ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλιοφαγικό mashup v139: Phantasmal, το νέο ελληνικό περιοδικό τρόμου

Όλα τα λινκς, οι ειδήσεις, τα εξώφυλλα που χρειάζεται να ξέρεις αυτή τη βδομάδα από τον χώρο του βιβλίου.

Ένα νέο περιοδικό για τον λογοτεχνικό τρόμο, μια διαφημιστική καμπάνια με θέμα τα στραπατσαρισμένα βιβλία, ένα λογοτεχνικό φεστιβάλ που δεν πρέπει να χάσετε και τα social media των εκδοτικών κάνουν το πέρασμά τους από τη σημερινή στήλη. Για μέγιστη απόλαυση διαβάζεται στην παραλία!

ΕΝΑ ΝΕΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΡΟΜΟΥ

Την περασμένη εβδομάδα μιλήσαμε εδώ στο Βιβλιοφαγικό mashup για ένα ψηφιακό περιοδικό κόμικς, τώρα ήρθε η σειρά ενός νέου ψηφιακού λογοτεχνικού περιοδικού να ταράξει τα μέχρι τώρα μάλλον ήρεμα νερά στο χώρο του τρόμου.

Το Phantasmal, όπως ονομάζεται το νέο περιοδικό, είναι μια δημιουργία του Nyctophilia.gr, με το οποίο είχαμε ασχοληθεί πρόσφατα για ένα διαφορετικό ψηφιακό εγχείρημα. Όπως γράφει η αρχισυντάκτρια Ιλέην Ρήγα στο καλωσόρισμα του πρώτου τεύχους “Το «Phantasmal», για αρχή, είναι ένα πείραμα. Είναι η προσπάθεια δημιουργίας ενός περιοδικού όπου ο Τρόμος παρουσιάζεται καλαίσθητα με μια μινιμαλιστική προσέγγιση και όπου τον πρώτο λόγο έχει η Λογοτεχνία.”

Το περιοδικό θα είναι διμηνιαίο και το τεύχος Ιουλίου/Αυγούστου περιλαμβάνει στις 62 του σελίδες διηγήματα από τους Αταλάντη Ευριπίδου, Χρήστο Αντώναρο, Χριστίνα Λάσκη, Γιώργο Πρέκα, ποίηση από τον Μιχάλη Κούτρα, ένα άρθρο για τις ελληνικές ρίζες του βρυκόλακα από τον Ηλία Τσιάρα, αλλά και το ποίημα του ‘Her Strong Enchantments Failing’ του A. E. Houseman μεταφρασμένο από την Ιλέην Ρήγα.

Κατεβάστε τώρα το ντεμπούτο του Phantasmal σε pdf.

ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ

Η Φωτεινή ρωτά, “Θα ήθελα να ακολουθήσω τα social εκδοτικών για να παρακολουθώ τα νέα τους αλλά δεν είμαι σίγουρη από πού να ξεκινήσω. Υπάρχουν εκδοτικοί στην Ελλάδα που χρησιμοποιούν τα social media με διαφορετικό και πρωτότυπο τρόπο;

Φίλη Φωτεινή, αυτή είναι μια φανταστική ερώτηση και θα χαρώ πολύ να την απαντήσω. Η σύντομη απάντηση είναι “ναι, περίπου”. Θα εξηγήσω τι εννοώ παρακάτω, όμως ας ξεκινήσουμε με τα θετικά.

Οι Εκδόσεις Διόπτρα έχουν εδώ και χρόνια μια από τις καλύτερες social παρουσίες στη χώρα μας. Μπορείς να δεις στο Twitter τι εννοώ, μιας και αυτό είναι το μέσο στο οποίο ταιριάζει μάλλον περισσότερο το ύφος και ο τρόπος επικοινωνίας που προτιμά ο εκδοτικός, αλλά αυτό δε σημαίνει πως Facebook ή Instagram της Διόπτρας υπολείπεται του Twitter.

Ο εκδοτικός παίζει με την επικαιρότητα και δε φοβάται να αγγίξει θέματα που δεν έχουν ιδιαίτερη σχέση με τα βιβλία, μιλάει για την ανάγνωση με θετικό τρόπο, έχει υψηλό engagement με τους αναγνώστες αλλά και interaction με άλλους εκδοτικούς, ενώ έχει δημιουργήσει αρκετές φορές viral ποστ που κάνουν το γύρο των ελληνικών ίντερνετς.

Ενδιαφέρον έχει επίσης η παρουσία των εκδόσεων στο Goodreads, εκεί που μπορείτε να βρείτε τα αγαπημένα τους βιβλία που έχουν βγει από άλλους εκδοτικούς.

Μια αρκετή καλή προσπάθεια κάνουν επίσης οι Εκδόσεις Πατάκη. Με κόνσεπτ όπως τους Αναγνώστες του Τόμεκ (πρωτότυπο δεκαπενθήμερο κόμικ στριπ με θέμα την ανάγνωση), το LookBook (εικαστική παρουσίαση ενός εικονογραφημένου βιβλίου) και το #Κάνε_την_αρχή (με τις φωτογραφίες πρώτων σελίδων από βιβλία), ο εκδοτικός έχει δώσει σίγουρα στίγμα στα social του. Μιας όμως και το interaction κάτω από τα ποστ του Πατάκη είναι σχεδόν μηδενικό, αν ακολουθείς ένα από τα Facebook, Twitter, Instagram του είσαι μια χαρά.

Αγαπώ επίσης το Facebook που έχουν οι Εκδόσεις του Κάμπου. Γεμάτο με μπόλικο artwork που δε θα βρείτε αλλού, στο στυλ ενός εκδοτικού που μπορεί να είναι νέος ακόμα αλλά έχει δώσει ήδη το δικό του στίγμα στα ελληνικά κόμικς.

Θέλω επίσης να μην ξεχάσω να σας πω για τις Facebook σελίδες των Ενύπνιο, Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Κοβάλτιο, Μεταίχμιο, που κρατούν όσο γίνεται πιο ενδιαφέρον και ποικιλόμορφο το περιεχόμενό τους, ακόμη κι αν δεν πρωτοτυπούν συχνά ή έχουν κάποιο ιδιαίτερο ύφος. Να αναφέρω επίσης και τη Facebook σελίδα του BELL books, που μπορεί να μην είναι εκδοτικός ακριβώς αλλά είναι στο κάτω κάτω το βιβλιοπωλείο των Εκδόσεων Bell και σίγουρα έχει το δικό του, συγκεκριμένο στυλ γραφής στα ποστ του και αρέσει σε πολλούς.

Από κει και πέρα όμως, το χάος. Μια μείξη κριτικών από μέσα και blogs για τα βιβλία, φωτογραφίες τους και ενημερώσεις για παρουσιάσεις αποτελεί το 80% των ποστ στα social media των περισσοτέρων εκδοτικών. Εικόνες όπως αυτή των Εκδόσεων Άγρα στο Twitter, όπου στέλνονται απευθείας τα links από το Facebook ή των Εκδόσεων Ελκυστής στο Instagram, το οποίο αποτελείται κυρίως από προσκλήσεις σε εκδηλώσεις και μερικές selfies, είναι η πραγματικότητα για πολύ περισσότερους εκδοτικούς από όσους θα θέλαμε. Ειδικά το Instagram είναι γεμάτο από λογαριασμούς εκδοτικών που ξεκάθαρα δεν έχουν καταλάβει ακόμα τις ιδιαιτερότητες του μέσου, τι λειτουργεί εκεί και τι όχι.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Happy valentine's Day

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Εκδόσεις Σ.Ι. Ζαχαρόπουλος (@zacharopoulos_publications) στις

Με αυτό δε θέλω να πω πως ακολουθώντας τα social των εκδοτικών δε θα μάθετε τα νέα τους. Αλλά αν περιμένετε κάτι παραπάνω από μια ξερή περίληψη βιβλίου και ένα εξώφυλλο, τότε έχουμε αρκετό δρόμο μπροστά μας ακόμα.

Έχετε οποιαδήποτε ερώτηση για τα βιβλία; Ψάχνετε προτάσεις για ένα συγκεκριμένο είδος ή μια συγκεκριμένη διάθεση; Θέλετε να μάθετε κάτι για συγγραφείς ή για εκδοτικούς; Για τη λογοτεχνία γενικότερα; Θέλετε στοιχεία, αριθμούς, ονόματα, λίστες; Το βιβλιοφαγικό mashup έχει τις απαντήσεις, αρκεί να κάνετε τις ερωτήσεις.

Συμπληρώστε τη φόρμα παρακάτω και ίσως η δική σας ερώτηση να απαντηθεί σε μια από τις επόμενες Δευτέρες της στήλης μας. Περιμένουμε τις ερωτήσεις σας!

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ

Όσο περισσότερο βυθιζόμαστε στον Ιούλιο, τόσο θα συρρικνώνεται ο όγκος της εγχώριας βιβλιοπαραγωγής, μιας και βρισκόμαστε πια στο τέλος του εκδοτικού έτους 2018/19. Για αυτή την εβδομάδα έχουμε λοιπόν μόλις 2 νέα βιβλία από το εσωτερικό, αν και θα επανορθώσουμε παρακάτω με 8 από το εξωτερικό.

Στις Εκδόσεις Πάπυρος μας φέρνουν το μυθιστόρημα ‘Το κρυφό βιβλίο της Φρίντα Κάλο’ (‘The Secret Book of Frida Kahlo’, 2009) του Μεξικανού συγγραφέα F.G. Haghenbeck, σε μετάφραση Σοφίας Σίμου. Ο Haghenbeck πλάθει από την αρχή τη ζωή της Φρίντα Κάλο, εμπνευσμένος από το σημειωματάριο της μεγάλης καλλιτέχνη που η ίδια είχε βαφτίσει ‘Το βιβλίο της Γέρμπα Σάντα’. Ο συγγραφέας φαντάζεται πως το σημειωματάριο ήταν δώρο της Τίνα Μοντότι, ερωμένης της Κάλο, μετά από τον παραλίγο θάνατό της από τροχαίο ατύχημα και πως η Φρίντα το αφιέρωσε στον Άγιο Θάνατο. Μέσα από τις αναμνήσεις, τις ιδέες και τις συνταγές του ‘Βιβλίου της Γέρμπα Σάντα’, η ζωή, οι έρωτες και οι σχέσεις της Φρίντα Κάλο με ανθρώπους όπως ο Salvador Dalí, η Georgia O’Keeffe και ο Ernest Hemingway ζωντανεύουν με μοναδικό τρόπο.

Την επανέκδοση στα ελληνικά του ‘Ομίχλη και νύχτα’ (‘Sis ve Gece’, 1996) του Ahmet Ümit, σε μετάφραση Στέλλας Βρετού, μας φέρνουν οι Εκδόσεις Πατάκη. Το μυθιστόρημα μας μεταφέρει στην Κωνσταντινούπολη, εκεί που ο απαγορευμένος έρωτας του πράκτορα Σεντάτ για τη Μινέ και η απόπειρα δολοφονίας εναντίον του θα ξεκινήσουν ένα γαϊτανάκι ίντριγκας, εξαφανίσεων και συγκρούσεων, με θύματα και δυο από τους τελευταίους Ρωµιούς της Πόλης.

ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Δυναμικά μπήκε ο Ιούλιος στην Αμερική, με αρκετά φρέσκα βιβλία να κεντρίζουν το ενδιαφέρον του Βιβλιοφαγικού mashup. Τρόμος, επιστημονική φαντασία, nonfiction, ιστορικό μυθιστόρημα, φανταστικό, τα 8 βιβλία που σας παρουσιάζουμε σήμερα έχουν κάτι για όλα τα αναγνωστικά γούστα.

Three Women’ της Lisa Taddeo, όπου η δημοσιογράφος ακολούθησε για 8 χρόνια τις ζωές τριών γυναικών για να μάθει τα πάντα για τις σεξουαλικές τους ζωές, την έφηβη Maggie που έχει σχέση με τον καθηγητή της στο λύκειο, τη νοικοκυρά Lina που ο χωρίς σεξ και πάθος γάμος της την οδηγεί σε μια έντονη σχέση με έναν πρώην της και τη Sloane της οποίας ο σύζυγος απολαμβάνει να τη βλέπει να κάνει σεξ με άντρες και γυναίκες μπροστά του.

Wanderers’ του Chuck Wendig, όπου μια παράξενη νέα ασθένειας που μοιάζει με μόνιμη υπνοβασία έχει ταράξει τη χώρα και οι κατατονικοί προχωρούν προς ένα κοινό αλλά ακόμη άγνωστο προορισμό και καθώς η κοινωνία ξεκινά να καταρρέει, μια υγιής νεαρή γυναίκα ακολουθεί το μυστηριώδες ταξίδι της άρρωστης αδερφής της.

The Need’ της Helen Phillips, ένα μυθιστόρημα για τη μητρότητα με πρωταγωνίστρια τη Molly, μια μητέρα που βρίσκεται μόνη της μαζί με τα δυο της μικρά παιδιά όταν ακούει έναν περίεργο ήχο από χωλ και δεν είναι σίγουρη αν είναι πραγματικός και η απάντηση του ποιος βρίσκεται πίσω από αυτή τη μάσκα ελαφιού είναι πιο τρομακτική από οτιδήποτε θα μπορούσε να φανταστεί.

The Chain’ του Adrian McKinty, το νέο θρίλερ του συγγραφέα στο οποίο ένας γονιός ενημερώνεται πως το παιδί του έχει απαχθεί και πως δε θα επιστραφεί μέχρι εκείνος να απαγάγει ένα άλλο παιδί μέσα στις επόμενες 24 ώρες, γίνοντας μέρος μιας αλυσίδας που συνεχίζεται επ’ αόριστον.

Dragonslayer’ του Duncan M. Hamilton, που διαδραματίζεται σε ένα βασίλειο όπου όλοι οι δράκοι έχουν πεθάνει, δημιουργώντας μια σημαντική πρόκληση στην καριέρα ενός συγκεκριμένου υποσυνόλου του εργατικού δυναμικού και όταν τα θηρία ξαφνικά ξεκινούν να εμφανίζονται ξανά, ο μοναδικός εναπομείναντας δρακοφονιάς του βασιλείου θα πρέπει να ξεμεθύσει και να παρουσιαστεί για υπηρεσία.

The Golden Hour’ της Beatriz Williams, όπου στη δεκαετία του ‘40 η δημοσιογράφος LuLu Randolph διεισδύει στους ελίτ κοινωνικούς κύκλους στις Μπαχάμες για να σχηματίσει μια εικόνα για τον Δούκα και τη Δούκισσα του Γουίντσορ που είναι κυβερνήτες στην πρωτεύουσα της νησιωτικής χώρας και παντρεύτηκαν πριν 5 χρόνια προκαλόντας αναταραχή στη βασιλική οικογένεια της Αγγλίας.

Spin the Dawn’ της Elizabeth Lim, μια ιστορία για τη Maia Tamarin, ένα κορίτσι που προσποιείται πως είναι αγόρι και χρησιμοποιεί κάποια μαγικά υφάσματα για να φτιάξει τρία νυφικά φορέματα για τη μέλλουσα γυναίκα του Αυτοκράτορα και να κάνει το όνειρό της πραγματικότητα αποκτώντας τον τίτλο του Βασιλικού Ράφτη ανάμεσα στους δώδεκα ράφτες που τον διεκδικούν.

Aftershocks’ του Marko Kloos, που ξεκινά καθώς ένας πλανήτης που μοιάζει με τη Γη αρχίζει να αναρρώνει από έναν επικό διαπλανητικό πόλεμο, παρόλο που αυτό  δε θα είναι καθόλου εύκολο για τους χαρακτήρες του, ανάμεσα στους οποίους βρίσκεται ένας ηγέτης που πολέμησε για τους χαμένους και μια νεαρή γυναίκα που αντιμετωπίζει απρόσμενους κινδύνους καθώς αναλαμβάνει την επιχείρηση της οικογένειάς της.

ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΑΓΑΠΗΣΕΣ

Η νέα καμπάνια της Penguin Random House ονομάζεται Happy Reading και αφορά τα πολυαγαπημένα βιβλία των αναγνωστών. Ξέρετε, αυτά που φαίνονται πως έχουν διαβαστεί ξανά και ξανά, πως έχουν συνοδεύσει τους αναγνώστες τους σε ταξίδια και πως έχουν περάσει επίσης από χέρια φίλων και συγγενών.

Η συγγραφέας Ali Smith, ο φυσικός Carlo Rovelli, ο εικονογράφος David Gentleman, η ζωγράφος Chantal Joffe αλλά και απλός κόσμος δάνεισε τα στραπατσαρισμένα του βιβλία της σειράς Penguin Classics για τη φωτογράφιση της διαφημιστικής καμπάνιας. Τα πιο όμορφα βιβλία είναι τα πιο καλοδιαβασμένα, λέει η Penguin και εμείς συμφωνούμε απόλυτα. Οι αφίσες της καμπάνιας βρίσκονται παντού στη Βρετανία και μπορείτε να δείτε μερικές εδώ πιο κάτω.

 

AND NOW, THIS

Δείτε τι φανταστικό το Βιβλίο 360° που έφτιαξε ο Yusuke Oono. Στο σύντομο βίντεο θα παρακολουθήσετε την εκτύπωση και το δέσιμό του.

Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΟ #INSTAVIVLIO

Το #instavivlio ξεπέρασε πλέον τις 50,000 φωτογραφίες, όλος ο ελληνικός κόσμος των βιβλίων σε ένα χάσταγκ. Για να γιορτάσουμε την περίσταση, πάμε να δούμε όχι 3, αλλά 5 φωτογραφίες που κέντρισαν το ενδιαφέρον μας από την περασμένη εβδομάδα.

ΘΕΡΙΝΟ ΒΙΒΛΙΟΣΤΑΣΙΟ

Από αύριο Πέμπτη 11 Ιουλίου μέχρι και την Κυριακή στο κτίριο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων στο Θησείο διοργανώνεται το φετινό Θερινό Βιβλιοστάσιο, μια εκδήλωση που αξίζει να τιμήσουν όλοι οι βιβλιόφιλοι της Αθήνας.

Το Θερινό Βιβλιοστάσιο είναι ένα αυτοοργανωμένο φεστιβάλ βιβλίου που ενώνει 28 μικρούς εκδοτικούς της Ελλάδας κάτω από την ίδια στέγη. Σημειώστε ονόματα: Ακυβέρνητες Πολιτείες, Αλφειός, Angelus Novus, Απρόβλεπτες Εκδόσεις, Ασίνη, Βαβέλ, Biblioteque du temps perdu, Βιβλιοπέλαγος, Εκδόσεις των Συναδέλφων, Εκδόσεις των Ξένων, Εκτός γραμμής, Ενύπνιο, Έρασμος, Εργατική Πάλη, Έρμα, Εύμαρος, Ισνάφι, Κενότητα, Μάγμα, Oposito, Opportuna, Red n Noir, Redmarks, Πανοπτικόν, Σοφίτα, Τυφλόμυγα, Φαρφουλάς, Futura, όλοι αυτοί (και τα βιβλία τους) θα βρίσκονται εκεί.

Μακριά από την αυστηρή ακαδημαϊκότητα που φαίνεται να έχει εγκατασταθεί στο χώρο του βιβλίου της Ελλάδας εδώ και χρόνια, το τρίτο κατά σειρά ετήσιο Θερινό Βιβλιοστάσιο είναι μια από τις πιο φρέσκες ιδέες και εκδηλώσεις που έχουμε δει. Μπόλικες ενδιαφέρουσες συζητήσεις, όπως τα Στα χνάρια της σύγχρονης ελληνικής πεζογραφίας και Μήπως τελικά this is not a gender? Η δίωξη της vita sexualis, αλλά και μπόλικο κέφι και γεμάτο μπαρ θα περιμένουν όλους τους βιβλιόφιλους που θα επισκεφθούν το καλοκαιρινό τετραήμερο του Θερινού Βιβλιοστασίου. Εσείς θα λείπετε;

RANDOM LINKS

Είναι τα graphic novels και τα comics λογοτεχνία, υπάρχουν βιβλία που δεν μπορούν να μεταφερθούν στον κινηματογράφο ή την τηλεόραση, γιατί ένα βραβείο για βιβλία χωρίς βία εναντίον των γυναικών είναι τόσο αμφιλεγόμενο, για το ιστορικό αρχείο gay pulp λογοτεχνίας του Brown University, τι σημαίνει να είναι κανείς “πραγματικός” συγγραφέας, διαβάζοντας Judith Krantz στην εποχή του Donald Trump, για το φανταστικό και την queer αντιπροσώπευση, για τη μεσαιωνική πρακτική της ανθρωποδερμικής βιβλιοδεσίας, υπέρ των αξιόπιστων αφηγητών, πώς μια λογοτεχνική φάρσα έπεισε τη Γερμανία πως ο Χάνσελ και η Γκρέτελ υπήρξαν αληθινοί, ποιος έγραψε τελικά την ιστορία του Αλαντίν, οι πολλές ζωές του Lafcadio Hearn, για τα 100 πιο πολυσυζητημένα βιβλία φανταστικού στο Reddit, οι διαβολικές γυναίκες της λογοτεχνίας του 19ου αιώνα, για το μοντέλο εξώφυλλων Jason Baca, ετοιμάζεται μια prequel σειρά στο σύμπαν του Harry Potter, ο Teju Cole για τη λογοτεχνική μετάφραση, όταν ο κόσμος ταιριάζει με την Αποκάλυψη του μυθιστορήματός σου, εξηγώντας ένα μυθιστόρημα στην υπηρεσία πληροφοριών του Πακιστάν, είναι καιρός να δώσουμε λίγο σεβασμό στην urban λογοτεχνία, πώς ένα κόμικ για άγρια ξωτικά με βοήθησε στο γυμνάσιο, μια ματιά στον βρωμόγερο των Αμερικανικών γραμμάτων Harold Robbins, προτάσεις βιβλίων με βάση τον καλοκαιρινό σας προορισμό, πρέπει να μιλήσουμε για τον πόνο του nonfiction, η τραγική ύβρις του ποιήματος ‘If’ του Rudyard Kipling, παράξενες και αστείες ερωτήσεις προς τους βιβλιοθηκονόμους της Δημόσιας Βιβλιοθήκης της Νέας Υόρκης και πώς ο Colson Whitehead εμπνέεται για τα βιβλία του.