οutnow.ch
OSCARS

Τελικά, το ‘1917’ αφηγείται μια πραγματική ιστορία;

Ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος, ο παππούς του Sam Mendes και η στρατηγική υποχώρηση των Γερμανών.

Η αλήθεια είναι ότι για πολλούς και σύνθετους λόγους ο πλανήτης σε επίπεδο ποπ κουλτούρας ασχολείται πολύ περισσότερο με τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο έχοντας αφήσει τον Α’ σε μια λανθάνουσα μορφή για την οποία πολύ λίγα ξέρουμε. Το ‘1917’ του Sam Mendes, μεγάλος νικητής των Χρυσών Σφαιρών και φαβορί για τα Όσκαρ, είναι η εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα.

Μην χάσεις την 92η τελετή απονομής των βραβείων OSCAR, ζωντανά και αποκλειστικά στην COSMOTE TV την Κυριακή 9/2.

Δεν φαίνεται τόσο πολύ από τον τρόπο που στήθηκε και κινηματογραφήθηκε η ταινία αλλά όσα διαδραματίζονται στην πλοκή αποτελούν σε ένα μεγάλο βαθμό ιστορίες που άκουγε ο Sam Mendes ως παιδί από τον παππού του Alfred Mendes στον οποίο και αφιερώθηκε η ταινία. Η κάμερα ακολουθεί  την πορεία δύο στρατιωτών στους οποίους ανατέθηκε μια πραγματικά κρίσιμη αλλά και δύσκολη αποστολή: να περάσουν τον χώρο μεταξύ των στρατοπέδων, να διασπάσουν τις γερμανικές γραμμές -που είχαν υποχωρήσει- και να μεταδώσουν ένα μήνυμα που θα έσωζε 1600 ζωές Βρετανών στρατιωτών.

Η ενδιάμεση περιοχή, μεταξύ των γραμμών των αντιμαχόμενων στρατοπέδων και ο τρόπος που αυτή απεικονίζεται φαίνεται να είναι αρκετά ακριβής. Πράγματι ονομαζόταν ‘Νο Man’s Land’ και φαίνεται να ήταν μια περιοχή γεμάτη με ασθένειες, καταστροφή και πεταμένα πτώματα σε όλο το μήκος και πλάτος της. Επιπλέον, υπήρξε πράγματι μια κατάσταση ανάλογη με αυτή που περιγράφεται στην ταινία.

Βάση ήταν η γνωστή ως επιχείρηση Alberich που ξεκίνησε στις 9 Φεβρουαρίου 1917 και κατά την οποία ο γερμανικός στρατός εγκατέλειψε τις θέσεις του και οπισθοχώρησε στην πιο εύκολα οχυρωμένη γραμμή Hinderburg. Mε την επιλογή εγκατάλειψης της γραμμής του, το γερμανικό μέτωπο μετακινήθηκε και μειώθηκε το μήκος του κατά 40 χιλιόμετρα, ώστε ο γερμανικός στρατός να χρειάζεται λιγότερες μονάδες για να κρατήσουν τις γραμμές τους. Αυτό που φάνηκε στην αρχή ως αποχώρηση ήταν στην πραγματικότητα μετακίνηση σε καλύτερες αμυντικές θέσεις.

Πράγματι, κατά την αποχώρησή του από τις θέσεις του, ο γερμανικός στρατός κατέστρεψε δρόμους, γέφυρες, κτίρια και δέντρα. Παρότι, λοιπόν, δεν καταγράφεται πράγματι καμία μεγάλη επίθεση του βρετανικού στρατού, η επιχείρηση Alberich θεωρείται μια από τις πιο έξυπνες και πιο αποτελεσματικές στρατηγικές κινήσεις του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

outnow.ch

Από την άλλη δεν μπορούμε να ξέρουμε αν οι Blake και Schofield ήταν πραγματικοί ήρωες και αν υπήρξε η ηρωική πράξη που περιγράφεται. Μπορούμε, ωστόσο, να υποθέσουμε ότι πράγματι ο Sam Mendes εμπνεύστηκε στο γράψιμο των χαρακτήρων από τον παππού του ο οποίος υπηρέτησε στον πόλεμο ως αγγελιαφόρος και συμμετείχε εθελοντικά σε πολύ δύσκολες αποστολές. Οπότε το πιθανότερο είναι ότι οι δύο αυτοί άνθρωποι δεν υπήρξαν ποτέ στον πραγματικό κόσμο. Όπως λέει ο σκηνοθέτης σε συνέντευξή του:

