VENICE VIDI VICI

To πρόγραμμα της φετινής Βενετίας είναι εξωφρενικό

Λάνθιμος! Cuaron! Suspiria! Αδελφοί Coen! Lady Gaga! Ο Doctor Who ως Charles Manson! Και, εχμ, Orson Welles;! Το 75ο Φεστιβάλ Βενετίας παρουσίασε αναλυτικά την επιλογή του και έχουμε ζαλιστεί.

Ήταν περίεργο το συναίσθημα του να βλέπουμε την ανακοίνωση του line-up της 75ης Βενετίας γιατί, χωρίς να αποκαλυφθεί κάποιος τίτλος που δεν είχε ήδη διαρρεύσει ή για τον οποίο να μην έχουμε ήδη ισχυρές υποψίες για την παρουσία του (γεμίζοντας τα κενά μετά την ανακοίνωση του Τορόντο την προηγούμενη μέρα), το να βλέπουμε όλα αυτά τα ονόματα, το ένα μετά το άλλο, ήταν μια εμπειρία σχεδόν μεταφυσική.

Πρόκειται ίσως για το πιο δυνατό στα χαρτιά line-up ονομάτων που έχουμε δει σε κινηματογραφικό Φεστιβάλ την τρέχουσα δεκαετία.

Χωρίς περισσότερες σάλτσες:

> Γνωρίζαμε ήδη για την έναρξη με το ‘First Man’ του Damien Chazelle (με Ryan Gosling, Claire Foy) και λίγες μέρες μετά το Φεστιβάλ είχε ανακοινώσει ξεχωριστά και την εκτός συναγωνισμού παγκόσμια πρεμιέρα του ‘A Star Is Born’, το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Bradley Cooper με τον ίδιο και τη Lady Gaga.

> Όπως πίστευα ήδη από πέρσι, το ‘Favourite’ του φίλου του σάιτ Γιώργου Λάνθιμου, με Olivia Colman, Emma Stone, Rachel Weisz θα διαγωνιστεί στο Λίντο. Η πρεμιέρα αυτή θα σημάνει την επιστροφή της Emma Stone στα κανάλια που γεννήθηκε το ‘La La Land’ Όσκαρ της, αλλά αναρωτιέμαι αν φέτος η χρονιά μπορεί να ανήκει στη φοβερή Colman.

> Μεγάλη παρουσία από το Netflix στο Διαγωνιστικό. Η απώλεια για τις Κάννες είναι θρίαμβος για τη Βενετία που, όπως και όλα τα υπόλοιπα Φεστιβάλ του κόσμου, δεν επιλέγει ταινίες βάσει του μοντέλου διανομής τους αλλά βάσει της ίδιας της ταινία. Έτσι, 3 από τις 21 ταινίες του Διαγωνιστικού θα ξεκινήσουν με το γνώριμο τσκ-τσκ του Netflix: Το πολυαναμενόμενο ‘Roma’ του Alfonso Cuaron, στην επιστροφή του μετά το ‘Gravity’, το ‘22 July’ (πρώην ‘Norway’) του Paul Greengrass (για την τρομοκρατική επίθεση Breivik) και το ‘Ballad of Buster Scruggs’ των αδελφών Coen.

> Αυτό το τελευταίο έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον καθώς ξεκίνησε τη ζωή του ως μίνι σειρά 6 επεισοδίων γουέστερν ανθολογίας των Coen για το Netflix, που όπως μόλις σήμερα μάθαμε, κάπου στη διάρκεια ζωής του πρότζεκτ μεταλλάχθηκε σε ταινία (διατηρώντας την ανθολογική δομή), εξ ου και η θέση στο Διαγωνιστικό. Αυτά είναι τα ευχάριστα. Να περιμένεις τα βαριά χαρτιά και από το πουθενά να προκύψει ταινία των Coen που δεν ξέραμε καν πως θα υπάρξει.

> Το πολυαναμενόμενο ‘Suspiria’ του Luca Guadagnino. Χαμός. Η προβολή αναμένεται επεισοδιακή, για πολλούς λόγους.

