GAME OF THRONES

Διάβασα αυτή τη θεωρία για το ‘Game of Thrones’ και συγκλονίστηκα

Μπορεί να αρχίσει να επιβεβαιώνεται από το σημερινό κιόλας επεισόδιο.

Στα δέκα περίπου χρόνια που ασχολούμαι με τη σειρά βιβλίων ‘A Song of Ice and Fire’ και τη σειρά ‘Game of Thrones’, έχω σκεφτεί δικές μου θεωρίες, έχω διαβάσει και καταγράψει δημοφιλείς θεωρίες από τους φαν του σύμπαντος, έχω ξετρυπώσει λιγότερο γνωστές που όμως άξιζαν την προσοχή μας, και έχω γελάσει με την καρδιά μου με κάποιες από τις πιο παράλογες.

Όπως συμβαίνει τις σπάνιες φορές που μία δημιουργία-φαινόμενο ταρακουνά και συντονίζει ολόκληρη την υδρόγειο, η μισή χαρά έρχεται από την κοινή εμπειρία των ανθρώπων που τη μοιράζονται. Και αυτή με τη σειρά της περιλαμβάνει πολλές φορές μια αδιανόητη υπερανάλυση που πολύ θα μου λείψει μετά το τέλος του ‘GoT’ (ακούς, καλό μου prequel;).Μέχρι όμως να μείνω με τις θεωρίες για τα βιβλία μονάχα, θα συνεχίσουμε μαζί την υπερανάλυση μέχρι να μου πάρουν το πληκτρολόγιο από τα χέρια.

Πριν προχωρήσεις σε μία από τις καλύτερες θεωρίες που έχω διαβάσει εδώ και μια δεκαετία, σκέψου ότι ακολουθούν ελαφρά (στο υπόσχομαι!) spoilers για το επόμενο, 2ο επεισόδιο του 8ου κύκλου.

Έχουμε μιλήσει στο παρελθόν για τη σημασία των σχημάτων που έχουν αφήσει στο διάβα τους οι White Walkers. Στο πρώτο κιόλας επεισόδιο της σειράς, χρησιμοποίησαν τα ανθρώπινα μέλη και τα μέλη των αλόγων της φρουράς του Night’s Watch για να κατασκευάσουν τον πρώτο τέτοιον σχηματισμό που είδαμε ποτέ στο show.

Τούτος διαφέρει από επόμενους της σειράς. Μοιάζει μονάχα με ένα σχήμα που είδαμε στις σπηλιές του Dragonstone την περασμένη σεζόν, όταν ο Jon οδήγησε εκεί τη Daenerys για να δει τις τοιχογραφίες των Παιδιών του Δάσους και των Πρώτων Ανθρώπων. Φαινομενικά είναι ένας κύκλος που διαπερνάται από μία γραμμή, αλλά φέρνει σίγουρα και σε μάτι.

Κράτα το για λίγο στο νου σου και περνάμε στους υπόλοιπους, σπειροειδείς σχηματισμούς που έχουμε παρατηρήσει.

Έχουμε, λοιπόν, το σύμβολο που είδαμε εναέρια όταν ο Jon και μια ομάδα Άγριων βρήκαν νεκρά, διαμελισμένα άλογα πέρα από το Τείχος στην 3η σεζόν.

Είχαμε πιο πρόσφατα τη σπείρα γύρω από τον Ned Umber.

Και θυμίζουμε το παρόμοιο σπειροειδές μοτίβο από πέτρες που ανακάλυψε ο Bran στην 6η σεζόν, στο όραμά του για τη δημιουργία του πρώτου White Walker. Τότε το Παιδί του Δάσους, Leaf, έμπηξε στην καρδιά ενός άνδρα ένα κομμάτι δρακόγυαλου και τα μάτια του έγιναν αμέσως το γνωστό, παγωμένο μπλε των White Walkers. Ο ηθοποιός και stunt man Vladimír Furdík που έφαγε τη μαχαιριά είναι ο ίδιος που υποδύεται τον Night King, οπότε μπορείς να υποθέσεις ελεύθερα πως σε εκείνη τη σκηνή είδαμε τη δημιουργία του ηγέτη των WW.

Ένας εκ των δύο showrunners της σειράς, ο David Benioff, δήλωσε τα εξής σχετικά με τα σύμβολα όσο περιμέναμε να γυρίσει το ‘GoT’:

«Ήταν κάτι που θέλαμε να θυμίσει πολύ τα χιλιάδες χρόνια που έχουν περάσει απ’ όταν εξερευνήθηκαν αυτές οι σπηλιές και φτιάχτηκαν αυτές οι τοιχογραφίες. Κάτι που μάθαμε από αυτές τις τοιχογραφίες ήταν ότι οι εικόνες αυτές δεν προέκυψαν από τους White Walkers. Προήλθαν από τους δημιουργούς τους, τα Παιδιά του Δάσους. Τα μοτίβα αυτά έχουν μυστικιστική σημασία για τα Παιδιά του Δάσους. Δεν ξέρουμε τι ακριβώς σηματοδοτούν, αλλά οι σπειροειδείς σχηματισμοί είναι σημαντικοί σε πολλές διαφορετικές κουλτούρες στον δικό μας κόσμο και είναι λογικό να είναι σημαντικές και σε αυτόν τον κόσμο επίσης».

Οι White Walkers υιοθέτησαν δηλαδή τα σχήματα από τα Παιδιά του Δάσους και τους έδωσαν το δικό τους, μακάβριο spin.

Τα πανάρχαια δέντρα Weirwood, τώρα, φαίνονται εξίσου δεμένα με τους White Walkers, όσο κι αυτά τα σύμβολα. Τα υπολείμματα της πίστης στους Old Gods φυτρώνουν ακόμα στον Βορρά – ιδιαίτερα πέρα από το Τείχος – υπάρχει και ένα στο Winterfell που θα επισκεφθεί ξανά ο Bran στο 2ο επεισόδιο όπως δείχνει μία από τις επίσημες φωτογραφίες, και πάνω σε ένα τέτοιο φτιάχτηκε και ο ίδιος ο Night King.

Τα δέντρα αυτά ήταν ένας τρόπος να επικοινωνούν τα παιδιά του Δάσους και είναι μία από τις πιο δυνατές εκφάνσεις μαγείας που είχε επιβιώσει στο Westeros πριν την επιστροφή των δράκων. Η έμφαση που τους έδωσαν οι νέοι τίτλοι αρχής της σειράς μαρτυρά ότι έχουν κάποιον πολύ σημαντικό ρόλο να παίξουν στον πόλεμο. Σύμφωνα μάλιστα με τον χρήστη zyuko22 του Reddit, η οριστική εξουδετέρωση των White Walkers δεν χρειάζεται απαραίτητα να γίνει με τη δολοφονία του Night King στο δέντρο όπου δημιουργήθηκε όπως αρχικά είχε σκεφτεί, αλλά με την καταστροφή της πηγής που χαρίζει τη μαγεία στα συγκεκριμένα δέντρα. Και αυτή, πιθανολογεί, πως είναι το νησί Isle of Faces στη λίμνη God’s Eye.

Για την τοποθεσία αυτή έχουμε μιλήσει ξανά. Πρόκειται για μία τεράστια λίμνη στις Riverlands, το νησί μέσα της είναι, βάσει της μυθολογίας του George R.R. Martin, το σημείο όπου τα Παιδιά του Δάσους και οι Πρώτοι Άνθρωποι έκαναν τη συμφωνία ειρήνης μεταξύ τους, και όπως θα δεις – ή όπως ίσως υποθέτεις ήδη από την ονομασία της λίμνης – έχει σχήμα ματιού, όχι πολύ μακριά από το σχήμα στις σπηλιές ή στον πιλότο της σειράς. Είναι ένα ιερό μέρος όπου τα Παιδιά του Δάσους θέλησαν να έχουν τους Old Gods για μάρτυρες στη συμφωνία, κι έτσι χάραξαν τους κορμούς των δέντρων Weirwood του νησιού. Τα δέντρα αυτά, μάλιστα, ήταν τα τελευταία στον Νότο του Westeros και προστατεύονται από τους Green Men – ένα τάγμα που φτιάχτηκε για να φυλά τα Weirwood.

