REVIEWS

To Kingdom Hearts III είναι όσα ελπίζαμε και ακόμα παραπάνω

We may never meet again, but we’ll never forget each other.

H σειρά Kingdom Hearts είναι ίσως ότι πιο πρωτότυπο υπάρχει σήμερα στο χώρο του gaming. Αυτή η μίξη Final Fantasy με χαρακτήρες Disney οφείλει την ύπαρξή της στο γεγονός ότι, στις αρχές της χιλιετίας, η Disney και η Square Enix στέγαζαν τα γραφεία τους στο ίδιο κτήριο. Μέσα σε ένα ασανσέρ o game producer της Square Enix, Shinji Hashimoto, βρήκε το θάρρος να παρουσιάσει την περίεργη αυτή ιδέα του σε ένα στέλεχος της Disney και όπως λένε, the rest is history.

Έκτοτε έχουμε δει μια ντουζίνα τίτλους να κυκλοφορούν κάτω από το όνομα Kingdom Hearts, εκ των οποίων μόνο δύο ήταν main entries, με τα υπόλοιπα να είναι spin-offs, επανακυκλοφορίες και remasters. Εντούτοις η μαγεία της Disney σε συνδυασμό με την εξαιρετική δουλειά του Tetsuya Nomura, σκηνοθέτη (και όχι μόνο) όλων των τίτλων της σειράς, είχαν ως αποτέλεσμα την δημιουργίας ενός μεγάλου και αφοσιωμένου fanbase. Ακόμα και η ολοένα και αυξανόμενη περιπλοκότητα του στόρι με κάθε νέα κυκλοφορία δεν υπήρξε αρκετή ώστε να τους αποθαρρύνει.

Φτάνοντας όμως στο Kingdom Hearts III, το franchise αρχίζει να λυγίζει κάτω από το ίδιο του το αφηγηματικό βάρος. Το tutorial, πέρα από εξηγήσεις για τον χειρισμό, παρουσιάζει στον παίκτη και πέντε εισαγωγικά βίντεο, τα οποία εξηγούν τα απολύτως απαραίτητα από τους προηγούμενους τίτλους. Ενώ για τους μυημένους αυτό θα είναι μια ευχάριστη και ελαφρώς νοσταλγική επανάληψη, για τους πρωτάρηδες δεν θα είναι ούτε κατά διάνοια αρκετό για να τους βάλει στο κλίμα, αφήνοντάς τους μάλιστα με περισσότερες ερωτήσεις από πριν.

Παρ’ όλα αυτά, τα πράγματα δεν είναι τόσο τραγικά όσο φαίνονται. Αν δεν είστε γνώστες, η μεγαλύτερη κλίμακα της αφήγησης θα σας φανεί σίγουρα χαοτική. Αλλά η γοητεία της σειράς ποτέ δεν κρυβόταν εκεί. Αυτό που κάνει το Kingdom Hearts μαγικό είναι η φιλία των πρωταγωνιστών και η απαράμιλλη πίστη τους στην ικανότητα της να υπερνικήσει τα πάντα. Η προσωπική θυσία, ο φόβος της μοναξιάς και ο ισχυρός δεσμός της φιλίας είναι μοτίβα που είναι κατανοητά στον καθένα, ακόμα και αν το πακετάρισμα τους μοιάζει ξένο.

