REVIEWS

Ο Φουντούλης και ο Μαλιάτσης λένε ένα αστείο το δευτερόλεπτο

Κάθε Τετάρτη, στο θέατρο Χυτήριο, το ετερόκλητο κωμικό ντουέτο κληρώνει Διπλό Τζακ - Ποτ στο χιούμορ.

Διπλό Τζακ – Ποτ. Αυτό είναι το όνομα της νέας κωμικής παράστασης που τρέχουν χεράκι-χεράκι ο Ηλίας Φουντούλης και ο Κώστας Μαλιάτσης στο Θέατρο Χυτήριο. Οι δύο πασίγνωστοι (πλέον) stand up comedians, ένωσαν τις δυνάμεις, το χιούμορ και την όρεξή τους για ένα οπτικοακουστικό αποτέλεσμα κάπως πληθωρικό λόγω Μαλιάτση (no offense) και κάπως καθωσπρέπει λόγω Φουντούλη. Ο Ηλίας είναι ο μοναδικός άνθρωπος που παραδέχεται ανοιχτά (και μπράβο του) πόσο παράλογα πολύ φοβάται τις βρισιές.

Χρόνο με τον χρόνο, το θέατρο Χυτήριο μετατρέπεται αργά αλλά σταθερά σε μία κοιτίδα χιούμορ ή καλύτερα σε μία δεξαμενή αβίαστου γέλιου. Η τοποθεσία του είναι εξ’ ορισμού προβοκατόρικη. Βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο Lohan και ακριβώς απέναντι από το Tokyo, κοντά τέλος πάντων σε δύο nightclub που έχουν το μέγεθος πρώτα να το ‘καταπιούν’ και μετά να παίξουν ποδαράκια με το κουφάρι του. Το Χυτήριο δεν επιβιώνει από τύχη, ούτε χαριστικά. Στέκεται στα πόδια του χάρη στην αθρόα προσέλευση του κόσμου και φυσικά χάρη στις ποιοτικές του παραστάσεις.

Την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου, ο προαύλιος χώρος του είχε γεμίσει με πτυσσόμενα τραπεζάκια, πτυσσόμενες καρέκλες, μπύρες, αναψυκτικά και δεκάδες teenagers με ένα χαμόγελο μέχρι τα αυτιά. Λες και κάποιος είχε εξαφανίσει με ένα μαγικό ραβδάκι κάθε ηλικιακή κατηγορία για την οποία ο κόσμος του stand up μοιάζει με άγνωστη γη. Από αυτή την κυριολεκτικά φανταστική λαίλαπα, είχε διασωθεί μόνο ένα μεσήλικο ζευγάρι, το οποίο ξεχώριζε σαν τη μύγα μέσα στο γάλα. Μπροστά σε ένα κοινό που δεν έχει κάνει ακόμη και πολλά βήματα απογαλακτισμού, η παρουσία τους αποτελούσε μία ξεδιάντροπη πρόκληση.

Ο Μαλιάτσης πήρε την πρωτοβουλία (κάποιος έπρεπε να το κάνει) και μέσα σε ένα κλίμα καθολικής αποθέωσης ανέβηκε διστακτικά πάνω στη σκηνή. Παρά τη δίαιτα που κάνει (καλά διάβασες), φοβόταν μήπως δεν τον αντέξει η σκηνή και βρεθεί οριζοντιωμένος μπροστά μας. Τελικά, η σκηνή τον άντεξε, το σκοινί όμως δεν ξέρω τι έκανε.

Ο Μαλιάτσης στο stand up comedy είναι η μέρα με τη νύχτα σε σύγκριση με τον Μαλιάτση στο Youtube. Στο Maliatsis cooking, την εκπομπή που αποδομεί και σατιρίζει τη μαγειρική όσο καμία άλλη, κινείται σε ένα διαφορετικό σύμπαν. Είναι πολύ μάγκας για τα δεδομένα μου (δηλαδή για τα δεδομένα ενός φλώρου), μιλάει και βρίζει ακατάσχετα ενώ ώρες-ώρες σου δίνει την αίσθηση ότι υποβιβάζει τον Φουντούλη σε δεύτερο ρόλο. Αυτή είναι η άποψη που λίγο-πολύ είχα για τον Μαλιάτση και τα κωμικά του skills.

Στο stand up ο Μαλιάτσης δεν είναι απλά καλός. Είναι απολαυστικός. Δεν φοβάται να διακωμωδήσει τη γειτονιά του και τα κακώς της κείμενα (μένει στη Νίκαια), αυτοσαρκάζεται για τα (πολλά) κιλά και την ξεχειλωμένη του περιφέρεια, σκύβει στοργικά πάνω από τις προσωπικές του εμμονές, ξεσκεπάζει τον πλατωνικό του έρωτα για τις γάτες και για το τέλος αφήνει το καλύτερο απ’ όλα. Εξαπολύει ένα λογύδριο μίσους για τους σκύλους και τα overrated νάζια τους. Στην πρεμιέρα, ο κόσμος δεν τον χειροκροτούσε. Τον αποθέωνε δακρυσμένος από τα γέλια. Τελικά, η πρώτη μου εντύπωση για τον Μαλιάτση, ότι είναι απρόσιτος, αποδείχθηκε -και στην πράξη- πανηγυρικά άστοχη.

