ΛΙΣΤΕΣ

5+1 φρέσκες σειρές που τα Emmy πραγματικά θέλουν να δεις

Εντάξει το ‘Game of Thrones’, ΟΚ με το ‘Veep’. Σταθερές αξίες, πολυβραβευμένες. Όμως οι φετινές υποψηφιότητες Emmy πριμοδότησαν και κάποιες νέες σειρές που πραγματικά αξίζει να δεις.

Μια από τις μεγαλύτερες συνεισφορές των βραβείων ως οργανισμούς γενικότερα είναι ο τρόπος με τον οποίο συστήσουν στο ευρύτερο κοινό κάποιες δουλειές που δε θα ήταν απαραιτήτως οι πιο προφανείς ή πιο δημοφιλείς. Το βλέπουμε κάθε χρόνο στα Όσκαρ, όπου κάθε λογής ταινίες ανακηρύσσονται ως σημαντικές στα μάτια ενός κοινού που όλο και περισσότερο μοιάζει να αδιαφορεί για το σινεμά ως μορφή τέχνης- άρα το να ξεχωρίσει ένα φιλμ σαν το ‘Moonlight’ είναι τεράστιας σημασίας.

Στην τηλεόραση τα πράγματα είναι ελαφρώς διαφορετικά γιατί λόγω της φύσης του μέσου τυχαίνει πολύ συχνά να βραβεύονται και να ξεχωρίζουν οι ίδιες λίγο-πολύ δημιουργίες για σειρά ετών. Αυτή η αίσθηση συνήθειας και επανάληψης έχει ως αποτέλεσμα το να καταλήγουν αρκετά πιο ασήμαντα στη μεγάλη εικόνα του όλου πράγματος, σε σχέση με τα κινηματογραφικά βραβεία- παρόλο που σε γενικές γραμμές περισσότερος κόσμος ασχολείται πια με σειρές παρά με ταινίες.

Για να το πούμε αλλιώς, αν για 5 συνεχή χρόνια τα Emmy βραβεύουν το ‘Mad Men’ ή το ‘Veep’ ή το ‘Game of Thrones’ ή το ‘Breaking Bad’ ή το ‘Sopranos’ ή το [συμπλήρωσε πολυβραβευμένη σειρά εδώ], η αντίδραση ενός θεατή θα είναι είτε “α ναι, το ‘Game of Thrones’, φυσικά, το βλέπω” ή “α ναι, το ‘Mad Men’ πάλι, φυσικά, αλλά δεν το βλέπω”. Το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Τα Emmy δεν τους είπαν και κάτι καινούριο.

Γι’αυτό λοιπόν έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε κάθε χρονιά τι καινούριο έχουν να προτείνουν τα Emmy. Μπορεί να μην πάρουν τελικά βραβεία όμως έχει σημασία όταν μέσα σε ένα πεδίο με λίγο-πολύ γνωστές ποσότητες, εμφανίζονται τίτλοι σειρών που δεν έχουμε ξαναδεί στα βραβεία. Σημαίνει πως τα Emmy ανακάλυψαν κάτι καινούριο, κι αν το ανακάλυψαν τα ακαδημαϊκά Emmy, τότε σίγουρα μπορούμε να το ανακαλύψουμε κι εμείς!

Πάμε λοιπόν να ρίξουμε μια διαφορετική ματιά στις φετινές υποψηφιότητες. Δεν είναι ούτε προβλέψεις, ούτε εκτιμήσεις, ούτε σύνοψη, ούτε τίποτα τέτοιο. Είναι αυτό το απλό: Μια λίστα σειρών που προτάθηκαν για ένα μάτσο σημαντικά Emmy (μεταξύ των οποίων το Καλύτερης Σειράς στο πεδίο τους), χωρίς ποτέ στο παρελθόν να έχουν προταθεί ξανά ούτε για ένα. Κάποιες από αυτές είναι σειρές στην 1η σεζόν τους, κάποιες στην 2η, κάποιες στην προτελευταία, κάποιες στην μία και μοναδική. Είναι όμως και οι 5 (+1, που δεν είναι καθόλου φρέσκια, απλά τώρα την ανακάλυψαν τα βραβεία) σχετικά φρέσκες προτάσεις, σειρές τις οποίες η Ακαδημία αγκάλιασε με πάθος.

