ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλιοφαγικό mashup v147: Τα καλύτερα βιβλία του 21ου αιώνα

Όλα τα λινκς, οι ειδήσεις, τα εξώφυλλα που χρειάζεται να ξέρεις αυτή τη βδομάδα από τον χώρο του βιβλίου.

Μπόλικες νέες εκδόσεις, λίστες με τα καλύτερα της 20ετίας, πιγκουίνοι, κόμικς, κόμικς και κόμικς θα βρείτε σήμερα στο Βιβλιοφαγικό mashup που κλείνει τον Σεπτέμβριο και ετοιμάζεται να χωθεί κάτω από ένα κουβερτάκι παρέα με τα βιβλία. Καλή ανάγνωση!

ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ

Έχουμε για τα καλά στο τελευταίο τετράμηνο της χρονιάς και της δεκαετίας, δεν ξέρω αν το έχετε καταλάβει. Και το κλείσιμο των πρώτων 20 ετών του 21ου αιώνα σημαίνει πώς εκτός από τις end-of-year λίστες που θα δούμε μέσα στους επόμενους μήνες έχουμε να περιμένουμε και κάτι ακόμα: Τα καλύτερα του 21ου αιώνα (μέχρι στιγμής).

Παρότι δεν είναι ούτε οι πρώτοι (το Vulture είχε φτιάξει παρόμοια λίστα ΠΕΡΥΣΙ τον Σεπτέμβριο) ούτε οι τελευταίοι που κάνουν την επιλογή τους, η λίστα των 100 καλύτερων βιβλίων από το 2000 μέχρι και το 2019 που βγήκε στον Guardian τις προηγούμενες ημέρες είναι σίγουρα από τις πιο σημαντικές. Ε, τώρα ξέρετε, όσο σημαντική μπορεί να είναι μια λίστα με τα καλύτερα ό,τι τέλος πάντων.

Είναι πάντως σίγουρα μια ενδιαφέρουσα λίστα. Είναι μια λίστα που περιέχει Bob Dylan, Από αυτή δε θα μπορούσε να λείπει η J.K. Rowling και ο Χάρι Πότερ της με το Harry Potter and the Goblet of Fire, το δικό μου αγαπημένο βιβλίο ολόκληρης της σειράς.

Είναι όμως και ένα δικό μας παιδί. Ναι, το έργο ενός Έλληνα συγγραφέα βρίσκεται στα 100 καλύτερα των τελευταίων 20 ετών σύμφωνα με τον Guardian: Ο Γιάνης Βαρουφάκης με το Adults in the Room. Το περιμένατε;

Το Κονγκό (μέσω Γαλλίας), η Σουηδία, η Γερμανία (δις), το Μεξικό (δις), η Πολωνία, η Ισπανία, η Γαλλία (δις, μέσω Ιράν η μία), η Νορβηγία, το Ισραήλ, η Ιταλία, η Νιγηρία και η Λευκορωσία εκπροσωπούνται επίσης στη λίστα. Θα παρατηρήσετε όμως πως η Νότια Αμερική και η Ασία (πλην Ισραήλ) απουσιάζουν παντελώς από την 100άδα.

Είναι μέσα και η Hanya Yanagihara με το A Little Life, o Neil Gaiman με το Coraline, ο Ted Chiang με το Stories of Your Life and Others, η N.K. Jemisin με το The Fifth Season, η Gillian Flynn με το Gone Girl, ο Stephen King με το On Writing, ο Terry Pratchett με το Night Watch, ο John le Carré, η Margaret Atwood, ο Colm Tóibín, ο Julian Barnes, η Zadie Smith, ο Colson Whitehead, η Sally Rooney, ο George Saunders, ο Jonathan Franzen, ο Ta-Nehisi Coates και δεκάδες άλλοι γνωστοί συγγραφείς που έχετε διαβάσει ή θα σας απασχολήσουν στο μέλλον.

Ας δούμε όμως και μερικά χρήσιμα νούμερα. 11 από τα 100 βιβλία εκδόθηκαν το 2000, τη χρονιά με τις περισσότερες συμμετοχές στη λίστα, ενώ στην αντίπερα όχθη βρέθηκε τα 2008 και 2012, με μόλις 1 βιβλίο στην 100άδα. 51 βιβλία από γυναίκες συγγραφείς και 50 από άντρες (το ‘The Spirit Level’ που βρίσκεται στη λίστα έχει γραφτεί από τους Richard Wilkinson και Kate Pickett) σε μια εξαιρετικά ισορροπημένη λίστα.