> Σημαντικό αγγλόφωνο ντεμπούτο: Ο Jacques Audiard (Χρυσός Φοίνικας για το ‘Dheepan’) στοχεύει οσκαρικά με το γουέστερν ‘The SIsters Brothers’ με Joaquin Phoenix, Jake Gyllenhaal, John C. Reilly και Riz Ahmed. “Ουέστερν εροροπέο” όπως είπε κι ο Barbera στη συνέντευξη τύπου.

> Μεγάλες επιστροφές στο ευρωπαϊκό σινεμά: Ο Carlos Reygadas (‘Post Tenebras Lux’) με το ‘Nuestro Tiempo’, ο Laszlo Nemes (‘Son of Saul’) με το ‘Sunset’, ο Mike Leigh με το ‘Peterloo’, ο Olivier Assayas με το ‘Doubles Vies’. Επίσης στο Διαγωνιστικό βρίσκεται και ο σκηνοθέτης του ‘Tourist’ και του ‘Οι Ζωές των Άλλων’, Florian Henckel von Donnersmarck.

> Το ‘Vox Lux’ του Brady Corbet (‘Childhood of a Leader’) είναι ένα μουσικό δράμα με τη Natalie Portman και με τραγούδια της Sia.

> Άλλες σημαντικές αγγλόφωνες συμμετοχές είναι το ‘Mountain’ του απίστευτου Rick Alverson (‘The Comedy’, ‘Entertainment’) με τον Jeff Goldblum, και το ‘At Eternity’s Gate’ του Julian Schnabel (‘Diving Bell and the Butterfly’) με Oscar Isaac, Mads Mikkelsen και Willem Dafoe στο ρόλο του van Gogh.

> Η μόνη ασιατική συμμετοχή στο Διαγωνιστικό είναι η επιστροφή του αγαπημένου Shinya Tsukamoto (‘Tetsuo’, ‘Tokyo Fist’) με το ‘Killing’. Μοναδική γυναίκα σκηνοθέτης η Jennifer Kent του ‘Babadook’ με το ‘Nightingale’.

ΤΙΜΙΟ.

Εκτός Διαγωνιστικού έχουμε επίσης πάρα πολύ πράγμα, πέραν του ‘ A Star Is Born’.

> Ο Craig Zahler ένα χρόνο μετά το ‘Brawl in Cell Block 99’ που επίσης είδαμε στη Βενετία, επιστρέφει με το ‘Dragged Across Concrete’, έναν τίτλος-visual για μια ταινία βρώμικων αστυνομικών που παίζουν ο Vince Vaughn και ο Mel Gibson.

> Zhang Yimou! Επιστρέφει με το ιστορικό wuxia φιλμ ‘Shadow’ και είμαι πανέτοιμος.

> Νέα ταινία στη Βενετία θα έχει κι ο Orson Welles. Ναι, είναι το ‘Other Side of the Wind’ που ο Peter Bogdanovich τελείωσε για λογαριασμό του Netflix την περασμένη άνοιξη πάνω στην ώρα για τις Κάννες. Επειδή όμως οι Κάννες αρνήθηκαν να βάλουν στο διαγωνιστικό ταινίες του Netflix, η νέα ταινία του Orson Welles θα κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Βενετίας.

> Στους Ορίζοντες, ο Matt Smith του ‘Doctor Who’ και του ‘Crown’ θα παίξει τον Charles Manson στο ‘Charlie Says’ της Mary Harron. Παίζει και η Suki Waterhouse, στην επιστροφή της στη Βενετία μετά το ‘Bad Batch’ πριν 2 χρόνια. (Μεγάλος φαν.)

> Το τμήμα των ντοκιμαντέρ μοιάζει εκπληκτικό φέτος, με νέες δουλειές από Tsai Ming-Liand, Frederick Wiseman, Emir Kusturica(!) και Errol Morris, το ‘American Dharma’ του οποίου (μετά το πολύ καλό περσινό του ‘Wormwood’ για το Netflix που επίσης είδαμε στη Βενετία) θα ασχολείται με τον Steve Bannon.

