Joel C Ryan/Invision/AP
VENICE VIDI VICI

Γιατί η Βενετία είναι ο απόλυτος σινεφίλ προορισμός του καλοκαιριού

Έχοντας μόλις επιστρέψει από μια ακόμα αποστολή στο Λίντο, εξηγούμε γιατί το Φεστιβάλ Βενετίας δεν χάνεται.

Κάθε χρονιά στο τέλος Αυγούστου, ένα από τα νησάκια της Βενετίας μετατρέπεται σε μαγνήτη παγκοσμίου φήμης σταρς αλλά και σινεφίλ από όλη την Ευρώπη. Είναι το μόνο μέρος και η μόνη στιγμή στον πλανήτη που μπορεί να περπατάς χαλαρά το απογευματάκι με ένα Aperol Spritz στο χέρι και να πετύχεις μπροστά σου τον Μπένεντικτ Κάμπερμπατς να πηγαίνει προς το ξενοδοχείου του ή να πιάσεις ένα καλό τραπέζι στην ώρα του aperitivo και στα 20 μέτρα μπροστά σου να απολαμβάνεις τον πανικό κάποιου αστραφτερού κόκκινου χαλιού από την άνεση της καρέκλας σου, πίνοντας κάτι δροσιστικό.

Και όχι, σε αντίθεση με άλλα μεγάλα Φεστιβάλ σαν τις Κάννες, η Βενετία ούτε χαοτική είναι, ούτε αποκλειστική υπόθεση των ανθρώπων της βιομηχανίας. Ένας κανονικός θεατής μπορεί να ταξιδέψει και να παραστεί και να περάσει καταπληκτικά στο Φεστιβάλ- συνδυάζοντάς το μάλιστα με την εντελώς μοναδική ομορφιά της ίδιας της Βενετίας.

Σερβίρουμε ένα τέλεια φτιαγμένο Aperol Spritz που θα βρεις στα καλύτερα aperitivo bar της πόλης και παραθέτουμε 8 λόγους για τους οποίους η φεστιβαλική Βενετία είναι η καλύτερη Βενετία.

Το κέντρο επιχειρήσεων του Φεστιβάλ είναι ένας μικρός παράδεισος

Υπάρχουν τα Φεστιβάλ σαν τις Κάννες που είναι συγκεντρωμένα σε ένα σημείο αλλά επικρατεί ένας χάος κι ένας διαρκής πανικός από ανθρώπους της βιομηχανίας, και υπάρχουν τα Φεστιβάλ πόλης σαν το Βερολίνο, που είναι πιο απλωμένα στο χώρο και βασικά δεν λειτουργούν ακριβώς ως ένα κεντρικό σημείο.

Η Βενετία είναι μοναδική. Υπάρχει ένας φανταστικός κήπος γύρω από την κεντρική αίθουσα Sala Grande (όπου γίνονται όλες οι μεγάλες πρεμιέρες) όπου έχει πρόσβαση όποιος θέλει. Στις καντίνες μπορείς να πάρεις διάφορα σάντουιτς ή κρουασάν και να τα συνδυάσεις, σαν Ιταλός bon viveur, με ένα Aperol Spritz. Στον κήπο και γύρω από τις καντίνες μπορείς να ξεκουραστείς, να ξαπλώσεις, να διαβάσεις, να κάτσεις να συζητήσεις για τις ταινίες. Και σαν ένα ξέφωτο στο δάσος, μές στον ίδιο τον κήπο, ορθώνεται η εντυπωσιακή, κατακόκκινη κυβική αίθουσα Sala Giardino, όπου προβάλλονται ταινίες από πολλά παράλληλα τμήματα του Φεστιβάλ και μπορείς να προμηθευτείς εισιτήρια.

Όλα αυτά συμβαίνουν πρακτικά δίπλα στο νερό, ακριβώς στη στάση Καζινό του νησιού Λίντο, όπου το βαπορέτο εκτελεί ταχύτατες μεταφορές από και προς τη Βενετία και την πλατεία του Αγίου Μάρκου. Η δε αίθουσα Pala Biennale, η μεγαλύτερη αίθουσα του Φεστιβάλ που είναι ανοιχτή στο κοινό, απέχει μόλις 5 λεπτά περπάτημα από όλα αυτά. Από τον κήπο του Φεστιβάλ όπου αράζεις στον ίσκιο, μέχρι την μεγάλη αίθουσα των θεατών, η διαδρομή θα σε περάσει από το κόκκινο χαλί, δίπλα από το ξενοδοχείο Excelsior των μεγάλων αστέρων, πάνω από ένα γεφυράκι που σου δίνει θέα των αφίξεων στο Λίντο, και ύστερα πράσινο ώσπου να γεμίσει το μάτι. Αυτά όλα πραγματικά δε θα τα βρεις πουθενά αλλού.

