GAME OF THRONES

Game of Thrones, “Breaker of Chains”: Brothers & Sisters

Όσα είδαμε στo τρίτο επεισόδιο της 4ης σεζόν “Game of Thrones”.

Στο 3o επεισόδιο της 4ης σεζόν, ο Τάιγουιν έχει μερικές συμβουλές για το νέο βασιλιά, ο Τζέιμι βγάζει το χειρότερο εαυτό του, ο Τζον Σνόου έρχεται αντιμέτωπος με ένα παλιό του ψέμα, και ο Ντάριο δίνει το κάτι παραπάνω για να εντυπωσιάσει τη Ντενέρις. Ακολουθούν spoilers για το επεισόδιο “Breaker of Chains”.

Κάθε Τρίτη βράδυ μέσα από τα κανάλια Novacinema προβάλλονται τα καινούρια επεισόδια της σειράς, λιγότερες από 48 ώρες μετά την πρεμιέρα στην Αμερική και το ΗΒΟ. Και κάθε Τρίτη αργά το βράδυ, θα είμαστε εδώ για να τα σχολιάζουμε, περιμένοντας τα δικά σας σχόλια.

ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΣΠΟΪΛΕΡΣ. Όποιος κάνει σπόιλερ να ξέρει πως τον κρίνουν ακόμα κι οι Λάνιστερς.

Ύστερα από το κομβικό σημείο του προηγούμενου επεισοδίου, είχε ενδιαφέρον το πώς οι συνέπειες θα άρχιζαν να εμφανίζονται στις διάφορες διαφορετικές πλοκές της σειράς. Και αν αυτό ήταν δυνατόν να συμβεί, μια συγκεκριμένη δημιουργική απόφαση που διχάζει, κατάφερε να δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερη συζήτηση γύρω από αυτό το επεισόδιο από ό,τι για το προηγούμενο.

Η κεντρική ιδέα εδω είναι πως, με το θάνατο του βασιλιά και το βασίλειο (δηλαδή: τους κεντρκούς μας παίχτες) σε ένα στάδιο προσωρινής αταξίας (για να μην πω αναρχίας) οι σχέσεις προστασίας και αντιπαλότητας δοκιμάζονται εντονότερα. Κοινώς, τώρα θα φανεί ποιος είναι τι και για ποιον. Τα έχουν αυτά οι κρίσεις.

Όχι

Ε, μπράβο, το “Game of Thrones” τα κατάφερε, ξεπέρασε τον εαυτό του. Η σκηνή Τζέιμι-Σέρσεϊ αυτού του επεισοδίου είναι ό,τι πιο ενοχλητικό έχει απεικονίσει ποτέ η σειρά, κι αυτό λέει κάτι.

Όλα ξεκινούν όταν ο Τάιγουιν εξηγεί στον Τόμεν με απλά λογάκια τι αρετές πρέπει να κατέχει ένας βασιλιάς, και εν ολίγοις του λέει, “αγορίνα μου, να είσαι ό,τι δεν ήταν ο Τζόφρι κι είσαι μια χαρά”. Όπως καταλαβαίνει κανείς η Σέρσεϊ δεν τα άκουγε με ενθουσιασμό όλα αυτά, ήταν λες κι ο Τάιγουιν απλά έδινε κίνητρο για την υποθετική περίπτωση όπου αυτός ευθύνεται για το φόνο. Σε όλο το διάλογο βλέπουμε τον Τάιγουιν να παραδίδει τις ψυχρές ατάκες του με τη σιγουριά κάποιου που έχει γράψει το σενάριο. Την Σέρσεϊ την κοιτάμε μόνο όταν θρηνεί κι όταν πονάει.

Όταν όλοι φεύγουν και την αφήνουν μόνη, σε ένα κάδρο φωτισμένο ακριβώς όπως πρέπει ώστε να σου υπενθυμίζει διαρκώς την τραγωδία, με τον Τζόφρι άψυχο (και στα μάτια κάτι ομολογούμένως παραπολυαστείες πέτρες, συγγνώμη δε φταίω), τσα νά’σου κι ο Τζέιμι.

