ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Το ‘Friends’ ξεπερνά κάθε έννοια του χρόνου

Παραθέτουμε μια λίστα σκηνών από το Friends που μπορείς να τις δεις και να τις ξαναδείς όσες δεκαετίες κι αν περάσουν.

Η πρώτη μου σκέψη πριν γράψω αυτό το κείμενο ήταν ότι είναι ενδεχομένως λίγο ανούσιο να παραθέσεις απλά μία δεκάδα ή εικοσάδα σκηνών από το Friends. Ότι είναι κάτι που δεν κάνουμε σε αυτό το site και δεν θα κάνουμε και ποτέ να σου πω την αλήθεια. Αλλά αμέσως μετά σκέφτηκα ότι το Friends δεν μπορεί να μπει στην ίδια κατηγορία με καμία άλλη σειρά. Τουλάχιστον όχι στο πόσο αυθόρμητα, ευχάριστα και γεμάτα θα δεις ξανά και ξανά τα ίδια και τα ίδια επεισόδια.

 

Όποια ελληνική ταινία κι αν έχει στη δημόσια, ό,τι φοβερή τρασίλα κι αν έχει το TLC, όποια τριτοτέταρτη ομάδα κι αν παίζει εκείνη την ώρα μπάλα, θα δεις Friends. Ναι, το ίδιο επεισόδιο, για 123η φορά. Και ξέρεις τι θα γίνει, ξέρεις τι ατάκα θα πει ο Chandler, ξέρεις ότι στην επόμενη σκηνή η Phoebe θα αρχίσει να τρέχει πανικόβλητη. Αλλά δεν σε νοιάζει. Ποτέ δεν σε ένοιαξε.

Έχεις δει τον εαυτό σου σε αυτή την παρέα. Έχεις ταυτιστεί με τις ιστορίες τους, τους έρωτές τους, τις απογοητεύσεις και τα θέλω τους. Έχεις γελάσει με τις ατάκες, έχεις στεναχωρηθεί με τις δυστυχίες αλλά πάνω απ’ όλα έχεις περάσει καλά. Και ξέρεις αυτούς τους ανθρώπους καλύτερα από το 98% των ανθρώπων που έχεις φίλους στο Facebook.

 

Ήμασταν στο γραφείο τις προάλλες και ειλικρινά δεν θυμάμαι πώς ξεκινήσαμε να συζητάμε για το Friends. Αλλά βρέθηκα με τον Θέμη να χασκογελάμε λέγοντας ο ένας στον άλλον σκηνές. Πετάχτηκα στο εμπορικό τμήμα, τους ζήτησα συγγνώμη που καθυστέρησα εξηγώντας τον λόγο που καθυστέρησα και η πρώτη αντίδραση τους ήταν να μου στείλουν τη δική τους αγαπημένη σκηνή.

Όλοι έχουμε αγαπημένες σκηνές από το Friends. Οι περισσότερες ταυτίζονται μάλιστα. Αλλά είναι τόσο μα τόσο πολλές που όποιο βράδυ επιχειρήσεις να δεις τις αγαπημένες σου, θα σε βρει το πρωί να έχεις κάνει τον καλύτερο τηλεοπτικό μαραθώνιο που έχεις κάνει ποτέ σου.

Ένα τέτοιο βράδυ λοιπόν σκέφτηκα κι εγώ να προσφέρω σε όποιον θέλει να το περάσει έτσι. Μαζεύοντας τις πιο ωραίες, τις πιο αστείες, τις πιο χαρακτηριστικές σκηνές που έδωσε ποτέ αυτή η σειρά. Θα χαρώ να μου πείτε κι εσείς στα σχόλια ποια από αυτές είναι η δική σας αγαπημένη. Το “ξέχασες την τάδε” δεν ανησυχώ, θα μου το πείτε ούτως ή άλλως…

Θα βλέπω και θα ξαναβλέπω για πάντα…

“Was that place the sun?” και “mississippiless”. Πόσο αστείο;

 

Την Phoebe να λέει στον Brad Pitt “oh come on Will, just take off your shirt and tell us”. Πόσο ωραίο να βλέπεις την Anniston και τον Pitt μαζί σε αυτό το επεισόδιο.

 

Το “Ross can”. Sting says so himself

 

Το πόσο ήθελε ο Ross να μάθει στο γιο του για το Χάνουκα. Το πώς κοιτούσε ο Ben τον μπαμπά του και τον Chandler. Το “there’s a sentence I never thought i’d say”. Το “but I didn’t get to shake my belly like a bowl full of jelly”.

