<img height="1" width="1" style="display:none" src="//www.facebook.com/tr?id=625554890944361&ev=PageView&noscript=1" />
AP Photo/Mark Lennihan

Βιβλιοφαγικό mashup v118: Mια τοπική εφημερίδα εκβίασε τον Stephen King για να σωθεί

Όλα τα λινκς, οι ειδήσεις, τα εξώφυλλα που χρειάζεται να ξέρεις αυτή τη βδομάδα από τον χώρο του βιβλίου.

Δεν είναι Δευτέρα αν δεν έχει Βιβλιοφαγικό mashup, σωστά; Και αυτή τη Δευτέρα, σήμερα, τώρα, στην 118η έκδοση της στήλης μας, θα βρείτε νέα για το πώς ο Stephen King έσωσε τις κριτικές μιας εφημερίδας, για μια ελληνική εφαρμογή που χρειάζονται όλοι οι αναγνώστες, για τρεις συγγραφείς με τους οποίους θα ήθελα να αράξω και για τη μεθυσμένη ιστορία του ‘Frankenstein’.

Ο STEPHEN KING ΣΩΖΕΙ

Πριν μερικές μέρες ο Stephen King ενημέρωσε τους αναγνώστες του στο Twitter πως η τοπική εφημερίδα του Maine, της πολιτείας που είναι βασικά γνωστή εξαιτίας του ίδιου του συγγραφέα, αποφάσισε να διακόψει τις κριτικές βιβλίων που ασχολούνται με το Maine, διαδραματίζονται στην πολιτεία ή είναι γραμμένα από ντόπιους συγγραφείς, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα.

Ο, όπως πάντα ιδιαίτερα ενεργός και δυναμικός στο Twitter, συγγραφέας πήρε λίγα λεπτά αργότερα την απάντηση της εφημερίδας. Η Portland Press Herald ισχυρίστηκε πως είναι μια δύσκολη εποχή για τις εφημερίδες και πως δεν αντέχει οικονομικά να πληρώνει πια τις freelance κριτικές. Έδωσε όμως και μια επιλογή στον King: Αν 100 από τους followers του αγοράσουν συνδρομές στην ψηφιακή έκδοση της εφημερίδας, τότε οι κριτικές θα συνεχιστούν κανονικά όπως μέχρι τώρα.

Ετοιμάσανε μάλιστα στα γρήγορα και μια προσφορά για συνδρομή 12 εβδομάδων με μόνο $15 και τους κωδικούς “King” και “Carrie”. Ο King αποκάλεσε “εκβιασμό” την πρόταση της εφημερίδας σε επόμενο tweet του αλλά κάλεσε τους followers του να βοηθήσουν. Ο στόχος όχι απλά καλύφθηκε γρήγορα αλλά μέσα σε 48 ώρες υπήρχαν περίπου 200 νέες συνδρομές και οι κριτικές, με τις οποίες πολλοί δημιουργοί περιμένουν να γίνουν γνωστά τα έργα τους, θα συνεχιστούν κανονικά.

Ο Stephen King σώζει τη μέρα για ακόμη μια φορά και αυτή του η ιστορία είχε αίσιο τέλος, όπως είπε και η διευθύνων σύμβουλος της εφημερίδας του Maine. Άλλωστε πόσες φορές έχει συμβεί στα βιβλία του συγγραφέα να φεύγουν όλοι ευχαριστημένοι και χαρούμενοι;

Αν θέλετε μπορείτε να διαβάσετε τι έγραψε ο Guardian για τη γενικότερη παρουσία του Stephen King στο Twitter και τον τρόπο με τον οποίο εκφράζεται.

ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Είναι γνωστό πως κάθε βιβλίο κρύβει μικρά και μεγάλα μυστικά. Από την αρχική του ιδέα και τη δημιουργία του, μέχρι κρυφά στοιχεία της πλοκής του και των χαρακτήρων του, αλλά και πληροφορίες για τον συγγραφέα του, κομμάτια που έρχονται να προστεθούν στη συνέχεια εμπνευσμένα το έργο. Όλα αυτά αποτελούν τα κομμάτια της booksecrets, μιας εφαρμογής που δημιουργήθηκε το 2015 από τον Φάνη Χαραλάμπους και τον Νίκο Αργύρη (εκδότη των Εκδόσεων Ίκαρος).

Η χρήση της booksecrets είναι απλή: Κατεβάζετε το app σε Android και iOS, σκανάρετε τον ISBN κωδικό των βιβλίων σας και ανακαλύπτετε το έξτρα περιεχόμενο που αφορά τα αναγνώσματά σας. Υλικό που έχουν προσθέσει στην πλατφόρμα εκδότες και συγγραφείς και εμπλουτίζει την εμπειρία κάθε βιβλίου.

Περισσότερα από 800 μυστικά έχουν προστεθεί μέχρι στιγμής στην πλατφόρμα της booksecrets και μπορείτε να τα ανακαλύψετε περνώντας τα βιβλία σας στην εφαρμογή. Γιατί όμως εμείς μιλάμε σήμερα για ένα app που πιθανά οι περισσότεροι από εσάς να γνωρίζετε ήδη; Γιατί οι δημιουργοί της booksecrets προχώρησαν πριν λίγο καιρό σε μια μεγάλη και, εμείς λέμε, απαραίτητη αλλαγή στο σκεπτικό και στη λειτουργία του app.

Πλέον, εκτός από τους συγγραφείς και τους εκδοτικούς, οι αναγνώστες γίνονται κι αυτοί ενεργοί συμμετέχοντες στο χτίσιμο της βάσης πληροφοριών της booksecrets. Κάθε χρήστης της εφαρμογής μπορεί να προσθέσει περιεχόμενο για τα βιβλία, όπως την κριτική του, ένα κείμενο ή link, ένα βίντεο ή ένα soundtrack για το ανάγνωσμα, φωτογραφίες και οτιδήποτε συμπληρώνει το κάθε βιβλίο.

Βήμα λοιπόν σίγουρα προς τη σωστή κατεύθυνση για την booksecrets και ένα επιπλέον κίνητρο για τους αναγνώστες να ασχοληθούν με αυτή την πολύ καλή ιδέα του app. Ταυτόχρονα όμως και μια παγίδα, μιας και χωρίς έναν editor που θα ελέγχει το υλικό που προστίθεται στην πλατφόρμα και θα λειτουργεί συμπληρωματικά με εκδότες, συγγραφείς και αναγνώστες ανεβάζοντας ακόμη περισσότερο υλικό, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος της δημιουργίας ενός μικρού χάους στην πληροφορία κάθε βιβλίου.

Δοκιμάστε την εφαρμογή κι εδώ είμαστε εμείς να τα ξαναπούμε στο μέλλον της.

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ

Χωρίς ιδιαίτερο πλήθος νέων τίτλων η περασμένη εβδομάδα, αλλά εμείς εδώ στο Βιβλιοφαγικό mashup θα μιλήσουμε για ένα βιβλίο που έχουμε στη λίστα μας από όταν κυκλοφόρησε στην Αμερική και για ένα βιβλίο που αμελήσαμε να αναφέρουμε τις προηγούμενες εβδομάδες. Για πάμε να τα δούμε.

