ΜΟΥΣΙΚΗ

Οι 1000mods σού προτείνουν τι να κάνεις αν βρεθείς στο Χιλιομόδι

Μιλήσαμε με το *pun rock συγκρότημα λίγο πριν το πρώτο outdoor headline show τους στο Θέατρο Βράχων.

Από την τελευταία φορά που μιλήσαμε με τους 1000mods συνέβησαν πολλά και όμορφα στη ζωή της μπάντας. Μια απόλυτα πετυχημένη περιοδεία στη Βόρεια Αμερική, δύο απανωτά sold out live στο Piraeus Academy αλλά και μία ιστορική παρουσία στο ξακουστό Hellfest της Γαλλίας, δίπλα σε συγκροτήματα-μύθους της ροκ και χέβι μέταλ σκηνής. Πλέον, ήρθε η ώρα για ακόμη ένα σπουδαίο milestone στη δωδεκαετή διαδρομή της μπάντας που ξεκίνησε από το Χιλιομόδι και φιλοδοξεί να φτάσει σε κάθε άκρη του κόσμου: το πρώτο της outdoor headline show, αυτή την Παρασκευή, 21 Σεπτεμβρίου, στο Θέατρο Βράχων.

Λίγο πριν γράψουν αυτή τη νέα σελίδα στην ιστορία τους, μας μίλησαν για την πρόσφατη περιοδεία τους στην Αμερική, την stoner σκηνή στη χώρα μας, τα λογοπαίγνια και τα μέρη που πρέπει να επισκεφτείς στον τόπο καταγωγής τους.

Πριν από λίγους μήνες ολοκληρώσατε την περιοδεία σας στις ΗΠΑ. Πώς ήταν αυτή η εμπειρία και πόσο διαφορετική ήταν από τα ευρωπαϊκά σας τουρ;

Η αλήθεια είναι ότι ήταν η πρώτη απόπειρα της μπάντας να φύγει εκτός ηπείρου, να κάνει το πρώτο της δηλαδή υπερατλαντικό τουρ και πόσο μάλλον να γυρίσει τη Βόρεια Αμερική. Ναι μεν ήταν ένα όνειρο που είχαμε από μικροί, από την άλλη όμως το όλο εγχείρημα είχε την ανασφάλεια και τις ανησυχίες που κρύβει ένα μέρος που δεν έχεις επισκεφτεί ξανά. Ήταν κάτι πρωτόγνωρο σε αρκετά επίπεδα, όπως στον κόσμο αλλά και στα μαγαζιά που συναντήσαμε. Ήταν κάτι διαφορετικό και στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία.  Η αλήθεια είναι ότι δεν περιμέναμε τόσο μεγάλη ανταπόκριση από τους φαν. Η νοοτροπία του αμερικάνικου κοινού μπορεί να είναι διαφορετική από πολιτεία σε πολιτεία, είναι όμως πολύ music based, δηλαδή αν σε γουστάρουν θα σε στηρίξουν έμπρακτα με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Σαν πρώτη εμπειρία μπορούμε να πούμε λοιπόν πως ήταν πολύ καλή.

Ποιο ήταν το πιο αστείο πράγμα που σας έτυχε σε αυτή την εμπειρία και ποιο το χειρότερο;

Παρ’ όλο που ήταν ένα πολύ μεγάλο ταξίδι με πολλές χιλιάδες χιλιόμετρα και πολλές απαιτήσεις, όλως παραδόξως δεν μας συνέβη κάποιο ευτράπελο. Δεν είχαμε κάποια κακοτυχία. Όπως είχαμε πει και σε μια παλαιότερη συνέντευξη, στο χιονισμένο Σικάγο είχαμε μια περιπέτεια. Ενώ το είχε στρώσει για τα καλά, ένας λάθος του οδηγού μάς ανάγκασε να περιμένουμε μέσα στα χιόνια για την οδική βοήθεια. Εκεί βρέθηκαν κάποιοι περίεργοι τύποι, μιλούσαν ρώσικα, σταμάτησαν να βοηθήσουν και προσπαθούσαν να μετακινήσουν ένα τόσο μεγάλο και βαρύ όχημα με τα χέρια. Βγήκαμε κι εμείς να βοηθήσουμε με χιόνι μέχρι το γόνατο και φυσικά καταλήξαμε μετά από αρκετή ώρα ταλαιπωρίας στο να μας παραλάβει η οδική. Κατά τα άλλα, κίνηση, καθυστερήσεις σε σύνορα χωρίς λόγο, μικροπροβλήματα σε ενισχυτές και πετάλια μόνο, αλλά γενικά όλα πήγαν καλά.

