ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλιοφαγικό mashup v121: O χάρτης του νέου ‘Άρχοντα των Δαχτυλιδιών’

Όλα τα λινκς, οι ειδήσεις, τα εξώφυλλα που χρειάζεται να ξέρεις αυτή τη βδομάδα από τον χώρο του βιβλίου.

Επιστρέψαμε! Το Βιβλιοφαγικό mashup είναι και πάλι εδώ για να φέρει όλα τα νέα βιβλία των περασμένων ημερών και να μιλήσει για όσα πρέπει να ξέρετε από τη μαγική διασταύρωση της λογοτεχνίας με την ποπ κουλτούρας.

Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΑΡΧΟΝΤΑ ΤΩΝ ΔΑΧΤΥΛΙΔΙΩΝ

Αυτό εδώ που βλέπετε παραπάνω είναι ο χάρτης της νέας εκδοχής του ‘Lord of the Rings’ που ετοιμάζουν στο Amazon. Και μπορεί να μην ξέρουμε σχεδόν τίποτα ακόμα για την πανάκριβη τηλεοπτική σειρά και αυτός ο χάρτης να σας φαίνεται μια από τα ίδια, αλλά εδώ έχουμε μερικά hints για το τι ακριβώς θα δούμε.

Βλέπετε εκείνα τα βουνά και το δάσος στην ανατολή; Εκεί είναι η περιοχή του Rhûn. Μια περιοχή που δεν είχαμε δει ολόκληρη στο χάρτη των βιβλίων μέχρι τώρα, αφού εκείνος σταματούσε πάντα μετά τη Mordor. Εκεί είναι και η περιοχή που ξέρουμε πως ταξίδεψαν κάποιοι χαρακτήρες των βιβλίων, χωρίς όμως να διαβάζουμε για τις περιπέτειές τους σε αυτά. Ανάμεσα σε αυτούς βρίσκονται και οι Μπλε Μάγοι.

Ποιοι είναι οι Μπλε Μάγοι; Οι Istari ήταν 5 πνεύματα Maiar που στάλθηκαν ως ανθρώπινες μορφές στη Μέση Γη για να βοηθήσουν ενάντια στην απειλή του Sauron. Στο Χόμπιτ και τον Άρχοντα συναντάμε τρεις από αυτούς, τους Gandalf, Saruman και Radagast. Στη μυθολογία του Tolkien αναφέρονται όμως και οι άλλοι δύο, οι Alatar και Pallando. Όπως λέει το ‘Silmarillion’, οι δύο Istari “στάλθηκαν στα ανατολικά της Μέσης Γης και δε συμμετέχουν σε αυτές τις ιστορίες” του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών. Οι Alatar και Pallando ονομάστηκαν Blue Wizards, από το χρώμα του ενδύματός τους.

Ακόμη πιο σημαντικά όμως, άλλος ένας κεντρικός χαρακτήρας του Άρχοντα βρέθηκε στις μακρινές, ανατολικές περιοχές του χάρτη: Ο Aragorn. Κατά τη διάρκεια του συμβουλίου του Έλροντ, ο Aragorn λέει στον Boromir πως έφτασε μέχρι και στις περιοχές του Rhûn και του Harad (νότια της Mordor) “όπου τα αστέρια είναι παράξενα”.

Αν πρέπει λοιπόν να μαντέψουμε, και γιατί να μην το κάνουμε, οι περιπέτειες του Aragorn πριν τα γεγονότα του Άρχοντα θα είναι στο κέντρο της ιστορίας που θα δούμε στο Amazon. Πιθανά μαζί με τους Μπλε Μάγους; Ίσως, γιατί όχι, ας γνωρίσουμε επιτέλους αυτούς τους παντοδύναμους μάγους της μυθολογίας της Μέσης Γης, καιρός τους είναι.

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ

Μπορεί να λείψαμε τις δύο προηγούμενες Δευτέρες, αλλά αυτό δε σημαίνει πως δε θα μιλήσουμε για τα βιβλία που βγήκαν μέσα στις εβδομάδες που χάσαμε. Πάμε να δούμε όλα τις αξιοσημείωτες νέες κυκλοφορίες, για τις οποίες αξίζει να κάνετε μια επίσκεψη στο βιβλιοπωλείο.

Αρχή με τις Εκδόσεις Ψυχογιός, που μας δώσανε μια δυνατή τριπλέτα φρέσκων αναγνωσμάτων. Το ‘Έξοδος προς Δυσμάς’ (‘Exit West’, 2017) του Mohsin Hamid είναι ένα βιβλίο που περιμέναμε καιρό στα ελληνικά. Άλλωστε το έργο του Πακιστανού συγγραφέα του ‘Ο απρόθυμος φονταμενταλιστής’ ήταν ένα από τα βιβλία της χρονιάς για το 2017 και υποψήφιο για τουλάχιστον μισή ντουζίνα σημαντικά λογοτεχνικά βραβεία, ανάμεσά τους και τα Kirkus και Man Booker.