Ωραία έκπληξη από τις Εκδόσεις Πόλις που μας φέρνουν στα ελληνικά ένα από τα αναγνώσματα που εμείς εδώ στο PopCode ανακηρύξαμε ως ένα από τα καλύτερα βιβλία του 2016. Το βιβλίο ‘Οι μητέρες’ (‘The Mothers’, 2016) ήταν το πρώτο μυθιστόρημα της συγγραφέα Brit Bennett και ορίστε τι γράφαμε όταν το περιγράφαμε τον Δεκέμβριο εκείνης της χρονιάς:

“Η μητέρα ενός έφηβου κοριτσιού αυτοκτονεί και εκείνη πνίγει τη θλίψη της στη σχέση της με τον γιο του ιεροκήρυκα της εκκλησίας της. Πολλά μυστικά, μια εγκυμοσύνη, οι νεαροί άνθρωποι που συνδέονται και απομακρύνονται με τα χρόνια, αλλά και ένα μυθιστόρημα για την κοινότητα, με τις μητέρες της εκκλησίας να αποτελούν μια φωνή του βιβλίου αντίστοιχη με τον χορό των ελληνικών τραγωδιών.”

Αυτή είναι σίγουρα μια από τις μεγάλες ελληνικές κυκλοφορίες στην αρχή του 2019, ένα βιβλίο που αν το Βιβλιοφαγικό mashup είχε λέσχη ανάγνωσης σίγουρα θα το έπιανε μέσα στον Φεβρουάριο.

Παρότι δεν ασχολούμαστε συχνά με τέτοια βιβλία εδώ στη στήλη, το ‘Οδηγός ενός αστροναύτη για τη ζωή στη Γη’ (‘An Astronaut’s Guide to Life on Earth’, 2013) του Chris Hadfield, ενός από τους γνωστότερους εν ζωή αστροναύτες, είναι ένα σημαντικό βιβλίο που σίγουρα θα θέλουν να διαβάσουν όσοι ενθουσιάζονται με τα ταξίδια στο διάστημα.

Τα απομνημονεύματα του Hadfield βγήκαν στα βιβλιοπωλεία λίγο καιρό πριν από τις Εκδόσεις Πατάκη και αφηγούνται το πώς ίδιος έβαλε στόχο να γίνει αστροναύτης. Η εκπαίδευσή του, οι εμπειρίες του, ο τρόπος διαχείρισης των κρίσεων, οι ιστορίες του από διάστημα. Ένα συναρπαστικό βιβλίο που μπορεί να εμπνεύσει, γραμμένο από έναν από τους πιο ενδιαφέροντες ανθρώπους της εποχής μας.

AND NOW, THIS

Προς τιμήν της Mary Oliver, σημαντικής Αμερικανίδας ποιήτριας που πέθανε την περασμένη Πέμπτη στα 83 της χρόνια, ένα από τα ποιήματά της χωρίς άλλα λόγια.

You do not have to be good.

You do not have to walk on your knees

for a hundred miles through the desert repenting.

You only have to let the soft animal of your body

love what it loves.

Tell me about despair, yours, and I will tell you mine.

Meanwhile the world goes on.

Meanwhile the sun and the clear pebbles of the rain

are moving across the landscapes,

over the prairies and the deep trees,

the mountains and the rivers.

Meanwhile the wild geese, high in the clean blue air,

are heading home again.

Whoever you are, no matter how lonely,

the world offers itself to your imagination,

calls to you like the wild geese, harsh and exciting -

over and over announcing your place

in the family of things.

Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΟ #INSTAVIVLIO

Όσο οι φωτογραφίες στο Instagramικό #instavivlio αυξάνονται, τόσο δυσκολότερη γίνεται κάθε εβδομάδα η επιλογή μας. Τα καταφέραμε όμως για άλλη μια Δευτέρα, οπότε ορίστε τι επιλέξαμε αυτή τη φορά.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

