GAMES

Questaro & Goustaro: Μια νέα ελληνική σειρά για τους λάτρεις του DnD

Μιλήσαμε με τον DM της ομάδας, Λάμπρο Παπαγεωργίου, λίγες μέρες πριν ανέβει το δεύτερο επεισόδιο στο YouTube.

Το Dungeons & Dragons έχει κερδίσει τους Αμερικανούς geeks εδώ και δεκαετίες. Εμείς εδώ, παρόλο που μπορεί να το γνωρίζαμε ονομαστικά σαν παιχνίδι λόγω σειρών και ταινιών, δεν το έχουμε συνδέσει με τις παιδικές μας αναμνήσεις. Τα τελευταία χρόνια η δημοτικότητα του παιχνιδιού έχει ανέβει κατακόρυφα και το DnD αποκτά όλο και περισσότερους οπαδούς ανάμεσα σε νέους και εφήβους.

Οι Questaro & Goustaro είναι μια νεοσύστατη ομάδα που αποφάσισε όχι μόνο να παίξει, αλλά και να κινηματογραφήσει το quest της. Το πρώτο επεισόδιο είναι ήδη ανεβασμένο στο κανάλι τους στο YouTube και έχει λάβει πολλά θετικά σχόλια, ενώ το δεύτερο ανεβαίνει στις 29 Οκτωβρίου. Εμείς μιλήσαμε με τον DM, Λάμπρο Παπαγεωργίου, και αυτά είναι τα όσα μας είπε.

Πότε και πώς είχατε την ιδέα για τη σειρά και πόσο καιρό σας πήρε μέχρι να την πραγματοποιήσετε;

Κάποια στιγμή είμασταν στο σπίτι του Pedram του mage/videographer του γρουπ. Του είχα τάξει εδώ και καιρό να παίξουμε DnD και όλο κάτι έμπαινε στην μέση. Όταν πήγα και του είπα «Λοιπόν ήρθε η ώρα να παίξουμε DnD» αυτός σήκωσε το φρύδι του με σαρκασμό, αλλά δεν πτοήθηκα και του είπα «Όχι μόνο θα παίξουμε, αλλά θα φτιάξουμε και show στο Youtube!». Αρχίσαμε τις προετοιμασίες σχεδόν κατευθείαν και 5 μήνες αργότερα είχαμε το πρώτο επεισόδιο.

Είχατε δει άλλες παρόμοιες τέτοιες σειρές είτε Youtube είτε κάτι πιο οργανωμένο σαν το Harmonquest;

Έχουμε δει διάφορα! Κυρίως είμαστε fans του καταπληκτικού και μοναδικού Critical Role. Μας έχει εμπνεύσει πάρα πολύ για να παίξουμε ένα παιχνίδι με πολύ story και character development, που είναι και τα στοιχεία του DnD που αγαπάμε πιο πολύ.

Θα φέρετε και γκεστ παίχτες;

Θέλουμε πολύ. Ακόμα προσπαθούμε λίγο να βρούμε τους ρυθμούς του project και να καταφέρουμε να δουλεύουμε με άνεση το υλικό από τα sessions μας. Μόλις το καταφέρουμε αυτό θα  δείτε ενδιαφέροντες προσωπικότητες στο QnG.

Ποιοι από το party είχαν παίξει και ποιοι δεν είχαν ξαναπαίξει;

Η Σεμέλη (Fahza / Cleric) και η Ελένη (Koeria / Paladin) έχουν παίξει στο παρελθόν. Οι υπόλοιποι έπαιξαν το πρώτο τους ολοκληρωμένο session στο πρώτο μας γύρισμα. Ενθουσιάστηκα από το πόσο καλά τα πήγαμε. Εγώ εδώ και κάποια χρόνια παίζω μόνο DM. Κοιτάω με νοσταλγία τα character sheets όλων των χαρακτήρων που φτιάχνω κατά καιρούς και κλαίω σιωπηλά.

Στην Ελλάδα το παιχνίδι άρχισε να διαδίδεται περισσότερο την τελευταία πενταετία. Ακόμα και πολλοί geeks μπορεί να γνωρίζανε την ύπαρξή του, αλλά να μην είχαν παίξει. Σε ποια ηλικία έμαθες για το DnD και πότε ξεκίνησες να παίζεις; 

Είχα παίξει DnD σαν παίχτης στο λύκειο! Καλό, old-school ΚαφροDnD οπού ο rogue της παρέας σπέρνει χάος και πανικό με το να κλέβει τα τελείως γελοία και Overpowered αντικείμενα που μας έδινε ο DM μας. Μετά το παράτησα και το έπιασα πάλι με το που βγήκε η Πέμπτη έκδοση το 2014. Είμασταν με μία παρέα που διψούσαμε για καλογραμμένο fantasy και όμορφα stories. Τους χαρακτήρες που φτιάξαμε σε αυτό το πρώτο campaign ακόμα τους σκέφτομαι με πολλή αγάπη, και μερικούς από αυτούς ακόμα τους παίζουμε. Εκεί ξεκίνησα να παίζω DM.

