NETFLIX

Οι 19 καλύτερες σειρές του 2019 μέχρι τώρα

Ένα πρώτο ξεσκαρτάρισμα της Peak TV της χρονιάς, για να σε βρει το καλοκαίρι προετοιμασμένο.

Ο όρος Χρυσή Τηλεόραση έχει χρησιμοποιηθεί πιο συχνά απ’ ότι θυμάται η γενιά μας. Πριν το κύμα του HBO που ξεκίνησε το ’99 με το ‘Sopranos’ και εδραίωσε σιγά-σιγά τον όρο για το τηλεοπτικό περιεχόμενο έκτοτε, υπήρχε η live τηλεόραση των ’50s, οι sitcoms των ’70s και τα network dramas των ’80s και ’90s – όλες τους φάσεις που κάποτε χαρακτηρίστηκαν χρυσές για τη μικρή οθόνη. Από το 2013 και την πρεμιέρα του ‘House of Cards’ στο Netflix ωστόσο, οι αισθητικές, οικονομικές και τεχνολογικές εξελίξεις είναι τόσο ραγδαίες για τις ίδιες τις δημιουργίες αλλά και τον τρόπο που καταναλώνουμε το μέσο, που οδήγησαν σε έναν νέο όρο – το ‘Peak TV’.

Αυτή την περίοδο διανύουμε λοιπόν, και μιλάμε για έναν καταιγισμό σειρών που σαστίζει και τον πιο εκπαιδευμένο τηλεθεατή. Εμείς προσπαθήσαμε να ξεδιαλέξουμε κάποιες από τις κυριολεκτικά εκατοντάδες σειρές που έχουν κυκλοφορήσει μέσα στο 2019, καινούριες και παλαιότερες.

Fleabag: Season 2

Στα ανατέλλοντα χρόνια της γυναίκας αντι-ηρωίδας στην τηλεόραση, η Fleabag φοράει περήφανα το στέμμα της. Η δημιουργός και πρωταγωνίστρια Phoebe Waller-Bridge είναι ;ena βρετανικό ταλέντο που αναδύθηκε την τελευταία τριετία κουνώντας τη σημαία των τρισδιάστατων γυναικείων χαρακτήρων. Κλείνοντας το κεφάλαιο της Fleabag με τη δεύτερη σεζόν της σειράς, πέρα από το πένθος και την οικογενειακή δυσλειτουργία που την παρέλυσε σε ένα δείπνο από την κόλαση, η ηρωίδα είχε να αντιμετωπίσει έναν Hot Priest που κατέκλυσε το Ίντερνετ και το σπαρακτικό τελευταίο επεισόδιο που έκανε απόσβεση για όλα τα ρίσκα της Waller-Bridge. Το μεγαλύτερο λαβ στόρι της σειράς ήταν τελικά η σχέση της Fleabag με την αδερφή της και, στο πάνθεον των φινάλε με γυναίκες πρωταγωνίστριες, αυτό έχει αξία ανεκτίμητη. Θα έχουμε για πάντα το μαύρο jumpsuit της.

Killing Eve: Season 2

Το σέξι κατασκοπικό θρίλερ της Phoebe Waller-Bridge ‘Killing Eve’ μας έστειλε πέρσι σε έναν έξυπνο, προκλητικό γύρο του κόσμου, για να γίνουμε μάρτυρες ενός κυνηγητού γάτας και ποντικού που μεταμορφώθηκε σε εμμονή. Η πράκτορας του MI5, Eve, συνέχισε να καταδιώκει την αγαπημένη της δολοφόνο, αλλά φέτος τη βρήκε και χρήσιμη. Η αναζήτηση ενός νέου big bad τις έφερε πιο κοντά από όσο θα βόλευε την Eve, αλλά δεν πειράζει. Περισσότερες σκηνές μεταξύ της Sandra Oh και της Jodie Comer σημαίνει μεγαλύτερη απόλαυση για μας.