| №2 // #readathon19 Όταν κάποιος από τους λίγους ανθρώπους, που με γνωρίzουν καλά και τους αγαπάω πολύ, βρεθεί σε xώρο όπου υπάρxουν βιβλία, είτε μιλάμε για βιβλιοπωλείο είτε για μπαzάρ ή ακόμη και σούπερ μάρκετ ή πανηγύρι*, είμαι τυxερή, επειδή πάντα >>με θυμάται<<. Αφιερώνει xρόνο και διαλέγει κάτι όμορφο για μένα, κάτι που ƶέρει πως θα μου αρέσει. Το ότι θα μου αρέσει το βιβλίο που (μου) διαλέγει είναι δεδομένο. Το ότι το δώρο που μου φέρνει είναι ένα βιβλίο το εκτιμώ αφάνταστα. Μα, το γεγονός ότι με σκέφτεται— όποιο βιβλίο κι αν διαλέƶει— με συγκινεί. Δεν το ƶεxνάω ποτέ. Κι έτσι δένεται για πάντα με το/α βιβλίο/α που μου έφερε. Το συγκεκριμένο μού το έκανε δώρο ο αρραβωνιαστικός μου, από ένα παzάρι στο οποίο πήγε εκείνος για μένα. Φυσικά το διάλεƶε επειδή ƶέρει πόσο πολύ μου αρέσει η Κωνσταντινούπολη. Μου το έφερε λίγο καιρό μετά απ’ το πρώτο ταƶίδι μας εκεί, ένα ταƶίδι- έκπληƶη, πριν από μερικά xρόνια. Εμπειρία αƶέxαστη, καθώς ήταν η πρώτη φορά που μπήκα σε αεροπλάνο και το κυριότερο ήρθε σαν ανάσα σε μια εƶαιρετικά δύσκολη περίοδο που μου άφησε ένα τεράστιο, ένα κενό δυσαναπλήρωτο. Τώρα αƶιώθηκα να το διαβάσω, όxι γιατί δεν ήθελα, λαxταρούσα να το διαβάσω, αλλά συνέxεια κάποιο (καινούργιο) έπαιρνε τη θέση του. Με τις ολοzώντανες περιγραφές του ƶύπνησε στον νου μου τις όμορφες στιγμές από εκείνο το ταƶίδι. Για να zήσεις τη Βασιλεύουσα πρέπει να την περπατήσεις, λένε. Όταν έxεις ήδη βρεθεί στους δρόμους της και κατόπιν διαβάσεις (κάποια από) τα κείμενα του βιβλίου αυτού, είναι σαν την περπατάς ƶανά και ƶανά, ενώ βρίσκεσαι εκατοντάδες xιλιόμετρα μακριά. Τα βιβλία, τελικά, έxουν την ώρα τους για να διαβαστούν. Μακάρι να μπορούσα να το φωτογραφίσω με φόντο τη θάλασσα του Μαρμαρά ή την Αγία Ειρήνη. Αλλά, αργήσαμε να βρεθούμε. Δεν μπορώ, όμως, να το αφήσω εκτός ρίνταθον, για να το φωτογραφίσω κάποτε, στο μέλλον. Δεν πειράzει. Xρεώνομαι μια φωτογραφία για την επόμενη φορά που θα βρεθώ στα στενά του Βοσπόρου. Πάντως, κι η σημερινή εικόνα, από τον Κορινθιακό Κόλπο, όμορφη είναι, θαρρώ. | [#librislegendis, #books, #libri, #libros, #bookish stuff, #diavazo, #reading, #leggendo, #leyendo, #sto__rafi, #στο__ράφι, #shelfielicious, #instavivlio, #bookάρω]

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Natti's Place | Life Fragments (@nemo_alter) στιςΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ

Ο Νίκος Σπηλιάς ρωτά, “Με ποιον θα προτιμούσες να αράξεις; Με τον Μπουκόφσκι μεθυσμένο, με τον Κάφκα (άμα έμπαινε στον κόπο να σου μιλήσει) ή με τον Ντοστογιέφσκι στο υπόγειό του;

Φίλε Nick Cave, καταρχάς ευχαριστώ που διαβάζεις τη στήλη, μεγάλη τιμή για το Βιβλιοφαγικό mashup. Πολύ καλή η ερώτησή σου, φυσικά και έχω απάντηση, θες τη σύντομη ή τη λιγότερο σύντομη εκδοχή. Εντάξει, και τις 2.

