GAME OF THRONES

Game of Thrones, “Dark Wings, Dark Words”: Η ζωή μας μια βόλτα

Όσα είδαμε στο 2ο επεισόδιο της 3ης σεζόν “Game of Thrones”.

Στο 2ο επεισόδιο της 3ης σεζόν, ο Τζέιμι Λάνιστερ ξιφομαχεί με τη Μπριέν, η Σέι ανταλάσσει κουβέντες σημασίας με τη Σάνσα, ο Μπραν βλέπει κοράκια στον ύπνο του, ο Hound συναντά την Άρυα, κι η Νταϊάνα Ριγκ κάνει την πρώτη της εμφάνιση στη σειρά. Ακολουθούν spoilers για το επεισόδιο “Dark Wings, Dark Words”.

Ουάο αυτοί… ήταν πολλοί νέοι χαρακτήρες, ε; Και η σειρά πραγματικά δε μοιάζει να πολυφοβάται ότι θα χάσει κανείς τη μπάλα. ΟΚ, ευχάριστο που δεν υποτιμούν τη νοημοσύνη μας αλλά θα χρειαστούμε λίγο καιρό μέχρι να τους καταλάβουμε όλους.

Η Λαίδη Ολένα της Νταϊάνα Ριγκ ξεχωρίζει αφενός επειδή είναι η Νταϊάνα Ριγκ, κι αφετέρου επειδή συμμετέχει σε μια από τις πιο αξιομνημόνευτες σκηνές του επεισοδίου, με τη Σάνσα να βγάζει από μέσα της ένα απωθημένο όχι μόνο προσωπικό γι’αυτήν, αλλά και συλλογικό για τους θεατές. Θα φτάσουμε εκεί όμως.

Όπως υποθέτει κανείς πως κάποιοι από τους χαρακτήρες θα πρέπει κάποτε να φτάσουν. Κάπου. Πολύ περπάτημα σε αυτό το επεισόδιο, όχι αστεία. Το ρίξαμε για τα καλά στις βόλτες. Και φαντάσου ότι απουσίαζε η μεγαλύτερη οδοιπόρος όλων, η Ντάνι με τους δράκους. Αλλά ακόμα και λιγότερα παράλληλα storylines από συνήθως (ή τέλοσπάντων αυτή την αίσθηση άφηνε) το επεισόδιο έμοιαζε με ένα τεράστιο road movie, αλλά ποδαράτο, κι αλλά κάπου στα αφιλόξενα Γουστέρεια δάση.

Ας ακολουθήσουμε διαφορετικά τους διάφορους κεντρικούς ήρωες να δούμε πού πήγαινε ο καθένας.

Ο Τζον Σνόου

Ο Μανς Ρέιντερ μαζί με τον Τζον και την Υγκρίτ βαδίζουν προς το Τείχος όταν συναντούν τον Γκάρεθ του Αγλλικού “Office”. (Ο αντίστοιχος Ντουάιτ δηλαδή. Πέτυχαν τον Εγγλέζο Ντουάιτ Κ. Σρουτ μες στα χιόνια.) Ο Μακένζι Κρουκ εδώ παίζει τον Όρελ, έναν περίεργο τύπου που έχει το χάρισμα να φοράει λευκούς φακούς επαφής και να βλέπει μέσα από τα μάτια ζώων. Υποθέτω όχι μόνο αυτό, λογικά θα μπορεί γενικά να ‘βλέπει πράγματα’.

Εδώ ας πούμε βλέπει τον επίλογο μιας σκληρής μάχης, κάτι που ίσως παίξει ρόλο κι από μόνο του- ο Όρελ πάντως σίγουρα θα παίξει, γιατί αν είσαι ο Τζον Σνόου (δηλαδή ο ανεπίσημος πρωταγωνιστής της σειράς) και έχεις ήδη φέρει στην ομάδα σου τον Ιούλιο Καίσαρα και τώρα βρίσκεις κι ένα μέντιουμ (;) ε, τελοσπάντων, κάπου πάει όλο αυτό.

H Ντάνι

Θα τρώει λογικά καμιά λιχουδιά που της έψησαν τα δρακάκια της.

