ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλιοφαγικό mashup v96: Μια ιστορία για το τέλος του κόσμου στην Ελλάδα είναι υποψήφια για βραβείο

Όλα τα λινκς, οι ειδήσεις, τα εξώφυλλα που χρειάζεται να ξέρεις αυτή τη βδομάδα από τον χώρο του βιβλίου.

Μεγάλα λογοτεχνικά βραβεία, διάβασμα μέσα σε κατάστημα επίπλων, το πόσο σημαντικές είναι οι δημόσιες βιβλιοθήκες σήμερα, έλληνες συγγραφείς που διακρίνονται και ένας ιδιαίτερος bookstagrammer κάνουν την εμφάνισή τους σήμερα στο απολύτως χαλαρό και καλοκαιρινό mashup.

Προτείνεται η ανάγνωσή του στην παραλία για μέγιστη απόλαυση.

ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Να κι ένα καλό νέο: Ανάμεσα στους φιναλίστ για το World Fantasy Award, ένα από τα 3 σημαντικότερα βραβεία της speculative λογοτεχνίας μαζί με το Hugo και το Nebula, βρίσκεται και μια ελληνίδα συγγραφέας, η Ναταλία Θεοδωρίδου.

Η Θεοδωρίδου, που ζει και εργάζεται στο Exeter της Αγγλίας και έχει δει έργα της να εκδίδονται μεταξύ άλλων και στα Clarkesworld και Apex Magazine, είναι υποψήφια στην κατηγορία διηγήματος με το ‘The Birding: A Fairy Tale’, μια ιστορία για την αποκάλυψη που διαδραματίζεται στην Ελλάδα και αφορά πουλιά και τις ιστορίες που λέμε μεταξύ μας στο τέλος του κόσμου. Το διήγημα εκδόθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο στο εβδομαδιαίο περιοδικό speculative λογοτεχνίας Strange Horizons.

Η συγγραφέας είναι και editor στο πολύ ενδιαφέρον sub-Q Magazine, ένα περιοδικό που αφορά την interactive fiction, ενώ έργο της θα βρεθεί στη 2τομη ανθολογία με τίτλο ‘Sunspot Jungle: The Ever-Expanding Universe of Science Fiction and Fantasy’, ανάμεσα στην αφρόκρεμα της speculative λογοτεχνίας και στα ονόματα των N.K. Jemisin, Nnedi Okorafor, Carmen Maria Machado, Ken Liu, Victor LaValle και πολλών άλλων.

Μπορείτε να δείτε όλους τους υποψηφίους για τα World Fantasy Awards, να διαβάσετε ή να ακούσετε το υποψήφιο διήγημα της Ναταλίας Θεοδωρίδου και να μάθετε περισσότερα για τη συγγραφέα στο προσωπικό της site. Το Βιβλιοφαγικό mashup εύχεται και με τη νίκη!

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ

Παρότι δεν έχουμε να παρουσιάσουμε σήμερα σημαντικές νέες κυκλοφορίες από την περασμένη εβδομάδα, θα γυρίσουμε λίγο πιο πίσω για να δούμε 2 βιβλία που χάσαμε τις προηγούμενες εβδομάδες και για τα οποία αξίζει να μιλήσουμε.

Πρώτα το ‘Ο πρώτος μοναχικός περίπλους της Γης’ (‘Sailing Alone around the World’, 1899) του Joshua Slocum, του πρώτου ανθρώπου που έκανε το γύρο του κόσμου μόνος με το ιστιοπλοϊκό του, το Spray, ένα παλιό σκάφος 11 μέτρων που ο ίδιος ο Slocum επιδιόρθωσε.

Στο βιβλίο που μας έρχεται από τις Εκδόσεις Φιλύρα, ένα από τα κλασικότερα δείγματα της ταξιδιωτικής λογοτεχνίας, ο ναυτικός και συγγραφέας εξιστορεί τις περιπέτειές του 3χρονου ταξιδιού του που ξεκίνησε το 1895. Περιπέτειες που συμπεριλαμβάνουν τυφώνες, ρεύματα, φουρτούνες και πειρατές, με τον αναγνώστη να βυθίζεται στην υπομονή και το χιούμορ του Slocum, ενός ανθρώπου που ο όρος “θαλασσόλυκος” είναι μάλλον λίγος για να τον περιγράψει.

