ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

11 λόγοι για το “Community”

Η καλύτερη, διαρκώς εφευρετική, κωμωδία στην τηλεόραση έχει να κάνει με μια παρέα losers σε ένα κολέγιο της κακιάς ώρας. Αυτά είναι τα 11 πράγματα του “Community” που δε θα έχεις ξαναδεί ποτέ να τα κάνει άλλη σειρά.

Φαινομενικά πρόκειται απλώς για μια σύνθεση στη λογική των ταινιών του John Hughes σαν το “Breakfast Club”: Άνθρωποι εντελώς διαφορετικοί μεταξύ τους, ξεμένουν στην ίδια γωνιά του περιθωρίου, και διαπιστώνουν πως τελικά, hey, δεν είναι και τόσο διαφορετικοί μεταξύ τους. Αγάπη, φιλία, ομαδικό πνεύμα, αλληλοστήριξη κλπ. Υπέροχα πράγματα.

Όμως το “Community” ενώ όντως πρεσβεύει όλα τα παραπάνω, το έκανε με έναν τρόπο όμοιο του οποίου δεν έχουμε ξαναδεί στην τηλεόραση. Ακροβατώντας διαρκώς ανάμεσα στις Hughes-ικές ευαισθησίες και τις συμβάσεις ενός ποπ animation, άρχισε από ένα σημείο και μετά να παρουσιάζει το κάθε κεφάλαιο της ζωής αυτών των ανθρώπων, σαν μια διαφορετική εξερεύνηση των αφηγηματικών ειδών. Κάθε επεισόδιο ήταν κάτι ολότελα διαφορετικό: Μια σπουδή πάνω στις ταινίες συνωμωσίας ή στις περιπέτειες ή στις ταινίες τρόμου ή στα μαφιόζικα δράματα. Εξερεύνησε και διαμέλισε κάθε πιθανή τηλεοπτική σύμβαση, έκλεισε τους χαρακτήρες του σε ένα δωμάτιο για 20 λεπτά, τους έκανε πλαστελίνη, τους έκανε 8-bit, ταξίδεψε τον διαβολικό κλώνο του ενός εξ αυτών από μια παράλληλη διάσταση. Περίπου.

(Θυμήσου. Μιλάμε για μια απλή κωμωδία τόση ώρα.)

Και μέσα από όλα αυτά διατήρησε το χιούμορ και την καρδιά της για τις 3 σεζόν που έχουν προβληθεί (έχει ανανεωθεί και για 4η αλλά θα απουσιάζει ο δημιουργός Dan Harmon και οι περισσότεροι από τους παλιούς παραγωγούς και συγγραφείς οπότε μιλάμε πια για κάτι εντελώς διαφορετικό). 71 επεισόδια που στέκονται πλέον περήφανα εκεί ψηλά στο τηλεοπτικό πάνθεον, ως μερικά από τα ευφυέστερα που έχουν δημιουργηθεί ποτέ.

Αυτά είναι μερικά από τα πιο απίστευτα πράγματα που έκανε το “Community” σε αυτά τα εκπληκτικά τρία του χρόνια. Απλώς μερικά.

Έκανε τους χαρακτήρες ζόμπι

Νωρίς στη 2η σεζόν, υπό τους ποπ ήχους των ΑΒΒΑ, όλοι οι ήρωες της σειράς έγιναν ζόμπι (όχι, αλήθεια, κανονικά) χάρη σε μια βλάβη του συστήματος εξαερισμού στη διάρκεια του Χαλογουίν πάρτι. Και ναι, ο Τρόι στην αρχή αυτού του κλιπ είναι όντως ντυμένος Έλεν Ρίπλεϊ από το “Aliens”.

Στο background ενός ολόκληρου επεισοδίου, ένας χαρακτήρας ξεγεννάει μια γυναίκα

Ενώ μπροστά συμβαίνει ένα από τα σχετικά αδιάφορα επεισόδια της σειράς, στο πίσω μέρος, σε μια ακολουθία σκηνών, ο Άμπεντ γνωρίζει και ξεγεννάει μια κοπέλα. Το πιο κρυφό b-story στην ιστορία της τηλεόρασης;

Έκανε τους χαρακτήρες του 8-bit

Όχι, όντως. Ένα ολόκληρο επεισόδιο (το 3ο από τέλος για την ακρίβεια) είναι εξ ολοκλήρου γυρισμένο σαν οχτάμπιτο βιντεοπαιχνίδι. Οι ήρωες μπαίνουν μέσα στο παιχνίδι-άθλο που σχεδίασε σαν ύστατη πρόκληση ο πατέρας του Πιρς για να μη του αφήσει την περιουσία του. Και προσπαθούν να το κερδίσουν. Αυτό είναι επεισόδιο σειράς.

Ένα ολόκληρο επεισόδιο είναι session AD&D

Οι χαρακτήρες γύρω από ένα τραπέζι, παίζουν στη φαντασία τους μια ιστορία Dungeons & Dragons. (Με αναπάντεχα πολύ σεξ.) Το role playing σε άλλο επίπεδο.

Ένα επεισόδιο είναι animation

Λίγες βδομάδες πριν το παραπάνω, η σειρά έκανε λίγο-πολύ το ακριβώς ανάποδο. Είχε τους χαρακτήρες πάλι να φαντάζονται μια ιστορία την ώρα που βρίσκονταν απλώς στο αναγνωστήριο, μόνο που εδώ βλέπουμε αυτή τη φαντασία. Σε animation. Ένα από τα καλύτερα Χριστουγεννιάτικα επεισόδια που έχουν γυριστεί ποτέ.

