ΣΙΝΕΜΑ

‘Οίκτος’: Όταν η μόνη χαρά είναι δυστυχία

#StaySad: Δείτε το αποκλειστικό teaser για τον 'Οίκτο' του Μπάμπη Μακρίδη, το νέο σενάριο του Ευθύμη Φιλίππου.

Πώς θα ήταν να είσαι τόσο εθισμένος στη δυστυχία ώστε να είσαι διατεθειμένος να κάνεις τα πάντα για να κερδίσεις τον οίκτο των άλλων;

Στον ‘Οίκτο’, ένας άνδρας (Γιάννης Δρακόπουλος) είναι ευτυχισμένος μόνο όταν πνίγεται στη δυστυχία. Δεν δέχεται την δυστυχία των άλλων παρά μόνο την δική του, ζηλεύει αφόρητα το σκοτάδι, τον χαμό και τα δάκρυα όταν δεν τον αφορούν.

Πόσες φορές έχουμε συναντήσει την κλασική δραματική δομή, για ήρωες που αναζητούν την ευτυχία; Ο ‘Οίκτος’ λέει πως το μαύρο είναι το νέο μαύρο και αντιστρέφει αυτή την ιδέα: Σε αυτή την ιστορία, ο ήρωας παλεύει για τη δυστυχία.

Ο ‘Οίκτος’ είναι η νέα ταινία του Μπάμπη Μακρίδη (‘L’) με πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Σάντανς και μια σειρά βραβείων σε κινηματογραφικά Φεστιβάλ του κόσμου. Αποτελεί μάλιστα τη νέα σεναριακή δουλειά του Ευθύμη Φιλίππου (‘Αστακός’, ‘Κυνόδοντας’) ο οποίος έγραψε το σενάριο μαζί με τον σκηνοθέτη.

Δείτε ένα αποκλειστικό teaser για τον ‘Οίκτο’:

Ο Hollywood Reporter ύμνησε την ερμηνεία του Γιάννη Δρακόπουλο σε ένα θεοσκότεινο one man show, με το Screen International να προσθέτει πως «συνδυάζει το σχεδόν ανέκφραστο παράλογο του Μπάστερ Κίτον με απόλυτη μοχθηρία». «Ο ‘Οίκτος’ διατηρεί έναν αυστηρό τόνο και ρυθμό με εκρήξεις μαύρου χιούμορ που καρφώνονται σα μαχαίρι στα πλευρά σου», προσθέτει το Variety.

Η ταινία θα προβληθεί αποκλειστικά στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση από τις 28 Σεπτεμβρίου σε διανομή StraDa, και ως τότε μπορούμε να πάρουμε άλλη μια γεύση από το τρέιλερ.

ΚΙ ΑΛΛΟΣ ΕΥΘΥΜΗΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥ

The Lobster
The Killing of a Sacred Deer
Attenberg