Και τα καλύτερα των καλύτερων; Στο νο3 βρίσκεται το ‘Secondhand Time’ της Svetlana Alexievich, που κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Πατάκη με τον τίτλο ‘Το τέλος του Κόκκινου ανθρώπου’, στο νο2 το ‘Gilead’ της Marilynne Robinson, που είχε κυκλοφορήσει στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Εν Πλω με τον τίτλο ‘Γκίλιαντ: τόπος της μαρτυρίας’ (βρίσκεται εκτός κυκλοφορίας πλέον) και στο νο1 το ‘Wolf Hall’ της Hilary Mantel, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πάπυρος με τον τίτλο ‘Γουλφ Χολ’.

Μπορείτε να δείτε ολόκληρη τη λίστα του Guardian με τα 100 καλύτερα βιβλία του 21ου αιώνα.

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ

Έφτασε η ώρα! Η νέα εκδοτική σεζόν ξεκινά πλέον και επίσημα με την πρώτη αξιόλογη νέα φουρνιά βιβλίων για το 2019/20. 6 τίτλοι θα μας απασχολήσουν σήμερα, με τους 4 από αυτούς να βρίσκονται από σήμερα στα ράφια των βιβλιοπωλείων και τους 2 να τους χρωστάμε από προηγούμενες εβδομάδες. Για πάμε.

Ξεκίνημα με τις Εκδόσεις Οξύ, που μας φέρνουν ένα έργο που σηματοδοτεί μια νέα εποχή για την επιστημονική φαντασία. Το μυθιστόρημα ‘Η πέμπτη εποχή’ (‘The Fifth Season’, 2015) της N.K. Jemisin, σε μετάφραση Ηφαιστίωνα Χριστόπουλου, είναι το πρώτο μέρος της τριλογίας ‘The Broken Earth’, ένα βιβλίο που κέρδισε υποψηφιότητες σε όλα τα μεγάλα λογοτεχνικά βραβεία της speculative λογοτεχνίας (Nebula, World Fantasy, Locus, Kitschies, Dragon, Goodreads Choice) και κέρδισε το Hugo Award, όπως ακριβώς έκαναν και τα επόμενα δύο βιβλία της σειράς.

Το βιβλίο μιλά για την κοινωνία ενός μακρινού πλανήτη, ο οποίος βιώνει περιοδικά κάθε λίγους αιώνες μια “Πέμπτη Εποχή”, περίοδοι έντονης κλιματικής αλλαγής που καταστρέφουν τα έθνη που κατοικούν στη μια και μοναδική υπερήπειρο του πλανήτη. Εκεί κατοικούν τρεις γυναίκες που μπορούν να ελέγχουν την ενέργεια φυσικών φαινομένων, προκαλόντας ή σταματώντας σεισμούς και εκρήξεις ηφαιστείων, τρεις γυναίκες που αντιμετωπίζονται ως κίνδυνος αλλά και η καλύτερη ελπίδα σωτηρίας από την “Πέμπτη Εποχή” που έρχεται.

Ένα ιδιαίτερα αστείο nonfiction έργο μας παρουσιάζουν οι Εκδόσεις Κλειδάριθμος με το ‘Αυτό θα πονέσει: Το μυστικό ημερολόγιο ενός νέου γιατρού’ (‘This Is Going to Hurt: Secret Diaries of a Junior Doctor’, 2017) του Adam Kay, σε μετάφραση Γιώργου Μαραγκού. Ο νυν κωμικός και πρώην εκπαιδευόμενος γιατρός σε κρατικά νοσοκομεία της Βρετανίας γράφει για τις κωμικοτραγικές εμπειρίες του στο νοσηλευτικό σύστημα της χώρας του, μέσα από γεγονότα που προκαλούν γέλιο και κλάμα συχνά με απόσταση λίγων προτάσεων.

