GAME OF THRONES

Δες τις μεγαλύτερες προδοσίες του ‘Game of Thrones’ στην πιο άρρωστη ανάλυση

Και οι 83(!) προδοσίες που έφεραν το Westeros και τη θρυλική σειρά στο σήμερα, λίγο πριν δούμε τις προδοσίες που θα φέρουν το αύριο.

Έχει περάσει τόσος καιρός από το φινάλε της 7ης σεζόν του ‘Game of Thrones’ μέχρι την έναρξη του 8ου και τελευταίου κύκλου που περιμένουμε σύντομα και αποκλειστικά στη Nova, που μας φαίνεται σαν ψέμα ότι σε πολύ λίγες μέρες δεν θα χρειάζεται να αναλύουμε κάθε γωνία, από κάθε καρέ, από κάθε τρέιλερ που μας έχει πετάξει σαν ξεροκόμματο το HBO. Κι όμως, η πρεμιέρα της σειράς θα πραγματοποιηθεί στη Nova την Κυριακή 14 Απριλίου ταυτόχρονα με την Αμερική στις 4 μετά τα μεσάνυχτα και με ελληνικούς υπότιτλους. Ο δρόμος για τον σιδερένιο θρόνο είναι πια ανοιχτός και οι διεκδικητές του κάμποσοι.

Μιλώντας όμως για ψέματα και για τον συγκεκριμένο δρόμο, τα πρώτα έχουν ομολογουμένως υπάρξει το δεξί χέρι όποιου θέλησε να περπατήσει τον δεύτερο. Ή έστω να παραμείνει ζωντανός όσο τον περνούσε. Η στοίβα με τις πισώπλατες μαχαιριές στη διάρκεια της σειράς ολοένα και μεγάλωνε. Τόσο πολύ που αυτή τη στιγμή υψώνεται πιο επιβλητικά κι από το Τείχος (ή ό,τι έχει μείνει απ’ αυτό καλύτερα). Για να βοηθήσει κι εμάς να βγάλουμε άκρη, η ιστοσελίδα για graphic design Venngage τις μάζεψε όλες (83 τον αριθμό!) και έφτιαξε τρία infographics γεμάτα spoilers και προδοσία.

Αν δεν έχεις ολοκληρώσει ακόμα τα επεισόδια, προχωράς με δική σου ευθύνη.

Πριν απλώσουμε το δίχτυ της ‘Αράχνης’ (pun intended μιας που, προς έκπληξη κανενός, ο τιτάνας Varys είναι πρωταγωνιστής στα μαχαιρώματα), δυο λόγια για τη μεθοδολογία.

Μιλάμε για 83 περιστάσεις προδοσίας που ορίζονται ως κάποια, οποιουδήποτε τύπου, πράξη ενάντια κάποιας συμφωνίας που έχει συναφθεί, ή μιλάμε κάποια ρήξη εμπιστοσύνης με συγγενή ή σύμμαχο. Θα βρεις μέσα στην αναλυτική λίστα, ας πούμε, και την προδοσία της Daenerys στον έμπορο σκλάβων Kraznys mo Nakloz, παρότι εσύ μπορεί να πανηγύρισες μετά το «Dracarys!» που ακούστηκε. Να τονιστεί επίσης ότι η ιστοσελίδα έλαβε υπόψιν μονάχα τη σειρά και όχι τα βιβλία.

Οι 83 προδοσίες σημαίνει ότι είχαμε περίπου 1,2 προδοσίες ανά επεισόδιο, ή αλλιώς μία προδοσία ανά 45 λεπτά. Αν συνεχίσουμε σε αυτόν τον ρυθμό, τότε σίγουρα περισσεύουν αρκετές ακόμη στα υπόλοιπα 330 λεπτά. Η Cersei μόνη της έχει το 8,4% της συνολικής προδοσίας στη σειρά. Μοναδικός της αντίπαλος στις προδοσίες είναι ο Littlefinger που, τελικά, τις πλήρωσε. Από την άλλη, επειδή έχουν συμπεριληφθεί μονάχα όσα έχουμε δει να εκτυλίσσονται στην οθόνη, πράξεις όπως το κυριολεκτικό μαχαίρωμα του Jaime στον Mad King μένουν απ’ έξω.

(Μεγέθυνση)

Αμέσως μετά έχουμε τα ποσοστά θύτη και θύματος. Πόσο έχει προδώσει και πόσο έχει προδοθεί κάθε χαρακτήρας;

Αφού γελάσεις με την τραγική φάση του Jaime και του Tommen (επιπλέον μην ξεχνάς ότι εντός της 7ης σεζόν δεν είδαμε τον Jaime να συμπράττει με τους Stark, απλά υποθέτουμε ότι θα το κάνει), δες λίγο τα ποσοστά της Daenerys και θα καταλάβεις γιατί έχει αναπτύξει τέτοιο σύμπλεγμα θύματος το κορίτσι.

Η ανάλυση ολοκληρώνεται με ένα διάγραμμα που αφορά τα κίνητρα που επικρατούν στις αποφάσεις της προδοσίας, με την απόκτηση δύναμης φυσικά στο Νο.1 και την εκδίκηση στο Νο.2. Οι περισσότεροι θύτες ανήκουν σε συγγενικούς ή συμμαχικούς κύκλους όπως έχεις διαπιστώσει, οπότε με τέτοιους φίλους, πραγματικά τι να τους κάνεις τους εχθρούς;

Έχει ενδιαφέρον ότι στο πεδίο Work, οι συνεργάτες δεν προδίδουν τόσο για να ενδυναμώσουν τη θέση τους, όσο για την αγάπη. Όταν παίζεις στο παιχνίδι των θρόνων όμως, «ή ζεις ή πεθαίνεις, δεν υπάρχει συμβιβασμός» όπως ενημέρωσε η Cersei τον Ned Stark. Και αν κρίνουμε από τη δική του κατάληξη και τα παραπάνω infographics, εκείνη ήταν μία από τις ελάχιστες φορές που η Cersei είπε την απόλυτη αλήθεια.

***

 

Ο χρόνος για την προβολή της πρεμιέρας του 8ου και τελευταίου κύκλου του ‘Game of Thrones’ μετράει αντίστροφα! Θα πραγματοποιηθεί αποκλειστικά στη Nova ταυτόχρονα με την Αμερική την Κυριακή 14 Απριλίου, στις 4 μετά τα μεσάνυχτα και με ελληνικούς υπότιτλους. Παράλληλα, η Nova εξασφάλισε και όλους τους προηγούμενους 7 κύκλους της σειράς οι οποίοι θα διατίθενται σε Box Set στην υπηρεσία Nova On Demand, έτσι ώστε οι συνδρομητές να έχουν τη δυνατότητα να δουν όλα τα προηγούμενα επεισόδια, όποτε εκείνοι θέλουν, πριν την πρεμιέρα του 8ου κύκλου στις 14 Απριλίου. Το Box Set θα βρίσκεται στην υπηρεσία Nova On Demand για 4 ολόκληρους μήνες, από την Παρασκευή 1η Μαρτίου έως και την Κυριακή 30 Ιουνίου.