Είναι οι κάτοικοι του Καναδά τόσο ευγενικοί και υπήρξε στιγμή που φοβηθήκατε στο Μεξικό, ή πρέπει να σταματήσουμε να βλέπουμε τόσες σειρές;

Η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση. Έχουμε υποστεί μεγάλη προπαγάνδα και ειδικά από τον Τύπο και τις ταινίες, όπως είπες, που προέρχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Παντού υπάρχουν καλές και κακές γειτονιές. Κι όπως μας έλεγαν εκεί, υπάρχουν σημεία που δεν υπάρχει λόγος να πας κι αν πας θα έχεις προβλήματα. Η αλήθεια είναι πως το Μεξικό είναι μια χώρα όπου οι πολίτες της ζουν πραγματικά μέσα στη φτώχεια και την εξαθλίωση κι αυτό έχει ως συνέπεια την εγκληματικότητα, τα καρτέλ κλπ. Τα παιδιά που μας φιλοξένησαν εκεί μας διαβεβαίωσαν πως λόγω αυτής της προπαγάνδας που έχει υπάρξει μέσω των ταινιών της Αμερικής και του ρατσισμού, επηρεάζονται  και οι άνθρωποι  που παλεύουν για κάτι καλύτερο για το αύριο και το σύστημα τους έχει βάλει σε αυτή τη μοίρα. Εμείς σε καμία περίπτωση δεν νιώσαμε ούτε εκεί, αλλά ούτε και στον Καναδά απειλή. Η φιλοξενιία και από την πλευρά των διοργανωτών αλλά και από τους φαν ήταν τρομερή.

Πώς ήταν η εμπειρία του Hellfest; Είχατε χρόνο να δείτε τα υπόλοιπα συγκροτήματα, γνωρίσατε κάποια από τα τεράστια ονόματα με τα οποία μοιραστήκατε τη σκηνή;

Δυστυχώς δεν είχαμε τόσο πολύ χρόνο παρ’ όλο που παίξαμε και εμφανιστήκαμε σχετικά νωρίς, διότι είχαμε διεργασίες και ετοιμασίες. Η αλήθεια είναι ότι προσπαθήσαμε να κλέψουμε λίγο χρόνο και να δούμε όσο το δυνατόν περισσότερες μπάντες. Ήταν τρομερά, ίσως από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ που έχουμε υπάρξει. Πραγματικά, ήταν κάτι το ανεπανάληπτο όσον αφορά τον κόσμο, το στήσιμο και την οργάνωση που έχουν εκεί και γενικότερα τα μεγάλα φεστιβάλ στην Ευρώπη. Είδαμε μπάντες και στη μεγάλη σκηνή και στη δική μας. Μπορώ να αναφέρω τους Deftones και τους Neurosis που φημίζονται για τα μοναδικά live τους. Συναντηθήκαμε και με τον Γιώργο Κόλλια και είδαμε τους Nile που έπαιζαν σε μια σκηνή του ακραίου ήχου. Επίσης  ήταν συγκινητικό να παίζει ο Mike Patton με τον Dave Lompardo στην ίδια σκηνή με σένα, με τους Dead Cross.  Άλλες μπάντες που παρακολουθήσαμε ήταν οι Modern Life is War, οι φοβεροι Body Count,  οι Οrange Goblin και στο τέλος θυμάμαι είδαμε και λίγο Dimmu Borgir.

Πότε απέκτησε τόσο δυνατή stoner σκηνή η Ελλάδα; Θα παίζουν τα μικρά παιδιά stoner όπως έπαιζαν μπάσκετ μετά το 1987;

Αδιαμφισβήτητα όλα ξεκίνησαν στα 90s με τους Nightstalker και με τις άλλες μπάντες που είχαν φτιάξει μια αξιόλογη underground σκηνή, η οποία συνεχίστηκε και αναζωπυρώθηκε στις αρχές του 2000 όταν και ήρθε το νέο κύμα. Φτάνουμε στο σήμερα που έχουμε μια τόσο μεγάλη και δυνατή ελληνική σκηνή αυτού του ήχου, με μπάντες παγκόσμιας εμβέλειας να κάνουν τουρ, να έχουν τρομερά υψηλές θέσεις σε φεστιβάλ και όπου πηγαίνουμε έξω να μιλάνε γι’ αυτή την σκηνή και να λένε τα καλύτερα. Επομένως γιατί όχι, έχει ήδη ξεκινήσει να υπάρχει αυτή η παρακαταθήκη για τους νέους στο να παίζουν μουσική.

