ΒΙΒΛΙΟ

Τα best-of του αναγνωστικού και λογοτεχνικού 2018

Ό,τι πραγματικά χρειάζεται να ξέρεις για τον χώρο του βιβλίου από τη χρονιά που μας πέρασε συγκεντρωμένο σε ένα ποστ.

Το 2018 ήταν μια σπουδαία χρονιά, εντός και εκτός Ελλάδας, για τα βιβλία. Κι ενώ το 2019 μας υπόσχεται ακόμη περισσότερες αναγνωστικές συγκινήσεις, εμείς είμαστε σήμερα εδώ για να δούμε τι μας άφησαν οι προηγούμενοι 12 μήνες. Για πάμε να δούμε τα καλύτερα του λογοτεχνικού 2018!

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:

Αυτό είναι το χειρότερο σεξ που θα διαβάσεις στη λογοτεχνία

ΤΑ 7 ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ 2018 ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

‘ΕΝΑΣ ΤΖΕΝΤΛΕΜΑΝ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ’, AMOR TOWLES

Ένα από τα καλύτερα βιβλία του 2017 και αναπάντεχο bestseller στην Αμερική ήρθε τον Μάρτιο και στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Διόπτρα και δε θα μπορούσε να λείπει από αυτή τη λίστα μας.

Το μυθιστόρημα του Amor Towles μας παρουσιάζει τον Κόμη Αλεξάντρ Ίλιτς Ροστόφ, έναν αριστοκράτη που το καθεστώς της Σοβιετικής Ένωσης καταδικάζει σε εγκλεισμό στο ξενοδοχείο Μετροπόλ που διαμένει. Μέσα στο μεγαλοπρεπές Μετροπόλ ο Κόμης θα ζήσει τα επόμενα 30 χρόνια της ζωής του, βιώνοντας τα σημαντικά γεγονότα που θα ακολουθήσουν μέσα στους πολυτελείς διαδρόμους του ξενοδοχείου. Το ‘Ένας τζέντλεμαν στη Μόσχα’ είναι ένα εξαιρετικό, διασκεδαστικό βιβλίο, συγκινητικό και αστείο ταυτόχρονα.

‘ΚΟΥΤΣΟ’, JULIO CORTAZAR

Ένα βιβλίο που περίμεναν αρκετοί βιβλιόφιλοι στη χώρα μας κυκλοφόρησε επίσης τον Μάρτιο στα βιβλιοπωλεία. Οι Εκδόσεις Opera έφεραν σε νέα μετάφραση το αριστουργηματικό ‘Κουτσό’ του Julio Cortázar, που μονοπώλησε το ενδιαφέρον των αναγνωστών την περασμένη άνοιξη.

Το βιβλίο αφηγείται την ιστορία του Οράσιο Ολιβέιρα, ενός Αργεντινού συγγραφέα που μένει στο Παρίσι μαζί με την ερωμένη του Μάγα, περιτριγυρισμένος από έναν κύκλο μποέμ φίλων. Ο θάνατος ενός παιδιού και η εξαφάνιση της Μάγα βάζουν ένα τέλος σε μια ζωή γεμάτη κενές απολαύσεις και διανοητικών ακροβατικών και σπρώχνουν τον Ολιβέιρα να επιστρέψει στο Μπουένος Άιρες, εκεί που δουλεύει σαν πωλητής, σε ένα τσίρκο και σε ένα τρελάδικο.

Το μυθιστόρημα όμως ξεπερνά κατά πολύ την περιγραφή της υπόθεσής του, μιας και πρόκειται για ένα βιβλίο-εμπειρία: Οι διαφορετικοί τρόποι που μπορεί να διαβαστεί το βιβλίο, η αξία που αποκτούν οι σελίδες του μέσα από την ίδια την πράξη της ανάγνωσής τους, το ανακάτεμα των κανόνων της τέχνης της λογοτεχνίας που επιχειρεί ο συγγραφέας, είναι κάτι που δύσκολα μπορεί να περιγραφεί. Μην ανησυχείτε όμως, αρκεί να πάρετε στα χέρια σας το βιβλίο και θα τα ανακαλύψετε όλα αυτά μόνοι σας.

