοποιοί έχουν υπόψιν τους την Jennifer Lopez περισσότερο ως φαινόμενο παρά ως ηθοποιό. [Είναι όπως πέρσι που] η Lady Gaga έχασε το Oscar στην Olivia Colman – μία καθαρόαιμη ηθοποιό».

Παραπλήσιο σνομπάρισμα επηρέασε και τις ευκαιρίες του Sandler που, παρά την αναγνωρισμένη δραματική του δουλειά στο ‘Uncut Gems’ και σε ταινίες όπως το ‘Meyerowitz Stories’ και το ‘Punch-Drunk Love’, δεν μπορούν οι συνάδελφοί του να αντιμετωπίσουν ως Σοβαρό Ηθοποιό.

«Η ερμηνεία του ήταν πραγματικός άθλος», σχολιάζει ένα διαφορετικό μέλος. «Αναδεικνύεται ως ένας αληθινά σπουδαίος ηθοποιός, αλλά μετά πάει και κάνει κακόγουστες κωμωδίες στο Netflix που είναι τρομερά ηλίθιες». Και κάπως έτσι, πολλά από τα μέλη της Ακαδημίας δεν θα ασχολήθηκαν καν να δουν το ‘Uncut Gems’.

«Είναι πολλές οι ταινίες, πολλές ερμηνείες κάθε χρονιά για να παρακολουθήσουμε. Δυστυχώς, οι ηθοποιοί γίνονται brands. Το brand του Sandler δεν ουρλιάζει ‘Oscar’, αλλά του Leo DiCaprio και του Jonathan Pryce το κάνουν».

Εικάζεται επίσης πως έπαιξε ρόλο και η συνέντευξη του Sandler στον Howard Stern, όπου αστειεύτηκε λέγοντας: «Αν δεν πάρω το Oscar, θα επιστρέψω και θα κάνω μια ταινία τόσο επιτηδευμένα κακή, απλά για να σας κάνω να πληρώσετε». Ήταν ξεκάθαρα χιούμορ, αλλά όπως συμπλήρωσε ένας άλλος ψηφοφόρος, «υπήρχε μια έπαρση στον Adam, μια έλλειψη σεβασμού».

Το ίδιο εντόπισαν και στην περίπτωση του Eddie Murphy που, όπως δήλωσαν, παραέκανε δυνατή καμπάνια για τα γούστα τους. Συμπεριλαμβανομένης και μιας παρουσίασης στο ‘Saturday Night Live’ απ’ όπου έκανε αποχή για 35 χρόνια. Ήθελε πάρα πολύ την υποψηφιότητα με λίγα λόγια και αυτό φαίνεται πως δεν συγχωρείται. Τώρα, τι θα απαντούσαν για όλα εκείνα τα βραβεία που έχουν δοθεί μετά από σκληρές Oscars καμπάνιες ηθοποιών θα παραμείνει μυστήριο.

Ο Murphy, ο συμπρωταγωνιστής του στην ταινία, Wesley Snipes, και η Lupita Nyong’o για το ‘Us’ ήταν τρεις από τις πιο ηχηρές φετινές απουσίες, σε μια χρονιά που τα μαύρα ταλέντα με εξαίρεση τη Cynthia Erivo απουσιάζουν εντελώς από τις βασικές κατηγορίες.

Την Κυριακή 9/2 στις 23.00, λίγες ώρες πριν από την έναρξη της τελετής απονομής, η σκυτάλη θα δοθεί στην εκπομπή OSCARS’ Night με τον Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλο και εκλεκτούς καλεσμένους για όλες τις εξελίξεις, τα τελευταία προγνωστικά και ζωντανές συνδέσεις με το κόκκινο χαλί. Ο απεσταλμένος της COSMOTE TV στο Λος Άντζελες, Γιώργος Σατσίδης θα είναι εκεί, για να καταγράψει όλα όσα συμβαίνουν με την κάμερα της COSMOTE TV.

***

Δέκα χρόνια μετά το τέλος του Lost, έρχεται μια σειρά επεισοδίων-αφιέρωμα στο 1ο τηλεοπτικό φαινόμενο του 21ου αιώνα. Ποιος είχε την ιδέα της σειράς και ποιοι ήταν οι σωτήρες της; Ποιους ρόλους θα έπαιζαν αρχικά οι αγαπημένοι σου πρωταγωνιστές; Τι πέτυχε ο πιλότος του Lost που δεν είχαμε ξαναδεί ως τότε και πώς επηρέασε την υπόλοιπη τηλεόραση;