Κι από τις θάλασσες του κόσμου στα τέλη του 19ου αιώνα, στη Νέα Υόρκη στα μέσα του 20ου αιώνα, εκεί που ο εφευρέτης Νίκολα Τέσλα γνωρίζει τη Λουίζα, καμαριέρα στο ξενοδοχείο New Yorker και οι 2 τους γίνονται φίλοι, στο μυθιστόρημα ‘Τα περιστέρια του Νίκολα Τέσλα’ (‘The Invention of Everything Else’, 2008) της Samantha Hunt, που μας φέρνουν οι Εκδόσεις Ωκεανίδα.

Η κοπέλα μαθαίνει σιγά σιγά την ιστορία της ζωής του Τέσλα, ενώ ταυτόχρονα το παρελθόν και το μέλλον μπλέκονται στη δική της ιστορία, όπου προσπαθεί να σαγηνεύσει τον μηχανικό Άρθουρ και να συμβιβαστεί με τις περιπέτειες του πατέρα της με μια χρονομηχανή. Το βιβλίο είχε κυκλοφορήσει και πάλι στα ελληνικά το 2008 με τον τίτλο ‘Ο εφευρέτης όλων των άλλων’ από τις Εκδόσεις Εμπειρία.

MAN BOOKER PRIZE 2018

Έφτασε και πάλι εκείνη η στιγμή του χρόνου που το βραβείο Man Booker, το σημαντικότερο αυτή τη στιγμή βραβείο της αγγλόφωνης λογοτεχνίας, ξεκίνησε την πορεία του προς τη στέψη του φετινού νικητή.

Την περασμένη Τρίτη ανακοινώθηκε λοιπόν η longlist, η μακρά λίστα δηλαδή, του βραβείου. 13 βιβλία βρίσκονται στο κυνήγι του φετινού Man Booker και η λίστα είναι πολύ γεμάτη και ισορροπημένη. Με πολλά μεγάλα ονόματα που θεωρούνταν σιγουράκια για τουλάχιστον τη longlist, όπως ο Julian Barnes, ο Alan Hollinghurst, η Ali Smith και ο Peter Carey, να μένουν απ’ έξω, αλλά με 4 ντεμπούτα, 1 θρίλερ, 1 έμμετρο μυθιστόρημα και, κόντρα σε όλες τις προβλέψεις, 1 κόμικς για πρώτη φορά στην ιστορία του βραβείου.

Και μπορεί αυτό το τελευταίο, η ‘Sabrina’ του Nick Drnaso, να συγκέντρωσε απολύτως λογικά τα φώτα της δημοσιότητας μέσα στην εβδομάδα, αλλά ολόκληρη η 13άδα είναι συναρπαστική. Φρέσκος από τη νίκη του ‘English Patient’ στο Χρυσό Man Booker για τα 50α γενέθλια του θεσμού, ο Michael Ondaatje ήταν ο μόνος από τα μεγάλα ονόματα που βρέθηκε με το ‘Warlight’ του στη λίστα.

6 από τους συγγραφείς προέρχονται από τη Βρετανία, 3 από την Αμερική, 2 από την Ιρλανδία και 2 από τον Καναδά, με το μοναδικό αρνητικό της φετινής longlist να είναι η σαφώς περιορισμένη ποικιλομορφία των φωνών από τον υπόλοιπο κόσμο της αγγλικής λογοτεχνίας.

Ας δούμε τα 13 βιβλία της μακράς λίστας του Man Booker Prize 2018:

  • ‘Snap’ της Belinda Bauer

  • ‘Milkman’ της Anna Burns

  • ‘Sabrina’ του Nick Drnaso

  • ‘Washington Black’ της Esi Edugyan

  • ‘In Our Mad And Furious City’ του Guy Gunaratne

  • ‘Everything Under’ της Daisy Johnson

  • ‘The Mars Room’ της Rachel Kushner

  • ‘The Water Cure’ της Sophie Mackintosh

  • ‘Warlight’ του Michael Ondaatje

  • ‘The Overstory’ του Richard Powers

  • ‘The Long Take’ του Robin Robertson

  • ‘Normal People’ της Sally Rooney

  • ‘From A Low And Quiet Sea’ του Donal Ryan

Η shortlist του βραβείου, που θα μειώσει από 13 σε 6 τα υποψήφια βιβλία, έρχεται στις 20 Σεπτεμβρίου, ενώ η ανακοίνωση του νικητή στις 16 Οκτωβρίου. Θυμίζω πως περσινός νικητής του βραβείου ήταν το ‘Λήθη και Λίνκολν’ του George Saunders.