Και οι Εκδόσεις Διόπτρα μπαίνουν στο χορό από σήμερα, χαρίζοντάς μας δύο πολύ διαφορετικά αναγνώσματα. Αρχικά το ‘Στην παγίδα του χρόνου’ (‘Neverworld Wake’, 2018) της Marisha Pessl, σε μετάφραση Χίλντας Παπαδημητρίου, στο οποίο μια νεαρή γυναίκα, η Μπίατρις, ξεκινά να εξερευνήσει τι ακριβώς συνέβη ένα χρόνο πριν, όταν αποφοίτησε από το λύκειο και το αγόρι της συνάντησε ένα σοκαριστικό θάνατο, γυρνώντας στον τόπο όπου όλα συνέβησαν, για να ανακαλύψει πως βρίσκεται παγιδευμένη στο χρόνο μαζί με τους πρώην συμμαθητές της και όλοι μαζί θα πρέπει να πάρουν μια σκληρή απόφαση για να ξεκολλήσουν και να βρουν τις απαντήσεις που ζητούν.

Υπάρχει όμως και ‘Η ραπτομηχανή’ (‘The Sewing Machine’, 2017) της Natalie Fergie, σε μετάφραση Φωτεινής Πίπη, ένα ιστορικό μυθιστόρημα που συνδέει τη Σκωτία του 1911 με τη Σκωτία του 2016 και την Τζιν με τον Φρεντ, μέσα από τη ραπτομηχανή που φτιάχνει η πρώτη και ανακαλύπτει ο δεύτερος και το μικρό χάρτινο κουτί με τα μυστικά της οικογένειάς του που κρύβονται μέσα σε αυτό.

Το πιο πρόσφατο μυθιστόρημα του Colm Tóibín μας φέρνουν οι Εκδόσεις Ίκαρος, το ‘Σπίτι με ονόματα’ (‘House of Names’, 2017), σε μετάφραση Αθηνάς Δημητριάδου. Το βιβλίο αποτελεί ένα retelling από τον Ιρλανδό συγγραφέα της ιστορίας της Κλυταιμνήστρας, γυναίκας του Αγαμέμνονα και μητέρας της θυσιασμένης Ιφιγένειας, που μας ταξιδεύει στις αρχαίες Μυκήνες, εκεί που η Κλυταιμνήστρα έχει μείνει για να βασιλέψει κατά την απουσία του άντρα της και συνωμοτεί με τον εραστή της Αίγισθο τη δολοφονία του.

Ένα ιδιαίτερο κόμικ κυκλοφόρησε πριν λίγες εβδομάδες από τη Gemma Press και με αυτό θα κλείσουμε σήμερα τις μίνι παρουσιάσεις των νέων ελληνικών κυκλοφοριών. Το ‘Ένα γλυκό ξημέρωμα’ είναι το συλλογικό έργο δεκατεσσάρων Ελλήνων δημιουργών κόμικς (Τόμεκ Γιοβάνης, Γιώργος Γούσης, Σπύρος Δερβενιώτης, Πέτρος Ζερβός, Δημήτρης Καμένος, Λέανδρος, Τάσος Μαραγκός, Θοδωρής Μπαργιώτας, Αλέξια Οθωναίου, Αλέκος Παπαδάτος, Θανάσης Πέτρου, Soloúp, Γιώργος Φαραζής, Πέτρος Χριστούλιας) που ασχολούνται με την Αθήνα της Κατοχής. Για την αντίσταση, την πείνα, τους μαυραγορίτες, την απελευθέρωση, μέσα από αυτοτελείς τετρασέλιδες ιστορίες που αφηγούνται πραγματικά αλλά και φανταστικά γεγονότα.

ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Σταθείτε, που πάτε, δεν τελειώσαμε ακόμα με τις νέες κυκλοφορίες, έχουμε να μιλήσουμε για άλλα 9 φρέσκα βιβλία από την Αμερική. Σταθείτε σας λέω!

The Water Dancer’ του Ta-Nehisi Coates, το πρώτο μυθιστόρημα του συγγραφέα του ‘Between the World and Me’ που ακολουθεί τον Hiram Walker, έναν σκλάβο που αποδρά από τον Βαθύ Νότο και προσπαθεί να βρει την ελευθερία στον Αμερικανικό Βορρά, ένα ταξίδι που θα τον φέρει πιο κοντά στις χαμένες του αναμνήσεις από τη μητέρα του και πιο κοντά στην κατανόηση της παράξενης δύναμης που κρύβει μέσα του.

The Dutch House’ της Ann Patchett, μια επική οικογενειακή ιστορία που διατρέχει τις δεκαετίες από τα τέλη του 1940 μέχρι τις αρχές του 2000 και ξεκινά από την αγορά ενός πολυτελούς ακινήτου στα προάστια της Φιλαδέλφεια μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αγορά που θα εκκινήσει την αυτοκρατορία του μετέπειτα μεγιστάνα κτηματομεσίτη Cyril Conroy.