Ο ‘Τζόφρι’ κι η Σάνσα

Στη φανταστικά άβολη στιγμή της βδομάδας, ο Τζόφρι προσπαθεί να μάθει πόσο ακριβώς ζευγαρένιο ζευγάρι ήταν η Μάργκερι με τον Ρένλι, η Μάργκερι αφήνει να εννοηθεί κάτι για τις προτιμήσεις του Ρένλι, κι όταν η φάση γίνεται πραγματικά άβολη, η Μάργκερι υιοθετεί τη γνωστή τακτική του “ωχ κοίτα!! ένα σκιουράκι!!”, εν προκειμένω σχολιάζοντας το μεγάλο τόξο του Τζόφρι. Πεθαίνω.

Όμως η σκηνή όλα τα λεφτά ήταν μία νωρίτερα στο επεισόδιο, πάλι με τη Μάργκερι -την οποία διστάζουμε να αρχίσουμε να ανακηρύττουμε ως ήδη αγαπημένη λόγω της αβεβαιότητας για το τι ρόλο παίζει, αλλιώς κατά τα άλλα κάθε της σκηνή είναι χρυσός- και την γιαγιά Ολένα. Οι δυο τους έχουν καθίσει με τη Σάνσα, ένα απλό κορίτσι πλέον εκείνη, και της κάνουν μια ειρηνική ανάκριση ως προς το είναι του Τζόφρι.

Η Σάνσα αρχικά απαντά όπως έκανε ως τώρα στη σειρά, όμως σύντομα συνειδητοποιεί πως δεν βρίσκεται πλέον υπό τα δεσμά του παρανοϊκού έφηβου, και με την ενθάρρυνση των νέων της φιλενάδων, πετάει τη μεγάλη ατάκα: “Είναι τέρας”.

ΟΚ, αλλά πες μας πώς πραγματικά αισθάνεσαι! Ή μάλλον, όχι, μην το κάνεις. Ήδη φοβάμαι πώς έχει μπλέξει άσχημα η μικρή. Και δεν μπορώ να αποφασίσω αν οι προσφορές που έχει για βοήθεια (πέρσι στο τέλος ο Hound, τώρα ο Μπέιλις) είναι για καλό ή όχι. Όπως την προειδοποιεί κι η Σέι, οι άντρες θα αρχίσουν να τη βλέπουν αλλιώς τώρα. Ειδικά εφόσον δεν είναι πια η Κυρία Τζόφρι.

Από την άλλη: Η Μάργκερι κι η Ολένα καθόλου μα καθόλου δε σοκαρίστηκαν από αυτή την αποκάλυψη. Τους φοβάμαι όσους παίρνουν τα πράγματα πάρα πολύ ψύχραιμα σε αυτή τη σειρά.

Ο Τύριον Λάνιστερ

Μιλώντας για ψυχραιμία, ο Τύριον είναι θέμα χρόνου μέχρι να τα πάρει στο κρανίο με αυτά που άκουσε την προηγούμενη βδομάδα. Εδώ πάντως για την ώρα, χαλαρά. Στη μόνη του σκηνή, απλώς κάνει ένα σύντομο catch-up με τη Σέι, εκείνη του λέει για τον Μπέιλις κι εκείνος για τον Τάιγουιν. Συναρπαστικό υλικό παιδιά.

Ο Ρομπ Σταρκ

Ο Ρομπ, η Κέιτλιν και η Ταλίσα φτάνουν κάπου, και μετά συζητάνε λίγο και μετά ξεκινάνε για κάπου αλλού.

Ο Στάνις κι η Μελισσάνδρα

Με κάτι θα είχαν βρει να απασχολούνται αυτή τη βδομάδα. Ίσως έκανε και σε αυτούς το τραπέζι ο σεφ δράκος της Ντάνι.

Πού βρίσκονται μερικοί ακόμα χαρακτήρες

Ο Μπραν: Ονειρεύεται πάλι ότι τρέχει εδώ κι εκεί, και συγκεκριμένα πως στοχεύει με το τόξο του ένα από αυτά τα γοητευτικά κοράκια με τα τρία μάτια. Στο όνειρο βλέπει τα δύο μεγάλα αδέρφια του μαζεμένα εκεί, δυνατή στιγμή ομολογουμένως. Αναρωτιέμαι: Σημαίνει πως θα τους δούμε σύντομα μαζί ή είναι ένα από αυτά τα τρικ που κάνουν σειρές για να μας δείξουν κάποιους ήρωες μαζί πριν αρχίσουν να τους ξεκάνουν έναν-έναν;

Τελοσπάντων δεν έχει σημασία επί της παρούσης, καθώς ο Μπραν ξυπνάει και λίγο αργότερα ξεπροβάλλει από το δάσος ο γιος του Λίαμ Νίσον από το “Love, Actually.” ακριβώς ίδιος όπως τότε, και του λέει πως το κοράκι είναι εκείνος και πως δε γίνεται να το σκοτώσει, duh. Του αποκαλύπτει πως αυτός κι η ομάδα του έψαχναν τον Μπραν επειδή τον ονειρεύτηκαν(;;) και πως είναι σημαντικός. ΟΚ, δεν ξέρω τι σημαίνουν όλα αυτά, πέραν του ότι καλά λέω πως πρέπει να πας εδώ και να ψηφίσεις τον Μπραν.

Η Άρυα: Μαζί με το παρεάκι της τρακάρει τον Θόρος και το δικό του. Εκείνοι τους υποψιάζονται ως δραπέτες από το Χάρενχαλ, τελικά μη τα πολυλογούμε καταλήγουν σε μια ταβέρνα(;) κι εκεί για κάποιο λόγο είναι ο Hound που φωνάζει την Άρυα με το κανονικό της γένος (ωραίος, man) δημιουργώντας μια σαφέστατα άβολη κατάσταση που θα μπορούσε να είναι και cliffhanger του επεισοδίου καθότι ίσως η μοναδική σκηνή αυτών των 55 λεπτών που σε υποχρεώνει να εικάζεις τι θα συμβεί το ακριβώς επόμενο δευτερόλεπτο. Όλα εμείς;

O Τζέιμι κι η Μπριέν: Δεν είναι ότι γίνεται κάτι πολύ συγκεκριμένο. Όπως οι περισσότερο σε αυτό το επεισόδιο, έτσι και το άσπονδο ζεύγος πολεμιστών απλώς πήγαινε. Αλλά είμαι τρελός που δηλώνω γοητευμένος από τις σκηνές τους; Έχουν πολύ καλή χημεία ως αταίριαστο, τύπου buddy cop movie (αλλά στο πιο fantasy) ζευγάρι συνεργατών, ο Τζέιμι με το σπαθί είναι εντυπωσιακός, η Μπριέν θεά γενικότερα. Θα ήθελα στο εξής να κοπούν πάραυτα όλες οι σκηνές του Ρομπ Σταρκ και να αντικατασταθούν από outtakes αυτών των δύο από τα γυρίσματα, ευχαριστώ.

Ο Θίον: Τον βασανίζουν. Ξέρω, δεν είναι αστείο, αλλά LOL, Θίον.

Έτσι συνεχίζει λοιπόν η περιήγησή μας -η βόλτα μας, αν προτιμάς- στο Γουέστερος αυτή τη βδομάδα. Η σειρά σίγουρα παίρνει πόντους για το γεγονός πως ένα επεισόδιο σαν αυτό (με πολλά νέα ονόματα, απουσία σημαντικών χαρακτήρων κι ελάχιστη δράση) εξακολουθεί να μας κρατά το ενδιαφέρον, αλλά ας πούμε πως περιμένουμε να συμβεί κάτι σημαντικό.

(Ο γνωστός κανόνας: Αυτά τα κείμενα γράφονται ύστερα από την παρακολούθηση του κάθε επεισοδίου και δε λαμβάνουν υπόψη καθόλου ό,τι συμβαίνει στα βιβλία. Συνεπώς, οτιδήποτε υπάρχει παρακάτω στα βιβλία θεωρείται SPOILER και δεν θα δημοσιεύεται.)

Η σειρά προβάλλεται κάθε Τρίτη βράδυ από το novacinema. Περισσότερα εδώ.