ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Γιατί η επόμενη τηλεοπτική μας εμμονή θα είναι μια ελληνική σειρά

Το λένε τα κομπιούτερς και οι αριθμοί.

Τα τελευταία 10 χρόνια της τηλεόρασής μας, μπορούν να συνοψιστούν στην εξής φράση “Νησί-Ράδιο Αρβύλα-Ριάλιτι-Μουτσινάς”. Επιτυχία μεγάλου βεληνεκούς σε σίριαλ έχει να γίνει από το 2009 με το ‘Νησί’.

Η ‘Ζωή της Άλλης’, ‘Τα μυστικά της Εδέμ’, το ‘Μπρούσκο’ και το ‘Τατουάζ’ έκαναν μεγάλη επιτυχία, αλλά όχι την επιτυχία που θα τα έκανε να είναι το ίδιο συναρπαστικά ανεξαρτήτως δημογραφικών κριτηρίων. Απασχόλησαν πολύ, αλλά συγκεκριμένες μερίδες του κοινού, και σίγουρα δεν έγιναν θέμα συζήτησης σε οικογενειακά τραπέζια. Το ίδιο ισχύει για τo ‘Μην αρχίζεις τη μουρμούρα’ που έχει μια πολύ καλή πορεία όλα αυτά τα χρόνια και πάλι όμως δεν έχει τη μαζική απήχηση που εννοώ.

 

Έγιναν δύο πολύ καλές σειρές το 2015 από το MEGA, οι ‘Ηρωίδες’ και η ‘Εθνική Ελλάδος’, δεν είχαν όμως την απήχηση που άξιζαν και κόπηκαν και απότομα, αφού οι συντελεστές τους δεν πληρώνονταν και εν τέλει δεν πληρώθηκαν και ποτέ. Η μεγαλύτερη τηλεοπτική κρίση συνέβη από το 2012 έως το 2016. Εκείνω τω καιρώ πραγματικά κανείς δεν έβλεπε και αυτές οι δύο σειρές αδικήθηκαν από την τηλεοπτική ιστορία λόγω κακού timing.

ΗΡΘΕ ΟΜΩΣ ΤΟ ΠΛΗΡΩΜΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

Το Παρατήριο Ελληνικών Σίριαλ Μακαρένια είχε πει σε μία συνέντευξη ότι πιστεύει ότι βγαίνει ο ίδιος αριθμών καλών σίριαλ, απλά εκεί που σε μία χρονιά έβγαιναν 30, τώρα θα βγουν 30 σε μία πενταετία  το ένα θα είναι καλο. Αν σε 10 χρόνια βγουν 30 ήρθε η χρονιά να είναι ένα καλό.

“Νομίζω ότι δεν άλλαξε κάτι. Η αναλογία των πολύ καλών σειρών θα ‘ναι συνήθως μία-δύο στις τριάντα. Απλώς τότε έβγαιναν τριάντα καινούριες σειρές τη σεζόν, ενώ τώρα δέκα την πενταετία”.

Όπως ανέφερα και στην εισαγωγική μου πρόταση, μεγάλη επιτυχία σε σίριαλ, που να μιλάνε όλοι όλοι για αυτό, έχει να γίνει από το ‘Νησί’.

ΞΑΝΑΒΛΕΠΟΥΜΕ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Από το 2016 και μετά χάρη στα ριάλιτι X Factor, Survivor, My Style Rocks, Power of Love, MasterChef και το Νext Top Model ξαναρχίσαμε να βλέπουμε τηλεόραση είτε από την άξουαλ συσκευή είτε από το Youtube. Ένας από τους λόγους που πέτυχε η εκπομπή του Νίκου Μουτσινά φέτος είναι ότι μας ξαναενδιαφέρει η τηλεοπτική πραγματικότητα.

ΝΕΤFLIX

Πριν ένα χρόνο μιλήσαμε με το Netflix μας είπε τα εξής:

“Η εταιρεία είναι ήδη σε συζητήσεις με Έλληνες παραγωγούς για τυχόν εγχώριες παραγωγές. Όπως τονίστηκε, αυτό δεν εγγυάται απαραίτητα ελληνικές σειρές, σημαίνει όμως πως μια καλή ιδέα με τη δυνατότητα προσέλκυσης κοινού σε παγκόσμιο επίπεδο, θα μπορούσε να βρει σπίτι στο Netflix στην ίδια λογική που βρήκαν το βραζιλιάνικο ‘3%’, το ισπανικό ‘Cable Girls’, ή το γερμανικό ‘Dark’. Αρκεί η ιστορία της να μπορούν να αγγίξει την καρδιά ενός Νορβηγού με τον ίδιο τρόπο που αγγίζει ενός Ιάπωνα”.

Άμα συμβεί ελληνική σειρά στο Netflix, δεν υπάρχει περίπτωση να μην γίνει μεγάλη επιτυχία. Ακόμα όμως και να μην συμβεί άμεσα, το Netflix στρώνει τον δρόμο για να υπάρχει ζήτηση από το κοινό για σειρές, αλλά και βάζει σε αυτή τη λογική τα υπόλοιπα συνδρομητικά κανάλια.

ΚΑΤΙ ΨΗΝΕΤΑΙ

Σε συνέντευξη που μας έδωσε πρόσφατα ο Πυγμαλίωνας Δαδακαρίδης μας επιβεβαίωσε ότι ετοίμασε μία σειρά οκτώ επεισοδίων με τον Σωτήρη Τσαφοούλια, συνέχεια της επιτυχημένης ταινίας του 2016 ‘Έτερος εγώ’, η οποία θα προβληθεί από την Cosmote.

Λίγο καιρό πριν, ο Nίκος Πουρσανίδης μας είχε πει ότι ετοιμάζει την ‘Ε(υ)φορία’, μία σειρά για την ελληνική εφορία, εμπνευσμένη από το ‘Office’ για μη συνδρομητικό κανάλι.

Φέτος τα κανάλια επένδυσαν επίσης σε καινούριες σειρές, και αν και καμία δεν μας κέρδισε, η διάθεση υπάρχει.

ENOUGH ME TA ΡΙΑΛΙΤΙ

Τα αγαπάμε τα ριάλιτι και δεν τα κοιτάζουμε φορώντας μονόκλ. Απλά κουραστήκαμε, όπως είχαμε κουραστεί και παλαιότερα, για αυτό και υπήρχε τόσο μεγάλο κενό, που είχε να κάνει επιτυχία κάποιο από αυτά. Αφήστε μας 2-3 χρόνια να ξεκουραστούμε και μετά πάλι ξανά. Προφανώς δεν θα έχει την ίδια επιτυχία ούτε το καινούριο POL, όπως δεν είχε το My Style Rocks 2, ούτε το Survivor 3 θα έχει, όπως δεν είχε το Survivor 2. Οι στατιστικές το λένε, όχι εγώ.

ΑΝΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΜΕ ΤΟ ΚΑΛΟ

X ελληνικό σίριαλ, το 2019 θα είναι η χρονιά σου!

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

Τα 10 highlights των φετινών ριάλιτι
Όλες οι σειρές που θα συζητήσουμε το 2019
Μετά το ‘Casa de Papel’, τι; Τα 9 νέα ξενόγλωσσα του Netflix