AP IMAGES
ΛΙΣΤΕΣ

15 Έλληνες που μας κάνουν περήφανους μόνο γιατί είναι Έλληνες

Aniston, Γαλιφιανάκης και η ματαιότητα της χωρίς λόγο ευτυχίας.

Πρόσφατα με τον Γιώργο Λάνθιμο και τον Στέφανο Τσιτσιπά ζήσαμε στιγμές εθνικής υπερηφάνιας, γιατί και οι δύο διέπρεψαν στο εξωτερικό. Αυτό δεν είναι καινούριο φαινόμενο. Κάθε φορά που κάποιος από τη χώρα μας κάνει καριέρα εκτός χαιρόμαστε σαν να ήταν ξάδερφός μας και μάλιστα τις περισσότερες φορές χωρίς να ξέρουμε ή να μας ενδιαφέρει το τι ακριβώς κάνει.

Μαζέψαμε λοιπόν εδώ τους πιο γνωστούς αμπάσαντορς του ελληνισμού στα μάτια μας.

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ JENNIFER ANISTON

Κάθε φορά που θα αναφερθεί το όνομα της Jennifer Aniston για οποιονδήποτε λόγο σε κάποιο ΜΜΕ θα προηγηθεί από τη φράση “η ελληνικής καταγωγής”, τόσο πολύ που πια η φράση έχει καταλήξει να σου λείπει αν κάποια πιο “σοβαρά” μέσα δεν την χρησιμοποιούν. Η Aniston είναι ίσως η μοναδική της λίστας μας που ξέρουμε όλοι τι ακριβώς διεθνή καριέρα έχει κάνει.

ΖΑΚ ΓΑΛΙΦΙΑΝΑΚΗΣ

Ο Ζακ Γαλιφιανάκης θα έκανε περήφανο τον Αριστοφάνη.

Sasha Grey

Η καριέρα της Sasha Grey στις πορνογραφικές ταινίες διήρκεσε μόλις δύο χρόνια, κατάφερε όμως να την καθιερώσουν ως μία από τις γνωστότερες πορνοστάρ. Στη συνέχεια ασχολήθηκε με την υποκριτική, τη μουσική και το γράψιμο.

OLYMPIA DUKAKIS

Έχει παίξει σε δεκάδες ταινίες και σειρές και έχει στην κατοχή της ένα Όσκαρ Β’ γυναικείου ρόλου για το ‘Steel Magnolias’. Οι περισσότεροι όμως που θα ρωτήσεις θα ξέρουν το όνομά της, όχι όμως που έπαιξε.

KATINA ΠΑΞΙΝΟΥ

Και η Κατίνα Παξινού έχει πάρει Όσκαρ Β’ γυναικείου ρόλου για το ‘Για ποιον χτυπάει η καμπάνα’. Η Παξινού μάλιστα έχει μεγαλώσει και στην Ελλάδα, σε αντίθεση με την Dukakis που μεγάλωσε στη Μασαχουσέτη, έτσι κάνει την περηφάνια μεγαλύτερη. Η Παξινού έκανε και μεγάλη καριέρα στο θεατρικό σανίδι. Και πάλι όμως είναι πιο γνωστή σαν όνομα παρά από το έργο της στο ευρύ κοινό. Στην ίδια περίπου κατηγορία στα μάτια του ευρύ κοινού βρίσκεται και η καριέρα της Ειρήνης Παπά.

VANGELIS, ΝΑΝΑ ΜΟΥΣΧΟΥΡΗ, NTΕΜΗΣ ΡΟΥΣΣΟΣ

Ο Vangelis έμεινε στην ιστορία για την 80s φουτουριστική μουσική που χάρισε στο ‘Blade Runner’, αλλά και για το αγωνιστικό ‘Chariots of Fire’. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ελλάδα, στα 25 του όμως πήγε παρέα με τον Ντέμη Ρούσσο στο Παρίσι, σχηματίζοντας τους Aphrodite’s Child με σκοπό τη διεθνή καριέρα. Και δεν μπορείς να πεις ότι δεν τα κατάφεραν.

Η Νάνα Μούσχουρη γεννήθηκε στα Χανιά και μεγάλωσε στην Αθήνα, το ταλέντο της όμως την έσπρωξε επίσης εκτός. Και μπορεί οι περισσότεροι εδώ πίσω στην πατρίδα να την αναγνωρίζουν περισσότερο από το στυλ της παρά από τα τραγούδια της, σε κάθε όμως αφιέρωμα που της γίνεται σε κάποιο μέσο κατά καιρούς θα αναφερθεί ότι είναι μια από τις τραγουδίστριες με τις υψηλότερες πωλήσεις στην ιστορία.

ΜΑΡΙΑ ΜΕΝΟΥΝΟΣ

Όταν ανακοινώθηκε ότι η Μαρία Μενούνος θα παρουσιάσει μαζί με τον Σάκη Ρουβά τη Eurovision Τρομερή καριέρα στην Αμερική, όλοι πίστευαν -αν και δεν είχαν ιδέα ποια ήταν- ότι η ελληνικής καταγωγής Μενούνος θα κλέψει την παράσταση μπροστά στον Ρουβά. Τελικά η Μαρία δεν το χε και τόσο στην παρουσίαση, σε σχέση με τον Σάκη που έλαμψε. Γι αυτό και από τότε δεν ξαναακούσαμε για εκείνη.

ΝΙΚΟΣ ΑΛΙΑΓΑΣ

Yπάρχει μία κατηγορία σταρς που έκαναν μέτρια καριέρα στην Ελλάδα, επειδή είχαν μια υποτίθεται μεγάλη καριέρα στο εξωτερικό και ας μην είχαμε ιδέα ποιοι ήταν και τι κάναν στο εξωτερικό. Σε αυτή την κατηγορία είναι ο Νίκος Αλιάγας, η Αλεξάνδρα Πασχαλίδου και η προαναφερθείσα Μαρία Μενούνος.

Maria Callas

Είμαστε περήφανη για τη Maria Callas γιατί είναι μία από τις θρυλικότερες τραγουδίστριες της όπερας και το κοινό εξίταρε η θυελλώδης σχέση της με τον Ωνάση. Είναι μάλιστα αρκετά πιθανό οι περισσότεροι που θα ρωτήσεις να ξέρουν λεπτομέρειες για τη σχέση της με τον Ωνάση, αλλά να μην έχουν βάλει ποτέ να ακούσουν μία άριά της.

JOHN CASSAVETES, ELIA KAZAN, KOSTAS GAVRAS

Οι σκηνοθέτες John Cassavetes, Elia Kazan και Kostas Gavras έχουν πολύ σημαντική φιλμογραφία. Και όμως οι περισσότεροι από εμάς τους ξέρουν σαν ονόματα και είναι περήφανοι για τη σταδιοδρομία τους, χωρίς να έχουν δει καμία ταινία τους.

GEORGE MICHAEL

Όταν από την άλλη πρόκειται για κάτι ποπ και μέινστριμ, η πρόσβαση μας στο έργο του Έλληνα του Εξωτερικού δημιουργού είναι πολύ ευκολότερη. Μάλλον δεν υπάρχει κανείς που να μην ξέρει 3-4 τουλάχιστον τραγούδια του George Michael, όπως και δεν υπάρχει κανείς που να μην ξέρει τι κάνει η Jennifer Aniston, με την οποία ανοίξαμε τη λίστα μας. Το μέινστριμ έχει μια δύναμη που δεν πρέπει ποτέ να υποτιμάμε.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

12 σελέμπριτι που θα είναι σαν να είναι Έλληνες, αλλά δεν θα είναι