Year of the Monkey’ της Patti Smith, τα νέα απομνημονεύματα της δημιουργού στα οποία μας μιλά για το χρόνο πριν τα 70α της γενέθλια στον οποίο ταξίδεψε μόνη της, έναν χρόνο που σημαδεύτηκε από σημαντικές πολιτικές αναταραχές στην Αμερική, καθώς η ίδια αφηγείται τα όσα είδε, άκουσε και έζησε στην Ευρώπη, τη Νέα Υόρκη, την Καλιφόρνια και άλλα σημεία του κόσμου.

The Future of Another Timeline’ της Annalee Newitz, μια φεμινιστική time travel ιστορία που ξεκινά από το 1992, όταν η ταξιδεύτρια του χρόνου Tess μεταφέρεται σε μια συναυλία όπου συναντά τη 17χρονη Beth, βάζοντας τη ζωή και των δυο τους σε μια πορεία που μπορεί να αλλάξει το μέλλον, ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να αποτρέψει μια ομάδα που ονομάζεται Comstockers από το να δημιουργήσει ένα καταπιεστικο μέλλον.

High School’ των Tegan Quin και Sara Quin, όπου το μουσικό ντούο παρουσιάζει τα απομνημονεύματα των εφηβικών τους χρόνων στην Αλμπέρτα του Καναδά όπου μεγάλωσαν, τους πρώτες έρωτες και τους πρώτους στίχους, τα προβλήματα στο σχολείο, το διαζύγιο των γονιών τους και την ανακάλυψη της σεξουαλικής τους ταυτότητας.

The Monster of Elendhaven’ της Jennifer Giesbrecht, μια grimdark νουβέλα που διαδραματίζεται στο Elendhaven, μια πόλη που αργοπεθαίνει μετά μια τρομερή επιδημία και όπου ένα υπερφυσικό ον με μια σκοτεινή καρδιά οδηγείται από το χέρι ενός μάγου που θέλει να εκδικηθεί εκείνους που αποκόμισαν κέρδος από την αρχική καταστροφή.

Make It Scream, Make It Burn’ της Leslie Jamison, η συλλογή κειμένων της συγγραφέα που μιλούν ανάμεσα σε άλλα για την πιο μοναχική φάλαινα στον κόσμο, τους φανατικούς του Second Life, τη φωτογραφία του Εμφυλίου Πολέμου, ένα μουσείο για το χωρισμό και την κόρη της.

The World That We Knew’ της Alice Hoffman, ένα μυθιστόρημα που συνυπάρχουν η ιστορία με τον μαγικό ρεαλισμό, με τη Hanni να ξέρει πως πρέπει να στείλει την κόρη της Lea μακριά από το Βερολίνο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου για την προστατέψει και τη στέλνει σε ένα ραβίνο, εκεί που η Lea θα συναντήσει την κόρη του Ettie, η οποία θα δημιουργήσει ένα άψυχο γκόλεμ με το όνομα Ava που σκοπός του είναι η προστασία της Lea.

Steel Crow Saga’ του Paul Krueger, ένα μυθιστόρημα φανταστικού με γεύση από τη Νοτιοανατολική Ασία, εκεί που διαφορετικά έθνη παλεύουν με τις συνέπειες μια επανάστασης που τα απελευθέρωσε από το ζυγό της αυτοκρατορίας, με τον ηττημένο πρίγκιπα του βασιλείου να ταξιδεύει για να διαπραγματευτεί ειρήνη μαζί με μια πολεμίστρια που κρύβει μια δυνατή μαγική ικανότητα.

ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ

Ο barrel ρωτά, “Γεια σας. Θα ήθελα να ρωτήσω για κάποιες προτάσεις από τον χώρο του κόμικς. Με ενδιαφέρουν πολύ τα comic books/graphic novels, αλλά θα ήθελα αν μπορούσατε να προτείνετε κάποια που δεν έχουν σούπερ ήρωες, καθώς αυτά τα γνωρίζω. Βεβαίως αν έχετε κάποιο εξαιρετικό και ίσως λιγότερο γνωστό κόμικ με υπερήρωες ευχαρίστως να το μάθουμε.