Αξίζει να το κάνετε κι εσείς.

Fleabag

Υποψηφιότητες: Καλύτερη Κωμωδία, Α’ Γυναικείος (Φοίβη-Γουόλερ Μπριτζ), Β’ Γυναικείος (Σιαν Κλίφορντ ΚΑΙ Ολίβια Κόλμαν), Σκηνοθεσία, Σενάριο, Γκεστ Ρόλοι (Φιόνα Σο ΚΑΙ Κριστίν Σκοτ-Τόμας), Κάστινγκ, Φωτογραφία, Μοντάζ

Τι είναι η σειρά: Τραγικωμωδία από Αγγλία μεριά, όπου η ιδιοφυής Φοίβη Γουόλερ-Μπριτζ διασκευάζει μονόπρακτο θεατρικό της για τη μικρή οθόνη, για μια κοπέλα που αναζητά τον εαυτό της μέσα από σεξουαλικές περιπλανήσεις, με ενοχή και απελευθέρωση να βαδίζουν χέρι-χέρι, και σπάζοντας διαρκώς τον τέταρτο τοίχο για να κοιτάξει στα μάτια το θεατή.

Η 1η σεζόν κέρδισε κριτική και κοινό, η 2η σάρωσε και στις υποψηφιότητες, καθώς το κατάμαυρα χιουμοριστικό αλλά και ειλικρινέστατα δραματικό, ενδοσκοπικό ταξίδι της κεντρικής ηρωίδας ολοκληρώνεται. Και το κάνει μέσα από την ανάπτυξη δύο σχέσεων, η μία -ζόρικη, περίπλοκη, σκληρή, αντιφατική- με την αδερφή της, η άλλη -ζόρικη, περίπλοκη, σκληρή, αντιφατική- με έναν ‘καυτό ιερέα’, όμοιες των οποίων δεν έχουμε δει συχνά στην τηλεόραση.

Πόσο κρατάει: 2 σεζόν, από 6 επεισόδια των 20 λεπτών η κάθε μία. Σα να βλέπεις μια δίωρη ταινία και αμέσως μετά την ακόμα καλύτερη συνέχειά της.

Να τη δεις αν είσαι φαν…: ‘Catastrophe’, ‘Russian Doll’, ‘The End of the Fucking World’, ‘Killing Eve’, ‘Big Little Lies’, ‘Crazy Ex-Girlfriend’

When They See Us

Υποψηφιότητες: Καλύτερη Μίνι Σειρά, Α’ Ανδρικός (Τζαρέλ Τζερόμ), Α’ Γυναικείος (Ανζανί Έλλις, Νίσι Νας), Β’ Ανδρικός (Ασάντε Μπλακκ, Τζον Λεγκουζιάμο, Μάικλ Κ. Γουίλιαμς), Β’ Γυναικείος (Μάρσα Στέφανι Μπλέικ, Βέρα Φαρμίγκα), Σκηνοθεσία, Σενάριο, Κάστινγκ, Φωτογραφία, Μουσική, Ηχητικό Μοντάζ, Ηχητικά Εφέ

Τι είναι η σειρά: Δραματική και λεπτομερής αναπαράσταση των τραγικών γεγονότων της υπόθεσης των Central Park Five. H ζωή και οι οικογένειες των πέντε νέων μαύρων και λατίνων αντρών που καταδικάστηκαν για την γνωστή υπόθεση βιασμού μιας 28χρονης λευκής κοπέλας στο Σέντραλ Παρκ, πριν αποδειχθεί χρόνια αργότερα ότι ήταν αθώοι. Η Άβα Ντουβερνέ (‘13th’) σκηνοθετεί την απόλυτα επίκαιρη ιστορία, κατά τη διάρκεια της οποίας ο νεοναζί νυν Πρόεδρος των ΗΠΑ είχε παρέμβει ζητώντας με ολοσέλιδη καταχώρησή του το 1989 την επιστροφή της θανατικής ποινής για τους πέντε νέους.

Πόσο κρατάει: 4 επεισόδια μίας-μιάμισης ώρας.

Να τη δεις αν είσαι φαν…: ‘The Wire’, ‘The People v. O.J. Simpson’, ‘The Handmaid’s Tale’, ‘Making a Murderer’, ‘13th’.

Russian Doll

Υποψηφιότητες: Καλύτερη Κωμωδία, Α’ Γυναικείος (Νατάσα Λιόνε), Σενάριο (1ο + 3ο επεισόδιο), Κάστινγκ, Φωτογραφία, Κουστούμια, Μουσική Επιμέλεια, Μοντάζ, Σχεδιασμός Παραγωγής, Ηχητικό Μοντάζ, Ηχητικά Εφέ, Σταντς

Τι είναι η σειρά: Η Νάντια ζει και ξαναζεί ένα πάρτυ γενεθλίων μια νύχτα στη Νέα Υόρκη καθώς όποτε πεθαίνει, επιστρέφει ξανά και ξανά στην ίδια στιγμή. Αυτή η παραλλαγή πάνω στη ‘Μέρα της Μαρμότας’ πετυχαίνει μια αληθινή νότα δραματικής και κωμικής απόγνωσης πάνω στην υπαρξιακή αγωνία του να περνάς τα 30 και να αναζητάς μια σταθερά σε ένα κόσμο που μοιάζει την ίδια στιγμή να επαναλαμβάνεται ασφυκτικά αλλά και να γκρεμίζεται από τη μια στιγμή στην άλλη.

Η Νατάσα Λιόνε πρωταγωνιστεί αλλά και δημιουργεί, αντλώντας από προσωπικές εμπειρίες, πάθη, λάθη, για να προσφέρει μια από τις πιο συναισθηματικά τίμιες όσο και αγνά διασκεδαστικές σειρές των τελευταίων χρόνων. Έχει ανανεωθεί για 2η σεζόν, που δε μπορούμε καν να φανταστούμε πώς θα μοιάζει- η υπάρχουσα 1η είναι από μόνη της ένα τέλειο αντικείμενο. Εννοείται πως θα συντονιστούμε φυσικά όταν έρθει η ώρα.

Πόσο κρατάει: 8 επεισόδια των 20 λεπτών.

Να τη δεις αν είσαι φαν…: To ‘After Hours’ του Σκορσέζε, η ‘Μέρα της Μαρμότας’, ‘Broad City’, ‘The Good Place’, ‘Man Seeking Woman’, ‘Girls’

Chernobyl

Υποψηφιότητες: Καλύτερη Μίνι Σειρά, Α’ Ανδρικός (Τζάρεντ Χάρις), Β’ Ανδρικός (Στέλαν Σκάρσγκαρντ), Β’ Γυναικείος (Έμιλι Γουότσον), Σκηνοθεσία, Σενάριο, Κάστινγκ, Φωτογραφία, Κουστούμια, Μαλλιά, Μακιγιάζ, Προσθετικό Μακιγιάζ, Μουσική, Μοντάζ, Σχεδιασμός Παραγωγής, Ηχητικό Μοντάζ, Ηχητικά Εφέ, Οπτικά Εφέ

Τι είναι η σειρά: Είναι μια μίνι σειρά για την καταστροφή του Τσέρνομπιλ, που καταφέρνει να είναι τόσο μια καθηλωτική αναπαραγωγή διαδικασίας και θεσμικής αποτυχίας σε τιτάνιο επίπεδο, όσο και μια εξερεύνηση της κοινωνικής συνθήκης που επέτρεψε σε κάτι τέτοιο να συμβεί. Από τις φανταστικές ερμηνείες των Τζάρεντ Χάρις και Στέλαν Σκάρσγκαρντ που καταπίνουν σκηνικό με χάρη και αξιοπρέπεια, ως τις επιμέρους σκηνές αγωνίας και διαδικασίας πάνω στην προσπάθεια περιορισμού της φρίκης, η μίνι σειρά αυτή είναι ίσως το καλύτερο τηλεοπτικό θρίλερ της χρονιάς.