Η σύντομη: Με κανέναν από τους τρεις, θα κάτσω μέσα να διαβάσω ένα βιβλίο καλύτερα. Όχι δικό τους βιβλίο, ένα άλλο οποιοδήποτε βιβλίο.

Η λιγότερο σύντομη: Τι επιλογή είναι αυτή; Γιατί να το κάνω αυτό στον εαυτό μου; Τι έφταιξα, τόσο πολύ με μισείτε; Απορρίπτω το δίλημμα ως μη έγκυρο (τουλάχιστον για εμένα) και αντί για αυτό θα σας μιλήσω για τρεις συγγραφείς με τους οποίους θα ήθελα όντως να αράξω, με τυχαία σειρά.

  • Την J.K. Rowling όταν σκέφτεται να μοιραστεί με τον κόσμο κάποια άχρηστη νέα πληροφορία για το σύμπαν του Harry Potter

Θα την κοιτάξω με βλέμμα γεμάτο επίπληξη και θα της πω “μη” με σταθερή φωνή. Ελπίζω αυτό να τη σταματήσει, δεν ξέρω αν το έχει δοκιμάσει ποτέ κανείς μαζί της.

  • Τον George R.R. Martin την ώρα που γράφει ένα ακόμη ποστ για το πόσο κοπιάζει να προχωρήσει το ‘The Winds of Winter’

Είμαι, όπως έχουμε πει ξανά στο παρελθόν εδώ στη στήλη, απόλυτα πεπεισμένος πως ο Martin έχει ολοκληρώσει εδώ και κ̶α̶ι̶ρ̶ό̶ χρόνια το επόμενο βιβλίο της ‘A Song of Ice and Fire’ σειράς του, αλλά δεν το παραδίδει γιατί γουστάρει να τρολάρει τους αναγνώστες, οι οποίοι είναι έξαλλοι με την “καθυστέρηση” της έκδοσής του. Θα τον βοηθούσα με ιδέες για το τι να γράψει, θα βλέπαμε μαζί τα σχόλια από κάτω και θα γελούσαμε, ω πόσο θα γελούσαμε.

  • Τον George Saunders γενικότερα

Δεν ξέρω γιατί, μου φαίνεται ένας πολύ fun άνθρωπος να είσαι γύρω του. Ελπίζω να είμαι τυχερός και να μου παίξει και κανένα από αυτά τα πολύ ωραία τραγούδια που ξέρει ή να μου διαβάσει κανένα παραμυθάκι. Θα περνούσα καλά, το ξέρω.

Έχετε οποιαδήποτε ερώτηση για τα βιβλία; Ψάχνετε προτάσεις για ένα συγκεκριμένο είδος ή μια συγκεκριμένη διάθεση; Θέλετε να μάθετε κάτι για συγγραφείς ή για εκδοτικούς; Για τη λογοτεχνία γενικότερα; Θέλετε στοιχεία, αριθμούς, ονόματα, λίστες; Το βιβλιοφαγικό mashup έχει τις απαντήσεις, αρκεί να κάνετε τις ερωτήσεις.

Συμπληρώστε τη φόρμα παρακάτω και ίσως η δική σας ερώτηση να απαντηθεί σε μια από τις επόμενες Δευτέρες της στήλης μας. Περιμένουμε τις ερωτήσεις σας!Η ΜΕΘΥΣΜΕΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ MARY SHELLEY

Την τηλεοπτική σειρά ‘Drunk History’ την ξέρετε; Η κωμική και ταυτόχρονα εκπαιδευτική σειρά φιλοξενεί σε κάθε επεισόδιο έναν μεθυσμένο ηθοποιούς που αναλαμβάνουν να αφηγηθούν ιστορικά γεγονότα, ενώ άλλοι ηθοποιοί ενσαρκώνουν τους χαρακτήρες και παίζουν τα όσα αφηγείται ο πρώτος. Πολύ fun, να το δείτε.