Φίλε μπάρρελ, αυτή είναι μια εξαιρετική ερώτηση, αλλά δεν ξέρω πως θα μπορούσα να δώσω καλές προτάσεις έτσι γενικά. Να εξηγήσω τι εννοώ.

Τα κόμικς, ακόμη και σε μια αγορά αρκετά περιορισμένη όπως η Ελλάδα, καλύπτουν μια τεράστια γκάμα διαφορετικών ειδών και ύφων. Είναι σα να με ρωτάς “πες μου ένα βιβλίο να αγοράσω”, χωρίς άλλες πληροφορίες. Το θες με πολλές σελίδες ή με λίγες, πιο κλασικό ή πιο σύγχρονο, τρόμο ή αισθηματικό, στα ελληνικά ή στα αγγλικά, καινούριο ή πιο παλιό, διηγήματα ή nonfiction;

Μπορώ σίγουρα να σου αραδιάσω εδώ μερικούς τίτλους. Να σου μιλήσω για κάποιους τίτλους που θεωρώ must από την ελληνική και την ξενόγλωσση κομικσογραφία. Και θα το κάνω λίγο παρακάτω, επιγραμματικά. Αλλά θα κάνω πρώτα κάτι άλλο. Θα σου δώσω μερικά πολύ βασικά εργαλεία για να παρακολουθείς ο ίδιος τι συμβαίνει στα κόμικς και να διαλέξεις μόνος σου αυτά που σου ταιριάζουν.

Ένας καλός τρόπος να δεις τι καλό παίζει στα νέα έργα, ποιες σειρές αξίζουν το χρόνο σου και ποια είναι τα κόμικς που συζητούνται περισσότερο, είναι η μαγική τριπλέτα: Κομιξικά media, κομιξικά βραβεία και Comic Cons. Ας ξεκινήσουμε πρώτα για τα κόμικς του εξωτερικού.

Το The Beat κάνει πολύ καλή δουλειά στο να μεταδίδει ειδήσεις του χώρου, να μιλά για τις νέες κυκλοφορίες, να αναδεικνύει διαφορετικά είδη αλλά και να ρίχνει φως στις πωλήσεις των κόμικς στην Αμερική. Σε συνδυασμό με τα r/comics και r/comicbooks του Reddit είναι πολύ πιθανό να μη χρειάζεσαι πολλά ακόμα για να παρακολουθήσεις τι συμβαίνει στην αγγλόφωνη mainstream αγορά κόμικς.

Τα σημαντικότερα βραβεία κόμικς στον κόσμο είναι τα Eisner, τα Harvey, το Angoulême και το Hugo Award for Best Graphic Story. Τα Eisner Awards δίνονται στο San Diego Comic Con και βραβεύουν τα Αμερικανικά κόμικς κάθε χρονιάς. Τα Harvey Awards δίνονται στο New York Comic Con και βραβεύουν επίσης manga και ευρωπαϊκά κόμικς. Το Angoulême International Comics Festival Prize δίνεται στο (συνήθως γαλλικό) καλύτερο άλμπουμ στο φεστιβάλ της Angoulême στη Γαλλία. Και τέλος το Hugo Award for Best Graphic Story είναι κομμάτι της απονομής των Hugo Awards που γίνεται στο Worldcon κάθε χρονιάς και αφορά κόμικς επιστημονικής φαντασίας και φανταστικού. Μια ματιά στους νικητές και στις shorlists αυτών των βραβείων θα σου δώσει σίγουρα αρκετές προτάσεις.

Δε θα επεκταθώ για τις Comic Con, αφού σχεδόν κάθε μεγάλη πόλη του κόσμου έχει πλέον και το δικό της. Στην Ευρώπη πάντως εκείνη το Comic Con του Λονδίνου είναι από τα μεγαλύτερα και γνωστότερα στα οποία θα βρεις μια σχεδόν απεριόριστη ποικιλία αγγλόφωνων κόμικς.

Πάμε όμως και στην Ελλάδα για να δούμε τις ίδιες πηγές. Κομιξικά media έχουμε; Έχουμε. Από το Comicdom.gr και το φόρουμ του Greekcomics μέχρι μικρές facebookικές σελίδες όπως η Comicoupoli και τη δουλειά που γίνεται σε αρκετά site που ασχολούνται με την ποπ κουλτούρα, μπορείς να ενημερωθείς για νέες κυκλοφορίες και να διαβάσεις reviews για κόμικς εντός και εκτός Ελλάδας.