Ο Μαλιάτσης, μετά το ασύλληπτο One-Man Show του, παρέδωσε τη σκυτάλη στον Ηλία Φουντούλη, στον κωμικό που απεχθάνεται τις βρισιές πιο πολύ και από τα πετυχημένα λογοπαίγνια (αυτή είναι μία too straight μπηχτή για τα λογοπαίγνιά του). Ο Ηλίας θεωρείται μία love to love περσόνα. Δεν νευριάζει για ασήμαντη αφορμή, δεν υποκύπτει σε σαχλά και σεξιστικά αστεία και προπαντός παραδέχεται ανοιχτά την κρυφή υπεροχή των φλώρων μιας κι ο ίδιος έχει υπηρετήσει πιστά αυτό το πόστο. Μεταξύ σοβαρού και αστείου, φαίνεται (και είναι) τόσο καλοκάγαθος που φαντάζει αδιανόητο να έχει τραυματίσει έστω και ένα μυρμήγκι.

Στο επαγγελματικό τρίγωνο που έχει σχηματίσει με τον Μαλιάτση και τον αδερφό του, δείχνει να ανακτά το χαμένο του χιούμορ και τον παλιό καλό εαυτό του. Η αλήθεια είναι ότι εδώ και πολύ καιρό είχε βαλτώσει σε ένα remake κειμένων που ναι μεν απολάμβανε τεράστιας αποδοχής από τους οπαδούς του αθλήματος αλλά από την άλλη μαρτυρούσε ότι το κωμικό του οπλοστάσιο έχει παλιώσει.               

Στο εορταστικό opening της προηγούμενης Τετάρτης, ο Φουντούλης παρά το μουδιασμένο του ξεκίνημα και τα αρχικά βουβά αστεία, θύμισε σε όλους μας, θαυμαστές του και μη, γιατί περιλαμβάνεται καθ’ όλα δίκαια στα πιο πρωτοκλασάτα ονόματα του ελληνικού stand up comedy. Είτε το stand up είναι όλη σου η ζωή είτε δεν θέλεις να το βλέπεις ζωγραφικό στα μάτια σου, είναι παράλογο να μην αναγνωρίσεις το ανυπολόγιστο ρίσκο που παίρνει ένας τόσο μαζεμένος άνθρωπος, όπως ο Φουντούλης, όταν αναλύει καρέ-καρέ και σε replay τις πιο επικίνδυνες στάσεις του σεξ. Για αυτή την έμπνευση και μόνο, του αξίζει μία βαθιά υπόκλιση.

Πάντως, η κορυφαία έκπληξη της βραδιάς στο κομμάτι του περφόρμανς ήταν ο αδερφός του Κώστα Μαλιάτση, ο Αλέξανδρος. Ο Αλέξανδρος Μαλιάτσης δεν κάνει stand up επειδή είναι ο αδερφός του Μαλιάτση (αυτή ήταν η πρώτη μου σκέψη). Έχει αποσχιστεί τελείως από το ούτως ή άλλως αμίμητο χιούμορ του αδερφού του και επιμένει στην εξέλιξη μίας κάπως παραγνωρισμένης πτυχής του stand up. Μέσα από την κινησιολογία του και τις μιμήσεις απλών καθημερινών ανθρώπων, επιθυμεί να καταδείξει τις ιδιοτροπίες και τις αναποδιές του σύγχρονου Έλληνα σε όλους τους το μεγαλείο. Με βάση τα τωρινά δείγματα γραφής του, έχει όλα τα φόντα για να γίνει Μαλιάτσης στη θέση του Μαλιάτση.

Ο Ηλίας Φουντούλης, ο Κώστας και ο Αλέξανδρος Μαλιάτσης συνθέτουν ένα κωμικό τρίδυμο με ετερόκλητες αναφορές. Για αυτό άλλωστε και ο καθένας τους έχει και από ένα διαφορετικό δυνατό σημείο. Ο Ηλίας ποντάρει στα λογοπαίγνια. Ο Κώστας εμπιστεύεται το ανάλαφρο πνεύμα των κειμένων του. Και ο Αλέξανδρος δηλώνει οπαδός των περιστασιακών αυτοσχεδιασμών (αυτή είναι μία δικιά μου θεωρία). Είναι ταυτόχρονα τόσο ίδιοι αλλά και τόσο διαφορετικοί. Αυτό είναι και το κλειδί μιας ακόμη (διαφαινόμενης) επιτυχίας τους.