Οι σταρς είναι φίλοι μας

24MEDIA

Δηλαδή δεν είναι, αλλά στη Βενετία σχεδόν θα το νιώσεις. Μόλις περιγράψαμε την κεντρική διαδρομή του χώρου του Φεστιβάλ, και μέσα σε αυτά τα λίγα μέτρα, δεν είναι καθόλου απίθανο να πετύχεις διάσημους να κόβουν βόλτες. Μπορεί να βγαίνουν από το Excelsior. Μπορεί να πηγαίνουν εκεί! Μπορεί να βγαίνουν από κάποια προβολή της Sala Grande και να θέλουν να το πάρουν με τα πόδια. Ακόμα και το ίδιο το προστατευμένο event ενός κόκκινου χαλιού, δεν είναι όσο εξωφρενικά απόμακρο μοιάζει σε άλλα μεγάλα Φεστιβάλ. Αν περπατάς με το Aperol Spritz σου και ακούσεις φωνές και ουρλιαχτά, σημαίνει πως κάποιοι περπατούν το χαλί στα 15 μέτρα δίπλα σου. Λίγο να πας να στριμωχτείς, θα τους δεις όλους μπροστά σου.

Ενώ είναι εξαιρετικά εύκολο να τους δεις ακόμα και να βγαίνουν από το ξενοδοχείο για να μπουν σε κάποια λιμουζίνα. Ούτε αναχώματα θα δεις, ούτε απαγορευτικά κιγκλιδώματα, ούτε τίποτα. Υπάρχει ένα στοιχειώδες καγκελάκι στα περισσότερα κρίσιμα σημεία επαφής σταρς-κοινών θνητών, αλλά αυτό είναι όλο.

Οι σταρς είναι εμβλήματα

Από την άλλη, ΟΚ, στη Βενετία μπορεί να συμβεί αυτό. Έτσι κατέφθασε πέρυσι η Lady Gaga στο Excelsior πριν την πρεμιέρα του “A Star Is Born”. Θα μπορούσες να χαζεύεις στο γεφυράκι που ανέφερα πριν λίγο και να δεις μπροστά σου αυτό το πράγμα. Σε ποιο άλλο Φεστιβάλ του πλανήτη θα συμβεί ποτέ κάτι τόσο εμβληματικό;

Η Βενετία είναι ένα βαπορέτο δρόμος

Μπορείς να μένεις στη Βενετία και να πετάγεσαι για βόλτα στο Λίντο να βλέπεις 1-2 ταινίες ή απλά να κάνεις βόλτες στο χώρο του Φεστιβάλ. Μπορείς να κάνεις και το ανάποδο, να μείνεις στο Λίντο και να πετάγεσαι στη Βενετία όποτε το επιτρέπει το πρόγραμμα. Όπως και να έχει, μια από τις πιο συναρπαστικές πόλεις στον κόσμο βρίσκεται στα πόδια σου. Τα κανάλια της, οι γεμάτες μάσκες προθήκες των μαγαζιών της, οι επιβλητικές της πλατείες, τα ωραία της εστιατόρια, τα aperitivo μπαρ της, ο Άγιος Μάρκος της, οι γόδολές της. Πραγματικά, τι άλλο; Σε άλλες πόλεις που πας για Φεστιβάλ περιμένεις σε μια πηγμένη στάση στο δρόμο να περάσει το τραμ ή το λεωοφορείο- εδώ απλώς περιμένεις το βαπορέτο της γραμμής για να πας από τη μια πανέμορφη τοποθεσία στην άλλη.

Το Aperol Spritz ρέει άφθονο

Το αγαπημένο μου στοιχείο ενόχλησης, που έχει φτάσει να γίνει σχεδόν ένοχη απόλαυση, είναι το ότι στην Ιταλία ακόμα και στο τέλος Αυγούστου κάνει τρομερή ζέστη και θες κάτι να δροσιστείς.

