ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλιοφαγικό mashup v102: Συγγραφέας έγραψε οδηγό δολοφονίας και τον εφάρμοσε

Όλα τα λινκς, οι ειδήσεις, τα εξώφυλλα που χρειάζεται να ξέρεις αυτή τη βδομάδα από τον χώρο του βιβλίου.

Ξεκινάμε! Το πρώτο mashup της νέας (εκδοτικής) χρονιάς είναι εδώ και μπαίνει με φόρα, μιλώντας για θέματα της επικαιρότητας, για τάσεις στον κόσμο του βιβλίου και, το κυριότερο, θέτοντας σημαντικά ερωτήματα για το παρόν και το μέλλον των βιβλίων.

AND NOW, THIS

Ναι, αυτός είναι ο τίτλος μιας είδησης. Λέει “Συγγραφέας που έγραψε το ‘Πώς να δολοφονήσετε το σύζυγό σας’ κατηγορείται για τη δολοφονία του συζύγου της”. Είναι φανταστική, σαν να γράφει κάποιος σενάριο τηλεταινίας, δεν θα μπορούσα να μην τη βάλω εδώ. Ορίστε και ολόκληρη η είδηση αν σας ενδιαφέρει. Η Nancy Crampton Brophy, συγγραφέας ρομάντσων που εξέδιδε η ίδια, έγραψε σε blog post έναν οδηγό δολοφονίας για συζύγους και τελικά τον εφάρμοσε. Και μόνο με τον τίτλο πάντως, είστε μια χαρά.

ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Πρώτο βιβλιοφαγικό mashup για τη νέα εκδοτική σεζόν σημαίνει και μπόλικες νέες κυκλοφορίες από την Αμερική. Ας δούμε λοιπόν 8 φρέσκα βιβλία που μας κέντρισαν το ενδιαφέρον από τις 2 προηγούμενες εβδομάδες, περιμένοντας σύντομα και τα πρώτα βιβλία Ελλήνων εκδοτών.

Lake Success’ του Gary Shteyngart, που επικεντρώνεται στον ναρκισιστή Barry Cohen, έναν μάνατζερ αντισταθμιστικών κεφαλαίων που πνίγεται από την έρευνα που γίνεται στα κεφάλαια ύψους $2.4 δις που επιβλέπει, ενώ ταυτόχρονα οι γιατροί λένε πως ο τρίχρονος γιος του έχει αυτισμό, πράγμα που τον κάνει να το βάλει στα πόδια για τη Νέα Υόρκη όπου βρίσκεται η αγαπημένη του από το πανεπιστήμιο, ενώ η γυναίκα του Seema έχει να αντιμετωπίσει τους δικούς της δαίμονες.

Sadie’ της Courtney Summers, ένα βιβλίο όπου τα κεφάλαιά του εναλλάσσονται μεταξύ των απομαγνητοφωνήσεων ενός podcast που ονομάζεται ‘Τα κορίτσια’ και την οπτική γωνία της Sadie, το πρόσωπο με το οποίο ασχολείται το podcast, ενώ γνωρίζουμε πως η μικρή αδερφή της Sadie είναι νεκρή και η ίδια έχει εξαφανιστεί.

The Silence of the Girls’ της Pat Barker, ένα retelling της Ιλιάδας, στο οποίο πρωταγωνίστρια είναι η Βρισηίδα, ακολουθώντας τη από βασίλισσα σε παλλακίδα κι από ηγεμόνισσα σε υπόδουλη, δίνοντας φωνή πίσω σε αυτή και σε άλλες γυναίκες που για καιρό απλά υπήρχαν ως αδύναμοι, άβουλοι χαρακτήρες μέσα σε ένα έπος αντρών.

The Golden State’ της Lydia Kiesling, που ακολουθεί τη Daphne, μια νεαρή, μόνη μητέρα που αποδρά από τη ζωή της στο Σαν Φρανσίσκο μαζί με το μικρό παιδί της για την έρημο της Βόρειας Καλιφόρνια, όπου προσπαθεί να βρει ησυχία και καθαρότητα μυαλού ενώ γνωρίζει γυναίκες της τοπικής κοινότητας, η σχέση της με τους οποίους θα οδηγήσει τη Daphne σε ένα ακόμη αδιέξοδο.