Russian Doll

Ταξίδι στον χρόνο, σεξ και χαμένες γάτες. Η μεγαλύτερη απλοποίηση που θα μπορούσα να κάνω για μία από τις πιο φιλόδοξες, πειραματικές δουλειές της χρονιάς ως τώρα. Η Natasha Lyonne, πρωταγωνίστρια, συν-δημιουργός και σκηνοθέτιδα του φινάλε, είναι ορμητική και άφοβη στο ‘Russian Doll’. Η ηρωίδα της έχει φυλακιστεί σε μια αέναη λούπα θανάτου και αναγέννησης αλλά τελικά – και διόλου αναμενόμενα – αυτό που τη σκοτώνει την κάνει όντως πιο δυνατή.

Chernobyl

Εάν δεν ήταν μίνι σειρά, θα το βλέπαμε άνετα ως συνέχεια του περσινού ‘Terror’. Το ‘Chernobyl’ είναι σειρά καταστροφής, σειρά τρόμου, σειρά κατασκοπείας, σειρά πολιτικής, σειρά ανθρώπινου δράματος πάνω απ’ όλα. Το γεγονός ότι κρατά την ισορροπία μεταξύ όλων των στόχων της με τη χειρουργική ακρίβεια που το καταφέρνει είναι επίτευγμα. Μία από τις καλύτερες σειρές αληθινών γεγονότων που έχουμε δει ποτέ. (Με ένα από τα καλύτερα συνοδευτικά podcast).

When They See Us

Η αληθινή, διαβόητη υπόθεση των Central Park Five, τεσσάρων αφροαμερικανών εφήβων και ενός λατίνου που κατηγορήθηκαν για τον βιασμό μιας γυναίκας που δεν έπραξαν ποτέ, έγινε μίνι σειρά από τα χέρια της υποψήφιας για Όσκαρ σκηνοθέτιδας Ava DuVernay (Selma, 13th) και μας ισοπέδωσε. Χωρίς να κουνά το δάχτυλο σε κάποιο ανάλγητο, άυλο κοινό, το ‘When They See Us’ ξυπνά τον θυμό σου αλλά, κυρίως, θέλει να απηχήσει στην κατανόηση και την ανθρωπιά σου. Οι πέντε νεαροί άνδρες είχαν ήδη καταδικαστεί από τα media το 1989. Πριν καν μπουν στην αίθουσα του δικαστηρίου. Όταν η απόδοση της δικαιοσύνης έρχεται τελικά παντελώς συγκυριακά και όχι από κάποιον κοτσονάτο ερευνητή, η εναλλακτική πραγματικότητα που αυθόρμητα θα σκεφτείς θα είναι αβάσταχτη.

Barry: Season 2

Η εσωτερική σύγκρουση ενός πληρωμένου δολοφόνου, θα τον οδηγήσει στην εξερεύνησή της μέσα από μαθήματα υποκριτικής. Το σουρεάλ, διασκεδαστικό ‘Barry’ χρησιμοποιεί το χιούμορ για να εξετάσει τις δυσκολίες που ενέχει η απομάκρυνση από μια βίαιη ζωή, αλλά δεν βρίσκει την κωμωδία μέσα στο έγκλημα και την κατάθλιψη. Τα κρατά χωριστά και πετυχαίνει και στα δύο χωρίς τονικά προβλήματα. Δεν μπορείς να περιγράψεις εύκολα την ιδιοσυγκρασία του, αλλά δεν χρειάζεται. Η συνοχή του θα κάνει με αυτοπεποίθηση όλη τη δουλειά.

I Think You Should Leave With Tim Robinson

Ο κωμικός Tim Robinson παίζει και συν-δημιουργεί σκετς με τον εξής απώτερο σκοπό: Να διώξει όσους συνυπάρχουν μαζί του σε καθένα απ’ αυτά. Ο πρώην σεναριογράφος του θεσμού του ‘Saturday Night Live’ μαζεύει απόφοιτους της θρυλικής εκπομπής όπως ο Andy Samberg και ο Will Forte, και μαζί προσπαθούν να οδηγήσουν το θύμα κάθε επεισοδίου στην απόγνωση, σε σημείο που χρειάζεται να αποχωρήσουν. Η σειρά πίνεται μονορούφι και σε σακατεύει – σακατεύει! – από το γέλιο. Ίσως η πιο αστεία ορίτζιναλ παραγωγή του Netflix ως τώρα.

