GAME OF THRONES

Game of Thrones, “Two Swords”: Αυτά τα χέρια είναι μαχαίρια

Όσα είδαμε στην πρεμιέρα της 4ης σεζόν “Game of Thrones”.

Στο 1o επεισόδιο της 4ης σεζόν, η Ντενέρις φλερτάρει, η Ντενέρις επίσης μαζεύει στρατό που γεμίζει δυο οθόνες τουλάχιστον, ο Τζέιμι Λάνιστερ αποκτά ένα λαμπερό καινούριο σπαθί, ο Τζον Σνόου κινδυνεύει να καταδικαστεί σε θάνατο, και ο Hound με την Άρυα συνεχίζουν τη μοναχική διαδρομή τους στο πιο κουλ spin-off της σειράς που δε θα δούμε ποτέ. Ακολουθούν spoilers για το επεισόδιο “Two Swords”.

Φίλοι του ΟΝΕΜΑΝ και ορκισμένοι εχθροί των Λάνιστερς, καλωσήρθατε σε μια ακόμη χρονιά recaps της σειράς που άλλοι βλέπουν, άλλοι διαβάζουν κι άλλοι έχουν βαρεθεί να την ακούν (τους λυπάμαι, αλλά δε τους λυπάμαι- μακάρι η ‘zeitgeist σειρά’ κάθε Στιγμής στο χρόνο να ήταν πάντα όσο διασκεδαστικό είναι ετούτο εδώ το κομμάτι μαζικής διασκέδασης).

Ας αφήσουμε τον Τζέιμι Λάνιστερ να σας καλωσορίσει:

Γεια σου και σένα Τζέιμι.

Λοιπόν! Κάθε Τρίτη βράδυ μέσα από τα κανάλια Novacinema προβάλλονται τα καινούρια επεισόδια της σειράς, λιγότερες από 48 ώρες μετά την πρεμιέρα στην Αμερική και το ΗΒΟ. Και κάθε Τρίτη αργά το βράδυ, θα είμαστε εδώ για να τα σχολιάζουμε, περιμένοντας τα δικά σας σχόλια.

Επίσης, επικοινωνείτε μαζί μας για το Game of Thrones και μέσω του application What’s app στο νούμερο 6971951069.

 

ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΣΠΟΪΛΕΡΣ. Ούτε στα σχόλια ούτε στο What’s app. Όποιος κάνει σπόιλερ να ξέρει πως τον κρίνουν ακόμα κι οι Λάνιστερς.

Πρώτο μας κείμενο για φέτος οπότε ας μη αργούμε, πάμε κατευθείαν να δούμε πού βρισκόμαστε, κοιτάζοντας όπως πάντα τα τεκταινόμενα ανά πλοκή. Έτσι κι αλλιώς το επεισόδιο, ως εν πολλοίς εισαγωγικό στη νέα σεζόν μετά το διάλειμμα 9 μηνών και τον Red Wedding, έκανε περισσότερο ένα ενδεικτικό πέρασμα από κάθε ιστορία, παρά παρέδωσε κάτι αποφασιστικά σημαντικό ή σοκαριστικό.

Το Χέρι κι ο Βασιλιάς

Συνήθως ξεκινάμε με King’s Landing κι έτσι θα το πάμε και φέτος. Σχεδόν ό,τι ουσιώδες είδαμε έγινε μες στα τείχη του βασιλείου.

Ξεκινώντας με το cold open του επεισοδίου, όπου βλέπουμε τον Τάιγουιν να λιώνει το παλιό, καρτουνίστικα μεγάλο σπαθί των Σταρκ, κι από το μέταλλο να σφυριλατεί δύο νέα σπαθιά. Εντάξει, κατανοώ γιατί οι ανασφάλειες των Σταρκ μπορεί να τους οδήγησαν στη δημιουργία ενός τόσο μεγάλου σπαθιού. Ήθελαν να αναπληρώσουν την, ας πούμε, γκαντεμιά τους. Εν τέλει δεν πολυβοήθησε, αν και κάπου την έχω μια υποψία πως κάπως, κάποτε, κάποια τελική μάχη θα δοθεί ανάμεσα στον Τζον Σνόου (που θα κρατάει το ένα από τα δύο σπαθιά) και κάποιον Λάνιστερ, δηλαδή τον Τζέιμι (που θα κρατάει το άλλο).

Τελοσπάντων, ο Τζέιμι όντως παίρνει το ένα από τα σπαθιά και σκοπεύει να γίνει μάστορας στην ξιφομαχία με το αριστερό γιατί δεν έχει και τίποτα άλλο. Ή μάλλον τώρα έχει: Το δεξί του χέρι πλέον περιλαμβάνει ένα μεταλλικό γάντι ιππότη που είναι τόσο μα τόσο κρίμα που δε θα το δούμε καμία στιγμή να ανοίγει και να βγαίνει από μέσα λέιζερ ή έστω υγρό πυρ, ή κάτι. ΚΑΝΤΕ ΤΟ ΝΑ ΣΥΜΒΕΙ ΑΥΤΟ, ΒΆΙΣ ΚΑΙ ΜΠΕΝΙΟΦ.