Salvation’ του Peter F. Hamilton, όπου στο 2204 η ανθρωπότητα έχει επεκταθεί σε κάποτε μακρινούς πλανήτες όπου τώρα βρίσκονται ένα άλμα μακριά από τη Γη, χάρη σε πύλες που βρίσκονται διασκορπισμένες ανά το γαλαξία, μέχρι που μια τρομακτική ανακάλυψη γίνεται σε μια από τις πιο νέες αποικίες.

She Would Be King’ της Wayetu Moore, ένα μυθιστόρημα που αφηγείται τα πρώτα χρόνια της Λιβερίας, όταν 3 άγνωστοι χωρίς οτιδήποτε κοινό μεταξύ τους βοηθούν στη δημιουργία ενός έθνους: η Gbessa, μια Δυτικοαφρικανή εξόριστη που επιβιώνει από σίγουρο θάνατο, ο June Dey που αποδρά από μια φυτεία της Virginia και ο Norman Aragon, γιος ενός λευκού αποικιστή και μιας μαύρης σκλάβας, που μπορεί να εξαφανίζεται κατά βούληση.

Crudo’ της Olivia Laing, γραμμένο με τη φωνή της πανκ φεμινίστριας συγγραφέα Kathy Acker, σε συνδυασμό με τη φωνή της Laing, καθώς η πρώτη σκέφτεται την τέχνη, τις μακροχρόνιες σχέσεις και το γάμο, αλλά και τον παραλογισμό των γεγονότων του 2017, την άνοδο του φασισμού και το θάνατο της αλήθειας.

The Real Lolita’ της Sarah Weinman, ένα true crime βιβλίο που ασχολείται με την απαγωγή της 11χρονης Sally Horner το 1948, μια ιστορία που ενέπνευσε τον Vladimir Nabokov να γράψει τη ‘Lolita’ του, ενώ ερευνά και το πόσα ήξερα ο ίδιος ο συγγραφέας για τα πραγματικά γεγονότα, αλλά και τις προσπάθειές του να αποκρύψει αυτό το γεγονός.

ΟΛΑ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ DONALD TRUMP

Μαζί με τα παραπάνω βιβλία, την περασμένη Τρίτη βγήκε στα βιβλιοπωλεία της Αμερικής και το ‘Fear’ του Bob Woodward, ένα βιβλίο που περιγράφει το πόσο δυσλειτουργικός είναι αυτή τη στιγμή ο Λευκός Οίκος, εκεί που μερικοί από το προσωπικό του ίδιου του Trump πιστεύουν πως ο ίδιος είναι κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια της Αμερικής.Γιατί ασχολούμαστε εμείς με αυτό το βιβλίο; Γιατί τα στοιχεία λένε πως πούλησε, μέχρι και την πρώτη ημέρα κυκλοφορίας του, 750,000 αντίτυπα.

Η Simon & Schuster, ο εκδοτικός οίκος που έβγαλε το βιβλίο, συγκέντρωσε τους αριθμούς από την προπώλησή του, αλλά και τα χάρτινα αντίτυπα, τα ebooks και τα audiobooks που πωλήθηκαν την περασμένη Τρίτη και το σύνολο μοιάζει εξωφρενικό. Και μάλλον δε μοιάζει απλά αλλά είναι κιόλας εξωφρενικό, αφού το βιβλίο βρίσκεται ήδη στη νο3 θέση των bestsellers του Amazon για ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗ ΧΡΟΝΙΑ, ενώ στέκεται και στο νο1 των βιβλιοcharts σε Καναδά, Βρετανία και Γερμανία.

