GAME OF THRONES

Το τελευταίο επεισόδιο του ‘Game of Thrones’ έσπασε το χειρότερο ρεκόρ της σειράς

Το μοναδικό ρεκόρ που η σειρά δεν θα ήθελε ποτέ να έχει ξεπεράσει.

Για την πλειοψηφία κοινού και κριτικών μετά το ‘Last of the Starks’ – το 4ο επεισόδιο του 8ου κύκλου ‘Game of Thrones’ που σε γενικές γραμμές απογοήτευσε – το πέμπτο και προτελευταίο επεισόδιο στην ιστορία της σειράς θα ήταν αυτό που θα έσωζε ή θα καταδίκαζε τελικά τη σεζόν. Το make it or break it της αυλαίας μιας σειράς που επηρέασε και διαμόρφωσε σε τεράστιο βαθμό την ποπ κουλτούρα της δεκαετίας.

Το ‘The Bells’ όμως κατάφερε κάτι σπάνιο. Ένωσε για δεύτερη φορά το μεγαλύτερο μέρος των τηλεθεατών με τους κριτικούς τηλεόρασης – ένα στόμα, μια φωνή. Χωρίς αυτό, βέβαια, να σημαίνει πως η σκηνοθεσία του Miguel Sapochnik, η δουλειά του καστ και η δεξιοτεχνία του συνεργείου από τα εφέ μέχρι τα κοστούμια, δεν αναφέρονται συνεχώς ως οι κερδισμένοι του στοιχήματος. Ή ότι δεν υπάρχουν φαν που λάτρεψαν το επεισόδιο. Όταν μιλάμε όμως για μαζικό ντου, το ‘The Bells’ έχει γίνει ήδη τρανταχτό παράδειγμα. Και το ‘Lost’ ακόμη που αποκαθηλώθηκε μετά το τέλος του, όσον αφορά τη σύμπνοια κριτικής και κοινού συγκεκριμένα, ήταν περισσότερο διχαστικό παρά ομόφωνα κακό. Αυτό φαίνεται ακόμη στις πολύ αξιοπρεπείς βαθμολογίες που είχε και έχει στο Rotten Tomatoes, στη γνωστή ιστοσελίδα που βγάζει ένα σκορ μέσου όρου από τις βαθμολογίες των σινε/τηλε-κριτικών.

Μέχρι πρόσφατα λοιπόν, το μετάλλιο για τη χαμηλότερη βαθμολογία στο ‘Game of Thrones’ το κρατούσε το ‘Unbowed, Unbent, Unbroken’ με 54%, το επεισόδιο βιασμού της Sansa Stark. Η σειρά τότε, δεν είχε μόνο διαλέξει να της δώσει ένα storyline των βιβλίων που δεν ανήκε ποτέ σε εκείνη, αλλά φρόντισε να μετατοπίσει την οπτική της σκηνής από εκείνη, στον Theon. Με αυτόν τον τρόπο, η έμφαση δόθηκε στον δικό του πόνο ως μάρτυρας του γεγονότος και όχι στην ίδια τη Sansa που βίωνε ό,τι πιο τραυματικό είχε ζήσει ως τότε. Το επεισόδιο, όπως ήταν φυσικό, κατακρεουργήθηκε.

Όταν έκανε πρεμιέρα το ‘Last of Starks’ με το 57% του όμως, το ‘Unbowed, Unbent, Unbroken’ απέκτησε μετά από τρία χρόνια ανταγωνισμό. Δεν πήρε ωστόσο τη σκυτάλη για το επεισόδιο με τη χαμηλότερη βαθμολογία. Αυτό το κέρδισε με το σπαθί του το ‘Bells’, με σκορ που, αυτή τη στιγμή που γράφεται το άρθρο, φτάνει το 47%. Και λέω αυτή τη στιγμή που μιλάμε, γιατί κι αυτό ξεκίνησε στα 50%’s αλλά πέφτει καθημερινά.

Με αυτές τις βαθμολογίες, το συνολικό σκορ της τελευταίας σεζόν του ‘Game of Thrones’ έχει πέσει στο 71% που, σύμφωνα με το site, σημαίνει πως το φινάλε της σειράς θα πρέπει να σκοράρει άνω του 89% για να φτάσει τη σεζόν στο στάτους των προηγούμενων. Τουλάχιστον στο 91% δηλαδή που έχει ο 1ος κύκλος. Είναι μαθηματικά βέβαιο δηλαδή, ότι η 8η σεζόν θα καταλήξει να είναι η lowest-rated από όλες. Όσο για το σκορ του κοινού, αυτό βρίσκεται στο 43%. Για τη σύγκριση, η τελευταία σεζόν του ‘Lost’ βρίσκεται στο 82% από κριτικούς και 83% από το κοινό.

Τα βασικά παράπονα για το ‘Bells’ εστιάζουν στο άδειασμα της τελευταίας μάχης, στις σεναριακές ευκολίες και, κυρίως, στα character arcs που δεν φαίνεται να κλείνουν με ικανοποιητικό τρόπο, με τη βιαστική στροφή της Daenerys να παίρνει προτεραιότητα στη λίστα με τις αστοχίες.

* Το ‘Game of Thrones’ προβάλλεται κάθε Κυριακή στη Nova ταυτόχρονα με την Αμερική, και κάθε Δευτέρα Prime Time στις 22.00 στο Novacinema1HD.

** Για τα πάντα γύρω από το ‘Game of Thrones’, επισκέψου την ειδικά διαμορφωμένη μας σελίδα.

*** Το απόλυτο κουίζ του Game of Thrones είναι εδώ και το έχει ετοιμάσει το Oneman, πάτα εδώ και δείξε μας τι ξέρεις.

ΚΙ ΑΛΛΟ GAME OF THRONES:

Όλα μας τα συναισθήματα για το ‘The Bells’ σε 30 τέλεια tweets
Το ‘Last of the Starks’ ίσως έλυσε τον γρίφο της ηγεσίας του Westeros