ΒΙΒΛΙΟ

Το αιματηρό παρελθόν ξυπνά στα πιο αγωνιώδη αναγνώσματα της Άνοιξης

Τρία καινούργια βιβλία που θα σου κρατήσουν συντροφιά αυτή την Άνοιξη.

Η Άνοιξη ήρθε. Και όλοι οι αναγνώστες γνωρίζουν τι σημαίνει αυτό: Διάβασμα έξω, στον ήλιο, πέρα από τους τέσσερις τοίχους του σπιτιού μας. Η καλύτερη εποχή δηλαδή να πιάσουμε τα πιο αιματηρά, τα πιο αγωνιώδη αναγνώσματά μας και να τα φέρουμε στο φως.

Όχι πως το μυστήριο και το σασπένς βιβλίων όπως αυτά που θα δούμε παρακάτω δεν μπορούν να διαβαστούν τις κρύες, μεγάλες νύχτες του χειμώνα, δεν λέμε κάτι τέτοιο. Αλλά παραδεχτείτε το, η αστυνομική λογοτεχνία και τα ψυχολογικά θρίλερ, ειδικά τα πιο σκοτεινά και ομιχλώδη από αυτά, μας τρομάζουν λίγο. Χρειαζόμαστε καθαρό αέρα και φωτεινές μέρες για να προχωρήσουμε από σελίδα σε σελίδα, όλο και βαθύτερα στη λύση της υπόθεσης που έχουμε μπροστά μας.

Τρία καινούργια βιβλία, γραμμένα από εκπροσώπους της ισπανόφωνης, σκανδιναβικής και αυστραλέζικης αστυνομικής λογοτεχνίας, μας κέντρισαν το ενδιαφέρον και ανυπομονούμε να τα πιάσουμε στα χέρια μας. Σε αυτά, βασική θέση στην πλοκή του μυστηρίου έχει το παρελθόν.

Μέσα από αυτά τα αναγνώσματα των εκδόσεων Μεταίχμιο γυρνάμε στα ρυπαρά τέλη του 18ου αιώνα, επιστρέφουμε στα γεγονότα που άλλαξαν τη ζωή του πρωταγωνιστή πριν από 20 χρόνια ή προσπαθούμε να ανακαλύψουμε πώς εξαφανίστηκαν από τη μνήμη οι χαμένες ώρες που θα ξεκλειδώσουν τη λύση του μυστηρίου.

Το παρελθόν του καθενός από τα τρία βιβλία είναι γεμάτο ψέματα, μυστικά και αίμα. Ανακαλύψτε τα όσα κρύβουν μαζί μας και χαθείτε στις ιστορίες τους που θα γεμίσουν με ανατριχίλες της ανοιξιάτικες ημέρες σας. Οι σελίδες των βιβλίων και τα pages των e-books σας περιμένουν.

Αμνησία

 

Στο πιο πρόσφατο μυθιστόρημα του Federico Axat, του Ισπανού μαέστρου των ψυχολογικών θρίλερ, το άμεσο παρελθόν του Τζον είναι αυτό που θα παίξει τον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Ο ήρωας του βιβλίου, ο Τζον, είναι ένας 27χρονος δημιουργός παιδικών βιβλίων. Είναι χωρισμένος, πατέρας ενός μικρού κοριτσιού και προσπαθεί να απεξαρτηθεί από το αλκοόλ. Ένα βράδυ όμως ξυπνά στο πάτωμα του σπιτιού του, ανίκανος να θυμηθεί οτιδήποτε έχει συμβεί τις τελευταίες ώρες. Δίπλα του βρίσκεται ένα άδειο μπουκάλι βότκας, ένα όπλο και το νεκρό σώμα μιας όμορφης, νεαρής γυναίκας που δεν έχει δει ποτέ στη ζωή του.

Δεν γνωρίζει τι έχει συμβεί το προηγούμενο βράδυ. Δεν ξέρει αν ο ίδιος είναι ο δολοφόνος ή αν κάποιος προσπαθεί να τον ενοχοποιήσει για ένα έγκλημα που δεν έχει διαπράξει. Διαισθάνεται όμως πως ισχύει το δεύτερο. Ο Τζον προσπαθεί να γεμίσει το κενό της μνήμης του, γνωρίζοντας πως αυτό είναι το πιο σημαντικό στοιχείο της υπόθεσης.

Κάτι άλλο όμως βρίσκεται κρυμμένο σε κάποια γωνιά του μυαλού του, δίπλα στις χαμένες ώρες της προηγούμενης βραδιάς. Ο Τζον έχει συχνά ονειρευτεί το κορίτσι, που τον οδηγεί μέσα από το δάσος σε ένα μέρος που μοιάζει σημαντικό για την ίδια. Εκεί επαναλαμβάνει την ίδια φράση ξανά και ξανά: «Έχεις ξεχάσει κάτι».

Κι αν ο Τζον δεν είναι ο μόνος που έχει ονειρευτεί το κορίτσι με το μπλε φόρεμα; Τι ρόλο παίζει ο μεγάλος αδερφός του Μαρκ; Τι θα συμβεί αφού αποφασίσουν μαζί να θάψουν το πτώμα;

Με ένα βιβλίο που επικεντρώνεται στην ανθρώπινη φύση, γεμάτο ανατροπές και παράνοια, ο συγγραφέας που μας χάρισε το έξοχο ‘Τελευταία έξοδος’ επιστρέφει στα ελληνικά με ένα ακόμα αγωνιώδες ανάγνωσμα που θα σας κρατήσει μέχρι την τελευταία του σελίδα.

