ΒΙΒΛΙΟ

Τα ελληνικά webcomics είναι εδώ

Ένα είδος της 9ης τέχνης ευδοκιμεί τον 21o αιώνα.

Τα κόμικς όλοι τα αγαπάμε. Ή τέλος πάντων οι περισσότεροι, αφού υπάρχει ακόμα μια απροσδιόριστη ομάδα ανθρώπων που τα λέει “μικιμάο” και πιστεύει πως τα κόμικς είναι για παιδιά. Εδώ όμως δεν είμαστε για να βάλουμε μυαλό σε κόσμο που δεν έχει, αλλά να μιλήσουμε για ένα είδος της 9ης τέχνης που ευδοκιμεί τον 21o αιώνα, τα webcomics.

Τι είναι τα webcomics; Είναι κόμικς που δημοσιεύονται στο internet και δεν υπολείπονται σε τίποτα των έντυπων αδελφών τους. Συνήθως είναι δουλειές ενός κομίστα και φιλοξενούνται σε δικό του χώρο, ενώ αρκετές φορές και ανάλογα τη δημοφιλία του webcomic ακολουθούνται αργότερα από μια φυσική έκδοση του κόμικ.

Τι γίνεται όμως στην Ελλάδα; Υπάρχουν webcomics; Ποια είναι, που είναι, για τι μιλάνε, ποιοι είναι οι καλλιτέχνες τους; Σε αυτές τις ερωτήσεις θα απαντήσουμε εδώ σήμερα, μιλώντας για τα ελληνικά webcomics του 2018. Συγκεκριμένα, θα μιλήσουμε για μερικά από αυτά που τρέχουν αυτή τη στιγμή και δεν έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο τους, ώστε να έχετε και νέα επεισόδια/στριπάκια να περιμένετε. Ειδική μνεία στο ‘Οι Συγκάτοικοι’ των Περικλή Κουλιφέτη και Παύλου Δαμιανίδη που ολοκληρώθηκε στα τέλη του Μαΐου και για λίγο δε βρίσκεται κι αυτό μέσα στο αφιέρωμά μας. Ρίξτε του πάντως μια ματιά, ειδικά αν αναπολείτε ή ζείτε τώρα τη φοιτητική ζωή.

ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟΦΙΛΙΚΟ ΚΟΜΙΚ

Από εδώ ξεκίνησε η ανάγκη για αυτό το κείμενο: Οι Εκδόσεις Πατάκη από πέρυσι έχουν το δικό τους βιβλιοφιλικό webcomic, που ονομάζεται ‘Οι αναγνώστες’ και που μπορείτε να διαβάσετε αποκλειστικά στη σελίδα του εκδοτικού στο Facebook και στο Instagram.

Ο Τόμεκ Γιοβάνης σχεδιάσει το webcomic, που ακολουθεί τις βιβλιοπεριπέτειες 2 φανατικών αναγνωστών καθώς αυτοί προσπαθούν να διαβάσουν όλα τα βιβλία της συνεχώς και μεγαλύτερης βιβλιοθήκης τους, δοκιμάζουν διαφορετικά λογοτεχνικά είδη και συναντούν προβλήματα που μόνο οι αναγνώστες κατανοούν.

Στην πρώτη του σεζόν το ‘Οι αναγνώστες’ ανέβαινε κάθε Τετάρτη στα social του εκδοτικού, αλλά για τη νέα σεζόν που ξεκίνησε από τον Σεπτέμβριο συναντάμε τους ήρωες του Τόμεκ κάθε δεύτερη Τετάρτη. Αν θέλετε όλα τα επεισόδια μέχρι στιγμής μαζεμένα σε ένα σημείο, αρκεί να κάνετε μια βόλτα από το hashtag #oianagnostes του Instagram.

ΤΟ ΦΥΤΩΡΙΟ ΤΟΥ SOCOMIC

Εδώ και αρκετά χρόνια το SoComic.gr, η προσπάθεια της ΙΟΝ Σοκοφρέτα που ξεκίνησε το 2011, είναι ο βασιλιάς του ελληνικού webcomic. Έχοντας υποστηρίξει και προβάλλει δεκάδες κομίστες, το SoComic βοηθά τους δημιουργούν να προχωρήσουν σε εκδόσεις των έργων τους, είτε μέσα από mainstream εκδοτικούς είτε μέσω αυτοεκδόσεων.

13 διαφορετικά webcomics τρέχουν αυτή τη στιγμή σε εβδομαδιαία βάση στο site του SoComic.gr, το κείμενό μας θα μπορούσε ίσως και να ονομάζεται ‘το SoComic και οι άλλοι’. Κάποια από αυτά υπάρχουν ήδη και σε έντυπη μορφή, ενώ άλλα θα τα δούμε σίγουρα μέσα στο επόμενο διάστημα σε μορφή πέραν της ιντερνετικής. Γνωστά ονόματα του χώρου φιλοξενούνται στο μπλογκ και πάμε να πούμε 2 λόγια για το καθένα και να δούμε το πιο πρόσφατο επεισόδιο του.