Υπό αυτή την οπτική, το Kingdom Hearts III προσφέρει μια συναρπαστική αφηγηματική περιπέτεια με τους αγαπημένους Sora, Donald και Goofy να επιστρέφουν στους πρωταγωνιστικούς ρόλους για τελευταία φορά. Η βασική τους αποστολή είναι μάλιστα αρκετά απλή. Καθώς το Kingdom Hearts III λαμβάνει χώρα αμέσως μετά το Dream Drop Distance, o Sora συνοδευόμενος από τους φίλους του ψάχνει τρόπο να ανακτήσει τις δυνάμεις που έχασε κατά τη διάρκεια των γεγονότων του προηγούμενου τίτλου. Πέρα όμως από το πρωταγωνιστικό τρίο, άλλοι αγαπημένοι χαρακτήρες κάνουν και αυτοί την εμφάνισή τους και είναι βαθιά συγκινητικό να μαθαίνουμε την προσωπική τους ιστορία από την τελευταία φορά που τους είδαμε. Συνολικά, το Kingdom Hearts III κλείνει σχεδόν όλες τις ανοιχτές υποθέσεις των τελευταίων δεκαεπτά χρόνων και αποχαιρετά με τον καλύτερο τρόπο τους χαρακτήρες που αγαπάμε.

Το combat system δεν διακρίνεται για το μεγάλο βάθος του, αλλά για την εξαιρετική του θεαματικότητα, η οποία πλέον είναι πιο έντονη από ποτέ. Στον πυρήνα της μάχης βρίσκονται ακόμα οι επιθέσεις με το keyblade και τα μαγικά ξόρκια, αλλά οι άπειρες ειδικές κινήσεις είναι αυτές που κάνουν την διαφορά. Aπό τα transformations που μεταμορφώνουν το keyblade του Sora, τα attractions που είναι σχεδιασμένα ώστε να θυμίζουν ατραξιόν της Disneyland, τα links μέσω των οποίων μπορείτε να κάνετε summon άλλους χαρακτήρες της Disney, μέχρι και τα συνεργατικά special moves που μπορείτε να εκτελέσετε με άλλους χαρακτήρες στο party σας, κάθε μάχη μοιάζει χαοτική, πολύχρωμη και υπερβολική με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ακόμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διαφορετικά keyblades που θα βρείτε στα ταξίδια σας, κάθε ένα με δικά του πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Το μόνο πρόβλημα που ίσως έχει κανείς με το combat system είναι η παντελής έλλειψη πρόκλησης ακόμα και στο υψηλότερο επίπεδο.

Το ίδιο θεαματική και γρήγορη είναι και η κίνηση του Sora. Πλέον μπορείτε να περπατάτε σε ορισμένες κάθετες επιφάνειες, ακόμα και να μάχεστε σε αυτές, πράγμα που οδηγεί σε μερικά πολύ ενδιαφέροντα boss fights. Μια ακόμα σημαντική προσθήκη στις κινήσεις του Sora είναι η χρήση του flowmotion mechanic, το οποίοι οι hardcore fans θα αναγνωρίσουν ίσως από το Dream Drop Distance. Για τους υπόλοιπους, το flowmotion θα σας δίνει την δυνατότητα να κινείστε με μεγάλη ταχύτητα για μικρές αποστάσεις ή να κάνετε αέριες επιθέσεις σε εχθρούς, δυνατότητα η οποία όμως δυσχεραίνεται σημαντικά από τα καπρίτσια της κάμερας.

Το Kingdom Hearts III περιέχει φυσικά μισή ντουζίνα κόσμων βγαλμένους από τον κόσμο της Disney, με τη διαφορά ότι αυτή τη φορά οι κόσμοι που επιλέχτηκαν είναι κυρίως από νεότερες ταινίες όπως το Tangled ή το Frozen. Πολλοί ίσως διαφωνήσουν με αυτή την απόφαση, αλλά τα αποτελέσματα δικαιώνουν τους δημιουργούς με το παραπάνω. Κάθε κόσμος είναι τόσο όμορφος, πιστός στην πηγή του, αλλά και τεράστιος που η εξερεύνησή τους είναι πραγματικά το καλύτερο σημείο του Kingdom Hearts III. Ως levels του game, ο εξαιρετικός τους σχεδιασμός φαίνεται στον τρόπο που εκμεταλλεύονται την αυξημένη πλέον κινητικότητα του Sora, αλλά και σε άπειρες μικρές λεπτομέρειες, όπως η τοποθέτηση των save points, των κρυμμένων μυστικών, αλλά και των εχθρών. Επιπλέον, είναι πραγματικά αδύνατον να αγνοήσουμε αυτή την σχεδόν παιδική χαρά της ζωής που εμπνέει η ύπαρξη μέσα σε αυτά. Στον ολοένα και πιο κυνικό τομέα του gaming, καμία εμπειρία δεν μπορεί να συναγωνιστεί με το Kingdom Hearts III στον τρόπο που απλά θα φέρει ένα χαμόγελο στα χείλη σας.