Το ‘Έξοδος προς Δυσμάς’ παρακολουθεί ένα ζευγάρι, τη Νάντια και τον Σαΐντ, που βρίσκονται στο ξεκίνημα της ερωτικής τους ιστορίας όταν η χώρα τους βυθίζεται σε έναν καταστροφικό εμφύλιο πόλεμο και ξεκινούν να σκέφτονται το πως θα αποδράσουν και θα βρουν ασφάλεια μακριά από τους, επικίνδυνους πια, δρόμους της πόλης τους.

Μαζί ο εκδοτικός μας φέρνει το ‘Ο χρυσός οίκος’ (‘The Golden House’, 2017), το πιο πρόσφατο μυθιστόρημα του Salman Rushdie. Όταν ο δισεκατομμυριούχος Νέρων Γκόλντεν μετακομίζει από το εξωτερικό στο Μανχάταν, αυτός και οι 3 γιοι του αποκτούν νέες ταυτότητες και μετακομίζεις σε μια μεγάλη έπαυλη, με τους κατοίκους της Νέας Υόρκης να ιντριγκάρονται από τον παράξενο νεοφερμένο, την οικογένεια του και το μυστήριο σχετικά με την άφιξή τους, ενώ ο γείτονας των Γκόλντεν, ένας φιλόδοξος νεαρός σκηνοθέτης, είναι ιδιαίτερα περίεργος και βρίσκει στην οικογένεια το τέλειο θέμα για την επόμενη δουλειά του.

Αξίζει επίσης να αναφέρουμε την επανέκδοση από τον Ψυχογιό του ‘Η άλλη Γκρέις’ (‘Alias Grace’, 1996) της Margaret Atwood σε νέα μετάφραση. Το 1843 η υπηρέτρια Γκρέις Μαρκς καταδικάζεται για τη συμμετοχή της στους άγριους φόνους του αφεντικού της και της ερωμένης του, οικονόμου του σπιτιού. Κάποιοι πιστεύουν πως η Γκρέις είναι αθώα, άλλοι πως είναι σατανική ή τρελή. Εκτίει τώρα την ποινή της ισόβιας κάθειρξης, αλλά ισχυρίζεται πως δεν έχει καμία μνήμη από τα όσα συνέβησαν. Μια ομάδα ανθρώπων που ζητούν την απονομή χάρης για την Γκρέις επιστρατεύει έναν ανερχόμενο ειδικό στο πεδίο των ψυχικών νόσων. Αυτός ακούει την ιστορία της, προσπαθώντας να τη φέρει όλο και πιο κοντά στην ημέρα που δε θυμάται.

Το βιβλίο έγινε σειρά από την Καναδική τηλεόραση και μπορείτε να τη δείτε στο Netflix. Δυστυχώς η νέα έκδοση έχει ως εξώφυλλο την αφίσα της σειράς. Νόμιζα είχαμε συμφωνήσει όλοι μαζί πως αυτά καλό είναι να μη γίνονται ε;

Οι Εκδόσεις Κλειδάριθμος συνεχίζουν να συμπληρώνουν τη βιβλιοθήκη του Stephen King, αλλά όχι με όποιο κι όποιο βιβλίο. Η ‘Κάρι’ (‘Carrie’, 1974) είναι το πρώτο μυθιστόρημα του Βασιλιά του Τρόμου, το έργο με το οποίο ξεκίνησε η μεγάλη, σε χρόνια και όγκο αναγνωσμάτων, καριέρα του.

Η Κάρι Γουάιτ είναι ο περίγελος των συμμαθητών της. Μεγαλωμένη από μια καταπιεστική μητέρα, η έφηβη Κάρι κατέχει μια τρομακτική, κρυφή δύναμη που δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί. Κι όταν, τη βραδιά του χορού του σχολείου, θα την εξευτελίσουν για ακόμη μια φορά, η Κάρι θα απελευθερώσει την καταστροφική της δύναμη και θα ξεσπάσει απέναντι σε αυτούς που γελούν μαζί της. Το βιβλίο του King δε χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις κι αν δεν το έχετε διαβάσει ήδη, τρεχάτε.

Από τον Κλειδάριθμο μας έρχεται και το ‘Ένας ξένος στο σπίτι’ (‘A Stranger in the House’, 2017) της Shari Lapena, ένα θρίλερ για γερά νεύρα.