‘ΜΕΙΝΕ ΜΑΖΙ ΜΟΥ’, AYOBAMI ADEBAYO

Άλλο ένα από τα βιβλία του ‘17 που έφτασε και σε εμάς μέσα στη φετινή χρονιά, το ‘Μείνε μαζί μου’ της Νιγηριανής Ayọ̀bámi Adébáyọ̀ είναι ένα μυθιστόρημα που περιμέναμε πως και πως να βρει το δρόμο του και στη χώρα μας κι ένα λογοτεχνικό ντεμπούτο δε θα πρέπει να χάσετε.

Με υποψηφιότητες για βραβεία όπως το Women’s Prize for Fiction και το Wellcome Book Prize, το μυθιστόρημα της Adébáyọ̀ μιλά για τη Γετζιντέ, μια γυναίκα που ζει στη Νιγηρία με τον άντρα της Ακίν και αναγκάζεται να δεχτεί την παρουσία μιας δεύτερης γυναίκας, αφού η ίδια αποτυγχάνει να κάνει παιδί και η πολυγαμία είναι μέρος των παραδόσεων της χώρας. Δυνατό πρώτο βιβλίο για μια ταλαντούχα νέα συγγραφέα κι ένα από τα πιο σημαντικά βιβλία της περασμένης χρονιάς, που εκδόθηκε από τη Floral Books.

‘ΥΠΟΓΕΙΟΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΣ’, COLSON WHITEHEAD

Ο Μάρτιος ήταν από τους πιο δυνατούς εκδοτικά μήνες της φετινής χρονιάς, αφού ακόμη ένα από τα 7 βιβλία μας εκδόθηκε εκεί στην αρχή της άνοιξης. Ο λόγος για το ‘Υπόγειος Σιδηρόδρομος’ του Colson Whitehead και των Εκδόσεων Ψυχογιός.

Το βιβλίο δε χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, μιας και υπήρξε ένα από τα πιο διάσημα των τελευταίων χρόνων. Ο Whitehead σάρωσε με το μυθιστόρημά του τα λογοτεχνικά βραβεία, κερδίζοντας τελικά το Pulitzer Prize, το National Book Award, το Arthur C. Clarke Award, το Andrew Carnegie Medal και το Goodreads Choice Award.

Το βιβλίο κοιτά τα χρόνια της σκλαβιάς στην Αμερική, ξαναγράφοντας από την αρχή την ιστορία των μαύρων της Αμερικής και επανεξετάζοντας από νέα βάση τον Underground Railroad, ένα δίκτυο από μυστικές διαδρομές και καταφύγια που χρησιμοποιούνταν για την απόδραση των σκλάβων με τη βοήθεια των υπέρμαχων της κατάργησης της δουλείας. Ακολουθεί την Κόρα και τον Σίζαρ, 2 σκλάβους που αποδρούν από την Τζόρτζια για να βρουν τον Υπόγειο Σιδηρόδρομο που θα τους οδηγήσει στα βόρεια της χώρας και στην ελευθερία. Όμως ο Ριτζγουέι, ένας κυνηγός σκλάβων, βρίσκεται στα ίχνη τους και η Κόρα θα πρέπει να συνεχίσει το ταξίδι της αν θέλει να βρει την ελευθερία.

‘ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΛΟΚ ΛΑΜΟΡΑ’, SCOTT LYNCH

Σε ακόμη μια χρονιά που είδαμε και πάλι δυσανάλογα λίγες μεταφράσεις έργων της speculative λογοτεχνίας στα ελληνικά, το μυθιστόρημα του Scott Lynch με τίτλο ‘Τα ψέματα του Λοκ Λαμόρα’ που κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Anubis σίγουρα ξεχωρίζει.

