ΜΟΥΣΙΚΗ

O Nakhane είναι μουσικός, ηθοποιός και συγγραφέας γιατί δεν έβρισκε λόγο να διαλέξει μόνο ένα

O Nοτιοαφρικανός Nakhane έρχεται στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στις 26 Ιουνίου στα πλαίσια του Summer Nostos Festival.

Όταν ο Νakhane στα 19 του χρόνια αποκάλυψε ότι είναι ομοφυλόφιλος, η οικογένεια αλλά και η εκκλησία του του είπαν ότι με την προσευχή μπορεί αυτό να αλλάξει. Ακολούθησαν έξι αλλοπρόσαλλα, μαρτυρικά χρόνια που ο Nakhane είχε γίνει το σύμβολο της τοπικής εκκλησίας και της συντηρητικής κοινωνίας για το πώς ο Θεός μπορεί να σβήσει την ερωτική έλξη που νιώθει για τους άνδρες.

Ένα όνειρο όμως του άλλαξε τη ζωή. Ονειρεύτηκε μια φωνή να του λέει την ημερομηνία που θα πεθάνει. Και όπως ο ίδιος περιγράφει, αυτός που ζούσε με τη διαρκή υπενθύμιση της θεϊκής τιμωρίας, ένιωσε ότι απελευθερώνεται από τον φόβο του θανάτου και άρχισε να αποδέχεται την ταυτότητά του, ζώντας όπως ο ίδιος επιθυμεί. Ο πρώτος του δίσκος ‘You will not die’ κυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο και είναι το αποτέλεσμα όλου αυτού του ταξιδιού. Εκτός όμως από τη μουσική, ο Νakhane αντιμετωπίζει με τον ίδιο αισθαντικό τρόπο όλη τη δημιουργική διεργασία. Είναι ηθοποιός, έχοντας πρωταγωνιστήσει στην ταινία ‘The Wound’, η οποία απεικονίζει τη σχέση δύο ανδρών της φυλής Xhosa στη Νότιο Αφρική, και είναι και συγγραφέας.

Την Τετάρτη στις 26 Ιουνίου θα εμφανιστεί στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στα πλαίσια του Summer Nostos Festival που διοργανώνεται και χρηματοδοτείται αποκλειστικά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και πιστεύουμε ότι σήμερα είναι η πιο κατάλληλη μέρα να δημοσιεύσουμε την κουβέντα που είχαμε μαζί του, αφού αυτή τη στιγμή λαμβάνει χώρα το 15ο Athens Pride.

Γεια σου Nakhane! Eίναι η πρώτη φορά που θα έρθεις στην Ελλάδα;

Nαι! Θα ήθελα πολύ να κάτσω λίγο παραπάνω, αλλά την επόμενη μέρα πετάω για το Σάο Πάολο.

Το όνομα του ντεμπούτο άλμπουμ σου είναι ‘You will not die’. Ποια είναι η σημασία που δίνεις σε αυτή τη φράση;

Η φράση προέρχεται από την Βίβλο. Στις Παροιμίες ο Σολωμόντας λέει “Να πειθαρχείς το παιδί, γιατί και να το χτυπήσεις με τη βέργα, δεν θα πεθάνει”. Όταν το διάβασα αυτό σκέφτηκα πως έτσι είναι η ζωή. Είναι δύσκολη και σε χτυπάει, αλλά δεν θα πεθάνεις. Θα ξυπνήσεις το επόμενο πρωί και θα είσαι ζωντανός. Νομίζω είναι ένας πολύ αισιόδοξος τίτλος.

Πράγματι. Είσαι θρησκευόμενος;

Είμαι αρκετά πνευματικός, δεν ταυτίζομαι όμως πλέον με τον Χριστιανισμό. Ήμουν πολύ συντηρητικός Χριστιανός. Τώρα πιστεύω στην πνευματικότητα και αποδέχομαι την πνευματικότητα όλων των ανθρώπων. Δεν πιστεύω πως κάποιος κάνει “λάθος”.

Μεγάλωσες στη Νότιο Αφρική;

Γεννήθηκα και μεγάλωσα εκεί. Πλέον ζω στο Λονδίνο, αλλά μέχρι τα 30 μου ήμουν στην Αφρική. Είμαι πολύ πολύ Νοτιοαφρικανός. Στο Πορτ Ελίζαμπεθ και στο Γιοχάνεσμπουργκ.