Ο Τοµ επιστρέφει στο σπίτι του, εκεί που ζει με τη σύζυγό του Κάρεν, για να διαπιστώσει πως εκείνη έχει εξαφανιστεί έχοντας αφήσει πίσω το τηλέφωνο και την ταυτότητά της. Λίγο αργότερα η αστυνομία χτυπά την πόρτα του. Η Κάρεν βρίσκεται στο νοσοκομείο. Έχει τρακάρει οδηγώντας στη χειρότερη περιοχή της πόλης.

Η γυναίκα είναι καλά, έχει απλά μια διάσειση και μερικές αμυχές, αλλά δεν μπορεί να θυµηθεί τι έκανε και πού βρισκόταν όταν χτύπησε με το αυτοκίνητο. Η αστυνομία πιστεύει πως αυτό είναι ιδιαίτερα βολικό για την ίδια και πως κάτι περίεργο και παράνομο συνέβη. Η Κάρεν επιστρέφει στο σπίτι, έτοιμη να προχωρήσει τη ζωή της. Εκεί όμως αντιλαμβάνεται πως κάτι έχει αλλάξει θέση και κάποιος έχει μπει κρυφά στο σπίτι. Σε αυτό το σπίτι, όλοι έχουν κάτι που θέλουν να κρατήσουν κρυφό.

Πολύ δυνατό χτύπημα και από τις Εκδόσεις Αίολος, που μας φέρνουν δύο σημαντικά έργα επιστημονικής φαντασίας. Ξεκινάμε με το ‘Η δικαιοσύνη της Τόρεν’ (‘Ancillary Justice’, 2013) της Ann Leckie, το πρώτο βιβλίο της τριλογίας με τίτλο ‘Η αυτοκρατορία της Ραντς’.

Σε έναν απομονωμένο, παγωμένο πλανήτη, μια στρατιώτης φτάνει κοντά στο να ολοκληρώσει την αποστολή της. Κάποτε ήταν κομμάτι του Δικαιοσύνη της Τόρεν, ένας κολοσσιαίου αστρόπλοιου με μια τεχνητή νοημοσύνη που συνέδεε χιλιάδες στρατιώτες στην υπηρεσία της Ραντς, της αυτοκρατορίας που κατέκτησε τον γαλαξία. Τώρα, μια πράξη προδοσίας κατέστρεψε τα πάντα, αφήνοντας τη γυναίκα μέσα σε ένα εύθραυστο ανθρώπινο σώμα, με αναπάντητα ερωτήματα και τον διακαή πόθο για εκδίκηση.

Το βιβλίο κέρδισε μερικά από τα σπουδαιότερα λογοτεχνικά βραβεία του είδους, όπως τα Hugo, Nebula, Locus και Arthur C. Clarke. Αξίζει να το προσθέσετε στα ψώνια σας, ειδικά αν θέλετε να διαβάσετε ένα από τα καλύτερα μυθιστορήματα επιστημονικής φαντασίας της τελευταίας δεκαετίας.

Από τον Αίολο μας έρχεται και το ‘Στην άλλη πλευρά του ονείρου’ (‘The Lathe of Heaven’, 1971) της Ursula K. Le Guin, ένα από τα γνωστότερα έργα της μεγάλης συγγραφέα.

Ο Τζορτζ Ορρ είναι ένας άντρας που ανακαλύπτει πως έχει την παράξενη ικανότητα να κάνει πραγματικότητα τα όσα ονειρεύεται, για καλό ή για κακό. Πάνω στην απελπισία του συμβουλεύεται έναν ψυχοθεραπευτή που υπόσχεται να τον βοηθήσει, αλλά που, όπως σύντομα γίνεται ξεκάθαρο, έχει τα δικά του σχέδια για τον Τζορτζ και τα όνειρά του. Ένα κλασικό έργο επιστημονικής φαντασίας, κατάλληλο και για όσους δεν έχουν διαβάσει ξανά κάποιο έργο της Le Guin.

Περνάμε μια βόλτα και από τις Εκδόσεις Πατάκη, εκεί που θα βρούμε τη ‘Βικτώρια: Η νεαρή βασίλισσα’ (‘Victoria’, 2016) της Daisy Goodwin και το έργο του Sam Shepard, ‘Ο άλλος μέσα μου’ (‘The One Inside’, 2017).

