REVIEWS

Παίξαμε πρώτοι το Fallout 76 και αυτό είναι το συμπέρασμά μας

Παίξαμε την BETA του πολυαναμενόμενου Fallout 76, ώστε να ξέρεις τι να περιμένεις στις 14 Νοεμβρίου που -επιτέλους- κυκλοφορεί.

Οφείλω να ξεκινήσω αυτό το κείμενο δηλώνοντας ευθαρσώς τον απόλυτο τρόπο με τον οποίο αγαπώ τη Bethesda και το franchise Fallout. Όπως και πολλοί ακόμα παίκτες, έχω και πιθανότατα θα έχω πάντα ένα soft spot για τις άθλιες απάνθρωπες επιλογές που πρέπει να κάνει κανείς όταν παίζει αυτά τα παιχνίδια. Αυτό είναι ένα IP που ανέκαθεν σου έδινε την αίσθηση ότι έπαιζε μπάλα μόνο του.

Τοποθετημένο στη μετά-αποκαλυπτική Δυτική Βιρτζίνια των ΗΠΑ, και τοποθετώντας μας ως το τελευταίο (ζωντανό) μέλος που θα αφήσει το Vault 76, το νέο παιχνίδι του επιτυχημένου franchise, μας απασχολεί εξ αρχής με την αναβάθμιση των στατιστικών μας, σκοτώνοντας περίεργα πλάσματα που περπατούν μέσα στην ερημιά και ουσιαστικά κάνουν (και αυτά) ό,τι μπορούν για να επιβιώσουν. Ξέρετε, Fallout πράγματα. Στο Fallout 76, ένα παιχνίδι που σηματοδοτεί την αρχή ενός νέου κεφαλαίου ωστόσο, έχετε μερικούς φίλους μαζί για το ταξίδι. Και ενώ όλα αυτά μπορούν να οδηγήσουν στα όρια του #nerdgasm κάθε fan του franchise, ο νέος αυτός τίτλος προσθέτει πολλές αλλαγές στην αγαπημένη φόρμουλα, τόσο καλές όσο και -δυστυχώς- κακες.

Η μεγαλύτερη από αυτές τις αλλαγές είναι ότι το Fallout 76 είναι ένα online παιχνίδι το οποίο μπορεί όμως να παιχτεί ΚΑΙ σαν single player. Τούτου λεχθέντος, διαπίστωσα (the hard way) ότι εάν κάποιος δεν συνεργαστεί με άλλους, μπορείτε να εξαϋλωθείτε εν ριπή οφθαλμού από τα πλάσματα της εν λόγω wasteland και από όσους παίκτες αποφασίσουν να συνασπιστούν εναντίον σας.

Φυσικά, όπως και με το Fallout 4, το παιχνίδι διατηρεί το βαθύ και εντυπωσιακό σύστημα crafting που αγαπήσαμε, πράγμα που σημαίνει ότι θα μαζεύετε τα πάντα, συμπεριλαμβανομένου του νεροχύτη της κουζίνας, καθώς θα εξερευνάτε την ερημιά της Δυτικής Βιρτζίνια. Όχι μόνο μπορείτε να κατασκευάσετε νέα όπλα, αλλά οι πόροι που μαζεύετε μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να χτίσετε τον δικό σας μικρό παράδεισο στην έρημο. Άλλωστε και το base building στο Fallout 76 είναι παρόμοιο με αυτό που πρωτογνωρίσαμε στο Fallout 4, αν και έχει βελτιωθεί αισθητά στα σημεία.

Αυτό που αλλάζει, είναι το αναθεωρημένο σύστημα V.A.T.S. Ναι, λειτουργεί, αλλά επειδή πραγματοποιείται τώρα σε πραγματικό χρόνο (αντί να επιβραδύνει τον χρόνο όπως στα προηγούμενα παιχνίδια), τα όποια προβλήματα lag σημαίνουν ότι η χρήση του συστήματος μπορεί τελικά να δημιουργήσει μικρά προβλήματα στον παίκτη. Από την άλλη βέβαια, αντιλαμβανόμενος πλήρως αυτό που προσπαθεί να κάνει η Bethesda και με δεδομένο ότι θα λυθούν όλα τα ανάλογα προβλήματα μέχρι την τελική έκδοση, μπορεί στην πραγματικότητα να δώσει στους μηχανισμούς μάχης μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα προοπτική.

Το νέο σύστημα PERKS (το σύστημα leveling του χαρακτήρα σας) ήταν κάτι το οποίο έπρεπε αρχικά να συνηθίσω εκ νέου, αλλά η ενασχόληση μαζί του στέφθηκε με εξαιρετική επιτυχία, καθώς άρχισα να παίρνω όλο και καλύτερες κάρτες για τον χαρακτήρα μου. Κάθε level που ανεβαίνετε, κερδίζετε και πακέτα καρτών PERKS. Κάθε τέτοιο πακέτο περιέχει τέσσερις τυχαίες κάρτες, κάθε μία με ένα συγκεκριμένο PERK. Και ενώ επί της ουσίας εξακολουθείτε να αποδίδετε πόντους στα ειδικά σας χαρακτηριστικά, το νέο σύστημα PERKS είναι μακράν η καλύτερη προσθήκη στο Fallout 76.

Το Fallout 76 θυμίζει σε όλα του παιχνίδι Fallout, βαθιά κάτω από τη -χοντρή- survival επιδερμίδα του, και υπάρχουν κάποιες πραγματικά καλές προσθήκες στη γνωστή φόρμουλα που όλοι αγαπήσαμε. Σίγουρα, το teaming up με online φίλους και η εξερεύνηση άλλου ενός επικού wasteland μπορεί να είναι διασκεδαστική αλλά από την άλλη, ως single player εμπειρία, ίσως να μην είμαστε ακόμα εκεί ακριβώς που πρέπει.

Παρόλα αυτά, δηλώνω ενθουσιασμένος που σε λίγο καιρό θα πιάσω στα χέρια μου την τελική έκδοση του παιχνιδιού, και παρά τους όποιους ενδοιασμούς, εξακολουθώ να πιστεύω ότι η Bethesda μπορεί να τα καταφέρει και να μας χαρίσει την εμπειρία ενός Fallout που όλοι μας αξίζουμε.

Στις 16-17/11 θα είμαστε στο Metro Mall με συλλεκτικά δώρα και κονσόλες Χbox1 για να δοκιμάσουμε το παιχνίδι πρώτοι και να φωτογραφηθούμε με το vault boy.