Photo by Charles Sykes/Invision/AP
ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Η Danielle Brooks είναι ο πραγματικός OG της νέας τηλεόρασης

Μιλήσαμε αποκλειστικά με τη breakout σταρ του 'Orange is the New Black' και γελάσαμε με τα κακά αστεία της.

Το γέλιο της Danielle Brooks είναι όντως μεταδοτικό.

Στα μισά περίπου της συνομιλίας μας για τον 6ο κύκλο του πολυβραβευμένου ‘Orange Is the New Black’ που κάνει πρεμιέρα στις 28 Ιουλίου στην COSMOTE TV, ένα κάπως αποτυχημένο για την ίδια αστείο της, μας εκτροχίασε την κουβέντα για τα καλά. Μιλώντας για τη δυναμική, “balls to the wall” – όπως την αποκάλεσε – προσέγγιση της δημιουργού της σειράς Jenji Kohan, ο έπαινος έγινε “ladies to the wall”, “titties to the wall” και “breasts to the wall”. Με αυτή τη σειρά. Σε μια προσπάθεια να δώσει μια πιο θηλυκή πλευρά στην ατάκα. Είναι ξεκάθαρα ο άνθρωπός μας.

Ο τόνος της φωνής της θα συνέχιζε να είναι απολογητικός και μετά τα πρώτα αμήχανα δευτερόλεπτα, αν δεν είχαμε ξεσπάσει και οι δύο σε γέλια. Το δικό της αργόσυρτο και δυνατό. Το ακούς και καταλαβαίνεις γιατί ο κόσμος δυσκολεύεται να πιστέψει ότι είναι ντροπαλή.

H Brooks δεν θα μπορούσε να προβλέψει την ανοδική της πορεία. Δούλεψε πολύ γι’ αυτήν όμως. Έκλεισε το ‘OITNB’ μετά την αποφοίτησή της από το Julliard, πήρε προαγωγή σε regular μέλος του καστ όταν η Taystee έγινε ο breakout χαρακτήρας της σειράς, έγινε το poster child της streaming τηλεόρασης όταν αυτή ήταν στα σπάργανά της, και πέρασε δύο εξουθενωτικές σεζόν που την έστειλαν για ψυχοθεραπεία συνδυάζοντας γυρίσματα και Broadway. Η ίδια θεωρεί ο κόπος άξιζε και με το παραπάνω. Η απόσβεση έγινε με βραβεία SAG και την πρώτη της υποψηφιότητα για Tony για την ερμηνεία της στο μιούζικαλ του ‘Color Purple’.

Ως Taystee είναι εγκληματικό που δεν βρέθηκε υποψήφια στα Emmy για την καθηλωτική σκηνή της στην κορύφωση της 5ης σεζόν – μία σπαρακτική στιγμή για τον θάνατο της Poussey – αλλά υπάρχει ακόμα καιρός. Ειδικά όταν ο δημοφιλής χαρακτήρας της, ο πιο εγκάρδιος που μπορείς να βρεις στης φυλακής τα σίδερα, δεν της αφήνει περιθώρια για ξεκούραση. Ιδρυματοποιημένο γέννημα ενός συστήματος που ανακυκλώνει τα ανάδοχά παιδιά του στις φυλακές, η Taystee έψαχνε και ψάχνει ακόμα την οικογένεια. Τη φτιάχνει κάθε σεζόν από την αρχή και τη χάνει πάντα λίγο πριν το τέλος. Στην 6η σεζόν θα βιώσει τις συνέπειες της εξέγερσης που ενορχήστρωσε με τη σεισμική αλλαγή της μεταφοράς της σε φυλακή υψίστης ασφαλείας.

Το flashback της έχει ονομαστεί ήδη το highlight της σεζόν από τους λιγοστούς κριτικούς που έχουν ήδη δει τα επεισόδια, αλλά θα στα πει καλύτερα η ίδια:

***

Έχεις αναφέρει την προδοσία και την επιβίωση ως βασικές θεματικές για την Taystee στην 6η σεζόν. Μπορείς να πεις περισσότερα;

Και η ίδια η παραμονή στη φυλακή έχει να κάνει με την επιβίωση. Πρέπει να επιβιώσεις χωρίς οικογένεια, χωρίς τα πράγματα που έχουν οι άνθρωποι έξω απ’ αυτήν.