Ο Λοκ Λαμόρα ζει στη νησιωτική πόλη Καμόρ, χτισμένη στα ερείπια μιας μυστηριώδους φυλής εξωγήινων. Είναι ορφανός, γεμάτος σπιρτάδα και με χάρισμα στο να κλέβει. Πέφτει στα χέρια ενός ταλαντούχου απατεώνα που μεταδίδει τις ικανότητές του σε μια προσεκτικά επιλεγμένη “οικογένεια” ορφανών, μια ομάδα που είναι γνωστή ως Ευγενείς Μπάσταρδοι. Κάτω από τη δική του καθοδήγηση ο Λοκ γίνεται αρχηγός της ομάδας και ληστεύει τους πλούσιους παίζοντας παιχνίδια μαζί τους. Αυτός και τα αδέρφια του στους Ευγενείς Μπάσταρδους ξεγελούν ακόμη και τον άρχοντα του υποκόσμου της Καμόρ, τον Κάπα Μπαρσάβι, αλλά δεν υπολογίζει πως στις σκιές κινείται κάποιος ακόμη ισχυρότερος, ο Γκρίζος Βασιλιάς που χρησιμοποιεί τον Λοκ σαν πιόνι για να ελέγξει εκείνος τον υπόκοσμο της πόλης.

Το βιβλίο βρήκε στα βιβλιοπωλεία μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού, αλλά είμαι σίγουρος πως οι φανς του φανταστικού το εκτίμησαν ιδιαίτερα και θα συνεχίσουν να το αναζητούν για καιρό.

‘ΣΗΜΑΔΙΑ ΠΡΙΝ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ’, YURI HERRERA

Από το Μεξικό μας έρχεται το επόμενο ανάγνωσμα, με το ‘Σημάδια πριν το τέλος του κόσμου’ του (για πολλούς καλύτερου σύγχρονου συγγραφέα της χώρας) Yuri Herrera να είναι μάλλον το sleeper της λίστας μας.

Το βιβλίο των Εκδόσεων Καστανιώτη περιλαμβάνει και τις 3 νουβέλες του συγγραφέα, τις ‘Δουλειές του βασιλείου’, το ομώνυμο ‘Σημάδια πριν το τέλος του κόσμου’ και τη ‘Μετοικεσία των σωμάτων’. Στις ‘Δουλειές του βασιλείου’ έχουμε για αφηγητή τον Λύκο, έναν συνθέτη τραγουδιών κορίδο, που μας μεταφέρει την καθημερινότητα στο παλάτι ενός βαρόνου ναρκωτικών. Στα ‘Σημάδια πριν το τέλος του κόσμου’ παρακολουθούμε τη Μάκινα, μια νεαρή γυναίκα που αφήνει πίσω τη ζωή της στο Μεξικό προς αναζήτηση του αδερφού της και περνά λαθραία στις ΗΠΑ μεταφέροντας 2 μυστικά μηνύματα, ένα από τη μητέρα της και ένα από τον υπόκοσμο του Μεξικό. Στη ‘Μετοικεσία των σωμάτων’ μια επιδημία φέρνει θάνατο στην πόλη και 2 αντίπαλες οικογένειες εγκληματιών χρειάζονται τον Απολυτρωτή για να επιβάλει εκεχειρία.

Ο Herrera πλάθει τις δικές του λέξεις, μιλά για την αποξένωση, για την αλλαγή των ανθρώπων που αφήνουν πίσω τους τη χώρα τους, για τα ναρκωτικά, μιλά για τα Πάντα και περνά από το ένα λογοτεχνικό είδος στο άλλο μέσα σε λίγες σελίδες. Ένα από τα βιβλία του 2018 που απλά δε χάνονται.

‘4 3 2 1’, PAUL AUSTER

Φαντάζεστε να φτιάχναμε μια λίστα με τα καλύτερα της χρονιάς και να ξεχνούσαμε το ‘4 3 2 1’ του Paul Auster; Θα ήταν πολύ αστείο, έτσι;

Η ιστορία, ή μάλλον οι ιστορίες του Άρτσι Φέργκιουσον, είναι το πιο φιλόδοξο έργο του σπουδαίου Auster, ένα επικό βιβλίο που διασχίζει την Αμερική των δεκαετιών του ‘60 και του ‘70. Ο Άρτσι γεννιέται το 1947 και ο Auster μας διηγείται 4 διαφορετικές εκδοχές της ζωής του, μέσα από γεγονότα που οδηγούν κάθε Φέργκιουσον σε ξεχωριστό μονοπάτι και που περνούν μέσα από σημαντικές στιγμές της χώρας στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα, από τον πόλεμο του Βιετνάμ και το κίνημα των ατομικών δικαιωμάτων στη δολοφονία του Κένεντι και τις αναταραχές της Νέας Υόρκης.

