ΘΕΑΤΡΟ

Ένα μιούζικαλ για τον μύθο του Ayrton Senna

Την ώρα που η Formula 1 πατάει γκάζι στη Βραζιλία, στο σανίδι ανεβαίνει μουσική παράσταση με θέμα τον κορυφαίο ίσως οδηγό όλων των εποχών

Αυτή η πρεμιέρα δεν θα μπορούσε να γίνει σε άλλη ημερομηνία. Αυτό το weekend η Formula 1 επισκέπτεται τη Βραζιλία και το Σάο Πάουλο, με τους κορυφαίους οδηγούς του κόσμου να διεκδικούν τη νίκη στην μαγευτική πίστα του Ιντερλάγκος.

Είκοσι πιλότοι που όλη τους την καριέρα επιδιώκουν να ακολουθήσουν την ίδια διαδρομή με τον άνθρωπο που λατρεύτηκε όσο κανένας άλλος στη Βραζιλία. Τον οδηγό που παρά τα όσα λένε οι αριθμοί, θεωρείται από την πλειοψηφία του κοινού ως ο καλύτερος όλων των εποχών. Την προσωπικότητα που παρότι έχουν περάσει ήδη 23 χρόνια από τη μαύρη Πρωτομαγιά που «έφυγε» εν δράσει, έχει αφήσει τόσο σπουδαία κληρονομιά, που είναι σα να βρίσκεται ακόμα ανάμεσά μας. Τον μύθο που ακούει στο όνομα Ayrton Senna.

Ακόμα κι αν δεν είστε λάτρεις της ταχύτητας και δεν χαραμίζετε τις Κυριακές σας βλέποντας μονοθέσια να κάνουν ‘γύρω-γύρω όλοι’ στις πίστες, σίγουρα έχετε εικόνα σχετικά με το ‘μέγεθος’ αυτού του ονόματος. Και έχουμε προσπαθήσει στο παρελθόν να το παρουσιάσουμε με τον πιο νοσταλγικό τρόπο. Όμως αυτές τις ημέρες στη Βραζιλία συμβαίνει κάτι εντελώς διαφορετικό. Κάτι έξω από τις νόρμες. Από χθες βράδυ στο θέατρο Riachuelo του Ρίο ντε Τζανέιρο παίζεται μία παράσταση αφιερωμένη στον αδικοχαμένο Ayrton, που η ιδιαιτερότητά της είναι πως πρόκειται για μιούζικαλ. Αν έχετε δει τον Senna να τρέχει στις πίστες, ακόμα κι αν αυτού του είδους τα θεάματα δεν είναι του γούστου σας, δεν μπορεί να μην έχετε περιέργεια.

Είκοσι-τέσσερις ηθοποιοί, χορευτές και ακροβάτες έχουν ρόλο στη σκηνή, με το έργο ‘Ayrton Senna, Ο Μusical’ να λέει την ιστορία αυτής της εμβληματικής προσωπικότητας αλλιώς. Είναι ένας φόρος τιμής στον άνθρωπο που έδινε χαρά σε συννεφιασμένα πρόσωπα, που χάριζε στιγμές περηφάνιας σε ταλαιπωρημένους ανθρώπους, τον ήρωα μίας Βραζιλίας που ήταν βυθισμένη στη βία, τα σκάνδαλα, τη φτώχεια.

Φυσικά οι ηθοποιοί φορούν αγωνιστικές φόρμες και κράνη, το σκηνικό έχει λάστιχα, τα χρώματα, οι ήχοι, οι εναλλαγές είναι όλα τόσο έντονα που καθρεφτίζουν την ουσία της Formula 1.

Και στο επίκεντρο της παράστασης που σκηνοθετεί ο Renato Rocha βρίσκεται ο Ayrton. Τον υποδύεται ένας 30χρονος ηθοποιός που ακούει στο όνομα Hugo Bonemer. Ήταν μόλις 6 ετών όταν έχασε τη ζωή του ο Ayrton αλλά όπως και κάθε άλλος συμπατριώτης του, ξέρει καλά το βάρος που έχει στους ώμους του επιδιώκοντας να ενσαρκώσει τον Senna.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας του για την παράσταση βρέθηκε στο ‘Ινστιτούτο Ayrton Senna’, συνάντησε τον ανιψιό του αδικοχαμένου πιλότου, Bruno, προσπάθησε να μάθει τα πάντα για τον ‘ήρωα’, για τον τρόπο ζωής και συμπεριφοράς του. Για το είναι του. Για να γίνεται αυτός για 90 λεπτά κάθε μέρα.

«Αν κάποιος από το κοινό σκεφτεί ‘για μια στιγμή νόμιζα πως όντως ήταν ο Senna’, θα είμαι ευτυχισμένος», δήλωσε ο 30χρονος που ξεκαθάρισε πως δεν προσπαθεί με κανένα τρόπο να μιμηθεί τον Ayrton. Ούτε σε κινήσεις, ούτε στην ομιλία, ούτε σε καμία άλλη διάσταση του θαυμαστού εαυτού του. Κι αυτός ο σεβασμός στην ασύγκριτη προσωπικότητα του Ayrton, δείχνει στο τέλος της ημέρας πόσο ‘ιερός’ ήταν, είναι και θα είναι για τους Βραζιλιάνους ο αδικοχαμένος ήρωάς τους.