ΓΙΑ ΔΙΑΒΑΣΜΑ ΣΤΑ IKEA

Και μιας που είπαμε για το Man Booker, ας δούμε κάτι σχετικό και εξαιρετικά δυνατό που ετοίμασαν τα IKEA της Βρετανίας.

Από αύριο, Τρίτη 31 Ιουλίου, μέχρι και την Κυριακή 5 Αυγούστου, στο κατάστημα IKEA του Wembley, θα στηθούν σε συνεργασία με το Man Booker Prize αναγνωστικά δωμάτια. Εκεί το κοινό, οι τυχεροί δηλαδή που πρόλαβαν εισιτήρια για τις ωριαίες αποδράσεις των δωματίων για καθεμία από τις 6 ημέρες, θα μπορούν να αράζουν διαβάζοντας τα 13 υποψήφια βιβλία για τα οποία μιλήσαμε παραπάνω, αλλά και να πάρουν μαζί τους φεύγοντας δωρεάν αντίτυπά τους.

Που υπογράφω τώρα για να γίνει κάτι τέτοιο κι εδώ; Θα με βόλευε ιδιαίτερα το κατάστημα των IKEA της Θεσσαλονίκης, ευχαριστώ.

AND NOW, THIS

Μεγάλες αποφάσεις, από αυτό το πρόσφατο στριπ του, αγαπημένου της στήλης, Tom Gauld.

decisions, decisions…

A post shared by Tom Gauld (@tomgauld) on

Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΟ #INSTAVIVLIO

Βιβλία πάνω, γύρω και δίπλα σε παραλίες είναι και σήμερα το θέμα της δυνατής τριάδας των φωτογραφιών που επιλέξαμε από το, εντελώς καλοκαιρινό για ακόμη μια εβδομάδα, timeline του #instavivlio.

ΠΩΣ ΕΙΠΑΤΕ;

Ένα από τα θέματα που μονοπώλησαν τις προηγούμενες ημέρες τα βιβλιοφιλικά ίντερνετς αφορά ένα κείμενο που δεν υπάρχει πια.

Πριν μερικές ημέρες λοιπόν, ο Panos Mourdoukoutas, καθηγητής οικονομικών στο LIU Post της Νέας Υόρκης, έγραψε ένα κείμενο για το Forbes, με τίτλο “Η Amazon θα έπρεπε να αντικαταστήσει τις τοπικές βιβλιοθήκες για να γλιτώσει λεφτά στους φορολογούμενους”. Ο Mourdoukoutas ισχυρίστηκε πως οι οι βιβλιοθήκες δεν είναι πια χρήσιμες, ούτε έχουν την ίδια αξία όσο παλιότερα, ώστε αν κλείσουν οι φορολογούμενοι της Αμερικής θα γλιτώσουν λεφτά και η Amazon θα μπορούσε να ανοίξει βιβλιοπωλεία ώστε να προμηθεύει με βιβλία τις κοινότητες.

Άλλωστε, συνεχίζει ο οικονομολόγος, όλες οι λειτουργίες μιας βιβλιοθήκες έχουν πια αντικατασταθεί. Για παράδειγμα η κοινότητα και το δωρεάν wifi παρέχεται πλέον από τα Starbucks, οι ενοικιάσεις βίντεο από το Netflix και το Amazon Prime και, φυσικά, τα βιβλία από την Amazon. “Η τεχνολογία έχει μετατρέψει τα φυσικά βιβλία σε συλλεκτικά αντικείμενα, ουσιαστικά εξαλείφοντας την ανάγκη για υπηρεσίες δανεισμού βιβλιοθηκών”, γράφει το κείμενο.

Μέσα σε μερικές ώρες το κείμενο του Mourdoukoutas συγκέντρωσε εκατοντάδες αντιδράσεις από κάθε γωνιά της Αμερικής αλλά και του κόσμου, με το ίδιο το Forbes να προχωρά αργότερα στο κατέβασμά του από το site, δηλώνοντας τελικά πως “το συγκεκριμένο κείμενο βρισκόταν εκτός του πεδίου γνώσεων του αρθρογράφου”. Δείτε για παράδειγμα τις αντιδρασεις των βιβλιοθηκονόμων που συγκέντρωσε ο Guardian.