Βραβεία κόμικς έχουμε; Έχουμε. Τα Ελληνικά Βραβεία Κόμικς, εν συντομία ΕλΒραΚο, δημιουργήθηκαν το 2015 και βραβεύουν κάθε χρόνο τα καλύτερα κόμικς και τους καλύτερους σχεδιαστές της χρονιάς. Σίγουρα πρέπει να περάσεις μια βόλτα από τις υποψηφιότητες της πρώτης φάσης, στις οποίες περιλαμβάνεται η πλειοψηφία της εκδοτικής και αυτοεκδοτικής παραγωγής στη χώρα μας.

Comic Cons έχουμε; Καλέ ναι, χαμός γίνεται. Comicdom Con και Athens Con στην Αθήνα, The Comic Con στη Θεσσαλονίκη, LA Comics Festival στη Λάρισα, Chaniartoon στα Χανιά, Cretan Comic Con στο Ηράκλειο, μαζί με αρκετά ακόμη μικρότερα φεστιβάλ, αποτελούν την καλύτερη ευκαιρία για όποιον ενδιαφέρεται για κόμικς να γνωρίσει δημιουργούς, να μιλήσει για κόμικς, να αγοράσει τις φρέσκιες κυκλοφορίες και να υποστηρίξει τα νέα ταλέντα και τις αυτοεκδόσεις που γίνονται όλο και καλύτερες κάθε χρονιά.

Και αφου είπαμε όλα τα παραπάνω, ας πούμε και ετούτα:

Έχετε οποιαδήποτε ερώτηση για τα βιβλία; Ψάχνετε προτάσεις για ένα συγκεκριμένο είδος ή μια συγκεκριμένη διάθεση; Θέλετε να μάθετε κάτι για συγγραφείς ή για εκδοτικούς; Για τη λογοτεχνία γενικότερα; Θέλετε στοιχεία, αριθμούς, ονόματα, λίστες; Το βιβλιοφαγικό mashup έχει τις απαντήσεις, αρκεί να κάνετε τις ερωτήσεις.

Συμπληρώστε τη φόρμα παρακάτω και ίσως η δική σας ερώτηση να απαντηθεί σε μια από τις επόμενες Δευτέρες της στήλης μας. Περιμένουμε τις ερωτήσεις σας!

AND NOW, THIS

Ο Tom Gauld σπάει πλάκα με τα παρατράγουδα πριν την έξοδο του ‘The Testaments’ της Margaret Atwood στα βιβλιοπωλεία. Γέλασα με το promotional blimp.

Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΟ #INSTAVIVLIO

Άλλη μια εβδομάδα στην οποία χαζέψαμε τις φωτογραφίες των αναγνωστών στο #instavivlio και άλλη μια εβδομάδα που χαρήκαμε με όσους δημιουργούν με παρέα τα βιβλία τους και με όσους συζητούν για τα αναγνώσματά τους.

ΕΝΑ ΚΟΜΙΚ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΥΦΛΟΥΣ

Μιας και μιλήσαμε προηγουμένως για κόμικς, ας δούμε κάτι διαφορετικό που ξεκίνησε μόλις την περασμένη εβδομάδα: Το πρώτο κόμικ για αναγνώστες με προβλήματα όρασης.

Unseen’ ονομάζεται η δημιουργία του Chad Allen που ξεκίνησε την πορεία του πριν λίγες ημέρες. Γραμμένο από έναν τυφλό δημιουργό, με μια τυφλή πρωταγωνίστρια για τυφλούς αναγνώστες. Η ιστορία ακολουθεί την Afsana, μια τυφλή δολοφόνο από το Αφγανιστάν που ζει σε έναν χαωτικό κόσμο όπου είναι αόρατη για την κοινωνία και όπου το μεγαλύτερο λάθος των εχθρών της είναι το να παραβλέψουν τις ικανότητές της.

Η δράση και το σκηνικό κάθε σελίδας περιγράφεται μέσα από τη φωνή της αφηγήτριας, η οποία γεμίζει τα κενά στην πληροφορία κάθε σκηνής, ενώ ένα whoosh σηματοδοτεί την αλλαγή της σελίδας. Μπορείτε να ακούσετε το πρώτο τεύχος του Unseen, διάρκειας περίπου 20 λεπτών, δωρεάν μέσα από το site του κόμικ. Ο Chad Allen λέει πως έχει σχεδιάσει 12 τεύχη, οπότε περιμένουμε σύντομα τη συνέχεια.

