Photo by Taylor Jewell/Invision/AP
ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Από το Atlanta στο Deadpool, η χρονιά ανήκει ήδη στη Zazie Beetz

Η breakout σταρ του 'Atlanta' θα γίνει σύντομα breakout σταρ της χρονιάς. Εμείς τη ρωτήσαμε αν είναι προετοιμασμένη.

Δεν είναι εύκολο να προτείνεις κάτι καινούριο στη Χρυσή Εποχή της τηλεόρασης. Ακριβώς επειδή το μέσο ζει μεγάλες στιγμές.

Μεταξύ 2006 και 2016 υπήρξε αύξηση των ορίτζιναλ τηλεοπτικών προγραμμάτων κατά 37%, ενώ το 2017 ακολούθησε με νέο ρεκόρ 487 σειρών. Δεν είναι μόνο δύσκολο να πεις καινούριες ιστορίες μέσα στον καταιγισμό – δεν είναι κι απαραίτητο εδώ που τα λέμε, τις περισσότερες φορές είναι η προσέγγιση που μετράει – ο κορεσμός όμως κάνει την ανακάλυψη κλιμακωτά όλο και πιο ζόρικη. Η Zazie Beetz κατάφερε να τη γλιτώσει.

Το ‘Atlanta’, πετώντας το σημειωματάριο με τους τηλεοπτικούς κανόνες από το παράθυρο, πήρε γρήγορα τον τίτλο της καλύτερης νέας σειράς του 2016, ενώ το επεισόδιο που αφιερώθηκε εξ ολοκλήρου στη γυναίκα πρωταγωνίστριά του ήταν ανάμεσα σ’ αυτά που απέσπασαν διθυραμβικές κριτικές. Δεν εξεπλάγη κανείς.

Στην πρεμιέρα της 2ης σεζόν του ‘Atlanta’

Η Vanessa είναι ένας προσιτός χαρακτήρας που χωράει στους κλασικούς ρόλους της μητέρας και της συντρόφου, χωρίς να υπάρχει τίποτα κλασικό πάνω της. Όπως συμβαίνει και με τους πραγματικούς ανθρώπους δηλαδή, που ποτέ δεν είναι ακριβώς η ταμπέλα τους. Αντίστοιχα και η Beetz που την υποδύεται νιώθει πως περιορίζεται από την εικόνα της μποέμισσας που της έχουν δώσει τα Μέσα, αλλά ε, όπως λέει και η ίδια υπάρχουν πολύ χειρότερα πράγματα που μπορείς να αποκαλέσεις κάποιον.

Από Αφροαμερικανίδα μητέρα και Γερμανό πατέρα που εγκατέλειψε τη χώρα του μετά την πτώση του τείχους, η 26χρονη Νεοϋορκέζα ξεχώρισε αμέσως στις οντισιόν του ‘Atlanta’. Από τότε έχει ταξιδέψει σε κινηματογραφικά φεστιβάλ με το ‘Sollers Point’ και το ‘Dead Pigs’, έχει συμμετάσχει στο ιδιόρρυθμο ‘Easy’, έχει ετοιμάσει το θρίλερ ‘Slice’ από το οσκαρικό στούντιο Α24 που έχει έρθει για να μείνει, έχει ήδη συμφωνήσει για το ‘High Flying Bird’ του Steven Soderbergh, θα πρωταγωνιστήσει στο επόμενο θρίλερ του Babak Anvari του καταπληκτικού ‘Under the Shadows’, είναι σε συζητήσεις για τις επόμενες ταινίες των Natalie Portman και Kristen Stewart και, φυσικά, θα τεστάρει τις αντοχές της για το ‘Deadpool 2’ όπου θα υποδυθεί το ενίοτε δολοφονικό μέλος των X-Men, Domino.

Μετά τον breakout ρόλο της στο ‘Atlanta’, είναι έτοιμη για τη breakout χρονιά της ζωής της;

Από εκεί ξεκινήσαμε τη συνομιλία μας μαζί της, λίγο πριν μας πει ότι κρυώνει και ζηλεύει τον καιρό της Ελλάδας.

***

Η χρονιά σου έχει ήδη ξεκινήσει δυνατά με την ταινία σου στο Sundance και τώρα με το ‘Atlanta’, με το ‘Deadpool 2’ και το ‘Slice’ να έπονται. Νιώθεις προετοιμασμένη σε οποιοδήποτε επίπεδο γι’ αυτό που έρχεται; Χτίζεις πολύ hype φέτος, σε αποκαλούν τη breakout σταρ του ‘18.

Ω θεέ μου! (γέλια)

Να σου πω την αλήθεια, νιώθω προετοιμασμένη και απροετοίμαστη ταυτόχρονα. Το αγόρι μου κι εγώ μιλάμε εδώ και καιρό για το τι μπορούμε να περιμένουμε σε σχέση με τους τρόπους που μπορεί να αλλάξει η ζωή μας. Ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις όταν δεν έχεις ζήσει κάτι παρόμοιο. Μπορείς μόνο να εικάσεις τι μπορεί να προκύψει και πώς μπορεί να μεταβληθεί η ζωή σου.

Είμαι ενθουσιασμένη που έχω περισσότερες ευκαιρίες να δουλέψω σε πράγματα που αγαπάω και που βρίσκω ενδιαφέροντα κι εντυπωσιακά, και που έχω τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσω τη φωνή μου και να διανύσω μεγαλύτερες αποστάσεις. Σίγουρα όμως με αγχώνει η τυχόν απώλεια της ιδιωτικότητάς μου.

Σε άγχωσε καθόλου το break που κάνατε στο ‘Atlanta’; Η σειρά έλειπε για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Όχι. Ανυπομονούσα να γυρίσω την επόμενη σεζόν και είχα στεναχωρηθεί που θα κάναμε τόσο μεγάλο διάλειμμα, κυρίως επειδή περνάμε ωραία. Τα πηγαίνουμε καλά και είναι πραγματικά τόσο fun τα γυρίσματα. Είναι μακράν από τα καλύτερα περιβάλλοντα στα οποία έχω βρεθεί.

Ήμασταν τόσο απασχολημένοι όλοι στο διάστημα που μεσολάβησε. Ο Donald [Glover] είχε το ‘Star Wars’ κι εγώ είχα το ‘Deadpool’ για το μεγαλύτερο μέρος της περιόδου εκείνης. Δεν ξέρω καν αν θα είχα τη δυνατότητα να είμαι τυπική σε έναν διαφορετικό προγραμματισμό.

Είχαμε όλοι εμπιστοσύνη στο ‘Atlanta’ και δεν πίστεψα ότι θα χάναμε το μομέντουμ. Τουλάχιστον έτσι ήλπιζα! Ότι οι φαν της σειράς που ενδιαφέρονται κι έχουν επενδύσει σ’ αυτή δεν θα εξαφανίζονταν. Ειδικά από τη στιγμή που πολλή από τη δουλειά του Donald βγαίνει αυτό το διάστημα. Είχε τη νίκη του στα Grammy, τη συγγραφή του, τη μουσική. Είναι στην επικαιρότητα.

Είπε σε συνέντευξή του ότι φέτος το ‘Atlanta’ βρήκε κατά κάποιον τρόπο πιο ξεκάθαρο δρόμο. Τι σημαίνει αυτό για τον δικό σου χαρακτήρα; Τι μπορείς να αποκαλύψεις για το arc της Van;

Η σειρά γενικότερα είναι πολύ πιο σκοτεινή και ασχολείται με πιο βαριά θεματολογία σε σχέση με την 1η σεζόν.

Για τη Van συγκεκριμένα θα έλεγα ότι η πορεία της έχει να κάνει με την εξερεύνηση της ταυτότητάς της. Τον ρόλο της ως μητέρα, τον ρόλο της ως σύντροφος, και το γεγονός ότι όσα καθορίζουν το ποια είναι συνδέονται με αυτούς τους δύο ρόλους κι έτσι έχει την επιθυμία να διερευνήσει πώς μπορεί να απελευθερωθεί απ’ αυτό. Να βρει τον εαυτό της έξω από αυτά. Να βρει απλά τη Vanessa, το τι σημαίνει «απλά η Vanessa» ανεξάρτητα απ’ το ποιανού μάνα ή σύντροφος είναι. Να βρει τα ενδιαφέροντά της και τα θέλω της.

Είναι κάτι που απαιτεί και ουσιαστικά δεν ανέχεται πια τον τρόπο που μπορεί να επιλέγουν οι άλλοι να τη δουν. Θέλει να έχει τον έλεγχο της ταυτότητάς της. Θα ψάξει λίγο παραπάνω τις σχέσεις που έχει κερδίσει, το πού βρίσκεται σε σχέση μ’ αυτές και το πού θέλει να βρίσκεται σε σχέση μ’ αυτές.