Το πρώτο επεισόδιο της φρέσκιας, 6ης σεζόν του Drunk History που προβλήθηκε την περασμένη εβδομάδα ήταν αφιερωμένο στην ιστορία του πώς η Mary Shelley, που την υποδύεται εδώ η Evan Rachel Wood, είχε την ιδέα για τον ‘Frankenstein’ της. Μαζί της συμμετέχουν ακόμα στην αναπαράσταση οι Jack McBrayer, Elijah Wood, Seth Rogen και ο Will Ferrell στο ρόλο του τέρατος του Frankenstein, οπότε καταλάβατε. Και θα περάσετε καλά βλέποντάς το και θα μάθετε για ένα σημαντικό κομμάτι της λογοτεχνικής ιστορίας. Ελπίζω εγώ και το παρακάτω trailer για το επεισόδιο να σας πείσαμε.

RANDOM LINKS

Η θαυματουργή δύναμη του να διαβάζεις δυνατά, πώς και το ‘1984’ και άλλα βιβλία δεν είναι απαγορευμένα στην Κίνα, η γραμματοσειρά των pulp αναγνωσμάτων επιστρέφει στα βιβλία του σήμερα, ένα κείμενο για την παράξενη βία της πρώιμης παιδικής λογοτεχνίας, πώς τα κεριά έγιναν το απαραίτητο λογοτεχνικό αξεσουάρ, ένα κείμενο για το θάνατο της επιστημονικής φαντασίας και μια απάντηση, αυτή είναι η πιο βαρετή μόδα στη λογοτεχνία, η άνοδος της Κινεζικής επιστημονικής φαντασίας, πώς η επιστημονική φαντασία βοηθά τους αναγνώστες να κατανοήσουν την κλιματική αλλαγή, ο Edgar Allan Poe στην ποπ κουλτούρα, για το ζευγάρι συγγραφέων που εφηύρε το Σκανδιναβικό νουάρ, το πρόβλημα της αλλαγής στυλ γραφής από μυθιστόρημα σε μυθιστόρημα, τι να κάνετε μετά από δεκαετίες λάθους εκμάθησης του ‘To Kill a Mockingbird’, στο κυνήγι των βιβλίων που λεηλατημένων βιβλίων των Ναζί, μια φεμινιστική γλώσσα της επιστημονικής φαντασίας, είναι ή δεν είναι αστείο το ‘Good Omens’, πώς η οικογενειακή ζωή βρίσκεται στην καρδιά του μυθιστορήματος, η εταιρική λογοκρισία είναι μια σοβαρή και αόρατη απειλή στις εκδόσεις, γιατί οι καθηγητές λογοτεχνίας στράφηκαν εναντίον των συγγραφέων, μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη της Oyinkan Braithwaite στην Ayọ̀bámi Adébáyọ̀, η άνοδος της Αφρικανικής λογοτεχνίας στην Κίνα, για τα ερωτικά γράμματα των Virginia Woolf και Vita Sackville-West, το πρώτο μυθιστόρημα που έγραψε ο Robert Jordan θα εκδοθεί μέσα στο 2019, διαβάζοντας Proust στο γκούλαγκ, το επίτηδες κακό μυθιστόρημα που έγινε bestseller, χρειαζόμαστε την ανακεφαλαίωση των προηγούμενων βιβλίων στη ζωή μας, ανακαλύπτοντας από την αρχή την ανάγνωση η ριζοσπαστική ενσυναίσθηση του Amos Oz, μήπως ήρθε η ώρα να συγχωρήσουμε τη λογοτεχνική πλαστογράφο Lee Israel, μερικές γάτες σε βιβλιοπωλεία, πώς ένας Βρετανός βιβλιοπώλης ερωτεύτηκε το Αμερικανικό νουάρ, οι λογοτεχνικές αναφορές στην πρεμιέρα του ‘True Detective’, η αστυνομική λογοτεχνία της Νάπολης.

ADVERTISING
  • ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
  • top stories
  • 24MEDIA NETWORK

PRINT