Ο zyuko22 εικάζει ότι το Isle of Faces είναι το κέντρο της μαγείας των δέντρων αυτών. Και γιατί όχι;

Όπως έγραφα πρόσφατα με αφορμή τη 2η σεζόν του ‘The OA’, και στην πραγματική ζωή τα δέντρα επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω των μυκήτων στις ρίζες τους και τροφοδοτούν το ένα το άλλο όταν χρειάζεται. Προφανώς αν μιλούσαμε για κάτι τόσο τεχνικό και χειροπιαστό, η δύναμη των δέντρων δεν θα μπορούσε να βγει έξω από το νησί, αλλά η περιοχή έχει λίμνη, ποτάμια, και φυσικά, μαγεία. Δεν θα ήταν τόσο δύσκολο να φανταστώ δηλαδή ένα δίκτυο που ξεκινά από εκεί και απλώνεται στα υπόλοιπα Weirwood του Westeros. Ο χρήστης, λοιπόν, σκέφτεται πως ίσως τα πάντα ξεκινούν από ένα κεντρικό δέντρο, την αρχή των πάντων – ή Grand Weirwood όπως το ονομάζει – και καίγοντας αυτό, θα κοβόταν αυτόματα και η τροφοδοσία της δύναμης του Night King. Τα Παιδιά του Δάσους, άλλωστε, αντλούσαν όντως από τα δέντρα τις δυνάμεις τους. Ενδεχομένως να ισχύει το ίδιο και για εκείνον.

Η πράξη αυτή ως λύση προοικονομήθηκε, αναλύει ο zyuko22, με την καύση του Ned Umber από το σπαθί του Beric Dondarrion. Με τη γρήγορη αντίδραση του Beric που είχε ανάψει το ξίφος του για να βλέπουν με τον Tormund στο σκοτάδι, ο Ned-wight πήρε φωτιά και μαζί του πυροδοτήθηκε το σύμβολο που είχε σχηματιστεί γύρω του. Οι φλόγες δίνουν ακόμα μεγαλύτερη έμφαση στη σπείρα που μπορεί να συμβολίζει το κέντρο της μαγείας, το κέντρο ενός δικτύου, την κεντρική πηγή κάποιας δύναμης. Η σκηνή μπορεί να είναι μια μικρογραφία αυτού που θα χρειαστεί να γίνει για να τελειώσουν οι WW.

(Στο μεταξύ, σύμφωνα με παλαιότερη θεωρία που έχουμε αναφέρει, το Isle of Faces είναι ίσως ο τελικός προορισμός του Night King. Για να αντιστρέψει τη μαγεία που τον έκανε White Walker; Για να διαλύσει την πηγή που του άλλαξε τη ζωή; Άλλη θεωρία μεν, κοινός προορισμός για τους χαρακτήρες δε).

Η εύλογη ερώτηση, βέβαια, είναι γιατί να δώσουν οι White Walkers το οποιοδήποτε hint για τον τρόπο που θα μπορούσαν να τους ξεκάνουν οι Westerosi. Δεν είναι, όμως, ξεκάθαρο αν γνωρίζουν ακριβώς κι οι ίδιοι τι σχηματίζουν ή αν έχει ξεμείνει κάπου μέσα τους ο συμβολισμός που χρησιμοποιούσαν τα Παιδιά του Δάσους. Ίσως δεν είναι καν υπό τον έλεγχό τους και φτιάχνουν το σχήμα κάποιας δύναμης που τους καλεί εκεί.

Η θεωρία αυτή όμως έχει και μία παγίδα.

Όπως γνωρίζουμε, η μαγεία στο Westeros δεν είχε ακριβώς εξαφανιστεί. Οι White Walkers υπήρχαν, τα Παιδιά του Δάσους επίσης, οι ανταρόλυκοι δεν είχαν εξαφανιστεί τελικά, τα Weirwood είχαν λιγοστέψει αλλά επιβίωναν, και στην αντίπερα όχθη της Narrow Sea οι ιέρειες και οι ιερείς του R’hllor χρησιμοποιούσαν τις δυνάμεις που τους χάριζε ο Lord of Light. Με τη γέννηση των δράκων όμως, η Daenerys και ο Κόκκινος Κομήτης που έφερε στον ουρανό σηματοδότησαν την επιστροφή της μαγείας και την ενδυνάμωσαν. Όλα άρχισαν να γίνονται πιο γρήγορα – ειδικά ο πολλαπλασιασμός του στρατού των White Walkers.