Ήσασταν φίλοι όλοι μεταξύ σας πριν ξεκινήσετε το quest; Είναι σημαντικό για να πάει καλά και να κρατήσει καιρό ένα party να είναι φίλοι τα μέλη;

Κάποιοι από την παρέα γνωριζόμαστε χρόνια και άλλοι γνωριστήκαμε μέσα από το projectάκι. Έχουμε όμως τόσο ενθουσιασμό όλοι μας για το QnG που μετά από αυτούς τους μήνες που το δουλεύουμε έχουμε έρθει ήδη πολύ κοντά. Δεν είμαι πολύ σίγουρος για το ποια είναι η σωστή απάντηση. Το ένστικτό μου όμως μου λέει πως δεν χρειάζεται να γνωρίζεσαι χρόνια με μια παρέα για να παίξεις γαμάτο DnD.

Το DnD είναι ένα απείρως ευέλικτο παιχνίδι που μπορεί να «τρέξει» με πάρα πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Κάποιος-α μπορεί να θέλει ένα παιχνίδι γεμάτο με μάχες και ξεκοιλιάσματα, ενώ κάποιος άλλος μπορεί να θέλει να ένα game night με πάρα πολύ roleplay, όπου για 4-5 ώρες κάθε βδομάδα βουτάει μέσα σε έναν άλλο χαρακτήρα και ζει την ιστορία που ξεδιπλώνεται μπροστά του.

Είναι λοιπόν τόσο μεγάλος ο ενθουσιασμός σου όταν καταλαβαίνεις πως κάθεσαι στο τραπέζι του DnD με άλλα άτομα που θέλουν αυτό ακριβώς που θες και εσύ. Δεν έχει σημασία αν τον άλλον τον ξέρεις χρόνια η αν τον γνώρισες πριν από 10 λεπτά. Ξέρεις πως μια τέτοια συνάντηση είναι σπάνια και σου βγαίνει αυθόρμητα να την προστατέψεις. Και μετά έρχεται και το δεύτερο session, και μετά το τρίτο και πάει λέγοντας.

 

Πόση ώρα διαρκεί ένα session και πόσο καιρό σας παίρνει να μοντάρετε το κάθε επεισόδιο;

Χμμ. Μέχρι στιγμής τα sessions μας κρατάνε περίπου 3 με 4 ώρες. Έχοντας όμως καταλάβει πως προς το τέλος του session είσαι σαν ζαλισμένο κοτόπουλο και δεν γράφεις και πολύ καλά στην κάμερα. Λέμε τα επόμενα παιχνίδια μας να είναι περίπου 2 ώρες για να είμαστε φρέσκοι!

Το μοντάζ είναι άλλη ιστορία. Θέλει περίπου μια βδομάδα φουλ δουλειά το κάθε επεισόδιο και μιας και έχουμε όλοι και τις «κανονικές» μας δουλειές αυτή η μια βδομάδα παίρνει λιγάκι παραπάνω.

Προετοιμάζεστε πριν από το καθένα;

Η μόνη «προετοιμασία» που κάνουμε πριν παίξουμε συμβαίνει τις μέρες πριν συναντηθούμε για το session μας. Αν είμαστε σε κάποιο σημαντικό κομμάτι στην ιστορία μας μπορεί να στείλω κάποιο μήνυμα στα παιδιά και να τους παροτρύνω να σκεφτούν προς τα που θέλουν να κατευθύνουν τον χαρακτήρα τους, να σκεφτούν τις επιλογές τους, κάπως έτσι. Άλλες φορές, αν έχουμε να παίξουμε κάμποσο καιρό, τους λέω να θυμηθούν τα spells τους, τα abilities τους και γενικά να μπουν και πάλι στο «πετσί» του χαρακτήρα τους.

Από πού θα πρότεινες να ξεκινήσει κάποιος, που θέλει να παίξει DnD και δεν έχει ιδέα;

Αν η παρέα έχει μαζευτεί και είναι ψημένη για DnD (και τα πάνε καλά με τα Αγγλικά), θα πρότεινα ανεπιφύλακτα να αρχίσουν από το D&D Starter Set που έχουν βγάλει οι Wizards of the Coast. Είναι το τέλειο adventure για να αρχίσει κανείς. Διαφορετικά μπαίνεις σε ένα Facebook Group για DnD ή για fantasy γενικότερα και φωνάζεις «Παιδιά! Θέλει κανείς DnD;» . Είμαι σχεδόν σίγουρος πως θα βρεθούν άτομα μιας και ο κόσμος πραγματικά διψάει για DnD.

Χρειάζεται βέβαια και ένας Dungeon Master. Ένας από την παρέα θα είναι ο τυχερός λοιπόν. Δεν είναι πραγματικά καθόλου δύσκολο. Αρκεί να είσαι ο πιο ενθουσιώδης του group και να θυμάσαι πως βάζεις το χρόνο σου και τη φαντασία σου για να γουστάρει η παρέα.

ΙΝΦΟ

Facebook

Instagram

Support

***

Και μην ξεχνάς! Στο πλαίσιο του αφιερώματός μας για το θρυλικό σινεμά του 1999 και τον ερχομό του Halloween, δες το νέο μας επεισόδιο POP για τις Δύσκολες Ώρες για το φαινόμενο του ‘Blair Witch Project’, με καλεσμένο τον Ηλία Αναστασιάδη.