 

Τα Γαλλικά του Joey. Ζε τε πλι πλου

 

Το πώς δεν ξέρει ο Joey να χρησιμοποιεί τα “quotes”. Not using it right Jo. Σκηνή που έχει ξεκινήσει με τεράστιο Gunther.

 

Το “My best friend and my sister”

 

Την δεν ξέρω καν πώς να το πω διπλή γροθιά του Ross. Πόσο τέλειο

Το πρώτο φιλί του Ross και της Rachel. Το πώς τσακώνονται για τα εμπόδια στο να είναι μαζί. Το πώς της κόβεται η ανάσα όταν τον βλέπει.

 

Το gracious loser face του Joey

 

Το πώς χάνουν το διαμέρισμα επειδή δεν ξέρουν τι δουλειά κάνει ο Chandler.

Το ημικλαμμένο ύφος του Ross πριν πει το “Fine by me” που έδειχνε πόσο fine δεν ήταν. Ποτέ δεν είσαι fine ακόμα κι αν πρέπει να το πεις. Μυθικές ατάκες σε αυτή τη σκηνή. “18 pages front and back”. “Don’t worry about me falling asleep, I still have your letter” και “so you know, it’s not that common, it doesn’t happen to every guy and it is a big deal”.

 

Το πόσο αρέσει στην Emma το I like big butts

 

Το τρυπάνι που πέρασε δίπλα από τον Chandler. “You get me you kill me”

Τον Ross να μην μπορεί να βάλει το δερμάτινο παντελόνι

Τον Joey να βγάζει πηρούνι από την τσέπη

Τον Joey να φοράει όλα τα ρούχα του Chandler. “Could I be wearing any more clothes?”

Τα “I know” της Monica

 

Την Phoebe να τραγουδά το Smelly Cat μαζί με τους υπόλοιπους

 

Την Monica χοντρή να χορεύει

 

Τον τελευταίο χορό του Joey με τον επιστάτη. Πόσο έπος

 

Τον Chandler και τον Ross να προσπαθούν να κόψουν τη συνδρομή στο γυμναστήριο. “I want to quit the gym”

 

Την σκηνή που ο Ross είπε Rachel στην εκκλησία. Πόσο άδικο για την Emily αλλά πόσο μεγάλη δικαίωση για τους αληθινό έρωτα του Ross #teamRachel

Το βλέμμα του Ross όταν του λέει η Rachel ότι είναι έγκυος. Για να έρθει το αμύθητο “They should put it on the box”.

 

Το “you are my everest” του Joey στη γαλοπούλα. Και το παντελόνι εγκυμοσύνης που φοράει για να είναι άνετος.

 

Τα Oh my God της Janice

Το τραγούδι των Χριστουγέννων της Phoebe για όλους

Το πώς περιγράφουν οι μεν και οι δε το φιλί του Ross και της Rachel. “Tongue?”. “Yeah”. “Cool”

Το ύφος του Chandler όταν μπαίνει στο διαμέρισμα και τους έχουν μόλις κλέψει

 

Την Rachel να καταλαβαίνει πόσο ερωτευμένος ήταν και είναι ο Ross, βλέποντας την κασέτα από το prom night. Σαν να ήταν τυφλή τόσον καιρό. Σαν να μην ήξερε και χρειαζόταν αυτό για να πιστέψει. Πόσο αληθινή ήταν ακόμα και η αντίδραση του Chandler για τον φίλο του στο φιλί. Το πατ στην πλάτη του Joey.

Είδα ξανά όλες αυτές τις σκηνές για να γράψω αυτό το θέμα. Κι έχουν περάσει αρκετές ώρες από τότε που ξεκίνησα. Σε κάποιες γέλασα, σε κάποιες δάκρυσα, στις περισσότερες απλά σκεφτόμουν πόσο υπέροχη σειρά γύρισαν αυτοί οι άνθρωποι. Σκηνές και επεισόδια που αξίζει να βλέπεις μόνος σου, με τους φίλους σου, με το κορίτσι σου. Σκηνές που είμαι σίγουρος ότι κάποτε θα δείχνω και στα παιδιά μου παράλληλα με ό,τι X-Men τύπου θα βλέπουν εκείνη την ώρα στον καναπέ. Κι ας λένε πόσο παλιομοδίτης ή βαρετός είναι ο μπαμπάς τους.