Το ιστορικό μυθιστόρημα της Goodwin συναντά τη νεαρή Βικτώρια, που το 1837 σε ηλικία 18 ετών γίνεται βασίλισσα της Μεγάλης Βρετανίας. Η Βικτώρια φεύγει από τη σκιά της μητέρας της και παίρνει τα ηνία της χώρας, κρατώντας απόσταση από τους άντρες που θεωρούν πως οι γυναίκες δεν μπορούν να κυβερνήσουν. Και καθώς όλοι θέλουν να τη δουν να παντρεύεται τον ξάδελφό της πρίγκιπα Αλβέρτο, εκείνη οδηγεί τη Μεγάλη Βρετανία με τη βοήθεια του πρωθυπουργού της λόρδου Μέλμπουρν, του μοναδικού άντρα που πιστεύει σε εκείνη.

Από την άλλη πλευρά, το ‘Ο άλλος μέσα μου’ είναι το τελευταίο βιβλίο του Shepard που εκδόθηκε όσο ο σημαντικός Αμερικανός θεατρικός συγγραφέας βρισκόταν εν ζωή. Σε αυτό, ο Shepard αφηγείται τις μνήμες και τα όνειρα ενός άνδρα. Εκείνα τα κομμάτια του παρελθόντος του που μιλούν για τις παλιές μέρες της Αμερικής, τα χωράφια και τα βουστάσια, τους σιδηροδρόμους και τα εστιατόρια, αλλά πιο έντονα τον πατέρα του και τη νεαρή του ερωμένη, με την οποία βρέθηκε και ο ίδιος σε σχέση, βάζοντας σε κίνηση μια τραγωδία που έμεινε μαζί του μέχρι και τώρα.

Κλείνοντας για σήμερα ας κάνουμε και μια επίσκεψη στις Εκδόσεις Bell, εκεί που βρίσκουμε το νέο μυθιστόρημα του Κωνσταντίνου Κέλλη με τίτλο ‘Άγιοι Τίποτα’. Ο λαογραφικός τρόμος στα βουνά της Βόρειας Ελλάδας που κρύβεται στο βιβλίο έχει πρωταγωνιστές την Ηλιάνα και τον Στέφανο, δυο ανθρώπους που θα συναντηθούν στο τρένο κουβαλώντας ο καθένας τη δική του ιστορία και θα βρεθούν στους Αγίους, ένα χωριό σκοτεινό και γεμάτο θάνατο από το οποίο θα προσπαθήσουν να ξεφύγουν.

Μετά το ‘Η σκιά στο σπίτι’, ο Κέλλης επιστρέφει με αγνό τρόμο, σε ένα βιβλίο που μάλλον δε θα καταφέρετε να διαβάσετε μετά την ανατολή του ήλιου.

ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Σα να μη φτάνανε τα 10 βιβλία που είδαμε παραπάνω και κυκλοφόρησαν στα βιβλιοπωλεία της χώρας μας, ας δούμε άλλα 10 που κυκλοφόρησαν το προηγούμενο διάστημα στα βιβλιοπωλεία της Αμερικής. Γιατί τι είναι η wishlist μας αν δεν τη φτάσουμε στο όριο ξεχυλίσματος;

Black Leopard, Red Wolf’ του Marlon James, η αναζήτηση ενός νεαρού αγοριού από έναν ιχνηλάτη, με τη βοήθεια ενός ανθρώπου που μπορεί να αλλάζει τη μορφή του, μιας θεραπεύτριας που προστατεύει παιδιά που κανείς δε θέλει, ενός μισθοφόρου που μπορεί να αποβάλλει το δέρμα του, μιας μάγισσας που ζει εδώ και αιώνες και άλλων φανταστικών όντων, σε αυτό το πρώτο κομμάτι μιας τριλογίας φανταστικού που αντλεί έμπνευση από την Αφρικανική ιστορία και μυθολογία.

On the Come Up’ της Angie Thomas, όπου η συγγραφέας του ‘The Hate U Give’ επιστρέφει με την ιστορία της 16χρονης Bri, ενός κοριτσιού που προσπαθεί να αποδράσει από τη φτώχεια και να γίνει μια επιτυχημένη ράπερ, βαδίζοντας στα χνάρια του πατέρα της που πέθανε πριν κάνει το μεγάλο άλμα στη ραπ μουσική.

Lost Children Archive’ της Valeria Luiselli, ένα μυθιστόρημα που παρακολουθεί τα 4 μέλη μιας οικογένειας καθώς ξεκινούν από το σπίτι τους στη Νέα Υόρκη για να επισκεφθούν την περιοχή στην οποία κατοικούσε η φυλή των Απάτσι στην Αριζόνα, με την οικογένεια να αποκαλύπτει στην πορεία του ταξιδιού τις δικές της συγκρούσεις και το ραδιόφωνο να ενημερώνει για μια “μεταναστευτική κρίση” στα σύνορα.