Ποια είναι τα 2 βιβλία που μέχρι στιγμής έχουν περισσότερες πωλήσεις από αυτό μέσα στο 2018; Βεβαίως, θα σας πω: Το ‘Fire and Fury’, ένα βιβλίο που επίσης ασχολείται με τον Trump και για το οποίο είχαμε μιλήσει στην αρχή της χρονιάς εδώ στο PopCode (κυκλοφορεί και στα ελληνικά με τον τίτλο ‘Πυρ και μανία’ από τις Εκδόσεις Πατάκη) και το παιδικό ‘A Day in the Life of Marlon Bundo’, η παρωδία του John Oliver για το λαγουδάκι του Mike Pence, του ομοφοβικού αντιπροέδρου της Αμερικής δηλαδή, βιβλίο για το οποίο επίσης είχαμε μιλήσει μερικούς μήνες πριν στο mashup.

Η ανησυχία για τα όσα συμβαίνουν στη χώρα με τον Donald Trump και τους ανθρώπους που τον περιστοιχίζουν περνά πλέον σε κάθε επίπεδο της κουλτούρας της Αμερικής. Οι άνθρωποί της βιώνουν ένα τεράστιο σοκ και τα βιβλία που βρίσκονται στην κορυφή των best sellers για όλο το 2018 αντικατοπτρίζουν μια χώρα σε βαθιά κρίση.

ΕΞΑΛΛΟΙ ΟΙ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΣ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ

Και μιας και αναφέραμε παραπάνω την Amazon, ας δούμε και μια είδηση που την αφορά λιγάκι πιο άμεσα. Για να εξηγήσουμε όμως τι συνέβη τις προηγούμενες ημέρες, ας ξεκαθαρίσουμε πρώτα τι συμβαίνει με τα λογοτεχνικά βραβεία της Γαλλίας.

Στη Γαλλία αγαπούν πολύ τα λογοτεχνικά βραβεία. Ξέρω πως λέμε για την Αμερική και το πως η κουλτούρα της είναι έτσι δομημένη ώστε να ευδοκιμούν χιλιάδες διαφορετικά βραβεία για κάθε μορφή τέχνης, αλλά στη Γαλλία πραγματικά αγαπούν να δίνουν λογοτεχνικά βραβεία. Αν δείτε την κατηγορία “Γαλλικά λογοτεχνικά βραβεία” της Wikipedia θα καταλάβετε τι εννοώ. Οι αναγνώστες της χώρας παρακολουθούν τα βραβεία αυτά και ενδιαφέρονται για τα βιβλία που διακρίνονται, γεγονός που οδηγεί πάντα σε αυξημένες πωλήσεις για νικητές και shortlisted έργα. Φυσικά υπάρχουν κάποια βραβεία που είναι σημαντικότερα από άλλα, με τα “Μεγάλα 6” να είναι τα Prix Goncourt, Grand Prix du roman de l’Académie française, Prix Médicis, Prix Femina, Prix Interallié και Prix Renaudot.

Αυτό το τελευταίο, το Prix Renaudot, απονέμεται από μια επιτροπή 10 κριτικών τέχνης και λειτουργεί κάπως συνδυαστικά με το Prix Goncourt. Για παράδειγμα απονέμεται την ίδια ώρα και στο ίδιο μέρος (σε ένα εστιατόριο στο Παρίσι, πόσο Γαλλία) με το μεγαλύτερο αδερφάκι του, ενώ η επιτροπή επιλέγει πάντα και 2ο νικητή, σε περίπτωση που ο κανονικός τύχει να είναι ίδιος με εκείνον που θα επιλεγεί για το Goncourt. Για την ιστορία, να πούμε πως τελευταίος νικητής του Prix Renaudot ήταν ο Olivier Guez με το ‘La Disparition de Josef Mengele’, που κυκλοφορεί και στα ελληνικά με τον τίτλο ‘Η εξαφάνιση του Γιόζεφ Μένγκελε’, από τις Εκδόσεις Κριτική.

Πριν λίγες μέρες, λοιπόν, ανακοινώθηκε η μακρά λίστα των έργων που θα διεκδικήσουν το φετινό Prix Renaudot. Ανάμεσα στα 17 βιβλία που επέλεξε η επιτροπή βρίσκεται και το ‘Bande de Français’ του Marco Koskas, ένα μυθιστόρημα που έχει εκδοθεί στην πλατφόρμα αυτοέκδοσης CreateSpace της Amazon, και οι βιβλιοπώλες της χώρας είναι έξαλλοι.