Όπως είπα όμως ανάμεσα στις προβλέψεις μας για την τελευταία σεζόν στο podcast POP για τις Δύσκολες Ώρες, περιμένω πως -οριακά έστω- η μαγεία θα εξαλειφθεί από το Westeros. Τα πράγματα δηλαδή θα αρχίσουν να μοιάζουν πιο πολύ με τον δικό μας κόσμο. Θα εξορθολογιστούν. Χωρίς αυτό να σημαίνει πως, όπως συμβαίνει και σήμερα με την αστρολογία για παράδειγμα, δεν θα υπάρχουν άνθρωποι ή τεχνικές που θα παραπέμπουν στο παρελθόν. Τα μαγικά, τα άστρα, η αλχημεία, τα γιατροσόφια, οτιδήποτε επιστράτευαν κάποτε οι άνθρωποι για να εξηγήσουν τον πλανήτη, ήταν οι επιστήμες της εποχής τους. Ένας από τους λόγους, λοιπόν, που λάτρεψα αυτή την ανάλυση, είναι ότι η παγίδα της που ανέφερα πριν λίγο, κλειδώνει με τη δική μου θεωρία.

Γιατί αν υποθέσουμε ότι η μαγεία των Weirwood πεθαίνει, αυτό σημαίνει ότι θα πεθάνει και η μαγεία γενικότερα; Για τον zyuko22 ναι, μιας και πιστεύει πως οι Old Gods και ο R’hllor, δύο παγανιστικές, αρχαιότερες θρησκείες σε σχέση με τους Seven, βασίζεται στην ίδια (ή στις ίδιες;) θεότητα. Με τα Παιδιά του Δάσους επικοινωνούσε μέσω των Weirwood γιατί ήταν και τα ίδια μαγικά πλάσματα, με τους ανθρώπους επικοινωνεί μέσω της φωτιάς (Melisandre, Beric, Thoros of Myr, ο Hound που είδε το Eastwatch στη φωτιά κτλ.). Και εδώ ερχόμαστε στην παγίδα.

Αν η θεωρία ισχύει και με το κάψιμο του Grand Weirwood χαθεί για πάντα η πηγή της μαγείας στο Westeros, τότε ίσως χαθούν και όσοι αυτή τη στιγμή παίρνουν ζωή εξαιτίας της. Ο Beric και ο Jon είναι σίγουρα υποψήφια θύματα γιατί θα μιλάμε για ένα power source που τους έφερε πίσω από τον θάνατο. Αν διακοπεί αυτή η σύνδεση, θα διακοπεί και η, ας το πούμε έτσι, τροφοδοσία τους. Το ίδιο μπορεί να γίνει και με τον Bran που είναι πέρα για πέρα πια μαγικό πλάσμα.

Η ανάλυση της θεωρίας είναι εκπληκτική και ακόμα κι αν δεν εκπληρωθεί, σημεία της ίσως προκύψουν στη σειρά. Ακόμα και τίποτα να μη γίνει (μην ξεχνάμε ότι τα σπειροειδή σχήματα είναι προσθήκη του show και όχι των βιβλίων), ο τρόπος που δένουν όλα μαζί σε έναν στόχο είναι εντυπωσιακός. Η αλήθεια, τουλάχιστον, για τον πραγματικό ρόλο των Weirwood, ίσως αρχίσει να ξεδιπλώνεται από το σημερινό κιόλας επεισόδιο.

* Το ‘Game of Thrones’ προβάλλεται κάθε Κυριακή στη Nova ταυτόχρονα με την Αμερική, και κάθε Δευτέρα Prime Time στις 22.00 στο Novacinema1HD. Για τα πάντα γύρω από το ‘Game of Thrones’, επισκέψου την ειδικά διαμορφωμένη μας σελίδα.

ΚΙ ΑΛΛΟ GAME OF THRONES:

Το όπλο που ζήτησε η Arya έχει τις ρίζες του στο βαθύ Westeros
Τι σημαίνουν οι αλλαγές στους τίτλους αρχής του ‘Game of Thrones’
21 throwbacks που μπορεί να σου ξέφυγαν από την πρεμιέρα