The Silent Patient’ του Alex Michaelides, το ντεμπούτο του Κύπριου συγγραφέα, που έχει βρεθεί ήδη στο νο1 των best sellers, ασχολείται με την πράξη βίας της διάσημης ζωγράφου Alicia Berenson προς τον σύζυγό της, μετά την οποία η Alicia σταματά να μιλά και με την εμμονή του Theo Faber, ενός ψυχοθεραπευτή που θέλει να ανακαλύψει το κίνητρό της.

The Night Tiger’ της Yangsze Choo, ένα μυθιστόρημα που διαδραματίζεται στη Μαλαισία του 1930, εκεί που ο 11χρονος Ren θα προσπαθήσει να βρει το χαμένο κομμένο δάχτυλο του νεκρού αφέντη του μέσα σε 49 ημέρες και να το επανασυνδέσει με το υπόλοιπο σώμα του, αλλιώς η ψυχή του δε θα μπορέσει να βρει ανάπαυση, ένα δάχτυλο που βρίσκεται στα χέρια της χορεύτριας Ji Lin, η οποία προσπαθεί να βρει τον κάτοχό του.

American Spy’ της Lauren Wilkinson, όπου η Marie, μια πράκτορας του FBI που το 1986 βρίσκεται κολλημένη στη σεξιστική γραφειοκρατία ενός γραφείου στη Νέα Υόρκη, κόρη ενός αστυνομικού και η μικρή αδερφή ενός κατασκόπου που πέθανε κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, αφηγείται την ιστορία της στα 2 της παιδιά, μετά από την απόπειρα δολοφονίας που απείλησε τη ζωή της.

The Collected Schizophrenias’ της Esmé Weijun Wang, μια συλλογή κειμένων στην οποία η συγγραφέας εξερευνά τη σχιζοφρένεια από κάθε πλευρά, από τη διάγνωση μέχρι την καθημερινότητα, από τη μητρότητα μέχρι τη γλώσσα της ψυχικής υγείας, από τις διαπροσωπικές σχέσεις μέχρι τις παρανοήσεις που ακολουθούν τη σχιζοφρένεια.

The Last Romantics’ της Tara Conklin, ένα βιβλίο που ξεκινά όταν μια αναγνωρισμένη ποιήτρια ερωτάται για την έμπνευση πίσω από το εμβληματικό της έργο, ‘The Love Poem’, με την απάντησή της να αφορά την ιστορία της οικογένειάς της και μια προδοσίας που αντηχεί μέσα στις δεκαετίες που ακολούθησαν.

Polaris Rising’ της Jessie Mihalik, μια νέα space opera που ξεκινά καθώς μια πριγκίπισσα βρίσκεται υπό διωγμό για να αποφύγει έναν προσυμφωνημένο γάμο, μέχρι που συλλαμβάνεται από την οικογένεια του πρώην αρραβωνιαστικού της και θα πρέπει να εμπιστευτεί έναν συγκρατούμενό της για να τη βοηθήσει να δραπετεύσει ξανά.

The Care and Feeding of Ravenously Hungry Girls’ της Anissa Gray, μυθιστόρημα που αφηγούνται οι 3 αδερφές Butler, η Althea που έχει μεγαλώσει τα αδέρφια της και βρίσκεται στη φυλακή μαζί με τον άντρα της περιμένοντας τη δίκη τους για απάτη και κλοπή, η Lillian που φροντίζει τα έφηβα κορίτσια της Althea που είναι συντετριμμένα από την ξαφνική απώλεια των γονιών τους και η Viola, που ταξιδεύει για να βρεθεί μαζί με τη Lillian.

ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ‘DUNE’

Το ‘Dune’ του Frank Herbert το γνωρίζετε. Ένα από τα σημαντικότερα έργα της επιστημονικής φαντασίας, το ‘Dune’ πρωτοεκδόθηκε το 1965 και εξακολουθεί να είναι ένα από τα πιο πολυδιαβασμένα βιβλία του είδους, με τις πωλήσεις του να φτάνουν τα 20,000,000 αντίτυπα παγκοσμίως.

Το 1973 ο Alejandro Jodorowsky προσπάθησε να φτιάξει μια ταινία που έμεινε στην ιστορία του κινηματογράφου ως ένα από τα διασημότερα χαμένα έργα του σινεμά. Με ένα σενάριο που έφτανε στις 14 ώρες, μια καταπληκτική ομάδα καλλιτεχνών που δούλευαν στο set design και τους Salvador Dalí, Orson Welles, Gloria Swanson, David Carradine, Mick Jagger, Udo Kier, Amanda Lear να είναι μόνο μερικοί από όσους προσέγγισε ο Jodorowsky για την ταινία του, το ‘Dune’ δεν κατάφερε ποτέ να ξεπεράσει τις οικονομικές δυσκολίες και τις χρονικές καθυστερήσεις. Μετά από 2,5 χρόνια παραγωγής η ταινία σβήστηκε από το χάρτη. Μπορείτε να δείτε το εξαιρετικό ντοκιμαντέρ ‘Jodorowsky’s Dune’ για να μάθετε περισσότερα.