Υπάρχει ένας βασικός λόγος που η Disney, μια διάσημα απαιτητική εταιρία όσον αφορά την χρήση των χαρακτήρων της από τρίτους, έχει δώσει πρακτικά λευκή επιταγή στη Square Enix: η άψογη απεικόνισή τους. Tο Kingdom Hearts III είναι απλά πανέμορφο, ενώ αναπαριστά με μεγάλη φροντίδα τους διάφορους χαρακτήρες, φροντίζοντας μάλιστα να διατηρήσει και τα διαφορετικά στυλ animation που ξεχωρίζουν για παράδειγμα, τους χαρακτήρες του Toy Story από αυτούς του Frozen, ενώ και οι ενδογενείς χαρακτήρες της σειράς δείχνουν καλύτεροι από ποτέ. Ακόμα και η μουσική στους κόσμους της Disney αποτελείται από instrumental εκδοχές των πιο αγαπημένων τραγουδιών τους. Μπορεί να γίνει κουραστική κάποιες φορές, αλλά προσωπικά θεωρώ την περιήγηση στον κόσμο του Toy Story υπό τους ήχους του “You’ve got a friend in me”, μια από τις καλύτερες gaming εμπειρίες των τελευταίων ετών. Έξω από τους κόσμους της Disney η βετεράνος συνθέτης της σειράς, Yoko Shimomura μας προσφέρει ένα εξωπραγματικά όμορφο αποτέλεσμα, ενώ τα opening και ending themes είναι δημιουργίες των Skrillex και Utada Hikaru, αντίστοιχα.

Το review βασίστηκε στην ψηφιακή έκδοση του παιχνιδιού για PS4, η οποία μας παραχωρήθηκε από την CD Media.

THE VERDICT: 9

Μετά από χρόνια αναμονής, το Kingdom Hearts III είναι επιτέλους εδώ και είναι όσα ελπίζαμε και ακόμα παραπάνω. Παρά το γεγονός ότι η ιστορία της σειράς πλέον έχει το μέγεθος δεκάτομης εγκυκλοπαίδειας, η αφήγηση του Kingdom Hearts III κατάφερε να είναι ικανοποιητική, πατώντας πάνω σε αυτά που μας έκαναν να την αγαπήσουμε την πρώτη φορά, τόσα χρόνια πριν. Το gameplay εκμοντερνίστηκε και εμπλουτίστηκε χωρίς να χάσει την ουσία του και οι κόσμοι της Disney, ένα βασικό κομμάτι της ταυτότητας της σειράς, είναι ίσως ομορφότεροι και πιο εντυπωσιακοί από ποτέ. Ακόμα και ο οπτικοακουστικός τομέας, κατορθώνει να συλλάβει πλήρως αυτή την ιδιαίτερη μαγεία του Kingdom Hearts και να την μεταφέρει από τις αρχές τις χιλιετίας στο σήμερα, αποδίδοντας ταυτόχρονα φόρο τιμής σε προηγούμενους τίτλους.

Πηγή: IGN Greece

ΔΙΑΒΑΣΕ ΚΙ ΑΥΤΑ

Far Cry New Dawn: Η ιστορία μετά το Far Cry 5
Apex Legends: Υπάρχουν και LGBTQ χαρακτήρες
Το Kingdom Hearts 3 πούλησε πάνω από 5 εκατομμύρια αντίτυπα