1793: Τότε που βασίλευε η βία

 

Στη Σουηδία του παρελθόντος μάς ταξιδεύει το συναρπαστικό ιστορικό θρίλερ του πρωτοεμφανιζόμενου Niklas Natt och Dag.

Μέσα από ένα μυθιστόρημα που δύσκολα θα συναντήσετε όμοιό του, ο συγγραφέας μάς μιλά για τη Στοκχόλμη των τελών του 18ου αιώνα. Σε κάθε γωνιά της πόλης συναντά κανείς τη φτώχεια, την αρρώστια και το έγκλημα. Ο βασιλιάς Γουσταύος Γ’ έχει πεθάνει εδώ και μήνες, κανείς δεν ξέρει ποιος θα τον διαδεχθεί και όλοι φοβούνται πως η Γαλλική Επανάσταση πλησιάζει τη χώρα.

Ένα πτώμα ανακαλύπτεται στη λίμνη. Από το νεκρό σώμα λείπουν τα άκρα, η γλώσσα και τα μάτια. Ο Σέσιλ Βίνγκε, ένας αστυνόμος που βρίσκεται στα τελευταία στάδια της φυματίωσης, αναλαμβάνει να ανακαλύψει τι έχει συμβεί. Ο Σέσιλ πολεμά να παραμείνει ζωντανός ώστε να λύσει την υπόθεση και συνεργάζεται με τον ανάπηρο πρώην στρατιώτη που ανακάλυψε και ψάρεψε το πτώμα από το νερό. Μαζί θα δουλέψουν για να ανακαλύψουν τα στοιχεία του νεκρού και να βρουν ποιος διέπραξε το ζοφερό έγκλημα.

Θα μπορούσε κανείς να πει πως το βιβλίο του Niklas Natt och Dag είναι ένα μυστήριο, ένα θρίλερ ή ένα ιστορικό μυθιστόρημα. Όλα τα παραπάνω θα ήταν απολύτως σωστά, αφού το «1793» παίζει με όλα αυτά τα λογοτεχνικά είδη. Χάρη στη σκοτεινή του ατμόσφαιρα, τη βία, το αίμα και την πολύπλοκη υπόθεση που βρίσκεται στην καρδιά του, το βιβλίο δεν αφήνει τον αναγνώστη να αναπνεύσει.

Οι νουάρ, εφιαλτικοί δρόμοι της Στοκχόλμης του 1793 ζωντανεύουν μέσα σε ένα ξεχωριστό, γκροτέσκο ανάγνωσμα που θα σας εντυπωσιάσει με τη δύναμη των εικόνων του και τις στροφές του μυστηρίου του.

Η ξηρασία

 

Με την επιστροφή του αστυνόμου Άρον Φαλκ στην πατρίδα του και στο παρελθόν του ξεκινά το αστυνομικό μυθιστόρημα της Αυστραλής Jane Harper, ένα βιβλίο που θα δούμε σύντομα και στον κινηματογράφο με πρωταγωνιστή τον Eric Bana.

Στην άνυδρη ενδοχώρα της Αυστραλίας, που μαστίζεται από τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 100 χρόνων, ο Άρον επιστρέφει στην Κιβάρα, τον τόπο όπου μεγάλωσε. Ο αστυνόμος βρίσκεται εκεί για την κηδεία του Λιουκ, της γυναίκας του Κάρεν και του 6χρονου γιου τους Μπίλι. Στην πόλη λένε πως ο Λιουκ δεν άντεξε την πίεση της οικονομικής του κατάστασης και σκότωσε την οικογένειά του, αφήνοντας ζωντανή μόνο τη μικρή Σαρλότ, πριν αυτοπυροβοληθεί.

Ο Φαλκ λείπει από την πόλη εδώ και 20 χρόνια. Είχε φύγει μετά από τις φήμες πως είχε κάποιο ρόλο στον θάνατο της Έλι Ντίκον. Τώρα όμως αμφιβάλλει πως τα γεγονότα στον θάνατο του Λιουκ και της οικογένειάς του έχουν συμβεί ακριβώς όπως πιστεύει η τοπική κοινωνία και έλκεται στην υπόθεση. Και καθώς ο αστυνόμος προσπαθεί να βρει την άκρη, οι φήμες για τον θάνατο της Έλι ξυπνούν και πάλι και το παρελθόν του Άρον έρχεται να τον συναντήσει στους σκονισμένους δρόμους της μικρής πόλης.

Υποβλητικό και βαθιά ατμοσφαιρικό, το βιβλίο της Harper δεν είναι το κλασικό αστυνομικό βιβλίο που θα ροκανίσετε σε ένα βράδυ. Εδώ δεν έχουν τόση σημασία τα ποιος, αλλά τα γιατί. Ανακαλύψτε τα μαζί με τους χαρακτήρες του βιβλίου, σελίδα τη σελίδα. Νιώστε τη ζέστη και τη ξηρασία, την απόγνωση των κατοίκων της Κιβάρα. Και πάρτε για καλό και για κακό ένα γεμάτο ποτήρι νερό μαζί σας όσο διαβάζετε.