REVIEWS

4 συνεργεία περίμεναν πότε θα πεθάνει ο Αmazing Johnathan

Η απίθανη ιστορία ενός μάγου που του δόθηκε ένας χρόνος ζωής.

Aν σας αναφέρουμε το όνομα του John Edward Szeles, δεν θα σας πει τίποτα. Αν σας τον αναφέρουμε ως Amazing Johnathan, το όνομα με το οποίο έγινε γνωστός, και πάλι δεν θα σας πει τίποτα, αφού δεν έγινε ποτέ γνωστός στη χώρα μας. Και όμως αξίζει να μάθετε την ιστορία του. Την προηγούμενη Κυριακή βρέθηκα στις Νύχτες Πρεμιέρας και παρακολούθησα το ντοκιμαντέρ ‘The Amazing Johnathan Documentary’ σκηνοθετημένο από τον Ben Berman.

Το ντοκιμαντέρ αρχίζει όπως ένα τυπικό ντοκιμαντέρ. Μας εξηγεί λίγο ποιος είναι ο Amazing Johnathan, ο οποίος είναι μάγος και stand-up comedian, που εμφανιζόταν αρκετές φορές στην εκπομπή του David Letterman και για 13 χρόνια είχε δικό του σόου στο Λας Βάγκας. Τον Νοέμβριο του 2014, σε κάποιες ομιλίες τύπου TEDex, που ήταν καλεσμένος να μιλήσει είπε δημόσια ότι ο γιατρός του του έχει δώσει ένα χρόνο ζωής.

Παρόλο λοιπόν που είχε αποφασίσει να αποσυρθεί από τη σοουμπίζ, τρία χρόνια μετά ζει ακόμα και θέλει να επιστρέψει για κάποια τελευταία σόου. Αυτό κίνησε το ενδιαφέρον του κινηματογραφιστή  Ben Berman και προσέγγισε τον Αmazing Jonhathan για να του προτείνει να κάνει ένα ντοκιμαντέρ, για την επιστροφή του στα live shows. Έτσι στα πρώτα πλάνα του ντοκιμαντέρ βλέπουμε τον Jonhathan σπίτι του, μαζί με την γυναίκα του και μαθαίνουμε για το πως αντιμετωπίζει την καρδιομυοπάθεια από την οποία πάσχει. Όπως λέει και ο ίδιος, δεν κάνει ούτε τα μισά από αυτά που του έχει συστήσει ο γιατρός, ενώ συνεχίσει να κάνει κανονικά χρήση ναρκωτικών, και συγκεκριμένα να καπνίζει μεθαμφεταμίνη από μπονγκ.

Φτάνει λοιπόν η ημέρα της πρώτης παράστασης και ο σκηνοθέτης Ben Berman μαθαίνει ότι υπάρχει ένα ακόμα συνεργείο, που σκοπεύει να κάνει ντοκιμαντέρ για την επιστροφή του Αmazing Jonhathan και μάλιστα σε παραγωγή του βραβευμένου με Όσκαρ παραγωγού Simon Chinn (πράγμα που εν τέλει αποδείχτηκε ότι δεν ίσχυε). Το ντοκιμαντέρ τότε παίρνει τελείως άλλη μορφή, και ξαφνικά πρωταγωνιστής γίνεται ο Ben Berman, o ίδιος ο σκηνοθέτης δηλαδή του ντοκιμαντέρ και ο μόχθος του να κάνει την ταινία.

Δεν περνάει πολύς καιρός και ο Ben Berman μαθαίνει ότι ο Johnathan έχει δώσει την άδειά του να κάνουν ντοκιμαντέρ σε δύο ακόμα σκηνοθέτες. Όλο αυτό τον κάνει να αναρωτιέται, γιατί η ιστορία του ετοιμοθάνατου μάγου, τους φαίνεται τόσο ενδιαφέρουσα. Επιπλέον, ενώ αρχικά ένιωσε ότι ο Johnathan τον εκμεταλλεύεται, αφού δεν του είπε τίποτα για την ύπαρξη των άλλων τριών ντοκιμαντέρ, άρχισε να αναρωτιέται μήπως ο ίδιος εκμεταλλεύεται τον πόνο ενός ετοιμοθάνατου ανθρώπου.

Έτσι,  ο Ben Berman έκανε μια ανασκαφή στα βίντεο από τη δική του ζωή, και έδειξε τη μητέρα του, την οποία έχασε από καρκίνο όσο ήταν ακόμα παιδί. Έδωσε με αυτόν τον τρόπο μια εξήγηση, για το τι τον τραβάει καλλιτεχνικά στο θέμα του θανάτου.

Το ντοκιμαντέρ αλλάζει και πάλι όμως ρότα και περνώντας ο καιρός με τον Johnathan να τον αγνοεί και να προτιμά να μιλάει στο άλλο συνεργείο, ο Ben Berman αρχίζει να υποψιάζεται ότι ίσως η κατάσταση της υγείας του Αmazing Jonhathan είναι μια φάρσα του ίδιου. Σε αυτό σιγοντάρουν και οι δηλώσεις γνωστών μάγων και κωμικών που δεν αποκλείουν τη θεωρία του.

Ο Ben Berman αποφασίζει λοιπόν να ξεκαθαρίσει την κατάσταση με τον Johnathan και τον κατηγορεί ευθέως ότι είπε ψέματα ότι είχε ένα χρόνο ζωής. Ο Johnathan το αρνείται και κατηγορεί τον Ben ότι έχει απογοητευτεί που δεν πεθαίνει, γιατί έτσι δεν έχει ένα καλό τέλος για το ντοκιμαντέρ του.

Αυτό βάζει σε σκέψεις τον Ben, ο οποίος αποφασίζει να πιστέψει τον Johnathan και να δώσει ένα τέλος που να ικανοποιήσει και τους δύο. Έτσι ταξιδεύει ως την Αγγλία, βρίσκει τον παραγωγό Simon Chinn, του δείχνει το ντοκιμαντέρ που έχει φτιάξει ως τώρα και του ζητάει να αναλάβει την παραγωγή.

Έτσι το ντοκιμαντέρ κλείνει με μία νίκη και για τον Ben και για τον Jonhathan, o oποίος ζει μέχρι και σήμερα, 5 χρόνια μετά τη δήλωσή του ότι είχε έναν χρόνο ζωής.

*Κεντρική φωτογραφία: Official Trailer

***

Και μην ξεχνάς! Αν θες να ακούσεις και άλλη ποπ κουλτούρα, το ‘POP ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΩΡΕΣ’ είναι εδώ για σένα: