GAME OF THRONES

Τα λάβαρα ψηλά για το τέλος ενός εκ των αρχαιότερων Οίκων του Westeros

Here They Stood. Καθένας τους με τη δύναμη δέκα στεριανών.

«Δεν είμαστε μεγάλος Οίκος, αλλά είμαστε περήφανος. Καθένας από το Bear Island μάχεται με τη δύναμη δέκα στεριανών».

Μπορεί η μάχη του Winterfell να είδε τη Lyanna και τον Jorah Mormont να πέφτουν, όχι όμως πριν επιβεβαιώσει τα λόγια της ηγέτιδας του Οίκου των Mormont. Εκείνη μία από τις πιο πρόσφατες προσθήκες στο ρόστερ των ηρώων, εκείνος δίπλα στο κοινό και τη βασίλισσά του από την πρώτη στιγμή της σειράς της δεκαετίας. Οι δυο τους διεκδίκησαν τη θέση τους στο Hall of Fame του αγώνα για την ανθρωπότητα και, με τον δικό τους τρόπο, βγήκαν νικητές.

Με την ιαχή της, η Lyanna πρόσταξε να ανοίξουν οι πύλες του Winterfell για να αρχίσει η οπισθοχώρηση του στρατού των ζωντανών, και με την κάμερα να ανοίγει μπροστά της σαν να υποκλίνεται, έβλεπες πως η μικρόσωμη παρουσία της δεν είχε τίποτα να ζηλέψει από την επιβολή των ενήλικων οπλαρχηγών.

Με τις οδηγίες του Miguel Sapochnik, η 15χρονη Bella Ramsey υποδύθηκε το τελευταίο stand της Lyanna «σαν κάποιος να της αφαίρεσε το γονίδιο του φόβου», παίρνοντας μαζί τον γιγαντιαίο της αντίπαλο στο πιο σφοδρό ματς Δαβίδ και Γολιάθ που είδαμε ποτέ στο ‘Game of Thrones’. Τη στιγμή εκείνη ο χαμός της θα σήμαινε τον χαμό της ηγεσίας του Bear Island, εάν ο πρώην επικεφαλής του Οίκου δεν ήταν ακόμη ζωντανός.

Σε άλλη πλευρά του στρατοπέδου όμως, ο Jorah βρήκε τον θάνατο που ο ίδιος θα διάλεγε μάλλον ως ιδανικό. Προστατεύοντας τη Daenerys.

Την khaleesi που βοήθησε να σχηματιστεί σε επίδοξη βασίλισσα του Westeros με τις συμβουλές του, πριν ακόμα προδώσει την αποστολή του ως κατάσκοπος και σίγουρα μέχρι την τελευταία φορά που η ηγεμόνας του χρειάστηκε μία φωνή λογικής για να την ωθήσει σε έναν πιο διπλωματικό δρόμο με τον δύσπιστο Βορρά.

Μπορεί να μην είχε στα χέρια του το Longclaw, το σπαθί του Οίκου του που δώρισε ο Lord Commander Jeor Mormont στον Jon, αν ζούσε όμως ο πατέρας του θα ήταν περήφανος για την εξιλέωσή του και για τον τρόπο που υπερασπίστηκε τον τόπο τους.

Όπως λοιπόν θύμισε στην ξαδέρφη του ο Jorah, στη μάχη αυτή κρεμόταν το μέλλον των Mormont. Με τον θάνατό τους, πέθανε για πάντα και ο Οίκος τους. (Και η ψυχή μου).

Οι Mormont ήταν ένας από τους αρχαιότερους Οίκους στο Westeros και ένας από τους ελάχιστους που είχαν στην κατοχή τους ξίφος από βαλυριανό ατσάλι. Υπήρξαν πάντα αφοσιωμένοι σύμμαχοι των Stark. Λέγεται πως απέκτησαν το Bear Island όταν τους το δώρισε ο Βασιλιάς στον Βορρά, Rodrik Stark.

Το νησί είναι πανέμορφο αλλά απομακρυσμένο, και οι πόροι του λίγοι. Γι’ αυτό και οι Mormont υπήρξαν πάντα ένας ιστορικός, έντιμος, περήφανος, αλλά σχετικά φτωχός Οίκος.

Στο παρελθόν, Άγριοι και Ironborn έκαναν επιθέσεις στις ακτές του όσο ψάρευαν οι άνδρες, οπότε η άμυνα του νησιού πέρασε στα χέρια των γυναικών. Αυτό διαμόρφωσε την πολεμική τους κουλτούρα που απεικονίζεται στο γλυπτό υποδοχής του Mormont Keep – μία γυναίκα ντυμένη με δέρμα αρκούδας που με το ένα χέρι κρατά ένα μωρό και με το άλλο ένα τσεκούρι. Αυτήν ακριβώς την κουλτούρα εκπροσωπούσε επάξια η Lyanna μέχρι το τέλος της.

Αυτή και ο ξάδερφός της εκπροσώπησαν μέχρι τελευταίας ανάσας και τα λόγια τους: Here We Stand.

* Το ‘Game of Thrones’ προβάλλεται κάθε Κυριακή στη Nova ταυτόχρονα με την Αμερική, και κάθε Δευτέρα Prime Time στις 22.00 στο Novacinema1HD. Για τα πάντα γύρω από το ‘Game of Thrones’, επισκέψου την ειδικά διαμορφωμένη μας σελίδα.

** Το απόλυτο κουίζ του Game of Thrones είναι εδώ και το έχει ετοιμάσει το Oneman, πάτα εδώ και δείξε μας τι ξέρεις.

ΚΙ ΑΛΛΟ GAME OF THRONES:

Γιατί το ιπποτικό χρίσμα της Brienne ήταν κληρονομιά της
Τι σημαίνει το τραγούδι του Podrick για τον Jon και τη Daenerys;
Όχι, ο Bran δεν άραξε στη μάχη του Winterfell. Την καθόρισε.