Σε ανακοίνωσή του το Syndicat de la Librairie Française, ο Σύλλογος Βιβλιοπωλών Γαλλίας σα να λέμε, καλεί την επιτροπή του βραβείου να προστατέψει τα βιβλία και λέει πως έχει φέρει τους ίδιους σε μια δύσκολη θέση. Το πρόβλημά τους είναι πως δεν μπορούν να έχουν το βιβλίο στα καταστήματά τους, παρά μόνο αν το παραγγείλουν απευθείας από την Amazon όπως κάθε αναγνώστης, κάνοντας αυτή την πιθανότητα μη βιώσιμη οικονομικά. Ταυτόχρονα, αντιδρούν στο να συνδιαλλαγούν με την Amazon, η οποία προσπαθεί να φέρει το παιχνίδι στα μέτρα της, προσπαθώντας εδώ και καιρό να παίξει μονοπωλιακά στην αγορά του βιβλίου.

Το θέμα όμως έχει αρκετό ψωμί και σηκώνει αρκετή συζήτηση ακόμα: Ο Koskas, συγγραφέας με καταγωγή από το Ισραήλ, προχώρησε σε αυτοέκδοση του βιβλίου μετά από την απόρριψη του έργου του από τους εκδοτικούς της Γαλλίας, ενώ ο ίδιος ισχυρίζεται πως σε αυτό έπαιξε ρόλο το αντι-Ισραηλινό συναίσθημα που υπάρχει τα τελευταία χρόνια στη χώρα και αφού είχε εκδώσει αρκετά έργα του μέσα από εκδοτικούς μέχρι τώρα.

Η ανακοίνωση των βιβλιοπωλών λέει και κάτι που προσωπικά βρίσκω ακατανόητο, πως με το να συμπεριλάβουν το βιβλίο του στη λίστα οι κριτές του βραβείου “κάνουν ζημιά και στον ίδιο τον συγγραφέα”. Σίγουρα, η αναγνώριση του έργου σου όταν έχεις απορριφθεί από παντού και απλά το έχεις βγάλει μόνος σου, χωρίς προώθηση και χωρίς κανένα σίγουρο έσοδο πέρα από τις πωλήσεις που ο ίδιος θα κάνεις είναι μεγάλη ζημιά, ναιιι, βέεεβαια. Εκτός αν εννοούν για το μέλλον του ως συγγραφέα, πράγμα που αν ισχύει ακούγεται λιγάκι, εχμ, ηθικός εκβιασμός;

Και τελικά τι λέμε ακριβώς; Ότι ένα βιβλίο που βγήκε σε εκδοτικό για τον οποίο είμαστε ηθικά αρνητικοί ως προς τον τρόπο λειτουργίας του θα πρέπει να αποκλείεται από τα λογοτεχνικά βραβεία; Ότι αν ένα έργο που αποδεδειγμένα αξίζει προσοχής, αφού επιλέχτηκε για ένα σημαντικό λογοτεχνικό βραβείο, είναι αυτοέκδοση θα πρέπει να θάβεται; Ότι είναι πρόβλημα η αυτοέκδοση στο Amazon αλλά όχι η απόρριψη ενός longlisted βιβλίου στο Prix Renaudot από το σύνολο του εκδοτικού κόσμου μιας ολόκληρης χώρας; Ποιος αποφασίζει τελικά αν ένα έργο αξίζει να διαβαστεί, ο δημιουργός, το αναγνωστικό κοινό, οι εκδοτικοί, τα βιβλιοπωλεία;

Πολλές ερωτήσεις, λίγες απαντήσεις, αφού ακόμα ο νέος κόσμος του βιβλίου δεν έχει αποφασίσει για αυτά τα θέματα, κι ένας χαμός στη Γαλλία. Που θα πάει, σύντομα κι εδώ.

Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΟ #INSTAVIVLIO

Φτάσαμε λοιπόν στην εποχή που το Instagram αδειάζει σιγά σιγά από φωτογραφίες σε παραλίες και σιγά σιγά οι bookstagrammers αρχίζουν να κινούνται σε εσωτερικό χώρο με τα βιβλία τους. Για να δούμε τις 3 φωτογραφίες που διαλέξαμε εμείς αυτή τη φορά.

ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ

Η Ειρήνη ρωτά, “Διαβάζω από παιδί κλασσική λογοτεχνία. Αποφάσισα εντελώς ξαφνικά να αρχίσω να διαβάζω λογοτεχνία του φανταστικού/sci-fi, αλλά όταν ζητούσα προτάσεις από τον εκάστοτε βιβλιοπώλη έπαιρνα σε διάφορες παραλλαγές την απάντηση “Έλα μωρέ τι τα θες αυτά τα βιβλία, παραμύθια είναι”. Άσε που όταν πηγαίνω στη δημοτική βιβλιοθήκη και ψαχουλεύω λίγο τα βιβλία αυτά, με κοιτάνε περίεργα και ντρέπομαι!

Οι ερωτήσεις μου είναι οι εξής:

1) Πώς θα ξεπεράσω τη ντροπή μου και θα αρχίσω να δανείζομαι/αγοράζω τέτοια βιβλία;

2) Από που να ξεκινήσει ένας εντελώς αρχάριος;”

Φίλη Ειρήνη, πολύ ωραία ερώτηση, για πάμε να τα δούμε ένα-ένα τα θέματα.

  • Πρώτα απ’ όλα, για να ξεκαθαρίζουμε μερικά πραγματάκια: Βιβλιοπώλης που λέει “τι τα θες αυτά”, για οποιοδήποτε βιβλίο κι αν μιλάει, δεν είναι καλός στη δουλειά του. Θα πρότεινα να σταματήσεις να του ζητάς προτάσεις για οποιοδήποτε είδος λογοτεχνίας και, αν υπάρχουν κι άλλες επιλογές εκεί που μένεις, να προσπερνάς αυτό το βιβλιοπωλείο και να πηγαίνεις σε άλλα.
  • Αν σε κοιτάνε περίεργα στη δημοτική βιβλιοθήκη επειδή κοιτάς τα βιβλία επιστημονικής φαντασίας, μπορείς απλά να τους πετάξεις ένα από αυτά στο κεφάλι. Προτείνω το ‘Dune’ του Frank Herbert αν υπάρχει, είναι μεγαλούτσικο, θα κάνει καλά τη δουλειά του. Ή πιάσε οτιδήποτε από το ράφι του φανταστικού, όλα μεγάλα είναι εκεί.

  • Για να ξεπεράσεις τη ντροπή σου θα πρέπει να σταματήσει να σε ενδιαφέρει η άποψη των άλλων. Οτιδήποτε και αν επιλέξεις να διαβάσεις (ή ακούσεις, δεις και ασχοληθείς), πάντα θα υπάρχει κάποιος άνθρωπος που θα πει “Αυτό διάλεξες; Χάλια”. Αυτοί οι άνθρωποι και η άποψή τους δεν έχουν σημασία. Μάθε να κάνεις αυτό που θέλεις εσύ, χωρίς να μετράς τη ματιά των άλλων. Η επιστημονική φαντασία και το φανταστικό κρύβουν όσα σπουδαία βιβλία κρύβει και η κλασική ή η σύγχρονη mainstream λογοτεχνία. Διαβάζοντας ένα είδος μόνο, τι αναγνώστες είμαστε; Είναι σα να τρως κάθε μέρα το ίδιο φαγητό. Πως θα εμπλουτίσεις τη γεύση σου αν δε δοκιμάσεις κι άλλα; Τόλμα να δοκιμάζεις άσχετα από το τι νομίζουν οι άλλοι γύρω σου.