Είσαι μουσικός, είσαι ηθποιός και είσαι συγγραφέας. Με ποια σειρά ήρθαν στη ζωή σου;

Μπορώ να τραγουδήσω από το στόμα, από το λαιμό, από στομάχι μου. Όλοι στη οικογένειά μου τραγουδούσαν και έμαθα από μικρός, άρα μάλλον αυτό ήρθε πρώτο. Όταν πήγα σχολείο έκανα τραγούδι, αλλά και Λογοτεχνία και στην πορεία η δασκάλα παρατήρησε πως έχω ταλέντο στην υποκριτική και με έβαλε να παίξω σε μιούζικαλ.

Μέχρι τα 13 είχα φτάσει να τα κάνω όλα αυτά μαζί, ποτέ όμως δεν φαντάστηκα ότι θα τα κάνω επαγγελματικά. Ίσως σκεφτόμουν ότι θα γίνω μουσικός. Τότε ήταν και κάπως σπάνιο να τα κάνει κάποιος όλα μαζί, τώρα γίνεται πιο πολύ. Θεωρούσα ότι αυτό που πρέπει είναι να επικεντρωθώ σε ένα είδος τέχνης. Απλά όμως δεν μπορούσα. Όχι επειδή δεν μπορούσα να κάνω φόκους, αλλά επειδή όσο το σκεφτόμουν δεν έβρισκα τον λόγο να διαλέξω μόνο ένα. ‘Ετσι έγινα και μουσικός και ηθοποιός και συγγραφέας.

Το 2017 πρωταγωνίστησες στην ταινία ‘The Wound’. Ήταν η πρώτη σου σωστά;

Nαι, ήταν η πρώτη μου. Αρχικά ήταν να γράψω τη μουσική για την ταινία. Πέρασα όμως από οντισιόν και πήρα και τον ρόλο.

Είχες κοινά βιώματα με τον χαρακτήρα σου τον Xolani;

Όχι. Και ίσα ίσα αυτό που άρεσε ήταν ότι ο χαρακτήρας που έπαιξα στην ταινία ήταν τελείως διαφορετικός από εμένα. Το μόνο κοινό μας ήταν ότι και τους δύο μας ελκύουν οι άντρες.

Έχει γνωρίσει και τον Thando Mgqolozana, συγγραφέα του βιβλίου ‘A Man Who is Not a Man’, στο οποίο βασίστηκε η ταινία;

Ναι, φυσικά. Και όταν εκδόθηκε το βιβλίο μου ήμασταν σε κάποια Φεστιβάλ Βιβλίου μαζί.

Το βιβλίο σου ‘Piggy Boy’s Blues’ είναι αυτοβιογραφικό;

Νομίζω πως όλη η τέχνη είναι αυτοβιογραφική. Όλοι οι χαρακτήρες που δημιουργείς είναι μικρές πτυχές του εαυτού σου. Το βιβλίο είναι μυθιστόρημα, αλλά έχω εμπνευστεί πολύ από τη ζωή μου.

Τώρα που βρίσκεσαι σε τουρ, έχεις χρόνο να ασχοληθείς με τα υπόλοιπα;

Χαχα, για την ακρίβεια κάνω και μία καινούρια ταινία στην Αμερική, δεν μπορώ όμως να μιλήσω ακόμα για αυτό! Μετά θα γυρίσω και θα συνεχίσω το τουρ και θέλω φυσικά να κάνω και μουσική και σύντομα να αρχίσω να ηχογραφώ το επόμενο άλμπουμ μου. Δεν ξέρω πως θα πάει αυτό κολάζ, θεωρώ όμως πολύ σημαντικό να είσαι δημιουργικός. Να μην μένεις μόνο στη σκέψη, να ξεκινάς κάτι.

ΙΝΦΟ

Τετάρτη 26 Ιουνίου 2019

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Ώρα: 20:30

Ελεύθερη είσοδος

Το Summer Nostos Festival διοργανώνεται και χρηματοδοτείται αποκλειστικά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, σε συνεργασία με το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.