Comic Soap

του Σπύρου Δερβενιώτη

Η καθημερινότητα του ιδιοκτήτη ενός κομιξάδικου μέσα από τη ματιά του Δερβενιώτη. Ένα κόμικ για τα κόμικς, αλλά θα το εκτιμήσετε είτε είστε παθιασμένος με αυτά είτε όχι. Τα νέα επεισόδια του ‘Comic Soap’ ανεβαίνουν κάθε Πέμπτη.

Μεταλλάδες

του Άρη Λάμπου

Αν σας αρέσει η metal μουσική και δε διαβάζετε τους ‘Μεταλλάδες’ του Λάμπου, δεν ξέρω, τι κάνετε στη ζωή σας; Κάθε Πέμπτη ο δημιουργός ασχολείται με τους οπαδούς της metal σκηνής, όποιο είδος της κι αν αγαπούν.

Rebel Rebel

του Κων Χρυσούλη

Ο Χρυσούλης σκιτσάρει κάθε Τετάρτη την κομιξική βιογραφία του David Bowie, ένα μεγάλο project που ξεκίνησε από τον Ιούνιο του 2016 και μετρά ήδη 164 σελίδες. Ο Χρυσούλης προτείνει και το κατάλληλο soundtrack για το κόμικ του, ένα διαφορετικό κάθε φορά κομμάτι του Bowie. Μπορείτε να υποστηρίξετε τον δημιουργό μέσω του Patreon του.

Phat Comicz

του Βαγγέλη Χατζηδάκη

Ένα πολύ κακό κόμικ. Δεν τα λέω εγώ, ο δημιουργός του τα λέει. Από το 2015 το καμμένο χιούμορ του Χατζηδάκη μας έχει δώσει το καλύτερο κακό κόμικ της Ελλάδας και τα επεισόδιά του συνεχίζονται κάθε Τετάρτη στο SoComic. Στριπάκια για κάψιμο.

Μυστήρια Πράγματα

του Θανάση Πετρόπουλου

Κάτι σαν ιστορίες από το ‘Παγανιστικές δοξασίες της θεσσαλικής επαρχίας’ σχεδιάζει ο Θανάσης Πετρόπουλος στα ‘Μυστήρια Πράγματα’. “Κάποτε, όταν ο κόσμος και τα πράματα ήσαν απλά, η Ελλάδα ήταν ένας στοιχειωμένος τόπος”, λέει. Μια νέα ιστορία ξεκίνησε τον Αύγουστο και κάθε Τετάρτη μπορείτε να διαβάσετε τις συνέχειά της.

Homo Skepticus

του John Antοno

Στο γεμάτο πρόγραμμα του SoComic.gr τις Τετάρτες σίγουρα ξεχωρίζει και το ‘Homo Skepticus’ του Antono, ένα κόμικς που μέσα από τα στριπς του εξερευνά την ιστορία της ανθρώπινης σκέψης και γνώσης με μπόλικο χιούμορ. Ένα από τα webcomics αυτού του αφιερώματος που σίγουρα θα ήθελα να έχω και σε έντυπη μορφή.

COMedICS

των Διονύση Ατζαράκη και Νικόλα Στεφαδούρου

Τα στριπάκια του ‘COMedICS’ αντλούν κυρίως τη θεματολογία τους από την ποπ κουλτούρα, σχολιάζοντάς τη εδώ και χρόνια. Ο Διονύσης Ατζαράκης γράφει και ο Νικόλας Στεφαδούρος σχεδιάζει την πιο φρέσκια εκδοχή του webcomic που έχει μακρά ιστορία με προηγούμενη παρουσία στην Athens Voice αλλά και διάφορα ελληνικά sites. Το βρίσκετε κάθε Τρίτη στο SoComic.

Πολύγωνο 3017

του Παναγιώτη Πανταζή

Ο δημιουργός του ‘Στα μυστικά του βάλτου’ έχει σκιτσάρει αρκετές σειρές για το SoComic, αλλά αυτή που τρέχει αυτές τις μέρες, με νέο επεισόδιο κάθε Δευτέρα, φαντάζεται τη γη στο έτος 3017 μέσα από τις συνομιλίες ενός τουκάν, ενός ψαροκόκκαλου, ενός φαντάσματος και ενός αυγού. Must read.

Κουραφέλκυθρα

του Αντώνη Βαβαγιάννη

Ίσως το πιο γνωστό εγχώριο webcomic, τα ‘Κουραφέλκυθρα’ σχολιάζουν την ελληνική πραγματικότητα με το μοναδικό τους ύφος και με μπόλικα λογοπαίγνια. Σίγουρα θα έχετε πετύχει κάποιο από τα στριπς του Βαβαγιάννη, αφού τα ‘Κουραφέλκυθρα’ (που δεν είναι καν λέξη) είναι το πιο shared κόμικς των ελληνικών ίντερνετς.

Σαβουάρ Σουρβίβρ

της Αλέξιας Οθωναίου

Η μοναδική γυναίκα της λίστας μας από το SoComic.gr (θέλουμε κι άλλες γυναίκες δημιουργούς, παιδιά), η Οθωναίου μας δίνει κάθε Δευτέρα και μια σελίδα από τον προσωπικό της οδηγό επιβίωσης για την καθημερινότητα. Διαφορετικό και επίσης must read.