Πόσο κρατάει: 5 ωριαία επεισόδια.

Να τη δεις αν είσαι φαν…: ‘The Terror’, ‘Das Boot’, ‘The Wire’, ‘When the Levees Broke’, ‘Citizenfour’, ‘Erin Brokovich’

Succession

Υποψηφιότητες: Καλύτερο Δράμα, Σκηνοθεσία, Σενάριο, Κάστινγκ, Μουσική Τίτλων Αρχής

Τι είναι η σειρά: Δύσκολα περιγράφεται με ακρίβεια που δεν προδίδει το ύφος και τον τόνο της σειράς. Στην επιφάνεια είναι η ‘την έχουμε ξαναδεί χίλιες φορές’ ιστορία διαδοχής. Όταν ο Λόγκαν Ρόι (Μπράιαν Κοξ) βλέπει την υγεία του να επιδεινώνεται, όλοι πέφτουν σαν αρπακτικά για να διεκδικήσουν την ηγεσία της μιντιακής αυτοκρατορίας της οικογένειας. Μέσα από μια τέτοια κάπως γνώριμη συνθήκη, η σειρά του Τζέσι Άρμστρονγκ (‘Peep Show’, ‘The Thick of It’, ‘Veep’) σε σκηνοθεσία Άνταμ ΜακΚέι (‘Anchorman’, ‘Big Short’) παρουσιάζει αυτή την οικογενειακή κοινωνική όπερα μέσα από έναν ξεκαρδιστικά ανέκφραστο κωμικό φακό, εντοπίζοντας τον ανήθικο παραλογισμό του πλούτου στις κενές, αμήχανες εκφράσεις των πλούσιων γόνων. Γενικά, όσο συνηθισμένο μοιάζει στα μούτρα, τόσο απολαυστικό είναι στο φάγωμα.

(Εννοείται πως δεν έχει δουλειά να διαγωνίζεται ως δράμα.)

Πόσο κρατάει: 10 ωριαία επεισόδια, επιστρέφει σε λίγες βδομάδες για 2η σεζόν.

Να τη δεις αν είσαι φαν…: ‘The Peep Show’, ‘The Thick of It’, ‘Billions’, ‘Barry’, ‘Arrested Development’, ‘Brothers & Sisters’

Schitt’s Creek

Υποψηφιότητες: Καλύτερη Κωμωδία, Α’ Γυναικείος (Κάθριν Ο’Χάρα), Α’ Ανδρικός (Γιουτζίν Λέβι), Κουστούμια

Τι είναι η σειρά: Αυτή είναι η “συν μία” του τίτλου, επειδή σε αντίθεση με όλες τις προαναφερθείσες δεν είναι καθόλου φρέσκου φρούτο, αντ’αυτού αναμένουμε ήδη την 6η και τελευταία σεζόν, με το καλτ των φανς να φωνάζει όλο και εντονότερα εδώ και χρόνια πως πρόκειται για must κωμωδία. Δεν έχουν άδικο!

Μια πλούσια οικογένεια χάνει τα πάντα και αναγκάζεται να μετακομίσει σε ένα ταπεινό μοτέλ μιας απλοϊκής κωμόπολης όπου στην αρχή τα πάντα φαίνονται παράλογα και δύσκολα πριν σταδιακά έρθουν κοντά με τους ανθρώπους της πόλης. Οπερατικές εξάρσεις, over the top κουστούμια, επαρχιακός σουρεαλισμός, συναισθηματικά τίμιος παραλογισμός- όλα αυτά σε ένα απίστευτα ερμηνευμένο πακέτο, από το επικό κεντρικό δίδυμο των Κάθριν Ο’Χάρα και Γιουτζίν “ο μπαμπάς του Τζιμ” Λέβι.

Πόσο κρατάει: 5 σεζόν με 66 επεισόδια των 20 λεπτών. Αναμένεται η 6η και τελευταία σεζόν.

Να τη δεις αν είσαι φαν…: ‘Arrested Development’, ‘Parks and Recreation’, ‘30 Rock’.