[Η Taystee] έχει προσπαθήσει να φροντίσει όλες τις άλλες γύρω της και να τις στηρίξει, είτε στη 2η σεζόν που τις βοήθησε να συνυπάρξουν, είτε στην 3η και 4η που στάθηκε μαζί τους, είτε στην 5η που πάλεψε για δικαιοσύνη στο Litchfield. Πάλεψε για την αλλαγή, για μεταρρυθμίσεις. Τώρα στην 6η σεζόν αγωνίζεται να αντιμετωπίσει τη νέα της πραγματικότητα με περισσότερους φύλακες, με τόσο νέο κόσμο γύρω της, και προσπαθεί να βρει την άκρη. Από ποια πηγή να αντλήσει κινητήρια δύναμη. Αξίζει τελικά η ζωή;

Τα χαρτιά της μοιρασιάς της μέχρι στιγμής δεν έχουν λειτουργήσει υπέρ της. Κι έτσι αυτή τη σεζόν, οι γυναίκες αυτές μπαίνουν σε νέο έδαφος και προσπαθούν να επιβιώσουν σ’ αυτό. Όχι μόνο στη νέα τοποθεσία και στην αυξημένη ασφάλεια, αλλά στη νέα μοίρα που ενδεχομένως θα έχουν τώρα, τις νέες ποινές που μπορεί να τους επιβληθούν λόγω της εξέγερσης. Και μέσα από αυτό, θα δούμε τις πολλές, διαφορετικές πλευρές της ιστορίας από κάθε γυναίκα στο Litchfield. Πίστεψέ με, υπάρχουν χιλιάδες ιστορίες που γεννιούνται ακριβώς από τις γυναίκες αυτές, ακριβώς για να επιβιώσουν. Έτσι αυτή τη σεζόν θα δούμε ποια είναι πιστή, ποια είναι ειλικρινής, ποια είναι για την πάρτη της, ποια πραγματικά, στ’ αλήθεια θέλει να βοηθήσει την αδερφή της.

Εδώ έρχεται η διάσταση της επιβίωσης και της προδοσίας.

Σε ένα ιδανικό σενάριο, ποιο θα ήταν το τέλος για την Taystee; Πώς θα ήθελες να τη δεις;

Αν έγραφα εγώ το τέλος της ιστορίας της, θα ήλπιζα να κοπεί αλλιώς η τράπουλά της. Κάποιος θα της έδινε μια νέα τράπουλα για να ξεκινήσει ξανά της ζωή της. Δεν θα βρισκόταν ξανά ένοχη, θα έβλεπε την πραγματική δικαιοσύνη να επικρατεί. Θα έβγαινε έξω και θα συμμετείχε σε κάποιο συμβούλιο που θα έσπρωχνε για μεταρρυθμίσεις στο σωφρονιστικό σύστημα για την πραγματική αποκατάσταση και επανένταξη των κρατουμένων, για την αντιμετώπισή τους ως ανθρώπινα πλάσματα που πήραν μια λάθος στροφή όπως θα μπορούσε ο καθένας μας. Αυτό θα ήθελα για εκείνη.

Και μετά θα ήθελα να βρει έναν υπέροχο άνδρα! (γελάει). Να φτιάξει την οικογένεια που ποτέ δεν είχε. Θα ήθελα πολύ να έκανε, ας πούμε, δύο παιδιά που θα την αγαπούσαν άνευ όρων.

