(AP Photo/Amy Sancetta, File)
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Η ιστορία του ανθρώπου που είπε όχι στους Led Zeppelin

Όταν στα 19 σου μιλάς καλείσαι να πάρεις την πιο σημαντική απόφαση της ζωής σου, τα πράγματα μπορεί να μην πάνε όπως τα υπολόγιζες.

Την περασμένη Κυριακή, ενώ γύρναγα με το αμάξι μου, άκουσα στον Legend 88.6 το σπουδαιότερο κομμάτι όλων των εποχών, τουλάχιστον για εκείνη την Κυριακή, το ‘Stairway to Heaven’. Και τότε ήταν που σκέφτηκα δύο πράγματα. Πρώτον, υπάρχουν εκεί έξω πολλές μπάντες που μπορούν να διεκδικήσουν το δικαίωμα να αυτοχαρακτηρίζονται ‘εμβληματικές’. Υπάρχουν όμως λίγες που θα μπορούσαν να κρατήσουν τον χαρακτηρισμό αυτόν και κανείς να μην μπορεί να τον αμφισβητήσει. Μια από αυτές είναι οι Led Zeppelin. Δεύτερον υπάρχουν πολλές ιστορίες ανθρώπων που μπορεί να είναι ενδιαφέρουσες, να σου τραβάνε την προσοχή, να αγωνιάς πραγματικά για την κατάληξη τους. Από όλες αυτές όμως μόνο μια ξεκινάει με τη φράση “κάποτε απέρριψα την πρόταση να γίνω μέλος των Led Zeppelin”.

Ήταν το 1968, όταν ο Terry Reid ήταν μόλις 19 ετών. Σε αυτή την ηλικία που άλλοι δεν ξέρουν ακόμα να βράζουν μακαρόνια, ο Terry είχε να πάρει τη μεγαλύτερη απόφαση της ζωής του. Βλέπετε ο Jimmy Page τον πλησίασε, για να του κάνει την προσφορά του εκατομμυρίου: να γίνει ο τραγουδιστής των New Yardbirds, της μπάντας εκείνης που αργότερα μετονομάστηκε σε Led Zeppelin. Η φωνή του Reid είναι, βλέπετε, που είχε εντυπωσιάσει τον Jimmy Page. Πραγματικά, αν τον ακούσει κανείς θα ακούσει μια πραγματικά καθηλωτική φωνή η οποία αναμφίβολα θυμίζει την αντίστοιχη του Robert Plant.

Eκείνη την περίοδο ο Reid ετοιμαζόταν για ένα παγκόσμιο tour στο οποίο θα συμμετείχε μαζί με τους Rolling Stones. Στην πρόταση του Page απάντησε ότι θα μπορούσε να εγκαταλείψει τους Stones, αρκεί εκείνος να τον πλήρωνε όσα θα τον πλήρωναν οι Stones για την ίδια περίοδο και επίσης -ακόμα δυσκολότερο- να έπαιρνε τηλέφωνο εκείνος (o Page) τον Κeith Richards, προκειμένου να τον ενημερώσει για το πιστόλι που θα έπεφτε(πρέπει να ήταν αρκετά τρομακτική διαδικασία η ενημέρωση αυτή). Για διάφορους λόγους αυτό δεν έγινε και ο ίδιος ο Reid ήταν αυτός που πρότεινε, αντί για τον ίδιο, τον Robert Plant με τα γνωστά για την ίδια την ιστορία της μουσικής αποτελέσματα.

Ο Reid συνέχισε το tour του και γενικότερα συνέχισε να τη σόλο καριέρα, ενώ οι Zeppelin πάτησαν κάθε κορυφή του μουσικού πλανήτη. Πώς το αντιμετωπίζει ο ίδιος; “Δεν είναι ότι κάθομαι απελπισμένος για τόσο παλιά ζητήματα να λέω αχ πώς θα ήταν η ζωή μου αν είχε συμμετάσχει στους Led Zeppelin. Εξάλλου, έχω κάνει καριέρα. Δεν ξέμεινα σε αυτές τις ανοησίες”.

Πράγματι, η ιστορία του Terry Reid δεν είναι η ιστορία ενός ανθρώπου που έχασε μια ευκαιρία και το σύμπαν τον τιμώρησε γι’αυτό. Ο ίδιος έχει βγάλει από τη στιγμή που αρνήθηκε την πρόταση του Page, πολλές και πολύ πετυχημένες δουλειές μέσα στις οποίες δένει την υπέροχη φωνή του με ένα απίστευτο μουσικό ταλέντο τόσο στη σύνθεση όσο και στο ίδιο το παίξιμο της κιθάρας. Τρία από τα άλμπουμ του θεωρούνται πλέον κλασικά στη Μεγάλη Βρετανία: το Seed of Memory, το Rogue Waves και το The Driver Εξάλλου, ο ίδιος θεωρείται μια από τις σπουδαιότερες φωνές που έβγαλε ποτέ το Ηνωμένο Βασίλειο με μια επιρροή στον τρόπο που ο ίδιος ο Robert Plant ερμήνευε τουλάχιστον στις πρώτες δουλειές των Led Zeppelin.

Εδώ που τα λέμε, πρόκειται για τον άνθρωπο για τον οποίο ολόκληρη Aretha Franklin είχε πει πως ‘Στο Ηνωμενό Βασίλειο αυτή τη στιγμή συμβαίνουν μόνο τρία πράγματα: Οι Βeatles, oι Rolling Stones και ο Terry Reid”, αμέσως αφού τον είχε δει σε ένα live το 1968, πριν όλα αυτά ξεκινήσουν. Και σίγουρα το να σε συγκαταλέγουν ανάμεσα στους Beatles και τους Stones, και μάλιστα το να το κάνει η Aretha Franklin είναι και αυτό μέρος της ιστορίας σου.

 

– ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟΝ LEGEND 88.6 στο Facebook και στο Ιnstagram.

***

Class of ’99: Το αφιέρωμά μας στο θρυλικό σινεμά του 1999 ολοκληρώνεται στο νέο επεισόδιο του POP για τις Δύσκολες Ώρες, με τις 35 ταινίες που διαμόρφωσαν την καλύτερη χρονιά του κινηματογράφου!

ΚΙ ΑΛΛΗ ΜΟΥΣΙΚΗ:

Οι 10 καλύτεροι ντράμερ όλων των εποχών
Οι μέταλ μπάντες που μας μεγάλωσαν
Όταν τα πανκιά ερωτεύονταν