Το 1984 όμως ο παραγωγός Dino De Laurentiis κατάφερε να φτιάξει το δικό του ‘Dune’. Με σκηνοθέτη τον David Lynch και τους Kyle MacLachlan, Patrick Stewart, Dean Stockwell, Virginia Madsen, José Ferrer, Brad Dourif, Sting, Francesca Annis και Max von Sydow στο καστ, η ταινία ήταν μια εμπορική αποτυχία και κατακρεουργήθηκε από τους κριτικούς. Σήμερα, μέσα και στο πλαίσιο του γενικότερου έργου του David Lynch, η ταινία μπορεί να έχει αποκτήσει αρκετούς φανς, αλλά σίγουρα κάποιοι εκεί έξω σκέφτονται πως θα τα κατάφερναν καλύτερα με την έρημο του Arrakis.

Αυτό φαίνεται πως σκέφτηκαν και στην Legendary Entertainment, που πήραν στα τέλη του 2016 τα δικαιώματα για όλη τη σειρά βιβλίων του Herbert. Και δεν άργησαν να ξεκινήσουν το στήσιμο της ταινίας, βάζοντας στο τιμόνι τον Denis Villeneuve του ‘Arrival’ και του ‘Blade Runner 2049’.

Ο Villeneuve αποφάσισε να σπάσει το βιβλίο σε 2 ταινίες, πράγμα που βγάζει απολύτως νόημα μιας και πρόκειται για ένα μεγάλο και πυκνογραμμένο έργο. Έγραψε το σενάριο μαζί με τους Eric Roth και Jon Spaihts, προσέλαβε τον Οσκαρούχο cinematographer Greig Fraser και ξεκίνησε μαζί με τη Legendary να γεμίζει το καστ του νέου ‘Dune’.

Ακούστε λοιπόν τι γίνεται: Το ‘Dune’ θα έχει φαίνεται ένα από τα επικότερα καστ στη σύγχρονη κινηματογραφική ιστορία. Τα μέχρι τώρα επιβεβαιωμένα ονόματα είναι:

  • Timothée Chalamet -> Paul Atreides

  • Rebecca Ferguson -> Jessica Atreides

  • Dave Bautista -> Glossu Rabban

  • Stellan Skarsgård -> Vladimir Harkonnen

  • Charlotte Rampling -> Reverend Mother Mohiam

  • Oscar Isaac -> Duke Leto

  • Zendaya -> Chani

  • Javier Bardem -> Stilgar

  • Josh Brolin -> Gurney Halleck

  • Jason Momoa -> Duncan Idaho

  • David Dastmalchian -> Piter De Vries

Και μας λείπουν αρκετοί ρόλοι ακόμα, αρκετές ευκαιρίες για να μάθουμε ποιους άλλους θα προσθέσει το φιλμ στο ονειρεμένο του καστ. Η ταινία βγαίνει στις 20 Νοεμβρίου 2020 στα σινεμά, το βιβλίο δεν κυκλοφορεί πια στα ελληνικά αλλά ελπίζω σε γρήγορη ανατύπωση και εμείς έχουμε βρει την πιο πολυαναμενόμενη ταινία της επόμενης χρονιάς. Έχετε αρκετό χρόνο μέχρι τότε να χαθείτε στις σελίδες του ‘Dune’.

AND NOW, THIS

Παιδάκια δοκιμάζουν φαγητά από διάσημα παιδικά βιβλία, ό,τι καλύτερο, έχουν και Gruffalo Crumble.

Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΟ #INSTAVIVLIO

Το #instavivlio ξεπέρασε τις 40,000 φωτογραφίες και για να το γιορτάσουμε ας δούμε τα 3 bookish στιγμιότυπα που επιλέξαμε από την περασμένη εβδομάδα.

ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ

Ο Φίλιππος ρωτά, “Δυσκολεύομαι πάντα πολύ να επιλέξω το επόμενο βιβλίο που θα διαβάσω. Μπορεί να έχω τελειώσει μέρες πριν το προηγούμενο και να κοιτάζω τα ράφια αναποφάσιστος για το ποιο θα είναι το επόμενο. Είμαι ο μόνος που το παθαίνει αυτό; Τι μπορώ να κάνω; Υπάρχει λύση;

Φίλε Φίλιππε, πολύ καλή ερώτηση. Θέλω να πω δύο πράγματα στην ερώτησή σου, για πάμε να τα δούμε με τη σειρά.