Είναι η μαύρη γυναικεία φωνή της σειράς. Εσύ νιώθεις πίεση σχετικά με την εκπροσώπηση της φωνής αυτής; Αισθάνεσαι ποτέ ότι είναι κάτι μεγαλύτερο από σένα;

Ναι, το νιώθω. Δεν νομίζω ότι είμαι εγώ αυτή που εκπροσωπώ τις μαύρες γυναίκες στο γενικότερο πλαίσιο της βιομηχανίας, υπάρχουν πολλές άλλες καλλιτέχνιδες που κουβαλούν αυτό το βάρος.

Η Van είναι ένας συγκεκριμένος άνθρωπος με μία συγκεκριμένη εμπειρία και αυτό είναι που εκπροσωπώ. Υπάρχει ένα μέρος της νέας σεζόν που μαθαίνεις περισσότερα γι’ αυτήν και το παρελθόν της και εστιάζω σ’ αυτά. Προσωπικά θα ήθελα να εξερευνηθούν κι άλλες γυναικείες φωνές στη σειρά. Στην πρώτη σεζόν την είδαμε για λίγο με τις φίλες της και το διασκέδασα. Είχα μια φίλη στη σειρά. Δεν ήμουν η μοναδική γυναίκα στην κάμερα! (γέλια)

Αλλά σίγουρα νιώθω μια πίεση για να αποδώσω σωστά τον ρόλο και να δικαιώσω τη μαύρη γυναίκα, ακόμα και μέσα στα πλαίσια προώθησης της σειράς στα Μέσα.

Προσπαθώ να σκέφτομαι ότι δεν είμαι μόνη μου. Έχω τις δικές μου απόψεις, αλλά είμαι εδώ και για να ακούσω. Και φυσικά για να είμαι κι εγώ μια φωνή, όταν μου δίνεται το βήμα.

Η Domino είναι πολύ διαφορετική από τη Van και γενικά απ’ ότι σε έχουμε δει να κάνεις μέχρι στιγμής. Είναι δολοφονική και σίγουρα είχε πολλά stunts. Λύθηκες καθόλου παίζοντάς την;

Ω ναι! Το περιβάλλον ήταν πολύ διαφορετικό από τα σετ και τα μπάτζετ που είχα συνηθίσει. Οι μεγάλες υπερηρωικές, στουντιακές ταινίες είναι σε άλλο επίπεδο και το γεγονός ότι δεν είχα ξαναδουλέψει σε τέτοια έβαλε νέα στοιχεία στην εμπειρία μου.

Ήταν τρομερό να το ζεις για πρώτη φορά. Είναι φανταστικό το πώς ανακαλύπτεις τη δύναμη του σώματός σου. Εκπαιδεύτηκα πολύ και έμαθα πολλά σχετικά με τη σωματικότητα, τις χορογραφίες μάχης. Σήκωνα βάρη κάθε μέρα για 4 ώρες. Ήταν πραγματικά τεράστια, τεράστια πρόκληση για μένα και σωματικά και ψυχολογικά. Έπρεπε να το παλέψω γιατί δεν είμαι τέτοιος τύπος γενικά. Ήταν τόσο κουλ όμως να το κάνω και να ανακαλύπτω ότι μπορώ να το κάνω! (γέλια)

 

 

Και δεν υπάρχουν πολλές γυναικείες φωνές στον υπερηρωικό κόσμο και ήταν κι αυτό πολύ ενδιαφέρον για μένα. Ειδικά από τη στιγμή που δουλεύει δίπλα στον Deadpool και τον Cable και είναι ο τρίτος από τους βασικούς ρόλους. Υπάρχει αγοροπαρέα στην ταινία και ήταν ωραίο που μπαίνει και η γυναικεία προοπτική σε έναν κόσμο που κατευθύνεται κυρίως από άντρες. Ήταν πεδίο που σηκώνει εξερεύνηση, ειδικά όταν χρειάζεται να τους φτάσεις.

Η Domino είναι ίση τους. Δεν είναι θύμα. Είναι πολύ δυνατή και φροντίζει τον εαυτό της. Έχει πλάκα να φοράς ένα υπερηρωικό κουστούμι και να υποκρίνεσαι ότι είσαι κι εσύ κάπως έτσι!

Τι μπορείς να μοιραστείς για το ‘Deadpool 2’; Για τι θα μας προετοίμαζες;

Είναι πολύ αστείο. Είναι σιχαμένο. Είναι έξαλλο! Και θα λατρέψετε τον Julian [Dennison]. Θα τον ερωτευτεί ο πλανήτης.

|Η ποπ κουλτούρα μέσα από εικόνες| Ακολούθησε το Ιnstagram account του PopCode.

***

* Η 2η σεζόν του ‘Atlanta’ επιστρέφει στην Ελλάδα την 1η Ιουνίου στο FOX, στις 23.30 μ.μ.