  • Ορίστε 3 πολύ βασικά βιβλία/σειρές βιβλίων για το κάθε είδος. Φανταστικό: ‘Χάρι Πότερ’ της J.K. Rowling, ‘Η τριλογία του κόσμου’ του Philip Pullman, ‘Ποτέ και πουθενά’ του Neil Gaiman. Επιστημονική φαντασία: ‘Ιστορίες της ζωής σου και άλλες ιστορίες’ του Ted Chiang, ‘Σταθμός Έντεκα’ της Emily St. John Mandel, ‘Η ιστορία της Θεραπαινίδας’ της Margaret Atwood.

Καλή ανάγνωση!

Έχετε οποιαδήποτε ερώτηση για τα βιβλία; Ψάχνετε προτάσεις για ένα συγκεκριμένο είδος ή μια συγκεκριμένη διάθεση; Θέλετε να μάθετε κάτι για συγγραφείς ή για εκδοτικούς; Για τη λογοτεχνία γενικότερα; Θέλετε στοιχεία, αριθμούς, ονόματα, λίστες; Το βιβλιοφαγικό mashup έχει τις απαντήσεις, αρκεί να κάνετε τις ερωτήσεις.

Συμπληρώστε τη φόρμα παρακάτω και ίσως η δική σας ερώτηση να απαντηθεί σε μια από τις επόμενες Δευτέρες της στήλης μας. Περιμένουμε τις ερωτήσεις σας!

ΜΙΑ ΣΚΩΤΣΕΖΑ ΓΙΑΓΙΑ ΚΙ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ

Σταματήστε με αν έχετε ξανακούσει μια τέτοια είδηση: Ένα παιδικό βιβλίο για ένα γαϊδουράκι, γραμμένο από έναν Νεοζηλανδό, γίνεται χιτ στη Σκωτία όταν μια γιαγιά το διαβάζει στον 4μηνο εγγονό της και το βίντεο ανεβαίνει στο YouTube.

Η γιαγιά Janice, όπως θα δείτε παραπάνω στο βίντεο, διαβάζει στον εγγονό της Archer το ‘The Wonky Donkey’, ένα παιδικό βιβλίο του Craig Smith και του εικονογράφου Katz Cowley. Κι ενώ ο μικρός Archer δε φαίνεται να καταλαβαίνει και πολλά, η Janice το διασκεδάζει όλο και περισσότερο με το ‘Wonky Donkey’.

Μετά το βίντεο η ζήτηση εκτινάχθηκε, μιας και παρότι το βιβλίο έχει αρκετή επιτυχία σε Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία από όταν εκδόθηκε το 2009, δεν κατάφερε να κάνει το ίδιο και στη Βρετανία. Φυσικά ο εκδοτικός του τρέχει τώρα να τυπώσει νέα αντίτυπα και ειδικά στη Σκωτία, από όπου είναι η Janice, προέκυψε ένας μικρός πανικός για την εύρεση του βιβλίου

Ένα μικρό δείγμα του πως τα social media μπορούν να επηρεάσουν τα βιβλία και τις πωλήσεις τους, πολλές φορές μάλιστα συμπτωματικά, μέσα από viral περιεχόμενο που δημιουργούν οι ίδιοι οι αναγνώστες.

ΜΑΤΙΑ ΣΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΝΟΣ ΚΟΜΙΚ

Να κάτι πολύ ενδιαφέρον που πέτυχα την προηγούμενη εβδομάδα στο Twitter: Ο Παναγιώτης Πανταζής, σχεδιαστής του πρόσφατου ‘Στα μυστικά του βάλτου’ των Εκδόσεων Polaris, κόμικς βασισμένο στο βιβλίο της Πηνελόπης Δέλτα, έγραψε ένα thread με παρασκήνιο από το πως δημιουργήθηκε το κόμικς.

Θα βρείτε πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία μέσα σε αυτό, προσχέδια, τη λογική που ακολουθήθηκε στην αποτύπωση προσώπων και κτιρίων, φωτογραφίες από το road trip στην περιοχή που έκανε ο δημιουργός. Εδώ θα δείτε μερικά από τα tweets που διάλεξα για το mashup αλλά αξίζει να δείτε όλο το thread από την αρχή. Κάτι τέτοια δίνουν μεγαλύτερο βάθος σε μια τέτοια δουλειά και θα μπορούσαν να λειτουργήσουν και ως εξτραδάκι στο ίδιο το κόμικ, εγώ τουλάχιστον πολύ θα το χαιρόμουν αυτό το κομμάτι.