Leaving Neverland

Dave Hogan/Getty Images/Ideal Image

Dave Hogan/Getty Images/Ideal Image

Η μίνι σειρά-ντοκιμαντέρ του HBO για τους δύο άνδρες που κατηγορούν τον Michael Jackson για σεξουαλική κακοποίηση, στριμάρει επιτέλους και στην Ελλάδα. Το ‘Leaving Neverland’ εμβαθύνει στις εμπειρίες όχι μόνο των ίδιων αλλά και της σχέσης των οικογενειών τους με τον σούπερσταρ, και γιγαντώνεται σε κάτι πολύ περίπλοκο και πολυεπίπεδο για να συνοψιστεί σε μερικές γραμμές. Ακόμη και για τους πιο δύσπιστους της υπόθεσης, έχει ενδιαφέρον ως δημιούργημα γιατί – σε αντίθεση με την παραδοσιακή true crime αφήγηση – δίνει φωνή στα φερόμενα ως θύματα και όχι στην εξιχνίαση κάποιου εγκλήματος. Προειδοποίηση: Οι περιγραφές του Wade Robson και του James Safechuck γίνονται σε οδυνηρή λεπτομέρεια.

The OA: Part II

Στη δεύτερη σεζόν του, το ‘The OA’ τα έχασε τελείως. Και μας άρεσε περισσότερο. Καμία, μα καμία σειρά του Netflix δεν εκπροσωπεί τη δημιουργική ελευθερία στην εποχή του streaming όσο το ‘The OA’. Ένα αρχαίο χταπόδι, το Ίντερνετ των δέντρων, κάτι χάρτες φτιαγμένοι από ανθούς που φυτρώνουν στ’ αυτί σου, ακέφαλες πλάτες προς πώληση, ρομπότ, ένα στοιχειωμένο σπίτι και η πιο meta μεταφορά σε άλλη διάσταση που μπορείς να συλλάβεις. Αν δεν μπορείς καν να διανοηθείς τι μπορεί να εννοώ με όλα αυτά, σκέψου πως τρέμω να σου πω περισσότερα. Δεν θα μου συγχωρέσεις τα σπόιλερ. Το μόνο σίγουρο είναι πως η Brit Marling και ο Zal Batmanglij είναι οι πιο παρανοϊκοί δημιουργοί που δουλεύουν αυτόν τον καιρό στην τηλεόραση.

On My Block: Season 2

Στη φανταστική κακόφημη γειτονιά του Freeridge στο Λος Άντζελες, τα νιάτα πρέπει να αντιμετωπίσουν συμμορίες και ορμόνες. Το ‘On My Block’ ξεχώρισε την περσινή χρονιά για την ιδιόρρυθμη, καλόγνωμη τόλμη του, και την αναπολογητική στάση του σε σχέση με τις εμπειρίες που ενδεχομένως θα αποξένωναν το λευκό κοινό. Η σειρά μπόρεσε και μπορεί να συνδυάζει στοιχεία sitcom, περιπέτειας, τελενοβέλας και ψυχοδράματος, πλέον και χωρίς κανένα τονικό πρόβλημα. Είναι το μικρό, ταπεινό show που δεν έχει καμία όρεξη να μείνει στα όριά του.

Sex Education

To ‘Sex Education’ είναι μία επιστολή αγάπης από τους Βρετανούς δημιουργούς του, στην αμερικανική λυκειακή εμπειρία ενηλικίωσης που μεγάλωσε όλους μας από τη μικρή και τη μεγάλη οθόνη. Ο ανώριμος, αμήχανος Otis Milburn αποφασίζει να εκμεταλλευτεί τα εγχειρίδια, τα βίντεο και τις άβολες συζητήσεις που κάνει συχνά με τη σύμβουλο σεξουαλικής συμπεριφοράς μητέρα του, για να στήσει μια ανεπίσημη κλινική σεξουαλικής συμβουλευτικής που θα του έδινε πόντους δημοτικότητας στο σχολείο του. Το άσεμνο, αξιολάτρευτο, σοφό ‘Sex Education’ χειρίζεται τόσο στοχαστικά τις περιπέτειές του, που θα ζηλέψεις τα μαθήματά του. Αν τα είχες λάβει στην ηλικία του Otis, μπορεί να ήσουν πιο ισορροπημένος ενήλικος.

Shrill

Η Annie είναι μια νεαρή γυναίκα με παραπανίσια κιλά που θέλει να αλλάξει τη ζωή της – αλλά όχι το σώμα της. Η κωμωδία ‘Shrill’ δίνει στην υπέροχη Aidy Bryant του ‘Saturday Night Live’ τον χώρο που της αξίζει για να απογειώσει τελικά τα οικεία κωμικά beats σε σημαντικό κοινωνικό σχολιασμό. Η επιτυχία, σε αντίθεση με άλλες καλοπροαίρετες σειρές παρόμοιας θεματολογίας που δεν βρήκαν τον στόχο τους, έρχεται επειδή δεν μελετά μονάχα πώς η Annie υπάρχει στον κόσμο μας, αλλά το πώς ο κόσμος μας αντιμετωπίζει την Annie.

Special

Τα blogs του Ryan O’Connell στο Thought Catalog και το Vice, τα βίντεό του στο YouTube και τα tweets του, τον είχαν εδραιώσει ως ξεχωριστή νεανική φωνή πριν καν γράψει το  βιβλίο του ‘I’m Special: And Other Lies We Tell Ourselves’. Σε ένα μέρος του απομνημονεύματα, στο υπόλοιπο μανιφέστο, το ψυχαγωγικό του πόνημα γύρω από τη ζωή του ως γκέι άνδρας και ως ασθενής με εγκεφαλική παράλυση, μεταφέρθηκε στο Netflix από τον ίδιο. Τα εικοσάλεπτα επεισόδια χρησιμοποιούν το χιούμορ για να σπάσουν τον πάγο των δύσκολων θεματικών του και, παρότι ως απόπειρα αυτό είναι πάντα επικίνδυνο, το ‘Special’ είναι αυθεντικό, ειλικρινές και ποτέ πατροναριστικό λόγω της φωνής του O’Connell.

The Other Twο

Άλλη μια σειρά στη λίστα που έρχεται από πρώην σεναριογράφους του ‘Saturday Night Live’ (Chris Kelly και Sarah Schneider). Το ‘Other Two’ ακολουθεί δύο αδέρφια που έρχονται αντιμέτωπα με την αποτυχία τους όταν ο μικρότερος αδερφός τους γίνεται μεσονυχτίς ο νέος Justin Bieber. Μαζί θα γίνουν σύντομα οι Άλλοι Δύο που βοηθούν τον αδερφό τους να βγάλει άκρη με την καταιγιστική του επιτυχία, με όλα τα συναισθήματα πληγωμένου εγωισμού και ζήλιας που φέρνει η νέα τους πραγματικότητα. Η σάτιρα του Comedy Central είναι στα καλύτερά της όταν σχολιάζει τον παραλογισμό της εφηβικής δόξας στη σημερινή βιομηχανία θεάματος, αλλά δεν ξεχνά την οικογένεια στο μέσο της.

What We Do in the Shadows

Τρεις βρικόλακες που γνωρίζονται για εκατοντάδες χρόνια, ζουν τα τελευταία 100 απ’ αυτά στο Staten Island και προσπαθούν να ζήσουν την απέθαντη ζωή τους. Ο Taika Waititi διασκευάζει το ομώνυμο mockumentary του (2014) για την τηλεόραση, χωρίς να του στερήσει τη γοητεία του. Η εκκεντρική ενέργεια της σειράς, το στεγνό meta χιούμορ της και το φανταστικό της καστ, δημιουργούν μια μικρή γωνίτσα στην εποχή της Peak TV ειδικά γι’ αυτήν. Ελπίζουμε να επιβιώσει για αρκετά χρόνια ακόμη.

Catastrophe: Season 4

Το ‘Catastrophe’ ήταν, μαζί με το ‘Transparent’, οι δύο τραγικοκωμωδίες που έβαλαν το Amazon Prime Video στο παιχνίδι των τηλεοπτικών βραβείων. Το συγκεκριμένο είναι, βέβαια, συμπαραγωγή με το βρετανικό Channel 4, αλλά είναι και ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού που ξέρει το streaming να κάνει καλύτερα. Να παίρνει κάτι οικείο και να του δίνει ένα φρέσκο spin, δίνοντας ελευθερία στους δημιουργούς που συνήθως δεν έχουν. Αυτοί είναι στην προκειμένη και οι σταρ του show, οι οποίοι πήραν το κόνσεπτ ενός one-night stand και έφτιαξαν μία από τις πιο ειλικρινείς απεικονίσεις αγάπης που μας έχει δώσει η τηλεόραση. Η γλυκιά, καυστική 4η σεζόν αναγνωρίζει πως το να βρεις το άλλο σου μισό μπορεί να είναι ευλογία, αλλά είναι και κατάρα. Για τους φαν της Carrie Fisher, επίσης, που έπαιζε στη σειρά πριν χάσει τη ζωή της, η τελευταία σεζόν είναι ένας μοναδικός αποχαιρετισμός.

Queer Eye: Season 3

Ξέρεις αυτό το συναίσθημα, όταν έχεις λιώσει τόσο πολύ με μια σειρά που θες να την προτείνεις σε όλους τους ανθρώπους που αγαπάς, λες και είναι πραγματικό δώρο; Όταν τελείωσα (σε ένα βράδυ) την 1η σεζόν του ‘Queer Eye’, είχα βρει τη θεόσταλτη αποστολή μου. Να πείσω όσο περισσότερους ανθρώπους γίνεται να τη δουν και να τη λατρέψουν μαζί μου. Το revival της εμβληματικού ριάλιτι του Bravo έρχεται 15 χρόνια μετά στην post-Trump Αμερική και δεν αποφεύγει τις δύσκολες συζητήσεις. Εδώ οι Fab 5 κάνουν τα makeovers τους (ή make-betters όπως τα αποκαλούν) πετώντας στην άκρη ξεφτισμένα μπλουζάκια, τζιν πέντε νούμερα μεγαλύτερα και αναίτιες τρίχες, αλλά ο πραγματικός τους εχθρός είναι ο τοξικός ανδρισμός. Το αποτέλεσμα – εκτός από ασύλληπτα fun – είναι και τρομερά συγκινητικό. Η 3η σεζόν του show ήταν και η καλύτερη.

Star Trek: Discovery: Season 2

Έχοντας πια τον πόλεμο με τους Klingons πίσω του, το ‘Discovery’ βρήκε τον καιρό να επενδύσει σε monster of the week επεισόδια που ανέπτυξαν τους χαρακτήρες του. Αυτοί, άλλωστε, ήταν το βασικό κίνητρο να δει κανείς τη νέα σειρά του ‘Star Trek’ franchise. Αυτοί και το βάρος του ιστορίας του φυσικά, που τιμάται εδώ με τον Captain Pike και τον Spock – προσθήκες που αγκάλιασαν πιο σφιχτά τις ρίζες της σειράς χωρίς να είναι απλώς διακοσμητικές. Η 2η σεζόν του ‘Discovery’ ήταν πιο δεμένη από την 1η και, στο τέλος της, οδήγησε τους θεατές στο άγνωστο. Εκεί που κανείς δεν έχει φτάσει ποτέ.

Pen15

Είτε πέρασες φανταστικά στο Γυμνάσιο, είτε δεν θες να το θυμάσαι, το ‘Pen15’ είναι αφιερωμένο σε εκείνον τον φίλο που έκανε τις μέρες σου καλύτερες. Οι δημιουργοί και πρωταγωνίστριες Maya Erskine και Anna Konkle είναι κολλητές φίλες στην αληθινή ζωή, και βάσισαν τους χαρακτήρες τους σε αυτοβιογραφικά στοιχεία. Το μεγαλύτερο, μάλιστα, εσωτερικό αστείο της κωμωδίας, είναι το γεγονός ότι οι δύο γυναίκες παίζουν τους εαυτούς τους δίπλα σε πραγματικούς εφήβους. Η παραφωνία είναι ξεκαρδιστική.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:

Οι 13 καλύτερες ταινίες του 2019 μέχρι τώρα