Υπάρχει καθόλου ανταγωνισμός στην ελληνική σκηνή ή το κλίμα είναι υπέροχο κι αυτό βγαίνει προς τα έξω;

Θεωρώ ότι κάθε μπάντα προσπαθεί με τον τρόπο της πρώτα απ’ όλα να προωθήσει τη μουσική της και κατ’ επέκταση, όσο μπορεί να βοηθήσει για το καλό της σκηνής. Πρέπει να υπάρχει η αλληλεγγύη και η αλληλοβοήθεια για να προχωρήσουμε μπροστά και να κάνουμε κι άλλα πράγματα.

Κάποιο ανερχόμενο ελληνικό συγκρότημα που ανακαλύψατε και θα πρέπει να σημειώσουμε;

Υπάρχουν πάρα πολλά συγκροτήματα εκεί έξω και πέρα από τη δική μας σκηνή, τα οποία έχουν κάνει τρομερές δουλειές και δε θα θελα να αδικήσω κάποια. Είναι όλοι εξαιρετικοί.

Εκτός από το λογοπαίγνιο με το όνομα της μπάντας σας, αγαπάτε γενικότερα τα λογοπαίγνια;

Νομίζω πως μερικές φορές είμαστε καλοί σε αυτό ναι.

Μπέσα, το ελληνικό κοινό είναι το πιο θερμό ή έχει τύχει να συναντήσετε πιο καυτές καταστάσεις σε κάποια συναυλία του εξωτερικού;

Μέχρι στιγμής, στα μέρη που έχουμε συναντήσει και στις χώρες που έχουμε πάει κι έχουμε παίξει, με το χέρι στην καρδιά θα πω ότι το ελληνικό κοινό είναι το πιο θερμό. Δεν είναι τυχαίο που μπάντες από το εξωτερικό έρχονται στην Ελλάδα και παθαίνουν τρομερή πλάκα και τρέλα με το ελληνικό κοινό. Ωστόσο, απειλή του θερμού και φανατικού κοινού αποτελεί το κοινό της Πολωνίας, και ειδικά στη Βαρσοβία όπου κάθε φορά που παίζουμε γίνεται πραγματικός πόλεμος. Εντύπωση μας έκανε και το κοινό στο Μεξικό, όπου έχουν ένα διαφορετικό ταπεραμέντο.

Τι πρέπει να έχει οπωσδήποτε μαζί του κάποιος που ταξιδεύει τόσο συχνά και για τόσο καιρό;

Υπομονή και φορτιστή.

Σε ποιο μέρος που δεν έχετε παίξει ακόμα ονειρεύεστε να παίξετε και να ταξιδέψετε σύντομα;

Ένα μεγάλο μας όνειρο είναι η Ιαπωνία. Να την επισκεφτούμε και να κάνουμε εκεί τουρ. Ελπίζουμε κάποια στιγμή στο άμεσο μέλλον να το καταφέρουμε.

Αν η καριέρα σας γινόταν ταινία, ποιος ηθοποιός θα θέλατε να παίξει τον καθένα;

Χαχα! Πολύ ωραία ερώτηση αλλά περίεργη και ταυτόχρονα δύσκολή. Λοιπόν, θα πω Λάμπρος: Matthew McConaughey, Δάνης: John Travolta, Γιάννης: Dennis Hopper και Γιώργος: Harvey Keitel.

Ετοιμάζετε καινούρια μουσική αυτήν την εποχή; Τι πρέπει να περιμένουμε;

Αυτήν την περίοδο η αλήθεια είναι ότι λόγω των πολλών φεστιβάλ που συμμετείχαμε και των μίνι τουρ που έλαβαν χώρα το τελευταίο διάστημα, δεν είχαμε την πολυτέλεια του χρόνου ώστε να καταφέρουμε να δημιουργήσουμε μουσική. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι ο κύκλος θα κλείσει και θα ξεκινήσουν σιγά-σιγά οι διεργασίες για να αρχίσουμε να δουλεύουμε νέο υλικό, να τζαμάρουμε, να αυτοσχεδιάσουμε, να δοκιμάσουμε νέα πράγματα.

Τέλος, αν αύριο ταξιδέψω στο Χιλιομόδι, ποια είναι τα 3 μέρη/πράγματα που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτώ/κάνω;

Κοίτα, μπορείς να συνδυάσεις τη βόλτα στο δάσος με το καλό φαγητό και τις διάφορες εκδηλώσεις. Σίγουρα θα περάσεις υπέροχα!

Οι 1000mods θα εμφανιστούν την Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο Βράχων.

Η κεντρική φωτογραφία είναι από τον λογαριασμό των 1000mods στο Facebook.