“Ο παππούς μου πολέμησε στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ήταν πολύ νέος, κοντός και πραγματικά πολύ γρήγορος. Του ανατέθηκε, λοιπόν, να μεταφέρει μηνύματα στο Δυτικό Μέτωπο…όσα μου αφηγήθηκε και η κεντρική ιδέα ενός ανθρώπους που μεταφέρει μηνύματα καρφώθηκε στο μυαλό μου τα τελευταία 50 χρόνια”

Όπως συμβαίνει με πάρα πολλές ταινίες μυθοπλασίας, πολλά από όσα αφηγείται η ταινία δεν συνέβησαν ή σε άλλες περιπτώσεις προσαρμόστηκαν στις ανάγκες των δημιουργών της ταινίας για όσα έγραφαν. Η αλήθεια είναι πάντως ότι στις 6 Απριλίου 1917 ήταν μια σημαντική στιγμή για τον πόλεμο καθώς πρόκειται για την ημερομηνία που οι ΗΠΑ εισέρχονται στον πόλεμο κηρύττοντάς τον στη Γερμανία. Αυτό το γεγονός, βέβαια, πρέπει να θεωρείται άσχετο με την πλοκή της ταινίας.

Σε κάθε περίπτωση, παρουσιάζει πραγματικά μεγάλο ενδιαφέρον το γεγονός ότι όλο και περισσότερο δημιουργοί ποπ κουλτούρας στρέφονται τον τελευταίο καιρό σε πραγματικά γεγονότα και στην πραγματική ιστορία. Μπορούμε να πιθανολογήσουμε ότι, ακόμα και αν η συγκεκριμένη αποστολή είναι μυθοπλασία, πολλές τέτοιες μικρές ή μεγαλύτερες αποστολές πρέπει να πραγματοποιήθηκαν πολλές και από τα δύο στρατόπεδα.

Η μόνη διαφορά είναι πως, όπως και οι καλές πολεμικές ταινίες ξέρουν να δείχνουν, ο πόλεμος είναι κάτι πολύ πιο σύνθετο και κάτι πολύ πιο κτηνώδες από τα ανδραγαθήματα ηρώων που έσωσαν ανθρώπινες ζωές. Και αυτό αναμφίβολα συμβαίνει και με τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, έναν από τους σκληρότερους πολέμους που έχει γνωρίσει ο άνθρωπος, όπου επί χρόνια φαινόταν βέβαιο ότι καμία επιτυχημένη αποστολή δεν φαινόταν ικάνη να σταματήσει την αιματοχυσία.

(Κεντρική Φωτογραφία: outnow.ch)

***

Παρέα με έναν απολαυστικά απολογητικό Μάκη Παπασημακόπουλο, αναλύουμε τη φιλμογραφία του Rian Johnson. Τι άλλαξε το ‘Rise of Skywalker’ ως προς την αντιμετώπισή μας στο ‘Last Jedi’; Σε τι φάση βρίσκεται η τριλογία Star Wars που έχει συμφωνήσει να κάνει και, τελικά, θέλουμε να τη δούμε ή όχι;

Την Κυριακή 9/2 στις 23.00, λίγες ώρες πριν από την έναρξη της τελετής απονομής, η σκυτάλη θα δοθεί στην εκπομπή OSCARS’ Night με τον Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλο  και εκλεκτούς καλεσμένους για όλες τις εξελίξεις, τα τελευταία προγνωστικά και ζωντανές συνδέσεις με το κόκκινο χαλί. Ο απεσταλμένος της COSMOTE TV στο Λος Άντζελες, Γιώργος Σατσίδης θα είναι εκεί, για να καταγράψει όλα όσα συμβαίνουν με την κάμερα της COSMOTE TV.