>  Σε ειδικά προβολή, θα δούμε τα 2 πρώτα επεισόδια του ‘My Brilliant Friend’, την ΗΒΟ διασκευή του ομώνυμου βιβλίου της Elena Ferrante. Πριν 2 χρόνια είχαμε δει, αντίστοιχα, το ‘The Young Pope’ να λανσάρει τις 2 πρώτες ώρες του.

> Στη μοναδική του προβολή πριν την κυκλοφορία του από την Criterion, θα προβληθεί και το extended cut του σπουδαίου ‘Tree of Life’ του Terrence Malick, το νέο φιλμ του οποίου περιμένα πως επίσης θα έκανε πρεμιέρα στη Βενετία αλλά ή δεν είναι έτοιμο ή απλά δεν χώρεσε;

> Ακόμα δεν έχουν ανακοινωθεί πουθενά τα νέα φιλμ των De Palma και Harmony Korine. Κρίμα.

Αλλά δεν δικαιούμαι να γκρινιάζω. Χάρη σε μια ευτυχή συγκυρία, του να τύχει μια τόσο πλήρης χρονιά σε τίτλους ακριβώς τη στιγμή που η Βενετία θεωρείται πια αδιαφιλονίκητη οσκαρική πλατφόρμα και ακριβώς τη χρονιά που οι Κάννες αποφάσισαν να κάνουν στροφή και να απορρίψουν πολύ περισσότερα πρώτης τάξεως ονόματα από όσα κανείς θα περίμενε, έχουμε σαν αποτέλεσμα το πιο εντυπωσιακό στα χαρτιά line-up που έχει εμφανιστεί σε Φεστιβάλ εδώ και χρόνια.

Τα υπόλοιπα, από κοντά. Τα βραβεία, θυμίζουμε, θα δώσει ο Guillermo del Toro, πρόεδρος της φετινής επιτροπής, στην οποία θα συμμετάσχει κι ο Taika Waititi:

H επίσημη επιλογή εντός και εκτός διαγωνιστικού:

VENEZIA 75 (ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ)

  • First Man, Damien Chazelle
  • The Mountain, Rick Alverson
  • Doubles Vies, Olivier Assayas
  • The Sisters Brothers, Jacques Audiard
  • The Ballad Of Buster Scruggs, Ethan Coen, Joel Coen
  • Vox Lux, Brady Corbet
  • 22 July, Paul Greengrass
  • Roma, Alfonso Cuaron
  • Suspiria, Luca Guadagnino
  • Werk Ohne Autor, Florian Henckel Von Donnersmarck
  • The Nightingale, Jennifer Kent
  • The Favourite, Yorgos Lanthimos
  • Peterloo, Mike Leigh
  • Capri-Revolution, Mario Martone
  • What You Gonna Do When The World’s On Fire?, Roberto Minervini
  • Sunset, Laszlo Nemes
  • Frères Ennemis, David Oelhoffen
  • Nuestro Tiempo, Carlos Reygadas
  • At Eternity’s Gate, Julian Schnabel
  • Acusada, Gonzalo Tobal
  • Killing, Shinya Tsukamoto

ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

  • A Star Is Born, Bradley Cooper
  • Mi Obra Maestra, Gaston Duprat
  • Un Peuple Et Son Roi, Pierre Schoeller
  • A Tramway In Jerusalem, Amos Gitai
  • La Quietud, Pablo Trapero
  • Shadow, Zhang Yimou
  • Dragged Across Concrete, S Craig Zahler

*Το 75ο Φεστιβάλ Βενετίας διεξάγεται από τις 29 Αυγούστου ως τις 8 Σεπτεμβρίου.

|Η ποπ κουλτούρα μέσα από εικόνες| Ακολούθησε το Ιnstagram account του PopCode.

ΚΙ ΑΛΛΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛΙΚΑ

Ό,τι έχουμε γράψει από τη Βενετία
Yes We Cannes: Ανταπόκριση από το Φεστιβάλ Καννών
Λάνθιμος, Bruno Ganz, Luca Guadagnino: Όλες οι συνεντεύξεις από το Φεστιβάλ Λονδίνου