Να όμως η λύση: Απολαμβάνεις ένα Aperol Spritz. Γι’αυτό όπου κι αν κοιτάξεις τις μέρες του Φεστιβάλ θα δεις την μαγευτική αυτή πορτοκαλί απόχρωση του αγαπημένου aperitivo. Είναι λες και ζεις μέσα σε μια φωτό στο Instagram, αλλά για μπόνους, νιώθεις και τη δροσιά της κιόλας.

Virtual Reality bites!

Επιπλέον στοιχείο ενδιαφέροντος: Το Φεστιβάλ Βενετίας περιλαμβάνει το σημαντικότερο διαγωνιστικό τμήμα Virtual Reality ταινιών, οι οποίες παρουσιάζονται σε έναν ξεχωριστό, εντυπωσιακό χώρο στο νησάκι Λαζαρέτο- μην ανησυχείτε, ακόμα κι αυτό το ίδιο κοντά με όλα τα υπόλοιπα είναι. Ακριβώς πίσω από την μεγάλη αίθουσα του κοινού, την Pala Biennale, ένα μικρό βαπορέτο πηγαινοφέρνει διαρκώς κόσμο ακριβώς απέναντι, μια απόσταση δύο λεπτών μόλις, κι εκεί κάθεσαι σε μια προκρατημένη θέση και περιμένεις την εμπειρία να σε αγκαλιάσει.

Είχαμε γράψει αναλυτικότερα για την VR εμπειρία της Βενετίας τη χρονιά που έγινε πρώτη φορά κομμάτι του Φεστιβάλ.

Τα σουρεάλ σάντουιτς της Pala Biennale

H Pala Biennale λοιπόν είναι μια τεράστια αίθουσα στημένη κάθε χρόνο για τις ανάγκες του Φεστιβάλ και συγκεκριμένα τις ανάγκες των σινεφίλ θεατών. Σε αυτή την μεγάλη αίθουσα προβάλλονται για το κοινό οι μεγάλες πρεμιέρες της προηγούμενης μέρας- με ένα εισιτήριο μπορείς να δεις και τις δύο μεγάλες ταινίες της κάθε μέρας- αρκεί να προλάβεις να κλείσεις γιατί υπάρχει μεγάλη ζήτηση!

Κι ανάμεσα στις ταινίες; Η καντίνα του σινεμά εκτός από τα απαραίτητα ποτά, Aperol Spritz (το οποίο φτιάχνουν εξαιρετικά) κλπ, διαθέτει τον πιο σουρεάλ κατάλογο σάντουιτς. Με ονόματα εμπνευσμένα από κινηματογραφικές αναφορές, ωραίο φρέσκο ψωμί και υλικά, και σε ποσότητα άκρως χορταστική, μπορείς να διαλέξεις ανάμεσα σε σάντουιτς όπως το Tom Hamks, το Bread Pitt, το Greenaway, το Basil Instinct, το Gregory Speck, και άλλα πολλά. Και τα παιδιά που τρέχουν την καντίνα είναι -όπως φαίνεται κι από τον κατάλογο- συμπαθέστατα και θεοπάλαβα. Ακόμα κι εμείς που βλέπουμε τις ταινίες στις δημοσιογραφικές τους προβολές, στην καντίνα της Pala Biennale πηγαίνουμε για σάντουιτς και Aperol Spritz.

Πολλά αστέρια γεννιούνται

24MEDIA

Τελευταίο και ίσως πιο προφανές; Το Φεστιβάλ Βενετίας γεμίζει με πρώτης τάξεως αστέρες κάθε τέλος Αυγούστου και αρχές Σεπτέμβρη. Οι μεγαλύτερες, οσκαρικότερες ταινίες της σεζόν λανσάρονται εδώ, μαζί με μια επιλογή που πάντα περιλαμβάνει κρυμμένα διαμάντια της ερχόμενης χρονιάς. Και μεγάλες ταινίες θα δεις, και με τη Σκάρλετ Γιόχανσον, τον Μπραντ Πιτ και τον Τίμοθι Σαλαμέ θα μπορείς να πάρεις μια σέλφι μπροστά στο κόκκινο χαλί. Μεγάλα Φεστιβάλ έχει κι άλλα, όμως δροσιστικό σαν της Βενετίας δεν είναι κανένα.

*Για το 76ο Φεστιβάλ Βενετίας γράφαμε καθημερινά στο ΟΝΕΜΑΝ. Συνήθως με ένα Aperol Spritz για συνοδεία.