24Media
ΜΟΥΣΙΚΗ

O Toquel εμπνεύστηκε το όνομά του από έναν ψυχίατρο

Συναντήσαμε τον νεαρό ράπερ με αφορμή τον νέο του δίσκο '777' που κυκλοφορεί στις 27 Μαΐου από τη Minos EMI / Universal.

Έμαθα τον Toquel από το ντουέτο “Τα πιο δύσκολα βράδια” που έκανε πριν τρία χρόνια με τη Natasha Kay. Στον χώρο του χιπ χοπ όμως είναι γνωστός πολύ περισσότερα χρόνια και η πορεία του είναι μόνο ανοδική. Είναι μόνο 24, αλλά έχει να σου πει τόσες ιστορίες από τη ζωή του που μπορεί να πιστέψεις ότι είναι πολύ μεγαλύτερος.

Στις 27 Μαΐου κυκλοφορεί ο έβδομος δίσκος του ‘777’, από τον οποίο έχουμε ακούσει το ομώνυμο τραγούδι, αλλά και το ‘Stars’, στο οποίο συνεργάστηκε με τον Light και το οποίο έμεινε στο Νο1 των τάσεων του YouTube για 12 μέρες. Τον συναντήσαμε ένα πρωινό στην ταράτσα του Ρομάντσο και μάθαμε πώς έφτασε στα αστέρια.

*Φωτογραφίες: Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson

Θα ξεκινήσω ρωτώντας κάτι που θα σε ρωτάνε οι περισσότεροι. Από πού εμπνεύστηκες το όνομά σου;

Το όνομά μου το εμπνεύστηκα από έναν ψυχίατρο. Το 2010 που είχα ήδη ξεκινήσει να κάνω μουσική, είχα κρίσεις πανικού σε τόσο βαθμό μεγάλες που κάποιες φορές δεν αναγνώριζα και τη μάνα μου. Απλά δεν ήξερα τι ήταν, ήμουν και λίγο μικρός, 14-15 χρονών. Έψαχνα στο Google τα συμπτώματα και στην αρχή νόμιζα ότι έχω κατάθλιψη. Μετά κατάλαβα ότι ήταν κρίσεις πανικού και βρήκα στο Youtube έναν ψυχολόγο-ψυχίατρο, ο οποίος λεγόταν Νικήτας Καύκιος και ήταν από την Κρήτη, απ’ τα Χανιά. Είδα κάποια βιντεάκια του σε κάτι τοπικά κανάλια Κρητικά, στα οποία εξηγούσε για τις κρίσεις πανικού και τι μπορείς να κάνεις για να βοηθήσεις τον εαυτό σου και με βοήθησαν αρκετά αυτά. Τον βρήκα και στο Facebook, μιλήσαμε και μου είπε πάρα πολλά πράγματα, που ηρέμησα μετά από κάμποσους μήνες.

Στο κανάλι του στο Youtube τότε λεγόταν “Toquel” και όχι Νικήτας Καύκιος. Και σήμερα δηλαδή, αν γράψεις το url “youtube.com/user/Toquel“, βγαίνει ακόμα το κανάλι του. Τον ρώτησα τι σημαίνει “Τoquel” και μου λέει “τίποτα, απλά ακούγεται ωραίο ηχητικά”. Του λέω “κάνω μουσική και ψάχνω ένα όνομα, μπορώ να το πάρω;”. Και μου λέει “ναι, στείλε μου και τραγούδια σου να ακούσω”. Οπότε ξέρεις ακούγεται ωραίο ηχητικά και έχει και μια ωραία ιστορία.

Μιλάς ακόμα μαζί του;

Όχι, από τότε έχω να μιλήσω από το 2010.

Κατάλαβες ποτέ τι σου προκάλεσε τις κρίσεις πανικού;

Όχι. Την πρώτη φορά που το έπαθα ήμουν 9 χρονών, είχα πάει να πω τα κάλαντα και μετά βγήκα να ψωνίσω δώρα για το σπίτι. Εκεί το έπαθα αλλά δεν ήξερα τι ήταν και μετά το ξέχασα.

Η επόμενη φορά ήταν στα 12. Και από εκείνη τη φορά, φοβόμουν, γιατί ήξερα πως οποιαδήποτε στιγμή μπορεί να με πιάσει. Συν ότι τότε μετακομίσαμε εγώ, ο μεσαίος αδερφός μου και η μάνα  στην Κέρκυρα, γιατί δούλευε εκεί ο μεσαίος αδερφός, και με έπιασε για ένα εφτάμηνο πολύ γερά. Μετά το ξεπέρασα και όλα καλά.