Δεν νομίζω πως χρειάζεται να εξηγήσουμε γιατί μια τέτοια πρόταση είναι εξωφρενική, προβληματική και απολύτως λανθασμένη, αλλά αν χρειάζεστε λίγο περισσότερο διάβασμα για το θέμα, ρίξτε μια ματιά στο κείμενο του Current Affairs με τίτλο “Γιατί οι δημόσιες βιβλιοθήκες είναι φανταστικές” και σε εκείνο του Vox με τίτλο “Γιατί οι δημόσιες βιβλιοθήκες εξακολουθούν να είναι απαραίτητες το 2018”.

ΟΤΑΝ ΤΟ BOOKSTAGRAM ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΕΧΝΗ

Και τώρα ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για τον James Trevino, τον bookstagrammer που σπρώχνει μπροστά το τι θα πει “bookstagrammer”.

Ο Trevino ξεκίνησε ως ένας απλός hunky guy του Instagram με αγάπη στα βιβλία, για να εξελιχθεί τον τελευταίο χρόνο σε έναν από τους δημοφιλέστερους bookstagrammers αυτή τη στιγμή. Χρησιμοποιώντας τα περισσότερα από 1,000 βιβλία της βιβλιοθήκης του, δημιουργεί με τη βοήθεια της φίλης του Liz εικόνες όπως αυτές που θα δείτε παρακάτω. Οι περίτεχνες αναπαραστάσεις του ξεχωρίζουν και ο τυπάκος James, που γράφει στο προφίλ του “DON’T BE BASIC” κι από κάτω “cat dad”, έχει ξεπεράσει τους 150,000 followers.

Φαντασία και πολυπλοκότητα και στο bookstagramming, φίλοι μου.

RANDOM LINKS

Θέλουμε ΟΛΑ αυτά τα ταξιδιωτικά πόστερ που βασίζονται σε βιβλία, η Arundhati Roy για τις πολιτικές της γλώσσας και της μετάφρασης στην Ινδία, η καλόγρια που αλληλογραφούσε με τους μεγαλύτερους ποιητές της γενιάς της, ο James Patterson έγινε για 11η συνεχή χρονιά ο συγγραφέας που οι αναγνώστες δανείστηκαν περισσότερο από τις βιβλιοθήκες της Βρετανίας, για 4 συγγραφείς του 19ου αιώνα που έγραψαν για ουτοπίες και τα όσα μπορούμε να μάθουμε εμείς σήμερα από αυτούς, για τους μεγάλους της λογοτεχνίας που έφεραν την αστυνομική λογοτεχνία στην Αργεντινή, μια αναφορά από το 5ο ετήσιο συνέδριο David Foster Wallace, πώς οι συγγραφείς ερωτεύτηκαν τον λαβύρινθο, τι συμβαίνει με το κόλλημα της επιστημονικής φαντασίας με τους πλανήτες του ενός φύλου, ένας καθηγητής Αγγλικών αναρωτιέται: τι είναι τέλος πάντων λογοτεχνία, όταν διαβάζετε βιβλία γίνεστε καλύτεροι φίλοι και μερικοί τρόποι να αποκτήσετε νέους φίλους ως ενήλικες μέσα από την αγάπη σας για τα βιβλία, η σύνταξη των σπουδαιότερων προτάσεων της λογοτεχνίας, ένα κείμενο για την απόλυτη βιβλιοφιλική λέξη “tsundoku”, όλα όσα νομίζετε πως ξέρετε για τον Τσέχωφ είναι λάθος, για την ακρίβεια του χρόνου στη λογοτεχνία του φανταστικού, πώς να κάνετε τα παιδιά σας να διαβάζουν περισσότερο και 15 σύγχρονα κλασικά παιδικά βιβλία για όλες τις ηλικίες, στο Χονγκ Κονγκ λογοκρίθηκε το νέο μυθιστόρημα του Haruki Murakami ως “απρεπές”, για τις γυναίκες στην επιστημονική φαντασία, πώς να διαβάσετε μια συλλογή κειμένων, για την ιστορία της κρυπτογραφίας στην αστυνομική λογοτεχνία, για την αστυνομική λογοτεχνία της Κεντρικής Ασίας, τι σημαίνει να είναι κανείς γιατρός και συγγραφέας ταυτόχρονα, μια από τις μεγαλύτερες ληστείες σπάνιων βιβλίων της ιστορίας έληξε με τη σύλληψη των 2 δραστών, μια βόλτα ανάμεσα στους πιο καλοντυμένους συγγραφείς, τα 10 καλύτερα κόμικς του Alan Moore, το διήγημα ‘The Lottery’ της Shirley Jackson θα γίνει ταινία.