Πρώτον, κάθε φορά που θα αναρωτιέσαι αν είσαι ο μόνος άνθρωπος που κάνει/σκέφτεται/παθαίνει κάτι, θέλω να ξέρεις πως όχι, σίγουρα δεν είσαι ο μόνος. Αυτός είναι ένας γενικός κανόνας να θυμάσαι. Υπάρχουν αρκετοί άλλοι άνθρωποι που κάνουν/σκέφτονται/παθαίνουν το ίδιο με σένα, απλά έχει τύχει μάλλον να μη συναντήσεις κανέναν μέχρι στιγμής στη ζωή σου με αυτό το συγκεκριμένο θέμα.

Δεύτερον, λύση υπάρχει αλλά θα μιλήσουμε για αυτή μέσα από τους λόγους που είναι πιθανόν κανείς να πάθει αυτό που εδώ θα ονομάσω “Η αγωνία του αναγνώστη μπροστά στη βιβλιοθήκη” ή για συντομία ΑΑΒ. Υπάρχουν 2 σημαντικοί λόγοι. Ο φόβος του να πετύχετε ένα βιβλίο που δε θα σας αρέσει και το κυνήγι των φρέσκων βιβλίων. Ας εξηγήσουμε και τα 2.

Ο φόβος του να πετύχετε ένα βιβλίο που δε θα σας αρέσει είναι πραγματικό βάσανο για αρκετό κόσμο. Οι αναγνώστες μάλιστα πολλές φορές επιστρέφουν ξανά και ξανά στα ίδια λογοτεχνικά είδη, στους ίδιους συγγραφείς, ακόμη και στα ίδια βιβλία εξαιτίας αυτού του φόβου. Κάτι που μοιάζει λογικό, η αποφυγή ενός βιβλίου που θα αποδειχθεί απογοητευτικό, φτάνει πολλές φορές να κόβει τα πόδια των αναγνωστών και να τους συγκρατεί ακόμη και από βιβλία που οι ίδιοι επέλεξαν και βρίσκονται καιρό στα ράφια της βιβλιοθήκης τους.

Μη φοβάστε να αναμετρηθείτε με βιβλία που δε θα σας ταιριάξουν. Μπορείτε πάντα να τα αφήσετε στην άκρη και να συνεχίσετε με άλλα, δεν έγινε τίποτα. Μη φοβάστε να δοκιμάσετε κάτι έξω από τη ζώνη ασφαλείας σας. Αν ξεπεράσετε αυτό το εμπόδιο, θα έχετε κάνει τη μισή δουλειά για την αποτροπή της ΑΑΒ.

Η άλλη μισή δουλειά είναι το να μην αφήσετε το κυνήγι των φρέσκων βιβλίων να σας καταπλακώσει. Σήμερα στο mashup μιλήσαμε για 20 διαφορετικά νέα αναγνώσματα. Όπως ξέρετε, κάθε εβδομάδα κυκλοφορούν πολλά βιβλία που είναι πιθανό να θέλετε να διαβάσετε. Το ποιο από όλα θα επιλέξετε να αγοράσετε και το ποιο από όλα θα επιλέξετε να ξεκινήσετε είναι λογικό να σας προβληματίζει μερικές φορές.

Πρέπει όμως να αποδεχθείτε πως δε θα προλάβετε να διαβάσετε όλα τα βιβλία που θέλετε. Ο ελεύθερος χρόνος του καθενός είναι διαφορετικός αλλά είναι σίγουρα και περιορισμένος σε σχέση με το πόσα ενδιαφέροντα λογοτεχνικά έργα εκδίδονται στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Μην κυνηγάτε συνεχώς τις φρέσκες κυκλοφορίες. Πιάστε επιτέλους εκείνο το μυθιστόρημα που αγοράσατε τα Χριστούγεννα του 2016 με μεγάλη χαρά, ας περιμένουν τα νέα βιβλία.

Μόλις καταφέρετε να ελέγξετε τις 2 παραπάνω πηγές αναγνωστικού άγχους, θα έχετε κάνει ένα τεράστιο βήμα για να ξεπεράσετε την ΑΑΒ και να περνάτε από το ένα βιβλίο στο άλλο χωρίς φόβο και χωρίς πάθος.