Το ‘4 3 2 1’ των Εκδόσεων Μεταίχμιο είναι ένα βιβλίο που δεν πρέπει να προσπεράσετε, ένα μεγάλο, σε μέγεθος και λογοτεχνική αξία, ανάγνωσμα που αφορά την Αμερική και έναν άνθρωπο που εκπροσωπεί μια ολόκληρη γενιά. Ο Auster στα καλύτερά του.

ΤΑ 7 ΑΓΓΛΟΦΩΝΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ 2018

‘THE OVERSTORY’, RICHARD POWERS

Ένα μυθιστόρημα που βρέθηκε ανάμεσα στα υποψήφια έργα για το Man Booker Prize της φετινής χρονιάς και, παρότι δεν κέρδισε το βραβείο, σίγουρα κέρδισε τις εντυπώσεις. Το ‘The Overstory’ του Richard Powers είναι η ιστορία 9 αγνώστων με ιδιαίτερες και μαγικές εμπειρίες που σχετίζονται με δέντρα, ανάμεσα στις οποίες και αρκετές σωτήριες συναντήσεις, και συγκεντρώνονται για να σώσουν ένα παρθένο δάσος που είναι έτοιμο να αφανιστεί. Ένα από τα καλύτερα δείγματα περιβαλλοντικής λογοτεχνίας που κυκλοφορούν εκεί έξω.

‘CIRCE’, MADELINE MILLER

5 χρόνια μετά το ‘Song of Achilles’ η Madeline Miller επιστρέφει στον κόσμο της ελληνικής μυθολογίας με την ‘Circe’ της. Το βιβλίο ασχολείται με την Κίρκη, τη μάγισσα που αιχμαλώτισε τον Οδυσσέα και μετέτρεψε ανθρώπους σε τέρατα. Μέσα από τα μάτια της παρακολουθούμε ένα τεράστιο καστ θεών, νυμφών και θνητών, όπως μόνο η Miller ξέρει να παρουσιάζει. Το βιβλίο, που συζητείται ολόκληρη τη χρονιά, κέρδισε και το Goodreads Choice Award στην κατηγορία του Fantasy, αποδεικνύοντας πως είναι ιδιαίτερα δημοφιλές ανάμεσα στους αναγνώστες.

‘AN AMERICAN MARRIAGE’, TAYARI JONES

Η Celestial και ο Roy είναι ένα παντρεμένο ζευγάρι που βλέπει με αισιοδοξία το μέλλον, μέχρι που ο Roy συλλαμβάνεται για ένα έγκλημα που δεν διέπραξε και καταδικάζεται να περάσει 12 χρόνια στη φυλακή. Η Celestial βρίσκει παρηγοριά στον Andre, τον παλιό της φίλο και κουμπάρο στο γάμο της με τον Roy. Το ‘An American Marriage’ της Tayari Jones είναι σίγουρα ένα από τα πιο σπαρακτικά αναγνώσματα του ‘18. Το βιβλίο επιλέχθηκε από την Oprah Winfrey για τη λέσχη ανάγνωσής της και ήταν υποψήφιο για τα εθνικά λογοτεχνικά βραβεία της Αμερικής.

‘MY YEAR OF REST AND RELAXATION’, OTTESSA MOSHFEGH

Αν η λίστα μας δεν περιείχε 7 βιβλία αλλά μόνο 1, τότε θα έπρεπε μάλλον να επιλέξουμε αυτό το μυθιστόρημα της Ottessa Moshfegh. Το ‘My Year of Rest and Relaxation’ είναι ένα από τα βιβλία που συζητήθηκαν περισσότερο μέσα στη χρονιά και απολύτως δίκαια, αφού η συγγραφέας του έχει στήσει ένα μοναδικό ανάγνωσμα. Η Moshfegh δημιουργεί μια περίπλοκη αφηγήτρια, μια λεπτή, όμορφη, ιδιαίτερα εύπορη νεαρή γυναίκα που παρόλο το προνόμιό της είναι δυστυχισμένη και αποφασίζει να ζητήσει τη βοήθεια ενός ψυχιάτρου. Εκείνος της δίνει ένα τρελό συνδυασμό φαρμάκων και το βιβλίο παρακολουθεί ένα χρόνο από τη ζωή της υπό την επήρεια των φαρμάκων. Ελπίζω σύντομα το βιβλίο να φτάσει και στα ελληνικά και να το δούμε στην ανασκόπησή μας για το λογοτεχνικό 2019.