Ένα αστείο έκανε 3 σεζόν μέχρι να φτάσει στο punchline του

Στην ταινία “Σκαθαροζούμης”, όποτε κάποιος έλεγε τρεις φορές το όνομά του, εκείνος εμφανιζόταν. Στο “Community”, μία φορά σε κάθε σεζόν, κάποιος χαρακτήρας κάνει αναφορά σε αυτόν. Μπορεί να μαντέψεις τι συμβαίνει στην 3η από αυτές. Μιλάμε για ένα αστείο που ετοιμαζόταν τρία χρόνια. Αρρώστια.

Ένα επεισόδιο διαδραματίζεται σε ένα δωμάτιο-προσομοίωση

Υπάρχει και επεισόδιο που είναι όλοι οι χαρακτήρες μέσα στο αναγνωστήριο για 20 λεπτά, αλλά αυτό είναι ακόμα πιο απίστευτο. Ο Άμπεντ έχει φτιάξει μαζί με τον συγκάτοικό του, Τρόι, ένα ειδικά διαμορφωμένο δωμάτιο σαν το danger room των X-Men, όπου δηλαδή υποτίθεται πως προσομοιώνεται ό,τι φαντασία και ιστορία θέλουν. Όταν θα μπει στο δωμάτιο αυτό με την Άνι, ο Άμπεντ βραχυκλώνει και η Άνι θα πρέπει να τον αναζητήσει μέσα στους δαιδαλώδεις διαδρόμους της φαντασίας του. Αλλά ναι, άλλες κωμωδίες έχουν χαρακτήρες που κάθονται στον καναπέ και λένε αστεία πάνω σε laughtrack.

Ένα επεισόδιο αποτελείται από ανύπαρκτες αναμνήσεις

Ξέρεις πώς όλες σχεδόν οι σειρές κάποια στιγμή θα κάνουν ένα λεγόμενο ‘clip-show επεισόδιο’, δηλαδή ένα που θα αποτελείται κυρίως από παλιότερες σκηνές της σειράς συραμμένες με κάποιο τεμπέλικο κεντρικό αφηγηματικό ιστό; Τύπου “οι χαρακτήρες θυμούνται πώς γνωρίστηκαν”. Τέτοια πράγματα. Όλοι το έχουν κάνει. Ε, και το “Community” το έκανε. Με τη διαφορά πως όλα αυτά τα παλιά κλιπάκια είναι ψεύτικα. Είναι όλα καινούριες σκηνές. Είναι λες και υπάρχει κάπου χαμένη μια ολόκληρη σεζόν επεισοδίων που δεν είδαμε ποτέ.

Κατέστρεψε το κολέγιο με έναν αγώνα paintball

Το επεισόδιο που επισημοποίησε το στάτους του “Community” ως σειράς με επεισόδια-αναφορές σε είδης, ήταν το “Modern Warfare”, προς το τέλος του 1ου κύκλου. Είναι ένα απίστευτο homage σε όλο το είδος της μπλοκμπαστερικής περιπέτειας, που δανείζεται από κάθε πιθανή ταινία μπορείς να βάλεις στο μυαλό σου, και όπου όλα περιστρέφονται γύρω από έναν καταστροφικό αγώνα paintball. Ναι.

Ένα επεισόδιο είναι γυρισμένο σαν ιστορικό ντοκιμαντέρ κρατικής τηλεόρασης

Λίγο μετά τα μέσα της 3ης σεζόν, το κολέγιο Greendale πλήγεται από έναν μεγάλο εμφύλιο πόλεμο. Βλέπεις, τα στρατεύματα του Άμπεντ θέλουν να φτιάξουν ένα τεράστιο φρούριο από μαξιλάρια ενώ τα στρατεύματα του Τρόι θέλουν να φτιάξουν ένα τεράστιο φρούριο από κουβέρτες. Απολύτως φυσιολογικά, ακολουθεί πόλεμος. Και αυτό το επεισόδιο είναι το ιστορικό ντοκιμαντέρ που καταγράφει την αλήθεια. Με μαρτυρίες, φωτογραφίες, κουνημένο υλικό από κάμερες και κινητά.

Ένα επεισόδιο διαδραματίζεται σε 7 παράλληλα σύμπαντα

Ναι, αυτό που διάβασες. Όλα τα προηγούμενα μοιάζουν φυσιολογικά μπροστά σε αυτό το επικό αριστούργημα: Στην αρχή του επεισοδίου, ένα ζάρι πέφτει για να αποφασιστεί ποιος από τους 7 θα πάει να φέρει την πίτσα. Για κάθε ένα από τα 7 ενδεχόμενα δημιουργείται ένα παράλληλο σύμπαν. Το επεισόδιο ακολουθεί και τα 7, το ένα μετά το άλλο. (Στο βιντεάκι κάποιος ήρωας τα έχει κολλήσει όλα σε μία οθόνη.) Με κάποιον αδιανόητο τρόπο, το επεισόδιο προλαβαίνει να ολοκληρώσει 7 ιστορίες, όπου όχι μόνο η κάθε μία έχει αρχή και τέλος, αλλά και που η μία έρχεται να συμπληρώσει τα αστεία και τις ιδέες των προηγούμενων.

Και μόνο αυτό το τελευταίο θα αρκούσε για να περιγράψει την δίχως όρια φιλοδοξία στη συγγραφή αυτής της σειράς. Όμως ακόμα και όλα τα παραπάνω, δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου. Σε 3 σεζόν, το “Community” έχει αδειάσει στη μικρή οθόνη περισσότερες ιδέες από όσες άλλες κωμωδίες επιχειρούν ποτέ τους σε 7 και 8 χρόνια ζωής. Είναι κάτι το απόλυτα ξεχωριστό, που αξίζει να γνωρίσεις.

Ή να επισκεφθείς ξανά. Και ξανά και ξανά. Coolcoolcool.