ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Το ‘Black Mirror’ έγινε πραγματικότητα στην Κίνα, έρχεται το τέλος

To 'Black Mirror' δεν είναι στα 10 λεπτά αργότερα, είναι κυριολεκτικά στο τώρα.

Στο μέλλον του ‘Black Mirror’, κανένα ρομπότ δεν έχει καταλάβει τον κόσμο. Ο τεχνολογικός τρόμος παράνοιας της σειράς στηρίζεται ακριβώς στο γεγονός ότι η ζωή που παρουσιάζει απέχει “δέκα λεπτά από τώρα, αν είμαστε αδέξιοι”, σύμφωνα και με τον ίδιο τον δημιουργό της, Charlie Brooker.

Αντί για τα δέκα λεπτά όμως, εμείς θα σε πάμε στο τώρα. Ή πρακτικά έναν περίπου χρόνο μετά την προβολή του επεισοδίου ‘Nosedive’ του 3ου κύκλου της σειράς, όπου παρακολουθήσαμε την Bryce Dallas Howard να ζει σ’ έναν κόσμο που κατέτασσε τους ανθρώπους – και την ίδια – σε πολίτες πρώτης και δεύτερης κατηγορίας (υπήρχε και πολύ πιο κάτω) ανάλογα με τη δημοτικότητα από τα likes και τα ratings τους σε online εφαρμογές.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        

Σύμφωνα με άρθρο του Wired όμως, υπάρχει μία εφαρμογή στην Κίνα αυτή τη στιγμή που βαδίζει στα ίδια επικίνδυνα χνάρια. Η τεχνολογία ονόματι Zhima Credit είναι μέρος μιας εφαρμογής που εκατοντάδες χιλιάδες χρήστες χρησιμοποιούν για να πληρώσουν διαδικτυακά οφειλές τους, ύψους 5 τρις δολαρίων. Η Zhima λοιπόν συνδυάζει στοιχεία που συνήθως μπαίνουν στο credit score σου – πληρωμές λογαριασμών ας πούμε – με δεδομένα όπως πού ψωνίζεις και ποιοι είναι οι φίλοι σου. Υψηλά ratings μπορεί να σου εξασφαλίσουν την ενοικίαση ενός αυτοκινήτου χωρίς προκαταβολή για παράδειγμα.

Αντίστοιχα συστήματα που έχουν κυκλοφορήσει προς δοκιμή από την κυβέρνηση, έχουν αποκλείσει για παράδειγμα ανθρώπους με τελικό rating ‘D’ από αεροπορικά ή άλλου τύπου ταξίδια.

Το ορίτζιναλ άρθρο έχει τρομακτικό (κυριολεκτικά) ενδιαφέρον, απλά μην το διαβάσεις πριν κοιμηθείς.

* Μέσω: AV Club

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:

Στο ‘Black Mirror’ το σήμερα γίνεται εφιάλτης
H μπλοκμπάστερ επιστροφή του ‘Black Mirror’