Έχετε οποιαδήποτε ερώτηση για τα βιβλία; Ψάχνετε προτάσεις για ένα συγκεκριμένο είδος ή μια συγκεκριμένη διάθεση; Θέλετε να μάθετε κάτι για συγγραφείς ή για εκδοτικούς; Για τη λογοτεχνία γενικότερα; Θέλετε στοιχεία, αριθμούς, ονόματα, λίστες; Το βιβλιοφαγικό mashup έχει τις απαντήσεις, αρκεί να κάνετε τις ερωτήσεις.

Συμπληρώστε τη φόρμα παρακάτω και ίσως η δική σας ερώτηση να απαντηθεί σε μια από τις επόμενες Δευτέρες της στήλης μας. Περιμένουμε τις ερωτήσεις σας!

RANDOM LINKS

Το εκπληκτικό πορτρέτο του συγγραφέα A.J. Finn με τα ψέματα και τον τρόπο που χειραγώγησε ολόκληρο τον εκδοτικό κόσμο, καμία ντροπή στο να διαβάζεις οποιοδήποτε βιβλίο θέλεις, τα βιβλία δεν έχουν πεθάνει, διαβάζοντας στην εποχή των συνεχών περισπασμών, γιατί βλέπουμε τη φράση “A Novel” σε τόσα πολλά εξώφυλλα βιβλίων, για τη βαρεμάρα στη σύγχρονη λογοτεχνία, η gay ιστορία των κλασικών παιδικών βιβλίων της Αμερικής, το #MeToo εμπνέει τις συγγραφείς του σήμερα, η μπίζνα του αισθηματικού μυθιστορήματος, γιατί θα έπρεπε να διαβάζετε αισθηματικά μυθιστορήματα, η καυτή και παλλόμενη ιστορία των εξώφυλλων αισθηματικών μυθιστορημάτων, για τον συγγραφέα που θεωρούνταν ο επόμενος Stephen King μέχρι που ισχυρίστηκε πως τον επισκέφτηκαν εξωγήινοι, μπορεί η επιστημονική φαντασία να προβλέψει το μέλλον της τεχνολογίας, η σκληρή δουλειά της cli-fi λογοτεχνίας, πώς “βλέπετε” τα βιβλία που διαβάζετε, τα γράμματα του ποιητή James K. Baxter σοκάρουν τη Νέα Ζηλανδία με την παραδοχή του βιασμού της συζύγου του, για την ηθική των μυθιστορηματοποιημένων εγκλημάτων, το εργαστήρι που ερευνά το DNA των παλιών βιβλίων, το πρόβλημα με τον αυτισμό στα μυθιστορήματα, γιατί η YA λογοτεχνία φοβάται τόσο πολύ το gay σεξ, η δυστοπική λογοτεχνία αφηγείται μια καθημερινή ιστορία για αρκετές γυναίκες, η ιστορία της αμερικανικής Δημόσιας Βιβλιοθήκης, η επόμενη ταινία του Γιώργου Λάνθιμου είναι η μεταφορά του ‘Pop. 1280’ του Jim Thompson, πώς ο Charles Dickens προσπάθησε να κλείσει στο άσυλο τη σύζυγό του, το να διαβάζεις Proust είναι σα να σκαρφαλώνεις ένα βουνό, πώς οι συγγραφείς της δύσης εκμεταλλεύτηκαν την τίγρη ως σύμβολο, η Ursula K. Le Guin ήταν μια δημιουργός κόσμων, για τους AI συγγραφείς του παρόντος και του μέλλοντος, η ιστορία των διαλέξεων που έκαναν τον Mark Twain σουπερστάρ, ο βαθιά ανησυχητικός κόσμος της Agatha Christie, η φορά που η Virginia Woolf φόρεσε blackface, 10 ερωτήσεις που μισούν να απαντούν οι συγγραφείς, για την εμμονή του David Foster Wallace με την αποτυχία, θα πρέπει άραγε τα βιβλιοπωλεία να χρεώνουν για τα events τους, το προφίλ του λογοτεχνικού ατζέντη και ξυλουργού Edward Orloff, γιατί αρκετές γυναίκες γράφουν για βίαιο σεξ, τα παθιασμένα και σπαρακτικά ερωτικά γράμματα του Herman Melville στον Nathaniel Hawthorne, το ‘Persuasion’ είναι το πιο σέξι βιβλίο της Jane Austen, για την εμβληματική πρώτη πρόταση του ‘Εκατό χρόνια μοναξιά’, 10 σκέψεις για το πώς είναι να μεταφράζεται το βιβλίο σου στη μητρική σου γλώσσα, ο συγγραφέας Robert Heinlein ήταν βασικά ο Μαγκάιβερ, για τον εθνικό ποιητή της Συρίας Nizar Qabbani, οι 23 αξέχαστες τελευταίες προτάσεις της λογοτεχνίας.