Ανώνυμος ο Αθηναίος, στη σκιά της Ακρόπολης

του Κώστα Σκλαβενίτη

Θα καταφέρει ο Ανώνυμος ο Αθηναίος να ακολουθήσει τα χνάρια του Σωκράτη και του Περικλή και να γράψει τη δική του ιστορία στην αρχαία Αθήνα ή θα παραμείνει για πάντα ανώνυμος; Γεμάτο ιστορικούς αναχρονισμούς, το κόμικς του Σκλαβενίτη έρχεται κάθε Σάββατο στις οθόνες σας.

The Working Dead…and…

του Πάνου Ζάχαρη

Υπάρχει κάτι καλύτερο από ένα Σαββατιάτικο webcomic που μιλά για ταξική πάλη και την καθημερινότητα των εργαζομένων; Μάλλον όχι και αυτό το δείχνουν και τα βραβεία: Το κόμικς απέσπασε το βραβείο καλύτερου webcomic στα Ελληνικά Βραβεία Κόμικς το 2017 και το 2018.

Made of Stars

του Νικόλα Στεφαδούρου

Μια πρωτότυπη σειρά κόμικς που αφορά τις καθημερινές συνήθειες μερικών Ελλήνων celebrities. Το ‘Made of Stars’ έχει ασχοληθεί μέχρι στιγμής με τους Γιάννη Ζουγανέλη, Φιόνα Τζαβάρα, Μάρα Δαρμουσλή, Αλέξανδρο Γιάννου,  Πέννυ Μπαλτατζή, Χάρη Γρηγορόπουλο, Κρυσταλλία Ρήγα και συνεχίζει κάθε Παρασκευή με την Άντα Λιβιτσάνου.

ΕΝΑ QUEER ΚΟΜΙΚ

Το ‘Home Queer Home’ είναι ένα φρέσκο webcomic που παρακολουθεί τη ζωή τριών φίλων στην Αθήνα. Το αγγλόφωνο κόμικ της Smar, γνωστής για τις αυτοεκδόσεις της με τίτλο ‘Μαλάκα Λεσβίες’, είναι μια slice-of-life ιστορία με εβδομαδιαία επεισόδια που ανεβαίνουν στο site κάθε Τετάρτη.

Το webcomic είναι από τα λίγα παραδείγματα σταθερής lgbtq αντιπροσώπευσης στα κόμικς στη χώρα μας και οι χαρακτήρες της Σμαράγδας Μάγκου, τρεις συγκάτοικοι στην Αθήνα του σήμερα, είναι απολύτως διασκεδαστικοί και πραγματικοί. Μπορείτε να υποστηρίξετε τη Smar μέσα από το Patreon της.

ΕΝΑ ΑΥΤΟΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΟΜΙΚ

Με μπόλικα αυτοβιογραφικά στοιχεία, η ‘Ραλλού’ της Ίριδας Μούζου έρχεται κάθε Τρίτη στη σελίδα της στο Facebook. Το κλασικό στριπ με τα 3 πάνελ της Ραλλού αποδομεί τη ζωή και την καθημερινότητα της πρωταγωνίστριας. Η δημιουργός αυτοσαρκάζεται και το webcomic, που κάνει τις εμφανίσεις του και στα τεύχη του Μπλε Κομήτη, του ελληνικού τριμηνιαίου περιοδικου κόμικ, είναι από αυτά που περιμένουμε να βγουν σύντομα και στο χαρτί.

3 WEBCOMICS ΣΤΟ PATREON

Ειδική αναφορά στον γνωστό κομίστα Τάσο Μαραγκό, που από την 1η Σεπτεμβρίου φιλοξενεί στο Patreon του 3 ξεχωριστά webcomics για τους patrons του.

Τον Tasmar τον γνωρίζετε πιθανά από το ‘Hard Rock’, την ιστορία του 17χρονου Μάρκου που θέλει να αποδράσει από τη Σύρο. Στο Patreon του λοιπόν ο κομίστας περιλαμβάνει τη συνέχεια του ‘Hard Rock’ αλλά και 2 νέα στριπάκια, το ‘Lost ink Space’ και το ‘Όλα είναι Κόμικξς’. Και τα 3 webcomics ανανεώνονται κάθε εβδομάδα (Τρίτη, Πέμπτη και Σάββατο), ενώ στο υλικό που έχουν στη διάθεσή τους οι patrons συμπεριλαμβάνονται προσχέδια των κόμικς και βίντεο από τα παρασκήνια της δημιουργίας τους.

Παρότι τα κόμικς δεν είναι δωρεάν, το Patreon του Tasmar είναι γεμάτο υλικό που συνεχώς ενημερώνεται και θα ήταν παράλειψη να μη μιλήσουμε για την προσπάθειά του.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

To SoComic είναι το online κομιξικό σου στέκι
Οι μέταλ μπάντες που μας μεγάλωσαν
Ο Θανάσης Πετρόπουλος ξέρει ότι μοιάζει με τον Βαν Γκογκ