GAME OF THRONES

Επιστρέφει στην ΕΡΤ2 η προηγούμενη σειρά που έγραφε ο George R.R. Martin

Το κλασικό 'Beauty and the Beast' θα προβάλλεται κάθε μέρα στις 7 το απόγευμα.

Hey, το θυμάσαι; Ναι τι ρωτάω προφανώς και το θυμάσαι.

Αυτό που μάλλον δε θυμόσουν είναι ότι το 1/3 της σειράς το έχει γράψει ο George R.R. Martin, αλλά θα φτάσουμε κι εκεί.

Το ‘Beauty and the Beast’ είναι η σειρά που έκανε σταρ τον Ron Perlman και την Linda Hamilton σε μια ολόκληρη γενιά θεατών και που σε λίγο καιρό θα κλείσει 30 χρόνια ζωής. Τα οποία τα δείχνει, δε λέω, αλλά παραμένει τρομερά γοητευτική σειρά- ή τουλάχιστον παρέμενε γοητευτική πριν 2-3 χρόνια πυο έτυχε να κάτσω να ξαναδώ μεγάλο μέρος της.

Ο Ron Perlman πρωταγωνιστεί ως Τέρας και η Hamilton ως Πεντάμορφη, σε αυτή τη μοντέρνα μεταφορά του κλασικού παραμυθιού που ανταλλάζει κάστρα με υπόγειους κόσμους στη σημερινή (του 1987) Νέα Υόρκη, αλλά κρατά κάθε παραμυθένιο στοιχείο στο πώς γράφεται, στο πώς κοιτάζονται οι ήρωες, στο πώς χρησιμοποιούν τη γλώσσα.

Η Catherine της Hamilton είναι αστυνομικός, ο Vincent του Perlman είναι ένας άντρας με μορφή λιονταριού που ζει στον υπόγειο, σε έναν ολόκληρο χαμένο κόσμο απόβλητων ψυχών που έχουν βρει καταφύγιο μακριά από τον πολιτισμό. Το μακιγιάζ του Rick Baker είναι εμβληματικό, και το κεντρικό ζευγάρι, μες στην παράνοια της ύπαρξής του, επίσης.

Τώρα η ΕΡΤ2 ξαναβάζει τη σειρά, κάθε μέρα στις 7 το απόγευμα (ξεκινώντας από τη Δευτέρα 11 Ιουλίου), οπότε θα μπορείς να απολαύσεις ξανά, με φρέσκα μάτια, το σοκαριστικά, γοητευτικά παλιακό ρυθμό αυτού του ρομαντικού fantasy παραμυθιού, που συχνά αφιερώνει ολόκληρες 10λεπτες σεκάνς σε μια σκηνή διαλόγου ή έντονου κοιτάγματος μέσα στην ψυχή του άλλου.

Φανταστικά πράγματα.

Ακόμα πιο φανταστικά; Τα ονόματα των σεναριογράφων. Δημιουργός είναι ο Ron Koslow αλλά δε μας απασχολεί αυτός, γιατί 31 από τα 55 επεισόδια της σειράς έχουν γράψει κάποια πολύ πιο γνώριμα ονόματα. Τα μισά από αυτά είναι των Alex Gansa & Howard Gordon, που αργότερα θα πέρναγαν από το ’24’ και θα δημιουργούσαν το ‘Homeland’. Αυτή η επιρροή γίνεται πιο εμφανής στην σχιζοφρενική, εντελώς ριζοαπστική, διαχρονικά υποτιμημένη 3η σεζόν της σειράς, όπου το ρομάντζο μετατρέπεται σε συνωμοσιολογικό θρίλερ. Έπος. Φυσικά η σειρά κόπηκε μετά από 10 επεισόδια. Αλλά έχουμε καιρό ως τότε.

Ο άλλος γνώριμος; Ένας κάποιος George R.R. Martin, δε ξέρω αν τον έχεις ακουστά. Έγραφε για το ‘Beauty and the Beast’ και για τις 3 σεζόν, από το ’87 ως το ’89, λίγα χρόνια πριν ξεκινήσει να εκδίδει τη σειρά βιβλίων ‘A Song of Ice and Fire’ και πριν επιστρέψει στη μικρή οθόνη δεκαετίας μετά, συνεισφέροντας στο ‘Game of Thrones‘, στη διαασκευή δηλαδή των βιβλίων του.

Πετάξου στο 1.40 του παρακάτω βίντεο και θα δεις τον Martin σε cameo εμφάνιση στο ‘Beauty and the Beast’ να διαβάζει το ‘Sandkings’.

Πέθανε το βίντεο αλλά το σκρίνσοτ το διασώσαμε:

Κάποτε θα μιλήσουμε και για τα ‘Twilight Zone’ επεισόδια που είχε γράψει ο ΡοΡο ακόμα πιο παλιά. Ως τότε, μπορούμε να απολαύσουμε ξανά το άλλο μεγάλο έργο του πριν δημιουργήσει το Westeros.

Vincet, Catherine, δικό σας: