ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλιοφαγικό mashup v149: Τι είναι τα readathons και ποιος ο στόχος τους

Όλα τα λινκς, οι ειδήσεις, τα εξώφυλλα που χρειάζεται να ξέρεις αυτή τη βδομάδα από τον χώρο του βιβλίου.

ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ

Ο Μάριος ρωτά, “Δεν έχω καταλάβει ακριβώς τι παίζει με τα readathon. Δεν πιάνω ακριβώς πως λειτουργούν, ούτε καταλαβαίνω ακριβώς τη χρησιμότητά τους. Βλέπω όμως πως όλο και περισσότεροι τα ακολουθούν, οπότε νιώθω πως κάτι χάνω. Για βοήθα λίγο.

Φίλε Μάριε, βεβαίως και να βοηθήσω, θα τα εξηγήσουμε όλα. Κρατήσου και ξεκινάμε.

Readathon, γενικά, είναι μια πρόκληση προς τους αναγνώστες. Συνήθως έχει δύο σημαντικά στοιχεία που κάνουν το ένα readathon να ξεχωρίζει από το άλλο: Ένα χρονικό όριο και ένα στόχο.

Υπάρχουν τα readathons που κρατούν έναν ολόκληρο χρόνο. Άλλα που μπορεί να διαρκούν μόνο μερικούς μήνες (πχ τα καλοκαιρινά readathons) ή μερικές εβδομάδες (πχ τα μηνιαία readathons). Υπάρχουν και τα readathons εξπρές, οι μαραθώνιοι ανάγνωσης, που διαρκούν 48 ή και 24 ώρες.

Ποιος είναι ο στόχος όλων αυτών; Οι 2 βασικότεροι στόχοι των readathons είναι να βοηθήσουν τους αναγνώστες να διαβάσουν α) περισσότερο και β) διαφορετικά. Να εξηγηθώ.

Μέσα από το παιχνίδι των αναγνωστικών προκλήσεων, οι αναγνώστες καλούνται να διαβάσουν περισσότερο μέσα στο χρονικό όριο που ορίζεται από αυτές από ό,τι οποιαδήποτε άλλη χρονική περίοδο. Έχουν στόχο δηλαδή να μας κάνουν να αφιερώσουμε περισσότερο χρόνο στην ανάγνωση. Αρκετά όμως readathons έχουν και συγκεκριμένο θέμα (όπως πχ το Prideathon με LGBTQ+ βιβλία για τον Ιούνιο ή το Spookathon με τρομακτικά βιβλία τον Οκτώβριο) ή προωθούν την ποικιλομορφία λογοτεχνικών ειδών και αναγνωσμάτων (όπως πχ το Read Harder του Book Riot). Τις περισσότερες φορές οι 2 παραπάνω στόχοι παίζουν μπάλα ταυτόχρονα στο ίδιο readathon.

Για τη χρησιμότητά τους δεν έχω να σου γράψω πολλά. Τα readathons είναι αυτό που είπα παραπάνω. Ένα παιχνίδι που σκοπό έχει να σε κάνει να διαβάσεις περισσότερο, αναγνώσματα που είναι αρκετά πιθανό να μην έπιανες αλλιώς ποτέ. Σε άλλους λειτουργεί, σε άλλους όχι. Είναι μια πραγματικότητα όμως πως με τα εκατομμύρια βιβλίων που υπάρχουν εκεί έξω και με το χρόνο για το διάβασμα να είναι περιορισμένος για όλους, οι κατευθύνσεις που δίνει ένα readathon και τα χρονικά όρια που θέτει, βάζουν σε κινητοποίηση πολλούς αναγνώστες.

Κάθε readathon αναπτύσσει άλλωστε και τη δική του κοινότητα. Σκέψου το σα μια τεράστια λέσχη ανάγνωσης όπου όλοι διαβάζουν για 24 ώρες ας πούμε, όπως στην περίπτωση του διάσημου Dewey’s 24 Hour Readathon, απλά όχι το ίδιο βιβλίο.

Τα readathons είναι fun, διευκολύνουν τους αναγνώστες να διαβάζουν βιβλία που δεν ήταν στο ραντάρ τους μέχρι εκείνη τη στιγμή και τους προτρέπουν να αφιερώσουν περισσότερο χρόνο στην ανάγνωση. Μπορεί να μην είναι το δικό σου cup of tea, αλλά δοκίμασέ το και δε νομίζω να χάσεις. Στην τελική, δε μετράει αν ο στόχος θα επιτευχθεί αλλά το ταξίδι των βιβλίων, σωστά;

Έχετε οποιαδήποτε ερώτηση για τα βιβλία; Ψάχνετε προτάσεις για ένα συγκεκριμένο είδος ή μια συγκεκριμένη διάθεση; Θέλετε να μάθετε κάτι για συγγραφείς ή για εκδοτικούς; Για τη λογοτεχνία γενικότερα; Θέλετε στοιχεία, αριθμούς, ονόματα, λίστες; Το βιβλιοφαγικό mashup έχει τις απαντήσεις, αρκεί να κάνετε τις ερωτήσεις.

Συμπληρώστε τη φόρμα παρακάτω και ίσως η δική σας ερώτηση να απαντηθεί σε μια από τις επόμενες Δευτέρες της στήλης μας. Περιμένουμε τις ερωτήσεις σας!

ΕΝΑΣ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Κι αφού λύσαμε παραπάνω το τι είναι, πώς λειτουργεί και σε τι χρειάζεται ένα readathon, ας μιλήσουμε για το γνωστότερο μαραθώνιο ανάγνωσης, τον Dewey’s 24 Hour Readathon.

Ο πρώτος 24ωρος μαραθώνιος διοργανώθηκε τον Οκτώβριο του 2007 από την bookblogger Dewey του The Hidden Side of a Leaf. Περίπου ένα χρόνο αργότερα η Dewey πέθανε και από το 2009 το readathon πήρα το όνομά της, συνεχίζοντας από τότε και για μια δεκαετία να γίνεται όλο και πιο γνωστός στον βιβλιοφιλικό κόσμο.

Παρότι είναι 24ωρο, στο Dewey’s 24 Hour Readathon δεν είναι προφανώς απαραίτητο να διαβάζετε επί 24 ώρες. Στόχος είναι η συμμετοχή σας, για τις 24 ώρες που κρατά ο μαραθώνιος, στο μεγάλο, παγκόσμιο βιβλιοφιλικό πάρτι που διοργανώνεται κάθε Απρίλιο και κάθε Οκτώβριο.

Για 24 ώρες διαβάζουμε βιβλία, γράφουμε σε βιβλιομπλόγκς, στο Twitter, στο Facebook, στο Instagram και στο Goodreads, μιλάμε για την ανάγνωση και γνωρίζουμε έτσι κι άλλους αναγνώστες που συμμετέχουν στο μαραθώνιο.

Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στο site του Dewey’s 24 Hour Readathon για τον μαραθώνιο που έρχεται το Σάββατο 26 Οκτωβρίου και να αρχίσετε να σκέφτεστε τα βιβλία που θα προσπαθήσετε να διαβάσετε εκείνη τη μέρα. Καλή διασκέδαση!

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ

Μια καλή, γεμάτη εβδομάδα ήταν η προηγούμενη, με αρκετούς εκδοτικούς να ρίχνουν νέα τους βιβλία στα ράφια των νέων κυκλοφοριών των βιβλιοπωλείων. Εμείς σήμερα θα δούμε 6 από αυτά και θα ξεκινήσουμε με το ‘Καλή κοινωνία’ (‘Rules of Civility’, 2011) του Amor Towles, σε μετάφραση Ρηγούλας Γεωργιάδου, που κυκλοφόρησαν οι Εκδόσεις Διόπτρα.

Το βιβλίο υπήρξε το λογοτεχνικό ντεμπούτο του Towles, 5 χρόνια πριν τη μεγάλη επιτυχία του ‘Ένας τζέντλεμαν στη Μόσχα’. Μας γυρνά στην τελευταία νύχτα του 1937, εκεί που ξεκινά η ιστορία της Κέιτ, της φίλης της Ιβ και του Τίνκερ, του νεαρού τραπεζίτη που οι 2 φίλες συναντούν τυχαία σε ένα τζαζ μπαρ. Η Κέιτ αφηγείται όσα συνέβησαν στους τρεις τους μέσα στην επόμενη χρονιά, κατά την οποία η Κέιτ προσπαθεί να ανελιχθεί στους υψηλούς κύκλους της Νέας Υόρκης. Η μαγεία της πόλης στα τέλη της δεκαετίας του ‘30, τα πολυτελή αυτοκίνητα, η μουσική, τα ρούχα, τα κοκτέιλ, ο Towles στήνει ένα ζαχαρένιο παραμύθι για μια μακρινή, χαμένη εποχή.

Το μυθιστόρημα ‘Τη νύχτα, όλα τα αίματα είναι μαύρα’ (‘Frère d’âme’, 2018) του David Diop, σε μετάφραση Αλεξάνδρας Κωσταράκου, μας φέρνουν οι Εκδόσεις Πόλις. Το βιβλίο επικεντρώνεται στο πρόσωπο του Αλφά Ντιάγε, ενός 20χρονου Σενεγαλέζου που πολεμά στο πλευρό των Γάλλων κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Αλφά βλέπει τον αδελφικό του φίλο Μαντέμπα να σκοτώνεται μπροστά στα μάτια του και οδηγείται στην τρέλα από τις ενοχές. Μετατρέπεται σε φονική μηχανή, που σκορπά το θάνατο στους εχθρούς και τρομοκρατεί ακόμη και τους συμπολεμιστές και πατριώτες του.

Τη συλλογή διηγημάτων με τίτλο ‘Στο σπίτι του πατέρα και άλλες ιστορίες’ του S.Y. Agnon, σε μετάφραση Χρυσούλας Παπαδοπούλου, μας παρουσιάζουν οι Εκδόσεις Καστανιώτη. Η συλλογή περιλαμβάνει 11 ιστορίες του Νομπελίστα από το Ισραήλ και “πατριάρχη της σύγχρονης εβραϊκής πεζογραφίας” σύμφωνα με τον Amos Oz, που αφορούν σε μεγάλο βαθμό τον εβραϊκό τρόπο ζωής, κυρίαρχο θέμα στα έργα του. Ο Agnon μεταφράζεται για πρώτη φορά στα ελληνικά και η συλλογή είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για να γνωρίσουμε ακόμη έναν Νομπελίστα του 20ου αιώνα.

Δύο επανεκδόσεις σημαντικών βιβλίων έχουμε στη συνέχεια, από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο και Πατάκη, που μας φέρνουν και πάλι στα ελληνικά τα ‘Γκίλιαντ’ (‘Giliad’, 2004) της Marilynne Robinson, σε μετάφραση Κατερίνας Σχινά, και ‘Με λένε Κόκκινο’ (‘My Name Is Red’, 1998) του Orhan Pamuk, σε μετάφραση Στέλλας Βρετού, αντίστοιχα.

Η ‘Γκίλιαντ’ είναι ίσως το σημαντικότερο μέχρι στιγμής έργο της Robinson, συγγραφέα που θεωρείται από τις σπουδαιότερες λογοτέχνες της Αμερικής. Το μυθιστόρημα είναι γραμμένο με τη μορφή μιας επιστολής που γράφει ο 70χρονος πάστορας μιας μικρής πόλης Τζον Έιμς προς τον μικρό του γιο, μια επιστολή που αφηγείται την ιστορία τριών γενεών από τον Εμφύλιο Πόλεμο μέχρι τον 20ο αιώνα και μιλά για την πίστη, τη ζωή και την προοπτική του θανάτου.

Το ‘Με λένε Κόκκινο’ διαδραματίζεται στη διάρκεια εννέα ημερών, στην Κωνσταντινούπολη του 1591, εκεί που ο Σουλτάνος διατάζει από τους καλύτερους μικρογράφους να φτιάξουν ένα βιβλίο που θα δοξάζει την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Όλα όμως πρέπει να γίνουν υπό άκρα μυστικότητα, αφού θέλει να χρησιμοποιήσουν στις ζωγραφιές τους τη Φράγκικη τεχνοτροπία, που θεωρείται προσβολή για το Ισλάμ. Συγκεντρώνονται έτσι κρυφά σε ένα σπίτι και ξεκινούν να δουλεύουν, αλλά ένας από αυτούς σύντομα θα δολοφονηθεί και ο Αρχιμικρογράφος θα πρέπει να ανακαλύψει το δολοφόνο μέσα σε τρεις ημέρες, μετά τη διαταγή του Σουλτάνου.

Κλείνουμε σήμερα με τη νέα κυκλοφορία των Εκδόσεων Παπαδόπουλος, το ‘Η ζωή μας είναι στα χέρια σας’ (‘No One Is Too Small to Make a Difference’, 2019) της Greta Thunberg, σε μετάφραση Αργυρώς Πιπίνη. Το βιβλίο περιλαμβάνει τις ομιλίες της Greta, του μικρού κοριτσιού από τη Σουηδία που έχει αναδειχθεί σε παγκόσμιο σύμβολο για το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής. Τα λόγια και οι πράξεις της Greta έχουν συγκινήσει και κινητοποιήσει εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο και σε αυτό το ανάγνωσμα βρίσκονται συγκεντρωμένα πολλά από τα όσα έχει πει μπροστά σε οργανισμούς και κοινοβούλια ανά την υφήλιο.

ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Δεν τελειώσαμε ακόμα με τις νέες κυκλοφορίες, αφού έχουμε σήμερα άλλα δέκα φρέσκα βιβλία για τους φίλους της αγγλόφωνης λογοτεχνίας. Πάμε να τα δούμε ένα-ένα και να τα προσθέσουμε στις wishlists σας.

The Secret Commonwealth’ του Philip Pullman, με τις περιπέτειες της Lyra, ηρωίδας της σειράς ‘His Dark Materials’ να συνεχίζονται, με την 20χρονη πια φοιτήτρια να ξεκινά για μια νέα, επικίνδυνη αναζήτηση όπου την οδηγούν τα τελευταία μυστικά ενός ετοιμοθάνατου άντρα, μαζί με το daemon της Pantalaimon και τον παλιό της φίλο Dr. Malcolm Polstead.

How We Fight For Our Lives’ του Saeed Jones, η πορεία ενηλικίωσης του συγγραφέα, ενός νεαρού, μαύρου, γκέι αγοριού και άντρα από τον Αμερικανικό Νότο, μέσα από ιστορίες που κινούνται μεταξύ πρόζας και ποίησης.

Grand Union’ της Zadie Smith, η πρώτη συλλογή διηγημάτων της συγγραφέα, που περιλαμβάνει ανέκδοτες ιστορίες όσο και γνωστά διηγήματά της που έχουν εκδοθεί σε περιοδικά και που διαπραγματεύονται θέματα όπως η φυλή, το φύλο, η κοινωνική τάξη, η μετανάστευση, η οικογένεια, οι σχέσεις, το σεξ, η τεχνολογία και η πολιτική.

The Grace Year’ της Kim Liggett, μια ιστορία που μιλά για ένα μέρος όπου τα 16χρονα κορίτσια εξορίζονται για ένα χρόνο, μιας και υπάρχει η πεποίθηση πως το δέρμα τους αναδίδει ένα ισχυρό αφροδισιακό άρωμα με τη δύναμη να προκαλέσει όλους τους άντρες, όμως αυτός ο χρόνος είναι επικίνδυνος για πολλούς λόγους και πολλά κορίτσια δεν επιστρέφουν πίσω, μέχρι που ένα κορίτσι αποφασίζει να ανατρέψει το σύστημα που βάζει την κάθε γυναίκα ενάντια στις υπόλοιπες.

Full Throttle’ του Joe Hill, συλλογή δεκατριών ιστοριών του συγγραφέα, με τον υπερφυσικό τρόμο να βρίσκεται στην καρδιά κάθε μιας από αυτές και στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και το ‘In the Tall Grass’, διήγημα που ο Hill έχει γράψει μαζί με τον Stephen King και ήδη streamάρει στο Netflix.

Ninth House’ της Leigh Bardugo, όπου αφού επιζεί ενός φρικτού εγκλήματος, μια νεαρή γυναίκα έχει την ευκαιρία να φοιτήσει στο Yale, αλλά η καλή της τύχη αλλάζει και πάλι όταν μπλέκεται με τις δόλιες μυστικιστικές δραστηριότητες των μυστικών εταιριών του σχολείου.

The Beautiful’ της Renée Ahdieh, όπου ένα έφηβο κορίτσι βρίσκεται μπλεγμένο στην υπόθεση ενός serial killer που τρομοκρατεί τη Νέα Ορλεάνη του 19ου αιώνα, μια υπόθεση που εκείνη πιστεύει πως εμπλέκει τα βαμπίρ με τα οποία συναναστρέφεται στον παρακμιακό υπόκοσμο της πόλης.

The Giver of Stars’ της Jojo Moyes, το νέο μυθιστόρημα της δημοφιλούς συγγραφέα που βασίζεται σε μια αληθινή ιστορία και ακολουθεί την Alice Wright, που μαζί με τέσσερις ακόμη θαρραλέες γυναίκες γίνονται οι Βιβλιοθηκάριοι με τα Άλογα του Κεντάκι, μεταφέροντας βιβλία σε αναγνώστες αγροτικών, απομακρυσμένων περιοχών του Νότου στην εποχή της μεγάλης ύφεσης, αλλάζοντας τις ζωές τους με το δώρο της μάθησης.

The Twisted Ones’ της T. Kingfisher, που μιλά για την ανησυχητική ανακάλυψη μιας νεαρής γυναίκας, καθώς αδειάζει το σπίτι της συγχωρεμένης και αποθησαυρίστριας γιαγιάς της, που αφορά μια παράξενη αποικία όντων που ζουν στο δάσος κοντά στο σπίτι.

The Library of the Unwritten’ της A.J. Hackwith, όπου μια νέα σειρά φανταστικού ξεκινά στην Κόλαση και συγκεκριμένα στο κομμάτι που είναι γεμάτο με ανολοκλήρωτα βιβλία και όπου δουλειά της αρχιβιβλιοθηκονόμου Claire είναι να αποτρέπει τους αντιδραστικούς χαρακτήρες από το αποδράσουν από τις σελίδες τους, μέχρι που η Βίβλος του Διαβόλου προσθέτει μερικές σοβαρές επιπλοκές στην καθιερωμένη ρουτίνα της.

AND NOW, THIS

Ο φίλος της στήλης Grant Snider ζωγράφισε το ιδανικό λούνα παρκ για βιβλιόφιλους. Θα πήγαινα σίγουρα στο Shirley Jackson Fun House.

Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΟ #INSTAVIVLIO

Ίσως κατά λάθος, ίσως επίτηδες, οι σημερινές μας επιλογές από τις #instavivlio φωτογραφίες της περασμένης εβδομάδας έχουν θέμα “ποτά”. Ξεδιψάστε με τα βιβλία που διάλεξαν σε αυτές οι bookstagrammers και μην ξεχνάτε να φωτογραφίζετε και τα δικά σας αναγνώσματα!

Η LYRA ΕΡΧΕΤΑΙ

Έχουμε μιλήσει ξανά για το ‘His Dark Materials’, τη δημιουργία του BBC και του HBO που προέρχεται από τη διάσημη σειρά βιβλίων του Philip Pullman, αλλά πλέον βρισκόμαστε ελάχιστες εβδομάδες πριν την πρεμιέρα της και το νέο της trailer είναι όσο επικό χρειαζόταν για να ασχοληθούμε και πάλι με τη σειρά.

Για όσους δεν έχουν διαβάσει ποτέ τα βιβλία του Pullman, να πούμε λίγα λόγια για την υπόθεση του πρώτου από αυτά που υποθέτω πως θα ακολουθήσει και η πρώτη σεζόν της σειράς. Η Lyra, ένα 12χρονο κορίτσι, είναι η πρωταγωνίστρια του βιβλίου. Χωρίς γονείς και χωρίς φίλους, η Lyra μεγαλώνει σε μια σχολή της Οξφόρδης, απομακρυσμένη από τους κηδεμόνες της. Περνάει τις μέρες της απολαμβάνοντας τη νεότητα της και ενοχλώντας αυτούς που αποδεικνύονται οι μεγαλύτεροι σύμμαχοι της. Αυτό είναι το βιβλίο που θα μας αποκαλύψει το ταξίδι της αυτογνωσίας της: την εξερεύνηση των ορίων του χαρακτήρα της και των δυνατοτήτων της. Η περιπέτεια της τη βρίσκει να γίνεται φίλη με μια πολική αρκούδα και να χρησιμοποιεί μια μαγική πυξίδα που κανείς δεν έχει ανακαλύψει το εύρος της δύναμης της.

Η μικρή Dafne Keen (‘Logan’) στο ρόλο της Lyra, ο James McAvoy ως Lord Asriel, η Ruth Wilson ως (εξαιρετική) Mrs Coulter και ο Lin-Manuel Miranda ως Lee Scoresby βρίσκονται στους πρωταγωνιστικούς ρόλους και η σειρά ξεκινά να προβάλλεται στις 3 Νοεμβρίου στη Βρετανία και στις 4 Νοεμβρίου στην Αμερική.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ PANEM

Δέκα χρόνια μετά το Mockingjay, το τελευταίο μέρος της ‘The Hunger Games’ τριλογίας της, η συγγραφέας Suzanne Collins ανακοίνωσε πως επιστρέφει στον φανταστικό κόσμο της με ένα prequel.

Το νέο βιβλίο ονομάζεται ‘The Ballad of Songbirds and Snakes’ και διαδραματίζεται 10 χρόνια μετά το μεγάλο πόλεμο και την αποτυχημένη επανάσταση της Panem, του έθνους στο οποίο διαδραματίζονται τα γεγονότα του ‘Hunger Games’. Αυτή είναι η περίοδος ανοικοδόμησης της Panem που ακολούθησε τις Σκοτεινές Ημέρες, όπως αναφέρεται η κυβέρνηση στον εμφύλιο πόλεμο. Τότε, 64 χρόνια πριν το ‘Hunger Games’, το prequel θα ξεκινήσει από το πρωινό της εκκίνησης των 10ων Hunger Games.

Το ‘The Ballad of Songbirds and Snakes’ θα κυκλοφορήσει στις 19 Μαΐου 2020 και εδώ θα είμαστε να τα πούμε και τότε.

RANDOM LINKS

Για τον τρομακτικό κόσμο της λογοτεχνίας της άκρας δεξιάς, τι μας μαθαίνει το fanfiction που δε μας μαθαίνει το σχολείο, γιατί τα βιβλία μαγειρικής παρά τις υψηλές τους πωλήσεις δεν αποτελούν σημαντικό έσοδο για τους συγγραφείς τους, η ιστορία των LGBT βιβλιοπωλείων, δημιουργώντας μια πρωτοποριακή queer σειρά αστυνομικής λογοτεχνίας, γιατί αισθανόμαστε την ανάγκη να δημιουργήσουμε χάρτες φανταστικών κόσμων, η Τουρκία αντιμετωπίζει το ‘Good Night Stories for Rebel Girls’ ως πορνογραφία, για την οικουμενική σπουδαιότητα της μεταναστευτικής λογοτεχνίας, πώς να βγάλετε μια λογοτεχνική σέλφι, το μυστικό του να ψωνίζεις σε βιβλιοπωλεία μεταχειρισμένων βιβλίων, πώς να γράψετε ένα βιβλίο που θα διακριθεί στα Booker Awards, μπορεί η λογοτεχνία να φέρει την ενσυναίσθηση στην τεχνητή νοημοσύνη, πώς οι ιστορίες ταξιδιών στο χρόνο εξηγούν την παράξενη εποχή μας, πώς ο συγγραφέας του ‘Wimpy Kid’ έχτισε το βιβλιοπωλείο των ονείρων του, για τους γυναικείους χαρακτήρες του Haruki Murakami, η γλυκόπικρη γοητεία της λογοτεχνίας του χωρισμού, αντιμετωπίζοντας την κληρονομιά του H.P. Lovecraft, τα 10 ντεμπούτα της τελευταίας δεκαετίας, για το θάρρος και την πολυπλοκότητα της Olga Tokarczuk, για τις γυναίκες συγγραφείς που επανεφευρίσκουν το Αφρικανικό ιστορικό μυθιστόρημα, για την ατελείωτη παρέλαση των νεκρών κοριτσιών της λογοτεχνίας, μας κουράζουν και μας γεμίζουν ενοχές οι αναγνωστικές μας συνήθειες, για έναν από τους πιο απαραίτητους χαρακτήρες της λογοτεχνίας Monsieur Bovary, για τα 20 χρόνια του ‘A Series of Unfortunate Events’, η Zadie Smith υπερασπίζεται τη λογοτεχνία, τι κάνει μια καλή μεταφορά κόμικς, πώς παραλίγο να δολοφονηθεί η βασίλισσα του μυστηρίου Mary Roberts Rinehart, η Jane Auster και η δημιουργία του σύγχρονου γάμου, τα βιβλία απαγορεύονται σε ολόκληρο τον κόσμο, ο Graham Greene και η τέχνη της πρώτης παραγράφου.