ΒΙΒΛΙΟ

Οι πιο παράξενοι τίτλοι ελληνικών βιβλίων: Ψήφισε τον κορυφαίο

Το 'Φροσάκι, το άγιο πουτανέλι', οι 'Κολοκύθες και καταχνιάρρρ' και άλλα 30 σύγχρονα έπη. Στο τέλος θα μείνει μόνο ένα.

Τα λογοτεχνικά βραβεία γράφουν εδώ και δεκαετίες τη δική τους στορία. Υπάρχουν βέβαια χιλιάδες λογοτεχνικά βραβεία σε ολόκληρο τον κόσμο. Να, όπως έχουμε εδώ στην Ελλάδα τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας, τα ανεξάρτητα Βραβεία Αναγνώστη, τα Public Book Awards τα οποία αποφασίζει το κοινό ή του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου που επιβραβεύουν τα καλύτερα παιδικά βιβλία της χρονιάς.

Όλα τα παραπάνω ασχολούνται κυρίως με το κείμενο και την καλλιτεχνική αξία του έργου. Επιλέγουν τα καλύτερα βιβλία και απονέμονται στους συγγραφείς τους ως αναγνώριση της αξίας του έργου τους, που αναφέρεται από κει και πέρα ως το καλύτερο της χρονιάς.

Εμείς όμως βλέπουμε ένα κενό σε όλο αυτό. Τι συμβαίνει με τους τίτλους των βιβλίων; Αυτούς ποιος θα τους θαυμάσει; Δεν είναι ένας τίτλος η πρώτη επαφή ενός αναγνώστη με ένα λογοτεχνικό έργο; Δεν αξίζει να βραβεύσει κάποιος τον πιο ευφάνταστο και τον πιο πρωτότυπο από αυτούς; Άλλωστε αυτό ήδη συμβαίνει στο εξωτερικό. Ρίξτε μια ματιά ας πούμε στο Diagram Prize που απονέμεται στους πιο περίεργους τίτλους βιβλίων του Ηνωμένου Βασιλείου.

Έτσι, έχουμε τη χαρά να σας παρουσιάσουμε το Βραβείου Πρωτότυπου Τίτλου Ελληνικής Λογοτεχνίας 2018. Στο βραβείο μας δε θα κρίνουμε απολύτως τίποτα άλλο. Ούτε το περιεχόμενο του βιβλίου, ούτε από ποιον είναι γραμμένο, ούτε από ποιον εκδοτικό έχει κυκλοφορήσει. Είμαστε εδώ απλά για να αποφασίσουμε τον πιο αλλόκοτο, ιδιαίτερο, πρωτότυπο τίτλο και θα μείνουμε μόνο στη ή στις λέξεις που τον απαρτίζουν.

Πώς θα το αποφασίσουμε; Θα ψηφίσετε εσείς τον αγαπημένο σας ανάμεσα στα ζευγάρια, ξεκινώντας από τη φάση των 32 μέχρι να φτάσουμε στον μεγάλο τελικό και στη στέψη του νικητή!

32 τίτλοι. 5 φάσεις. 1 μεγάλος νικητής. Ας νικήσει ο καλύτερος. Ή τέλος πάντων ο πιο αστείος.