Από Αθήνα μετακομίσατε Κέρκυρα;

Από Κρήτη. Έχω μεγαλώσει στην Κρήτη, στο Ηράκλειο. 19 χρόνια. Από εκεί πήγαμε Κέρκυρα με τη μάνα μου και μετά από 7-8 μήνες γυρίσαμε Κρήτη. Έμεινα κάποια ακόμα χρόνια εκεί και σε κάποια φάση χτύπησε το τηλέφωνο το 2013 και ήταν ο Νίκος Τάγης από το MAD και με ρώτησε αν θα με ενδιέφερε να κάνω κάποιο feat με έναν mainstream καλλιτέχνη. Ήταν η φάση που όλοι οι ράπερς ήταν underground και θεωρούταν ξεπουλημένο να βγάζεις λεφτά από τη μουσική. Και του είπα ότι το μόνο που μου αρκεί είναι αυτό που κάνω να είναι ωραίο. Δεν είμαι αυτός ο τύπος που θα σου πει “το κρατάω αληθινό, true, είμαι στον δρόμο, πατάω μόνο σε oldschool beats” κλπ. Με ενδιαφέρει να είναι καλό το πρότζεκτ και ας είναι και Καζαντζίδης. Πολλοί underground ραπερς λέγανε “δεν ξεπουλιέμαι, δεν κάνω, δεν δείχνω” και αν τους έκλεινες για show πληρωνόντουσαν πολύ καλά, οπότε ήταν ένα ψέμα. Και πολλοί από αυτούς εκμεταλλευόνταν και τους πιτσιρικάδες. Ευτυχώς όμως άνοιξε αυτό το πράγμα και κατάλαβαν όλοι ότι δεν είναι κακό να κάνεις μουσική και να βγάζεις λεφτά. Γιατί παλιά ήταν “κακό”. Έπρεπε να είσαι ντελίβερι, για να κάνεις μουσική και να είσαι τρου.

Είχα βγάλει λοιπόν κάποια χρήματα και ανέβηκα Αθήνα. Νοίκιασα ένα σπίτι, πήρα μηχανήματα να στήσω ένα στούντιο και εδώ και πέντε χρόνια μένω στην Αθήνα.

View this post on Instagram

Theres no ‘ifs’ among believers. Anything can happen.

A post shared by Toquel (@isyoboytoquel) on

Στην Αλβανία έχεις ζήσει ποτέ;

Είμαι από το Τεπελένι, αλλά δεν ήξερα τι είναι η Αλβανία, γιατί έφυγα 11 μηνών. Τώρα την έμαθα. Πήγα για δύο χρόνια λίγο πιο έξω από τα Τίρανα, στο Ελμπασάν. Είχαμε χτίσει ένα στούντιο, αλλά δεν πήγε καλά. Ήταν μπερδεμένη ιστορία. Δεν πήγα να κάνω μουσική, αλλά κατέληξα να κάνω μουσική, δεν πήγε όμως καλά, γιατί ενώ ήμουν με κάποιους ανθρώπους που θέλαν να χτίσουμε κάτι όμορφο, δεν ήξεραν όμως πώς να βοηθήσουν. Το τραπ στην Αλβανία πάει όπως εδώ και ακόμα καλύτερα, εδώ και 5 χρόνια. Έχω κοινό και εκεί, αλλά όχι πολύ. Δεν έκατσα αρκετό καιρό για να δημιουργήσω ένα fanbase. Υπάρχει κόσμος που με ξέρει, αλλά δεν καταλαβαίνει τι λέω στα stories μου, δεν καταλαβαίνει τι λέω στα κομμάτια μου. Το ραπ στα ελληνικά τους ακούγεται λίγο περίεργο γιατί έχει πολύ σίγμα.

Πώς ξεκίνησες να ασχολείσαι με το ραπ;

Από πολύ πολύ μικρός. Το γνώρισα από τον μεγάλο μου αδερφό. Είχε αγοράσει το ‘8 mile’ και είχαμε δει και μαζί την ταινία. Και έφαγα τρελό κόλλημα. Μετά από κάμποσα χρόνια είχα πάει διακοπές στην Αλβανία και γνώρισα ένα τύπο από το Γαλάτσι, που φορούσε τα Fubu του, τα φαρδιά του και τα έτσι, και μου λέει “έχει ράπερ στην Αθήνα”. Και δεν ήξερα καν ότι υπάρχει ραπ στην Ελλάδα. Έτσι ξεκίνησα λίγο λίγο να γράφω στίχους, μετά γνώρισα τους Ηρακλειώτες ράπερς, μπήκα λίγο στη φάση, φορούσα τα φαρδιά μου. Και κάθε μήνας που περνούσε γινόταν πιο επαγγελματικό και πιο επίσημο.

Έχεις κάνει ποτέ μαθήματα μουσικής;

Είμαι αυτοδίδακτος 100%. Το μόνο που έχω πάρει από άλλους είναι όταν πήγαινα στο στούντιο κάποιου φίλου μου ή κάποιου επαγγελματία, να βλέπω τι κάνει και να κάνω το ίδιο. Έκανα από πάντα δικές μου παραγωγές, ήθελα όμως να βάζω και κάποιον άλλο για να δίνει ένα άλλο χρώμα.