Ο ΠΙΓΚΟΥΙΝΟΣ ΤΗΣ PENGUIN

Ας κλείσουμε έτσι χαλαρά σήμερα (μην ξεχάσετε τα links όμως παρακάτω), με το πιγκουινάκι που “προσέλαβε” η Penguin Random House πριν λίγο καιρό.

 

Όπως θα δείτε στο βίντεο το πιγκουινάκι, που στην πραγματικότητα είναι 2 διαφορετικοί πιγκουίνοι του Ζωολογικού Κήπου της Βαλτιμόρης, η Lily και η Tetra, επιθεώρησε τα βιβλία, μετακίνησε κούτες, έκανε το διάλειμμά του για μεσημεριανό, μέχρι και στις μεταφορές βοήθησε. Πολύ cute και πολύ on brand από την Penguin Random House που έτσι θέλησε να στείλει ένα μήνυμα για την προστασία αυτών των αξιολάτρευτών ζώων. Υπάρχει και behind the scenes, αν σας ενδιαφέρει.

RANDOM LINKS

‘Φεστιβάλ’: Ένα αισθηματικό κόμικ σε τρεις χρονικές περιόδους γεμάτο σινεμά και έρωτα, γιατί κάποιοι άνθρωποι γίνονται αναγνώστες για μια ζωή, α βιβλία δε θα πεθάνουν ποτέ, το ‘The Testaments’ της Margaret Atwood είναι ήδη μεγάλο εκδοτικό χιτ, ο Υπουργός Πολιτισμού της Ρωσίας αποκάλεσε τα κόμικς άθλια και οι πωλήσεις τους εκτοξεύθηκαν, ένα λογοτεχνικό βραβείο αφαιρέθηκε από την Kamila Shamsie λόγω του ρόλου της σε μια κίνηση μποϊκοταρίσματος του Ισραήλ και εκατοντάδες συγγραφείς διαμαρτύρονται για το γεγονός, πώς η Reese Witherspoon έγινε η νέα αρχιέρεια της λέσχης ανάγνωσης και πώς η Oprah η Reese και η Jenna κάνουν την Αμερική να διαβάζει ξανά, η παράδοξη άνθηση των mega-βιβλιοθηκών, γιατί δε γράφουν περισσότερες γυναίκες celebrities μυθιστορήματα, είναι τελικά ακριβό το ελληνικό βιβλίο ή όχι, για την κατάσταση του βιβλίου από τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ευρωπαίων Εκδοτών, έχει η επιστημονική φαντασία το ηθικό χρέος να συζητήσει την κλιματική αλλαγή, η μικρή βιβλιοθήκη της Σικελίας που βοηθά τους Ιταλούς να κατανοήσουν την Αφρικανική μετανάστευση στην Ευρώπη, ένας ατζέντης εξηγεί πώς λειτουργούν οι συμφωνίες βιβλίων στην Αμερική, από που προέρχονται οι χαρτες του φανταστικού, το gender bias στις κριτικές βιβλίων αλλάζει στην Αυστραλία αλλά στη Βρετανία τα παιδικά βιβλία συνεχίζουν να αγνοούν τους αναγνώστες των μειονοτήτων, η Greta Thunberg βοηθά το να γίνουν τρέντι τα παιδικά βιβλία για το περιβάλλον, οι φιναλίστ του φετινού Kirkus Prize, οι longlists των φετινών National Book Awards, τα χαμένα χρόνια και οι τελευταίες ημέρες του David Foster Wallace, για τα εργαστήρια δημιουργικής γραφής, ξεπερνώντας τη λευκή μεροληψία στη λογοτεχνία, για τον εμπορικό κανονισμό που μπλοκάρει πολλά αραβικά βιβλία από το να έρθουν στο Ισραήλ, να γιατί τα χάρτινα βιβλία εξακολουθούν να πωλούν περισσότερο από τα ebooks, ο Stieg Larsson και η άλυτη υπόθεση δολοφονίας του Olof Palme, η σύντομη ιστορία των άθλιων μαμάδων της λογοτεχνίας, για τον κόσμο του ‘Goodnight Moon’ της Margaret Wise Brown, η αναγέννηση της χρυσής εποχής της αστυνομικής λογοτεχνίας, για το σαρκαστικό ποίημα που δολοφόνησε τον συγγραφέα του.