Ο Τζέιμι, για να μη τα πολυλογούμε ασκόπως, ακολούθως βιάζει την αδερφή του. Τώρα, η αιμομικτική σχέση που είχαν είναι αρκετά ενοχλητική σαν ιδέα, και το γεγονός πως ο Τζέιμι είχε βασικά αποπειραθεί να δολοφονήσει ένα παιδί στο πρώτο επεισόδιο της σειράς τον κάνει κάθε άλλο παρά ήρωα, για να το θέσουμε κομψά. Όμως μέσα από μια μακρά διαδικασία εξιλέωσης και υπογράμμισης των πιο συμπαθητικών χαρακτηριστικών του, οι συγγραφείς μας οδήγησαν στο να μεταστραφούμε.

 

Εδώ λοιπόν συμβαίνει κάτι σπάνιο, που μπορεί να κριθεί από θαρραλέο και πρωτοποριακό, μέχρι φρικτό και αδιανόητο, αναλόγως του πώς θα παίξει στη συνέχεια της σειράς. (Γι’αυτό και δε θα βιαστούμε να το κρίνουμε παρά μόνο να παραθέσουμε στοιχεία.) Πολλές είναι οι σειρές με κεντρικούς αντι-ήρωες που φέρνουν το θεατή κοντά και τους μαλακώνουν, τους εξανθρωπίζουν στην πορεία. Σπάνια όμως οι ίδιες σειρές ακολουθούν, 3-4 σεζόν παρακάτω, την αρχική αμαρτωλή πράξη με μια ακόμα πιο αλγεινή, περιμένοντας πως θα συνεχίσεις να νοιάζεσαι.

Τι προσπαθεί να πετύχει εδώ η σειρά βάζοντας τον Τζέιμι να βιάζει τη Σέρσεϊ όταν εκείνη ξεκάθαρα αρνείται να κάνει σεξ μαζί του (και δίπλα στη σωρό του γιου τους μάλιστα); Δεν ξέρω. Στα βιβλία υποτίθεται πως το σεξ είναι συναινετικό, άρα εφόσον πραγματοποιούν μια τέτοια σημαντική αποχώριση από το αρχικό υλικό, οι Μπένιοφ και Βάις θα πρέπει αντιστοίχως να έχουν στο μυαλό τους μια άλλη πορεία για τον Τζέιμι, σωστά;

Ίσως. Στον πιλότο συνέβη κάτι αντίστοιχο με την Καλίσι και τον Καλ Ντρόγκο, όμως στη συνέχεια αυτό δεν οδήγησε κάπου: η Ντενέρις τον ερωτεύτηκε κανονικότατα. Υπάρχει μια έκδηλη ανησυχία πως πρόκειται απλά για μια ευκολία του σοκ. Ώστε να τονιστεί πως η Σέρσεϊ δέχεται το ένα χτύπημα μετά το άλλο, πως ο Τζέιμι αναζητά τρόπους να ξαναβρεί τον εαυτό του και μια αίσθηση ισχύος διαπιστώνοντας πως τίποτα δεν είναι όπως το είχε αφήσει πριν φύγει. Και ταυτόχρονα, ο βιασμός αναφέρεται ως ένα όντως αληθινό ‘κοινωνικό’ ζήτημα του συγκεκριμένου σύμπαντος, καθώς ακόμα και λίγες στιγμές πριν, έχει γίνει αντικείμενο κουβέντας ανάμεσα στον Σαμ και τη Γκίλι, σε παράλληλο στόρι.

Ωραία είναι όλα αυτά, όμως ο βιασμός ως τέτοιο μέσο σκιαγράφησης χαρακτήρων είναι φτηνό κι επικίνδυνο εργαλείο, ακριβώς λόγω του πόσο άκομψο είναι να λογίζεται ως ‘εργαλείο’ ένας βιασμός. Να το θέσω αλλιώς: Θα μας ζητήσει η σειρά να συμπαθήσουμε ξανά τον Τζέιμι, όπως το έκανε μετά την απόπειρα φόνου του Μπραν; Γιατί φοβάμαι πως θα το κάνει.

(Στο μεταξύ ο σκηνοθέτης του επεισοδίου, Άλεξ Γκρέιβς, δεν κατάλαβε καν πως σκηνοθετούσε βιασμό. Αυτό ας το αφήσουμε ασχολίαστο καλύτερα.)