Ο Τάιγουιν γενικά δεν πολυγουστάρει να έχει έναν μονόχειρα ως αφεντικό της φρουράς του βασιλιά, ο Τζέιμι είναι σε φάση “εγώ δεν πάω στο Κάστερλι επειδή εσύ ξαφνικά αποφάσισες να έρθεις να μας κάνεις παρέα” και τελοσπάντων ακολουθεί ένας κάποιος τσακωμός που, αν έχουμε καταλάβει κάτι για το μέταλλο από το οποίο είναι φτιαγμένος ο Τζέιμι, αυτό μας λέει πως δεν πολυμασάει, και πως ό,τι χρειάζεται να το αντιμετωπίσει, θα το αντιμετωπίσει.

Βέβαια μερικές σκηνές αργότερα συζητάει τη σχέση του με την αδερφή του και καταλήγει να τρώει χείωμα που διακόπτεται μόνο από το χτύπημα στην πόρτα. Ομολογώ πως θα ήμουν πολύ πιο σοκαρισμένος για την αηδία αυτής της σκηνής αν δεν είχα δει το “Νώε” πριν λίγες μέρες: Αν υπάρχει κάτι χειρότερο από την αιμομιξία, είναι το να υπονοείται, ΑΣΤΑΜΑΤΗΤΑ, ένα ανηλεές ντόμινο αιμομικτικών πράξεων. Ευχαριστούμε, Ντάρεν Αρονόφσκι!

Στο μεταξύ η Μπριέν που έχει φτάσει κι αυτή στο κάστρο, πιέζει τον Τζέιμι να κρατήσει την υπόσχεσή του για την ασφαλή επιστροφή των κοριτσιών Σταρκ, ξεχνώντας πως ξερωγώ, βασικά δεν έχουν μείνει άλλοι Σταρκς. ΟΚ, η Σάνσα. ΟΚ, και δυο-τρεις άλλοι αλλά εκείνοι είναι στις δικές τους σειρές.

I am Here to Kill a King

Ο Τύριον δεν περνάει και τις πιο κουλ μέρες του αυτό τον καιρό, όντας πλέον παντρεμένος με τη Σάνσα, και μη μπορώντας να είναι με την Σέι, η οποία είναι ακόμα εκεί τριγύρω, και επίσης έχοντας να αντιμετωπίσει αυτή την τόσο συχνή ίωση των τηλεοπτικών δραμάτων, την  γνωστή και ως Κάποιος Χαρακτήρας Είναι Εκεί Και Κρυφακούει Ακριβώς Όταν Δεν Πρέπει. Τι διάολο, σε έξαρση πάλι αυτό το πράμα.

Εδώ μια από τις κοπέλες που ντύνουν τις βασίλισσες και που δεν τον έχω πολύ εύκαιρο πώς τις λένε, τον κρυφακούει να αποτρέπει την Σέι. Γενικά, ειλικρινά το λέω, δεν έχω χειρότερο από όταν συμβαίνει αυτό το πράγμα. Είναι η μεγαλύτερη ένδειξη συγγραφικής τεμπελιάς και το απχθάνομαι. ΕΠΟΜΕΝΟΣ.

Α ναι, μισό, έχουμε και κάτι σημαντικό. Όταν καταφτάνει το μικρό πριγκιπικό καραβάνι των Μαρτέλς, ο Όμπεριν ααποκαλύπτει στον Τύριον πως στην πραγματικότητα διψά για εκδίκηση και λίγο αιματάκι Λάνιστερ επειδή ο στρατός των Λάνιστερ είχε κάποτε σφάξει την αδερφή του και τον άντρα της, έναν Ταργκάριεν. Ε Π Ι Τ Ε Λ Ο Υ Σ κάποιος σε αυτό το πράγμα με σκέψεις που βγάζουν νόημα. Βέβαια ξεκάθαρα θα γευτεί το ίδιο του το σπαθί αργά ή γρήγορα γιατί είναι προφανές πως οι Λάνιστερ θα ξεκάνουν τους πάντες πριν καταφθάσουν οι δράκοι και τα ζόμπι πάγου, αλλά λέμε τώρα. Οι προθέσεις μετράνε.

Γράφαμε και πέρσι για την ομορφιά αυτής της ιδέας: Οι Λάνιστερ με τον ένα τρόπο ή τον άλλον να ξεκάνουν όλες τις μεγάλες οικογένειες, φυλές και στρατιές, για να βρουν την τελική τους τιμωρία από έναν μπάσταρδο των Σταρκ και μια Ταργκάριεν χωρίς πατρίδα, δηλαδή τα τελευταία μέλη των δύο οικογενειών που υπέφεραν περισσότερο από αυτούς. Ίσως εδώ υπονοείται μια πρώτη τέτοια κατεύθυνση.

Ο Τζόφρι

Ακόμα απεχθέστατος.

Η Λίζα και οι Άλλοι

Ο Hound κουβαλάει την Άρυα με στόχο να την πουλήσει στη θεία της τη Λίζα, όμως τότε συμβαίνει ένα ακόμα περιστατικό που τους στέλνει στην οδό του Αναπάντεχα Απολαυστικού Και Όμορφου Bonding (κάτι στο οποίο η σειρά πραγματικά ξεχωρίζει- το περσινό ζευγαράκι των Τζέιμι και Μπριέν ήταν το ομορφότερο πράγμα στη σειρά). Δηλαδή τι; Πολλοί Λάνιστερς. Δηλαδή στρατιώτες τους, το ίδιο είναι.

Η ουσία είναι πως ο Hound δαγκώνει μερικούς, η Άρυα σκοτώνει άλλον έναν, και όλα καλά. (Επίσης: ‘Ο Σκύλος και το Κοτόπουλο’. ΟΧΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ.) Δηλαδή όσο καλά μπορεί να είναι τα πράγματα όταν μια ορφανή πιτσιρίκα σε κατάσταση ημι-αιχμαλωσίας αρχίζει να βρίσκει συνήθειο να σκοτώνει ανθρώπους. Η Άρυα είναι υπό μία έννοια ο πιο ενδιαφέροντας χαρακτήρας της σειράς: Είναι η μοναδική που είναι εμφανώς πάρα πολύ σημαντική και όχι αναλώσιμη, ούτε πιόνι πλοκής και μυθολογίας, την οποία όμως δε μπορείς με μεγάλη ευκολία να τοποθετήσεις σε ένα μελλοντικό σημείο της δραματουργίας. Είναι προφανές πως προορίζεται για μερικά πολύ σκοτεινά ακόμα μέρη, αλλά δεν πιστεύω πως τραβάει όλη αυτή την κόλαση απλά για να πεθάνει κι αυτή άδοξα όπως το υπόλοιπο σόι της. Κάτι θέλει να πει ο ποιητής.

Ελπίζω.

Πραγματικά συμπαθώ πολύ την Άρυα.

*αρχίζει να ανησυχεί*

*δαγκώνει νύχια*

*σκύβει το κεφάλι*

Law & Order

Όσο η Υγκρίτ και τα παλικάρια του Μανς Ρέιντερ πιάνουν φιλίες με μια στρατιά κανιβάλων που μοιάζουν σαν μικρά αδερφάκια των τεράστιων τύπων από το “Prometheus” που δε θυμάμαι τι ήταν, ο Τζον Σνόου δικάζεται για προδοσία. Τελικά απελευθερώνεται, σε μεγάλο βαθμό λόγω των όσων ξέρει για τους εχθρούς της Φρουράς, σε μια σοκαριστική εξέλιξη κατά την οποία ο Τζον Σνόου τη σκαπουλάρισε λόγω αυτών που ήξερε.

Χα!

Face/Off

Όχι, όχι, όχι, όχι. Λοιπόν, λένε πως εκτιμάς περισσότερο αυτό που είχες όταν το χάσεις, και αυτό έγινε εδώ με τον Ντάριο Ναχάρις (πιθανό ξάδερφο του Τζορτζ Μαχάρις, για τους θεατές του “Arrested Development”) ο οποίος άλλαξε πρόσωπο, και στη θέση του απολαυστικού μούτρου εκείνου του λίγο-douchebag-λίγο-αλεπού-αρκούντως-μάγκας έχουμε τον Σόνι από το “Treme” που εντάξει, απλά όχι. Δηλαδή πληζ, είναι ο Σόνι. Και στο “Treme” για σφαλιάρες ήταν.

Τελοσπάντων, αυτός το ρίχνει στο φλερτάρισμα με την Ντενέρις όσο από πίσω ο Lord Friendzone αγχώνεται για το μέλλον. Όλη αυτή η φανταστική καταστασούλα της ευχάριστης παρέας μας διακόπτεται όταν ο ήδη υπερμεγέθης στρατός (παρέα με τα δρακουλίνια που δεν τα λες και δρακουλίνια πια) προσεγγίζει μια ακόμα πόλη σκλάβων και αντικρύζει ένα νεκρό παιδί να κρέμεται.

…όλη τη σεζόν πάλι αυτή τη δουλίτσα θα κάνει η Ντενέρις, έτσι δεν είναι;

***

Την επόμενη βδομάδα! Ο Τζορτζ ‘ρο ρο’ Μάρτιν γράφει το ετήσιο επεισόδιό του κάτι που μπορεί μόνο να σημαίνει πόνο, καταστροφή και αίμα. Αναμένουμε. Ως τότε, καλώς σας βρήκαμε και φέτος. Καλή μας διασκέδαση, και καλό μας πόνο αδέρφια.

(Ο γνωστός κανόνας: Αυτά τα κείμενα γράφονται ύστερα από την παρακολούθηση του κάθε επεισοδίου και δε λαμβάνουν υπόψη καθόλου ό,τι συμβαίνει στα βιβλία. Συνεπώς, οτιδήποτε υπάρχει παρακάτω στα βιβλία θεωρείται SPOILER και δεν θα δημοσιεύεται.)

Το “Game of Thrones” προβάλλεται κάθε Τρίτη βράδυ μέσα από τα κανάλια Novacinema λιγότερες από 48 ώρες μετά την πρεμιέρα των επεισοδίων στην Αμερική.