ΛΙΣΤΕΣ

Όταν τα πανκιά ερωτεύονταν

8 ελληνικά ερωτικά τραγούδια από punk μπάντες που δεν το περιμένεις.

Μην περιμένεις να βρεις τραγούδια για αγάπες και έρωτες στις πρώτες και πιο harcore μπάντες, αυτές που στα 80s γυρνούσαν από κατάληψη σε κατάληψη, τουλάχιστον στην πλειοψηφία τους. Περνούσε ο χρόνος, ακούγαμε, ψάχναμε, διαβάζαμε στίχους, αλλά δεν βρήκαμε σχεδόν τίποτα από ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ, ΓΕΝΙΑ ΤΟΥ ΧΑΟΥΣ, ΓΚΟΥΛΑΓΚ, ΧΑΟΤΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ, ΑΔΙΕΞΟΔΟ κτλ, που να μας εκπλήξει ερωτικά.

Ωστόσο, κράτα αυτό το “σχεδόν”.

Θα μας πεις “αφελείς” και μόνο που ψάξαμε και δίκιο θα ‘χεις, απλά ελπίζαμε να πέσουμε σε κάποιο διαμαντάκι. Παίξαμε και χάσαμε, κύριοι.

“Σχεδόν” όμως, γιατί ρεφάραμε με τις παρακάτω μπάντες.

Ακολουθούν οκτώ ελληνικά punk τραγούδια από μπάντες που έκαναν ένα διάλειμμα από τον κοινωνικοπολιτικό στίχο και μίλησαν και για τα ζητήματα καρδιάς:

1. PANX ROMANA – Η ΠΟΛΗ ΔΕΝ ΚΟΙΜΑΤΑΙ ΠΟΤΕ

To 1989 o Frank και οι υπόλοιποι έβγαλαν τον δεύτερο δίσκο τους, τους ‘Αντάρτες πόλεων’, βρίσκοντας λίγο χώρο για αισθηματική εκτόνωση, στριμώχνοντας μερικά σχετικά στιχάκια, μέσα σε ένα (ακόμη) τραγούδι που μιλούσε για το μπατσοκρατούμενο άστυ.

“Μικρό μου

εμπρός να κάψουμε το σκιάχτρο

που φοβίζει την καρδιά σου

το βράδυ αργά στη γειτονιά.”

2. ΕΚΤΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ – ΕΙΔΑ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΟΥ

1 Το φώναξαν στον ‘Εφιάλτη’, το επανέλαβαν πιο ωμά στο ‘Είμαστε ένοχοι’, αλλά στο ‘Είδα τα μάτια σου’ το άφησαν να περάσει πιο υπόγεια, το άφησαν να εννοηθεί. Ίσως το πιο μελωδικό τραγούδι του μαγικού πρώτου και τελευταίου τους άλμπουμ που κυκλοφόρησε το 1994 από τη Lazy Dog.

3. ΠΙΣΣΑ ΚΑΙ ΠΟΥΠΟΥΛΑ – ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Γνωστοί(;) για το ‘Ξυπνάτε πεθαίνω ρε’, παντρεύοντας το hardcore με τον ελληνικό στίχο ήδη από τα χρόνια τους στο Λύκειο, συμπεριέλαβαν και αυτήν την ερωτική απολογητική επιστολή στον πρώτο και τελευταίο τους δίσκο που βγήκε το 1993.

Αδύναμη στιγμή μάλλον.

4. ΧΑΤ ΤΡΙΚ – ΛΟΓΙΑ ΠΟΥ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΡΩΤΕΥΜΕΝΟΙ

2 Το σχεδόν ερωτικό punk τρίο απ’ τη Θεσσαλονίκη δεν έχει μόνο ένα ή δύο κομμάτια, που να ξεφεύγουν από τις punk εμμονές και να ασχολούνται με ζητήματα καρδιάς. Εμείς διαλέξαμε αυτό το τραγούδι και ως ντρίμπλα σε όσους περίμεναν το ‘Απόψε χάσαμε εμείς’, αλλά και για το μη αναμενόμενο μπινελίκι στην πρώτη στροφή.

5. ΣΤΙΓΜΑ ’90 – ΜΕΛΩΔΙΑ ΑΓΓΕΛΩΝ

Συγκρότημα και τραγούδι που ξεχωρίζει για τα γυναικεία φωνητικά του σε έναν ανδροπανκοκρατούμενο χώρο. Αυτό το τραγούδι ήταν και η πρώτη δισκογραφική καταγραφή της μπάντας το 1993 στον δίσκο ‘Rock ‘n’ Roll Βοήθειες’.

6. ΧΑΣΜΑ – Ό, ΤΙ ΑΓΑΠΩ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΛΙΓΟ

Λογικά το πιο γνωστό τραγούδι αυτής της λίστας. Αν το ακούσεις προσεκτικά, είναι σαν μια punk μετάφραση του “μου λες μ’ αγαπάς, θες να παντρευτούμε κτλ” του Τζίμη Πανούση, χωρίς τις αναφορές στο Θείο. Κι εδώ ο punk ήρωάς μας φαίνεται να τα χαλάει με τη δικιά του γιατί τον παρακαλά να γίνει κυριλέ. Αλλά δεν πρόκειται γιατί “με εκείνους που λυπάμαι μου ζητάς να αγαπηθώ”;

Του ζήτησες τέτοιο πράγμα, αλήθεια τώρα;

 

7. ΟΡΑ ΜΗΔΕΝ – ΜΟΝΑ ΛΙΖΑ

Θρυλικό punk συγκρότημα των 80s από την Πάτρα, που κράτησε λίγο και άφησε πίσω του μόλις τρία δισκογραφημένα τραγούδια. Το ένα είναι αυτό το ψιλοερωτικό που βλέπεις εδώ στη λίστα. Προτιμάμε πάντως το ‘Θάνατος στους ποιητές’ για τη στροφή:

Όλοι σε αυτή την χώρα γεννήθηκαν λεβέντες

πρόσχαροι με μεγάλες καρδιές που αγαπάν

όλοι καμώθηκαν με μάρμαρο και ήλιο

όλοι καμώθηκαν τίμιοι και γενναίοι.

Θάνατος στους ποιητές, θάνατος σ’αυτούς

που τα σκατά τα κάνουν ήλιο και θάλασσα

Θάνατος στους ποιητές, θάνατος σ’αυτούς

που συντηρούν τους σχολικούς μας μύθους.

 

8. BOOTSTROKE – ΣΩΣΕ ΜΕ

Υποθέτουμε ότι είναι ερωτικό, στηριζόμενοι στον στίχο “απ’ το χέρι κράτα με”, διαφορετικά θα μπορούσαν πολύ εύκολα να πουν ότι αναφέρονται σε έναν imaginary friend που του ζητάνε να τους σώσει. Κάτι σαν το ‘Wonderwall’, τραγουδι που όλοι το θεωρούσαν ερωτικό, αλλά οι αφοί Gallaghers εξήγησαν ότι αναφέρονταν ακριβώς σε έναν τέτοιον imaginary friend.

Επίσης συγγνώμη που έμπλεξα τους Oasis σε θέμα για το ελληνικό punk και μάλιστα στην τελευταία πρόταση του κειμένου.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ

Πόσο καλά ξέρεις το ελληνικό ροκ των ’90s;
Το ελληνικό ροκ των 90s σε 35 μπάντες
40 χρόνια από την ενθρόνιση του punk