‘THE GREAT BELIEVERS’, REBECCA MAKKAI

Το ‘The Great Believers’ της Rebecca Makkai είναι ένα ιστορικό μυθιστόρημα που πλέκει την ιστορία ενός διευθυντή μιας γκαλερί τέχνης, του οποίου οι φίλοι χάνονται στην επιδημία του AIDS στο Σικάγο των 1980s και εκείνη μια μητέρας που έχει αποξενωθεί από την κόρη της και τώρα προσπαθεί να τη βρει το Παρίσι του σήμερα. Ένα πολύ δυνατό, συγκινητικό lgbtq+ ανάγνωσμα που αγάπησαν πολλοί αναγνώστες και βρέθηκε σε αρκετές λίστες με τα καλύτερα του ‘18. Το βιβλίο ήταν υποψήφιο για το εθνικό λογοτεχνικό βραβείο της Αμερικής.

‘EDUCATED’, TARA WESTOVER

Ίσως το must read βιβλία του 2018, το βιβλίο της Tara Westover περιγράφει το πώς μεγάλωσε σε μια οικογένεια που πίστευε πως ο κόσμος τελειώνει, ζούσε στα βουνά, ο πατέρας της απαγόρευε τους γιατρούς και τα νοσοκομεία και η ίδια ποτέ μέχρι τα 17 της δεν είχε πατήσει το πόδι της στην τάξη ενός σχολείου. Το συγκλονιστικό ‘Educated’ περιγράφει όλα αυτά τα γεγονότα, μαζί με την προσπάθεια της Westover να σπουδάσει. Το nonfiction ανάγνωσμα της χρονιάς, δε θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα μας.

‘THERE THERE’, TOMMY ORANGE

Μια ιστορία πολλών γενεών που ακολουθεί 12 χαρακτήρες ιθαγενών Αμερικανών αποτελεί το ‘There There’ του Tommy Orange. Οι χαρακτήρες του συγγραφέα ταξιδεύουν για τη Μεγάλη Συγκέντρωση Ιθαγενών του Oakland, ο καθένας για τους δικούς τους λόγους, με τις προσωπικές, τις κοινές και τις εθνικές ιστορίες τους να σπρώχνουν γεγονότα και χαρακτήρες προς ένα σοκαριστικό τέλος. Ένα φιλόδοξο μυθιστόρημα που κέρδισε εξαιρετικά σχόλια από ολόκληρο το λογοτεχνικό κόσμο και ένα συγγραφικό ντεμπούτο που έσκασε με θόρυβο μέσα στο ‘18.

ΤΑ 15 ΕΞΩΦΥΛΛΑ ΤΟΥ ‘18 ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Αρκετοί εκδοτικοί φαίνονται πια να κοιτάζουν προς καλύτερα εξώφυλλα, μακριά από την αισθητική των 80s και των 90s στην οποία είχαμε συνηθίσει τόσα χρόνια. Αυτό βέβαια δε σημαίνει πως δε βλέπουμε εξώφυλλα για τα οποία θέλουμε να βγάλουμε τα ματάκια μας, αλλά ο χώρος κινείται επιτέλους προς τη σωστή κατεύθυνση. Η επιλογή των 15 μου ήταν εξαιρετικά δύσκολη πάντως, μιας και αρκετοί εκδοτικοί είχαν περισσότερα από 1 εξώφυλλα στον αγώνα.

ΤΑ 15 ΑΓΓΛΟΦΩΝΑ ΕΞΩΦΥΛΛΑ ΤΟΥ ‘18

Δε νομίζω πως υπάρχει κάποιο από τα βιβλία αυτής της δεκαπεντάδας που δε θέλω στη βιβλιοθήκη μου μόνο και μόνο για το εξώφυλλό του. Εξαιρετικές δημιουργίες από διεθνούς φήμης σχεδιαστές όπως η Na Kim, ο Peter Mendelsund και η Janet Hansen εκπροσωπούνται σε αυτά τα 15 εξώφυλλα. Έχω χειροκρότημα για όλα τους.