Η επιτυχία της σειράς βοήθησε να δούμε περισσότερες ιστορίες καθοδηγούμενες από γυναίκες και μάλιστα όλων των χρωμάτων, όπως το GLOW, το Dear White People ή το Insecure. Είναι αυτή η κληρονομιά της σειράς και πώς σε κάνει να νιώθεις αυτό;

Ω, βέβαια! Είμαι περήφανη που έχω υπάρξει μέρος μιας σειράς από την Jenji Kohan που στήριξε τρομακτικά τη σειρά […] Ήταν όντως εκεί και δεν φοβήθηκε να πει αυτές τις ιστορίες. Και το Netflix δεν φοβήθηκε να πει τις ιστορίες της. Ήταν μοναδικό για την τηλεόραση τότε και διψούσε ο κόσμος γι’ αυτό. Και εξαιτίας αυτού, δεν άλλαξε μόνο όσον αφορά τον αριθμό των γυναικών και των μη λευκών γυναικών στην οθόνη, αλλά άλλαξε και ο τρόπος που βλέπουμε τηλεόραση. Τώρα έχουμε τα Amazon και τα Hulu και τις άλλες streaming πλατφόρμες που έχουν υιοθετήσει το μοντέλο. Οπότε το να είσαι μία από τους OGs –

Είσαι όντως μία απ’ τους OG!

Ναιιιιιιιι. Το γεγονός ότι έχει αναπτυχθεί τόσο είναι στ’ αλήθεια μοναδική εμπειρία. Είμαι ευγνώμων για τη σειρά. Και ανυπομονώ να δω πώς θα έχει διαμορφωθεί η τηλεόραση σε δέκα χρόνια από τώρα. Έχω συμμετάσχει σε καμπάνια για το πρόσωπο των μαύρων χαρακτήρων στην τηλεόραση και δεν είναι μία μόνο στιγμή. Είναι κίνημα. Έτσι νιώθω όταν δουλεύω με τρομερές γυναίκες σαν την Jenji Kohan. Το να βλέπεις γυναίκες, από το συνεργείο και το καστ μέχρι τα αφεντικά, είναι πραγματικά εντυπωσιακό.

Η Taystee είναι η ιδανική συγκάτοικος για να έχεις παρέα στο κελί. Εσύ θα ήσουν εξίσου δημοφιλής πιστεύεις;

Αλήθεια, δεν έχω ιδέα! Υπάρχει μια σειρά που λέγεται ‘60 Days In’ και παίρνουν κανονικό κόσμο που δεν έχει κάνει εγκλήματα και τον βάζουν φυλακή για να δουν αν θα επιβιώσει. Και είναι πάντα αυτοί που περιμένεις λιγότερο εκείνοι που καταλήγουν να είναι οι ‘μανάδες’ της φυλακής, ή οι αρχηγοί που ελέγχουν τη φάση. Αλλά στ’ αλήθεια, δεν ξέρωωω (γελάει). Ευτυχώς είμαι καλή ηθοποιός οπότε ίσως θα μπορούσε να είναι αυτό το εισιτήριό μου εκεί μέσα, αλλά δεν ξέρω αν θα μπορούσα να επιβιώσω σαν την Taystee. Σίγουρα δεν θα μπορούσα να ξεκινήσω μια εξέγερση!

***

Η υποψήφια για 6 Χρυσές Σφαίρες και βραβευμένη με 3 Emmy σειρά Orange is the New Black επιστρέφει με τον 6ο νέο κύκλο, που θα κάνει πρεμιέρα στις 28 Ιουλίου στην Ελλάδα, αποκλειστικά από την COSMOTE TV. Όλα τα επεισόδια του 6ου κύκλου θα προβληθούν συνεχόμενα, μέσα από έναν τηλεοπτικό μαραθώνιο που θα ξεκινήσει τα μεσάνυχτα του Σαββάτου και θα ολοκληρωθεί το μεσημέρι της Κυριακής (29/7), για όσους θέλουν να δουν πρώτοι τη νέα πολυαναμενόμενη σεζόν της σειράς. Αμέσως μετά (από 3/8), η σειρά θα προβάλλεται σε εβδομαδιαία βάση, κάθε Παρασκευή στις 23.00, στο COSMOTE CINEMA 4HD.

|Η ποπ κουλτούρα μέσα από εικόνες| Ακολούθησε το Ιnstagram account του PopCode.