Της φυλακής τα σίδερα

Ο Τύριον είναι λοιπόν ακόμα φυλακισμένος, και σε αυτό το σημείο δεν είμαι απόλυτα σίγουρος ποιος νομίζει τι σχετικά με την αθωότητά του ή μη. Ναι, η Σέρσεϊ σίγουρα το πιστεύει, αφού κιόλας ζήτησε από τον Τζέιμι να τον σκοτώσει, αλλά ο Τάιγουιν; Πιθανότατα δεν τον νοιάζει: Μέσα από όλη αυτή τη ροή γεγονότων, ξεφορτώθηκε και τον απροσάρμοστο εγγονό, αλλά και του δίνεται η ευκαιρία να γλιτώσει από τον πιο alternative των Λάνιστερς.

Οπότε έχει τον Τύριον στο μπουντρούμι και προετοιμάζει την τριμελή επιτροπή που θα κρίνει τη μοίρα του Τύριον. Μέλος της θα είναι κι ο Όμπεριν, με τον οποίο συνάπτει μια χαλαρή συμμαχία, υποθέτω στα πλάισια του ‘κράτα τους εχροιύς σου κοντύτερα’: Ο Όμπεριν δε σταμάτησε να διαλαλεί από όταν έφτασε, πόσο τους μιστεί τους Λάνιστερ, ήρθε να κάνει, να δείξει κλπ. Οπότε φυσιολογικά, ακολουθεί ένας διάλογος της λογικής “να σου πω έλα, ομολόγα, εσύ το έκανες” – “ούτε καν” – “έλα αφού ξέρω ότι μας μισείς” – “ναι επειδή μου κάψατε και μου σκοτώσατε και σας σιχαίνομαι αλλά lol όχι” – “χμ, Τύριον λες κι εσύ ε” – “ε ναι ρε”.

ΟΚ λοιπόν!

Αυτό μας οδηγεί σε έναν Τύριον πρακτικά καταδικασμένο (αλλά όχι, υποθέτω) που παίζει ένα περίεργο τελευταίο χαρτί. Όταν ο Πόντρικ του λέει πως μπορεί να καλέσει έναν μάρτυρα υπεράσπισης, ο Τύριον διαλέγει τον Τζέιμι. Άβολο. Αλλά και ενδιαφέρον.

Στο μεταξύ ο Πόντρικ του λέει πως τον πλησίασαν ώστε να καταθέσει εναντίον του Τύριον αλλά εκείνος δεν δέχθηκε, με αποτέλεσμα α) να μας συγκινήσει όλους επειδή #awwww και β) ο Τύριον να τον διατάξει να εξαφανιστεί γιατί “δε θα χάσεις τη ζωή σου για μένα”. Ξανά #awwww

Littlefiiiiinger

Έκπληξη! Ποιος περίμενε ότι η διαφυγή της Σάνσα προς τη σωτηρία θα ήταν απλά παγίδα για να βρεθεί αιχμάλωτη (;) του Μπέιλις; Εξυπηρετεί άλλα πράγματα αυτό; Όπως το να στηρίξει την ενοχή του Τύριον; Ή να χτίσει μια υπόθεση εναντίον της Σάνσα η οποία έτρεξε να διαφύγει μετά το φόνο του Τζόφρι δίχως προφανή λόγο; Υποθέτω. Υποθέτω.

Ή απλά είναι το νέο κεφάλαιο στη συνεχιζόμενη σάγκα των Όλων Όσων Έχει Τραβήξει Η Δύσμοιρη Η Σάνσα.

Ένα γράμμα θα σου στείλω

Και τώρα πάμε στην αγαπημένη ιστορία όλων μας! Ο Στάνις κι ο Ντάβχρφρρρ.

ΟΚ, συγγνώμη. Να ένα κάρφωμα του Ράσελ Γουέστμπρουκ.

 

Ελπίζω αυτό να κάνει τα πράγματα κάπως καλύτερα.

Ο ΣΤΑΝΙΣ λοιπόν που λέγαμε, πιστεύει πως τον Τζόφρι, για το θάνατο του οποίου πληροφορείται από το τουίτερ, τον σκότωσε ένα περσινό βουντού της Μελισάνδρης με το αίμα του Γκέντρι. Ναι, γιατί όχι. Εδώ λέμε πως παίζει να πέθανε από αλλεργία στα καρύδια.

Ο Ντάβος, στο μεταξύ, έχει μια φανταστική ιδέα την οποία δε μαθαίνουμε, η οποία είναι να στείλει ένα γράμμα στην Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα ως Στάνις. Γιατί; Θα μάθουμε. Οι εξελίξεις αυτής της σειράς σε ό,τι δεν αφορά το King’s Landing γίνονται πλέον κυριολεκτικά με ρυθμό:

  • Επεισόδιο 1 – Τίποτα
  • Επεισόδιο 2 – Παίζουν κι αυτοί
  • Επεισόδιο 3 – Ένας έχει μια ιδέα
  • Επεισόδιο 4 – [εικάζω] Αυτή ήταν η ιδέα

Λογικά σε καναδυό σεζόν θα κάνουν κάτι σημαντικό. Συνεχίζουμε!

Άρυα!

Στο σημερινό μας επεισόδιο του αγαπημένου μας Σαββατιάτικου καρτούν, η Άρυα κι ο Hound συνεχίζουν το ‘γεμάτο απρόοπτα ταξίδι τους!’ (σσ. περιγραφή των μισών επεισοδίων της υποθετικής σειράς στο TiVo) και διασταυρώνονται με έναν χωρικό που συμφωνεί να τους πληρώσει με ασήμι αν δουλέψουν γι’αυτόν, οπότε φυσικά ο Hound κλέβει το ασήμι και την κάνει με ελαφρά.

Πείτε ό,τι θέλετε, αυτό το πράγμα μπορεί να συνεχιστεί για πάντα και δε θα με πειράζει. Αδικώ τα άλλα ‘μα δε συμβαίνει τίποτα!’ storylines; Δε με νοιάζει! Γιατί Άρυα+Hound = τελειότητα.

Γραμμή άμυνας

Ο Τζον έχει μια ‘i’ve made a huuuuuge mistake’ στιγμή, καθώς συνειδητοποιεί πως ο Μανς Ρέιντερ μπορεί σύντομα να μάθει την αλήθεια για τις δυνάμεις που φρουρούν του τείχος.

Κατούρα και λίγο

Συγγνώμη ειλικρινά για τον μεσότιτλο αλλά πραγματικά. Ο Ντάα(α)ριο παίρνει πάνω του το θεματάκι ‘ντόπιος πρωταθλητής’ τρώγοντας λάχανο τον τύπου που στέλνουν έξω οι της Μερίν για να φοβίσουν τον στρατό της Ντενέρις. Και ύστερα, αφού έχει ήδη εντυπωσιάσει τον κόσμο, ξαλαφρώνει και μία προς τη γενικότερη κατεύθυνση των αντιπάλων.

Εχμ, ωραίος. Ηρέμησε λιγάκι.

Πράγματα που δεν καταλαβαίνω: Τι πάει να πει, θα αντιμετωπίσεις τον πρωταθλητή μας; ΟΧΙ. ΓΙΑΤΙ; Δηλαδή αν τον νικούσε τον Ντάαααριο, τι; Δε θα το κουνούσε ρούπι ο υπερμεγέθης στρατός ΜΕ ΔΡΑΚΟΥΣ που έχει η Ντενέρις;

Τελοσπάντων, δεν έχει σημασία, το σημαντικό είναι πως επιτέλους φτάσαμε στην τελευταία όλη σκλάβων που έχει να αντιμετωπίσει η Ντενέρις κι ο στρατός της, οπότε ζούμε με την ελπίδα πως θα τη δούμε να κάνει και κάτι ενδιαφέρον πριν τελειώσει η σεζόν.

Συνολικά πάντως, πολύ δυνατό επεισόδιο- σε σύνολο, θα έλεγα καλύτερο κι από το προηγούμενο. Η ατμόσφαιρα, και η αίσθηση σχέσεων σε κρίση ανάμεσα σε πολλούς χαρακτήρες, του έδωσε μια τάση συνοχής που δε διαθέτουν πάντα αυτά τα επεισόδια.

Ωστόσο, το μεγάλο ερωτηματικό θα κρέμεται.

Για μια επόμενη βδομάδα ζούμε.

(Ο γνωστός κανόνας: Αυτά τα κείμενα γράφονται ύστερα από την παρακολούθηση του κάθε επεισοδίου και δε λαμβάνουν υπόψη καθόλου ό,τι συμβαίνει στα βιβλία. Συνεπώς, οτιδήποτε υπάρχει παρακάτω στα βιβλία θεωρείται SPOILER και δεν θα δημοσιεύεται.)

Το “Game of Thrones” προβάλλεται κάθε Τρίτη βράδυ μέσα από τα κανάλια Novacinema λιγότερες από 48 ώρες μετά την πρεμιέρα των επεισοδίων στην Αμερική.