ΟΙ 10 ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΟΙ ΘΑΝΑΤΟΙ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

URSULA K. LE GUIN

(21 Οκτωβρίου 1929 – 22 Ιανουαρίου 2018)

Η μεγάλη συγγραφέας της σειράς ‘Earthsea’ και του ‘The Left Hand of Darkness’.

JACK KETCHUM

(10 Νοεμβρίου 1946 – 24 Ιανουαρίου 2018)

Ο συγγραφέας του ‘The Girl Next Door’ και του ‘Off Season’.

PHILIP KERR

(22 Φεβρουαρίου 1956 – 23 Μαρτίου 2018)

Ο δημιουργός του ντετέκτιβ Bernie Gunther.

DANIEL CHAVARRIA

(23 Νοεμβρίου 1933 – 6 Απριλίου 2018)

Ο Ουρουγουανός συγγραφέας του ‘Adios Muchachos’.

TOM WOLFE

(2 Μαρτίου 1930 – 14 Μαΐου 2018)

Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας του ‘The Electric Kool-Aid Acid Test’ και του ‘The Bonfire of the Vanities’.

PHILIP ROTH

(19 Μαρτίου 1933 – 22 Μαΐου 2018)

Ο σπουδαίος συγγραφέας του ‘American Pastoral’, του ‘Portnoy’s Complaint’ και του ‘The Plot Against America’.

HARLAN ELLISON

(27 Μαΐου 1934 – 28 Ιουνίου 2018)

Ο πολυγραφότατος συγγραφέας του ‘I Have No Mouth and I Must Scream’.

ΜΑΝΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ

(12 Μαρτίου 1938 – 22 Ιουλίου 2018)

Ο ποιητής, πεζογράφος και στιχογράφος του ‘Ο καιρός των χρυσανθέμων’.

V. S. NAIPAUL

(12 Αυγούστου 1932 – 11 Αυγούστου 2018)

Ο Νομπελίστας συγγραφέας του ‘A House for Mr Biswas’ και του ‘A Bend in the River’.

STAN LEE

(28 Δεκεμβρίου 1922 – 12 Νοεμβρίου 2018)

Ο συνδημιουργός υπερηρώων όπως ο Spider-Man, οι X-Men, ο Iron Man και ο Hulk.

ΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΒΙΒΛΙΩΝ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

Μπόλικα βιβλία πάλεψαν για τον τίτλο του καλύτερου της χρονιάς και αποδείχθηκε αδύνατο να διαλέξω μόνο έναν. Αγάπησα το ιντερνετικό ‘Ζύγια@δεινά.com’, το γκρίκλις ‘Πόετρυ ατ λαστ’, το νόστιμο ‘Μπουγάτσα εάλω’, το επιθεωρησιακό ‘Η κρίση θέλει τερτίπι κι ο φεσφεσές να μας λείπει!’, το αυτοκριτικό ‘Διηγήματα παράξενα, και εν πολλοίς, απαράδεκτα’, το ερωτικό ‘Φροσάκι, το …άγιο πουτανέλι’, το ξεκάθαρο ‘Με λένε Σαλώμη… κι είμαι ένα κωλόπαιδο!’, το αισθαντικό ‘Χαλιναγώγησε με έρωτα τα γκέμια του Άδη’ και το απειλητικό ‘Αυτό το βιβλίο θα αυτοκαταστραφεί σε 20 λεπτά’. Διαλέξτε εσείς αυτό που σας ταιριάζει καλύτερα.

Ειδική μνεία στις μεταφράσεις ξένων βιβλίων με τους τίτλους ‘Μελισσοβούισμα, σολομοπέταγμα’ και ‘Ο Σπινόζα γαμάει τον Χέγκελ’, στο βιβλίο ‘Super supper’ που εχει υπότιτλο “A Title in English for No Actual Reason” (χειροκρότημα) και στα ‘Οι ατελείωτοι έρωτες της Αφροδίτης’ και ‘Οι ατελείωτοι έρωτες της Αφροδίτης’ που παρότι δεν έχουν κάτι ιδιαίτερο ως τίτλοι τα υπογράφουν συγγραφείς με τα ψευδώνυμα Ελληνικώνιος και Paris Actoss. Και του χρόνου, παιδιά.