RANDOM LINKS

Ο πιο τυχερός αναγνώστης του κόσμου κέρδισε ένα βιβλιοπωλείο, στη Βρετανία τα Waterstones αγόρασαν τα Foyles, το ‘His Dark Materials’ του BBC θα έχει και δεύτερη σεζόν, μια φανταστική interactive ανάλυση των 100 παιδικών βιβλίων με τις περισσότερες πωλήσεις πέρυσι στην Αυστραλία, ακόμα 19 βιβλία που γίνονται ταινίες μέσα στο 2018, ο David Mitchell μιλά για τη χαρτογραφία των βιβλίων του, το πιο επίμαχο κόμικ στριπ της ιστορίας, η Penguin Random House χτίζει τον ιδανικό εκδοτικό οίκο, πώς το Tor.com από website έγινε ο εκδοτικός των πιο καινοτόμων ιστοριών της επιστημονικής φαντασίας, μια βόλτα σε ένα από τα τελευταία Τολστοϊκά κοινόβια, προς μια τρανς λογοτεχνία της καθημερινότητας και πώς ο ‘Orlando’ της Virginia Woolf έγινε ένας τρανς θρίαμβος, ο εικονογράφος της ‘Matilda’ τη φαντάζεται στα 30 της, μπορούν τα social media να αναζωογονήσουν το ενδιαφέρον για τα κλασικά βιβλία, μέσα στον κόσμο του fandom της Jane Austen, οι περιπέτειες του πιο πολυταξιδεμένου βιβλιοπωλείου της Αμερικής, η ακαδημαϊκή κοινότητα επανεκτιμά τον Stephen King, τα 10 πιο σημαντικά έργα του που ανήκουν στο ίδιο σύμπαν και ο King ως συγγραφέας αστυνομικής λογοτεχνίας, γιατί στην Αμερική αλλάζουν τόσους πολλούς τίτλους βιβλίων, τι έτρωγε ο David Foster Wallace, τι λέει το αγαπημένο βιβλίο του συγκάτοικού σας για το χαρακτήρα του, τα υποψήφια βιβλία για τα εθνικά λογοτεχνικά βραβεία της Αμερικής, στο Μαρόκο και στην Αυστραλία οι συγγραφείς προσπαθούν να αλλάξουν τον κόσμο, πώς το ‘The Left Hand of Darkness’ της Ursula K. LeGuin άλλαξε τα πάντα, o Cixin Liu, η Κίνα και το μέλλον της επιστημονικής φαντασίας, μέσα στο μυαλό μιας λογοκλόπου, γιατί μια δημοσιογράφος τέχνης έγινε έμπορος σπάνιων βιβλίων από γυναίκες συγγραφείς, τα εικονογραφημένα τσαρδιά των συγγραφέων, θα πρέπει να σταματήσουμε άραγε να μιλάμε για τις ζωές των συγγραφέων και να κοιτάμε μόνο τα βιβλία, η αληθινή ιστορία της πραγματικής Λολίτας που ενέπνευσε τον Vladimir Nabokov, ένας φόρος τιμής στην Joyce Carol Oates, ο Haruki Murakami για τα Ιαπωνικά διηγήματα, ένα βραβείο για ξεχασμένα βιβλία επιστημονικής φαντασίας, για να επανέλθουμε σε μια κόσμια κοινωνία θα πρέπει να ξεκινήσουμε από τη βιβλιοθήκη, αποδράστε από την αναγνωστική σας comfort zone, η παράξενη καριέρα του Dashiell Hammett, τα βιβλία που αφήνουν περισσότερο οι ταξιδιώτες πίσω στα ξενοδοχεία τους, μερικά βιβλία μπορούν να σκοτώσουν, σχεδιάζοντας 18 από τις πιο όμορφες βιβλιοθήκες του κόσμου, η σημασία του να ανακαλύπτεις τη φωνή σου ως συγγραφέας.