GAME OF THRONES

Μόλις επιβεβαιώθηκε δημοφιλής θεωρία για τη βαθύτερη σημασία του Game of Thrones

Από το στόμα του ίδιου του δημιουργού του, George R.R. Martin.

Η πολιτική διάσταση του ‘Game of Thrones’ ήταν ξεκάθαρη από τα πρώτα λεπτά της σειράς και, φυσικά, από τις πρώτες σελίδες των βιβλίων. Η έμφαση σ’ αυτήν ήταν και ο βασικός λόγος που πολλοί τηλεθεατές απογοητεύτηκαν όταν, στην πορεία, τα έργα του George R.R. Martin και κυρίως η τηλεοπτική τους μεταφορά έβαλαν στο κέντρο της πλοκής το υπερφυσικό στοιχείο του σύμπαντος μέσα από την απειλή των White Walkers.

Όπως όμως έχει προσπαθήσει πολλές φορές να τονίσει ο Jon Snow στη διάρκεια των τελευταίων σεζόν του ‘GoT’, κανένας Οίκος, καμία αυτοκρατορία και κανένα στρατηγικό πλάνο εξουσίας δεν θα έχει σημασία αν ο Χειμώνας καλύψει τα πάντα. Αυτή η επέλαση του εχθρού που παραμόνευε μέχρι πρόσφατα πέρα από το Τείχος έχει στο παρελθόν παραλληλιστεί από φαν και μέρος των media με την κλιματική αλλαγή, και όλα όσα την περιβάλλουν με απόσπαση της προσοχής της ανθρωπότητας από το αληθινό πρόβλημα.

Ο Martin επιβεβαίωσε την ερμηνεία αυτή σε πρόσφατη συνέντευξή του στους New York Times:

«Οι κάτοικοι του Westeros έχουν τις δικές τους, προσωπικές μάχες σχετικά με τη δύναμη, το στάτους και τον πλούτο. Κι αυτές τους αποσπούν τόσο πολύ που αγνοούν την απειλή του «χειμώνα που έρχεται» και τη δυνατότητά της να τους καταστρέψει όλους και να καταστρέψει τον κόσμο τους. Και υπάρχει ένας εξαιρετικός παραλληλισμός νομίζω με αυτό που βλέπω ότι κάνουμε σ’ αυτόν τον πλανήτη όπου πολεμάμε τις δικές μας μάχες. Διαπληκτιζόμαστε για διάφορα θέμα, πολύ σημαντικά θέματα υπόψιν – εξωτερική πολιτική, εσωτερική πολιτική, κοινωνικά δικαιώματα, κοινωνική ευθύνη, κοινωνική δικαιοσύνη. Όλα αυτά είναι σημαντικά.

Αλλά όσο τρωγόμαστε μεταξύ μας γι’ αυτά και δαπανούμε τόση ενέργεια, υπάρχει η απειλή της  κλιματικής αλλαγής, η οποία για μένα έχει αποδειχθεί οριστικά από τα περισσότερα δεδομένα και το 99,9% της επιστημονικής κοινότητας. Και έχει πραγματικά τη δυνατότητα να διαλύσει τον κόσμο μας. Και την παραμελούμε όσο ανησυχούμε για τις επόμενες εκλογές και θέματα που απασχολούν τους ανθρώπους, όπως οι δουλειές. Η εργασία είναι πολύ σημαντική, φυσικά. Όλα αυτά είναι σπουδαίας σημασίας. Αλλά τίποτα απ’ αυτά δεν θα είναι σημαντικό αν, ας πούμε, έχουμε πεθάνει και οι πόλεις μας είναι κάτω από τον ωκεανό.

Στην πραγματικότητα, η κλιματική αλλαγή θα έπρεπε να είναι η Νο. 1 προτεραιότητα για όποιον πολιτικό έχει την ικανότητα να δει πέρα από την επόμενη εκλογική περίοδο. Αλλά δυστυχώς, αυτοί μετρώνται στα πέντε δάχτυλα. Ξοδεύουμε 10 φορές περισσότερη ενέργεια και σκέψη και αντιπαράθεση στα μέσα επικοινωνίας συζητώντας αν οι παίκτες του N.F.L. θα έπρεπε ή όχι να στέκονται όρθιοι για τον εθνικό ύμνο, αντί γι’ αυτή την απειλή που θα ρημάξει τον κόσμο μας».

O Martin εμπνεύστηκε τις ιστορίες των βιβλίων ‘A Song of Ice and Fire’ στα ‘90s, όταν οι συζητήσεις για την κλιματική αλλαγή λόγω ανθρώπινων παρεμβάσεων που είχαν αρχίσει από τα τέλη του 19ου αιώνα και η μόλυνση του περιβάλλοντος οδήγησαν στη σύσταση ειδικού σχετικού παραρτήματος από τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό και τον Ο.Η.Ε.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:

Αυτή η θεωρία για τον Night King θα σε πάρει με το μέρος του (αν δεν είσαι ήδη)
Ο πιο αδικημένος χαρακτήρας του ‘Game of Thrones’ επιστρέφει για τον 8ο κύκλο
Μια ιστορία από το 1979 μπορεί και να μαρτυρά το τέλος του ‘Game of Thrones’