ΤΑ 2 ΚΟΜΙΚΣ ΤΟΥ 2018 ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

‘ΣΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΒΑΛΤΟΥ’, ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΣ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΝΤΑΖΗΣ

Οι Εκδόσεις Polaris μετέτρεψαν ένα διάσημο κλασικό έργο της ελληνικής λογοτεχνίας, το μυθιστόρημα ‘Τα μυστικά του βάλτου’ της Πηνελόπης Δέλτα, σε κόμικς. Η αναμέτρηση μακεδονομάχων και κομιτατζήδων κατά τη διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνα γύρω από τη λίμνη των Γιαννιτσών ζωντανεύει μέσα από τις λέξεις του Γιάννη Ράγκου και τα χρώματα του Παναγιώτη Πανταζή, σε ένα από τα καλύτερα κομιξικά adaptations βιβλίων που έχουμε δει στη χώρα μας.

‘Ο ΣΥΛΛΕΚΤΗΣ’, SOLOUP

4 χρόνια μετά το ‘Αϊβαλί’ του ο Soloúp επιστρέφει, αυτή τη φορά στις Εκδόσεις Ίκαρος, με το ολοκαίνουριο κόμικ του, ένα έργο που αποτελείται από 6 σπονδυλωτές ιστορίες, 5 διηγήματα κι ένα παραμύθι με την Κοκκινοσκουφίτσα και τον Κακό Λύκο, με επίκεντρο το διαζύγιο και όλες τις δυνάμεις που πηγάζουν από αυτό. Συγκινητικός, ο ‘Συλλέκτης’ δε θα αφήσει κανέναν αναγνώστη ανεπηρέαστο, με τον Soloúp να εξακολουθεί να μας δίνει όμορφες κομιξικές ιστορίες.

ΟΙ 6 ΤΑΙΝΙΕΣ ΑΠΟ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ 2018

‘LOVE, SIMON’

Από το βιβλίο ‘Simon vs. the Homo Sapiens Agenda’ της Becky Albertalli.

‘THE HATE U GIVE’

Από το βιβλίο ‘The Hate U Give’ της Angie Thomas.

‘CRAZY RICH ASIANS’

Από το βιβλίο ‘Crazy Rich Asians’ του Kevin Kwan.

‘ANNIHILATION’

Από το βιβλίο ‘Annihilation’ του Jeff VanderMeer.

‘TO ALL THE BOYS I’VE LOVED BEFORE’

Από το βιβλίο ‘To All the Boys I’ve Loved Before’ της Jenny Han.

‘BLACKKKLANSMAN’

Από το βιβλίο ‘Black Klansman’ του Ron Stallworth.

ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝΑΜΠΟΥΜΠΟΥΛΑ ΤΟΥ ‘18

Το 2018 θα μείνει στην ιστορία της λογοτεχνίας ως Η Χρονιά Που Το Νόμπελ Λογοτεχνίας Όπως Το Ξέραμε Πέθανε.

Ένα τεράστιο σκάνδαλο, παραιτήσεις επί παραιτήσεων στη Σουηδική Ακαδημία, την επιτροπή δηλαδή που αποφασίζει για το ποιος συγγραφέας θα κερδίσει το βραβείο κάθε φορά, αναταραχή επί μήνες και μια χρονιά (η πρώτη μετά το 1949) που το Νόμπελ Λογοτεχνίας δεν απονεμήθηκε σε κανέναν.

Στο Βιβλιοφαγικό mashup καλύψαμε εκτενώς τα γεγονότα και μπορείτε να διαβάσετε τα πάντα για τις ηχηρές παραιτήσεις, την απόφαση να μη δοθεί φέτος το Νόμπελ, αλλά και για το εναλλακτικό Νόμπελ που διοργάνωσε μια ανεξάρτητη ομάδα προσωπικοτήτων της Σουηδίας. Για να δούμε αν το 2019 θα φέρει ηρεμία στην Ακαδημία και πώς θα διεξαχθεί η επόμενη απονομή.