Τώρα που έχει γίνει mainstream το τραπ, ο στίχος σου έχει γίνει πιο explicit πλέον;

Πιο βρώμικος; Όχι. Πάντα ήμουν μισός μισός. Ο μισός μου εαυτός έγραφε τα ερωτικά του, τα κοινωνικά του και ο άλλος μου μισός εαυτός έγραφε τα πιο high. Απλά τότε δεν τα άκουγαν τόσο. Αλλά πάντα έλεγα τα ίδια πράγματα. Ό,τι λέω στο ‘Καρολίνα’, τα έχω ξαναπεί παλιότερα με άλλο beat και άλλο flow. Αυτό έχει αλλάξει κυρίως, ο στίχος δεν άλλαξε ποτέ.

Δεν μπορώ να μην κάνω αυτή την ερώτηση: Οι γονείς σου τι λένε για τα κομμάτια σου;

Είναι περίεργο με την οικογένειά μου. Τα αδέρφια μου έχουν το ίδιο μυαλό με μένα, άρα είναι σαν να είμαι εγώ. Η μάνα μου δεν μιλά τόσο καλά ελληνικά, οπότε δεν νομίζω ότι καταλαβαίνει ακριβώς τα κομμάτια μου και το νόημά τους. Ο πατέρας μου και πάλι δεν καταλαβαίνει τα πάντα, βλέπει μια επιτυχία από τον γιο του και χαίρεται. Δεν είναι ακριβώς η γλώσσα τους. Με συγχαίρουν για την επιτυχία μου, αλλά δεν έχουμε συζητήσει ποτέ για το περιεχόμενο.

Έχεις σκεφτεί ότι τα μικρά παιδιά που σε ακούνε μπορεί να επηρεαστούν από τους στίχους;

Το έχω σκεφτεί να σου πω την αλήθεια. Σίγουρα η μουσική επηρεάζει. Όχι, μόνο η τραπ, γενικά η μουσική. Εγώ προσπαθώ να εξηγήσω ότι το ότι εγώ το κάνω, δεν σημαίνει ότι εσείς πρέπει να το κάνετε. Δεν νομίζω ότι κανένας ξυπνάει και θέλει να πάει να γίνει παράνομος. Δεν είναι και κάτι τόσο κουλ στην τελική. Απλά κάποιους ανθρώπους τυχαίνει να τους έβγαλε εκεί.

Εσύ είσαι αυτό το “Started from the bottom, now we’re here”. Θα το πούνε όμως όλοι στον στίχο τους. Σε ενοχλεί όταν κάποιος δεν είναι και το λέει απλά για την περσόνα του;

Πάρα πολύ. Με ενοχλεί πολύ το να λες ψέματα σε ένα κομμάτι σου. Εγώ πάλι ο μόνος τρόπος να το δεχτώ -όχι να το σεβαστώ, αλλά να το δεχτώ- είναι να βγει ο ίδιος και να πει ότι απλά το λέει για τη μουσική του και δεν είναι αλήθεια. Δυστυχώς όμως πολλοί το παίζουνε.

Πώς προέκυψε η συνεργασία με τον Light στο ‘Stars’;

Τον Light τον ξέρω πολλά χρόνια και είχαμε πει να κάνουμε ένα κομμάτι μαζί, απλά δεν έγινε ποτέ. Ένας κοινός μας φίλος, μεσολάβησε και βγήκαμε. Πήγαμε στο Κολωνάκι να φάμε σούσι. Ε, και το κανονίσαμε. Κάναμε ένα τουρ στην Κρήτη και καταλήξαμε να κάνουμε το ‘Stars’ τώρα. Είχα γράψει εγώ το δικό μου κομμάτι, του το έδειξα, είχε ήδη ένα έτοιμο κουπλέ, το πάτησε και ήταν αυτό.

 

Σε λίγες μέρες κυκλοφορεί ο δίσκος σου ‘777’. Πόσο καιρό τον δουλεύεις και τι σημαίνει το όνομά του;

Δουλεύουμε τον δίσκο εδώ και κάποιους μήνες. Αμέσως μόλις έβγαλα το ‘Καρολίνα’ πέρσι το Γενάρη, έγραφα πράγματα, αλλά τον Οκτώβρη ξεκίνησα να ασχολούμαι με τον δίσκο. Υπάρχει μια συνεργασία με τον Light και μία με τον Hawk. Σε όλα τα κομμάτια έχει κάνει παραγωγή ο Sin Laurent εκτός από ένα που έχει κάνει ο Obie Daz.

Θα βγει στις 27 Μαϊου και λέγεται ‘777’, γιατί έχει 7 τραγούδια, είναι ο 7ος δίσκος.

Είναι κάποιο από τα τραγούδια του δίσκου που σε εκφράζει περισσότερο το τελευταίο διάστημα;

Όλα, αλλά ίσως περισσότερο το ‘Business’.

*O νέος δίσκος του Toquel ‘777‘ κυκλοφορεί στις 27 Μαϊου από τη Minos EMI/ Universal.