NETFLIX

Πώς είναι να βλέπεις τα ‘Φιλαράκια’ το 2018

Η σειρά είναι πια διαθέσιμη στο Netflix και το rewatch από παλιούς και νέους φαν έχει ανοίξει ενδιαφέρουσες συζητήσεις.

Το ποδαρικό του PopCode έγινε το καλοκαίρι του 2016 και το πρώτο του μεγάλο αφιέρωμα ήταν για το αμερικανικό σινεμά της δεκαετίας του ‘80. Έγινε με τεράστια αγάπη, μπόλικη νοσταλγία και τη συμβολή του μεγαλύτερου αριθμού αρθρογράφων που είχαμε μέχρι και σήμερα για μεμονωμένη θεματική στο site.

Για μένα ήταν και αφορμή να δω κάποια αγαπημένα φιλμ που είχα χρόνια να ρίξω στην αρένα του rewatching.

Μαζί με τον ‘E.T.’, τη λατρεμένη μου ταινία απ’ τα ‘80s (και της ύπαρξης γενικότερα) που βλέπω τρομερά σπάνια γιατί δεν θέλω ποτέ να σταματήσει να μου σφίγγει την καρδιά, διάλεξα να δω και το ‘Sixteen Candles’ του John Hughes. Είχα σκοπό να γράψω και έναν φόρο τιμής στο πυρόξανθο αερικό των νιάτων μου, οπότε κολλούσε γάντι.

Περιττό να πω ότι τόσο θλιμμένο τρομπόνι είχε χρόνια να ακουστεί στο κεφάλι μου.

Εκτός από τον χαρακτήρα του Long Duk Dong που ήταν αλάνθαστο στερεότυπο του Ασιάτη που δεν θέλουν τα κορίτσια, ξεφορτώνονται τα αγόρια και διακωμωδεί η ταινία όταν στα πλαίσια της αφήγησής της πρέπει να εκλάβουμε την ευαισθησία/θηλυπρέπειά του ως αδυναμία (στο μεταξύ κάθε αναφορά του ονόματός του συνοδεύεται από τον ήχο ενός gong), σε μία από τις πιο δυσάρεστες σκηνές του φιλμ, το Ομορφόπαιδο Jake λέει πως η μεθυσμένη κοπέλα του, Caroline, είναι τόσο χάλια “που θα μπορούσε να την παρενοχλήσει με δέκα διαφορετικούς τρόπους”, αν ήθελε. Ο Geek Ted τον ρωτά αμέσως μετά το αυτονόητο, γιατί έχουμε 1984 και το date rape είναι ακόμα κουλ. “Και τι περιμένεις;”.

Σοκ.

Στη συνέχεια τα πράγματα γίνονται ακόμη χειρότερα. Ο Jake βάζει την κοπέλα του λιπόθυμη στο αμάξι που οδηγεί ο Ted και του εύχεται να περάσει καλά. Όταν ο δεύτερος του λέει ότι είναι απλά ένας freshman, ο Jake απαντά ότι ε, “είναι τόσο τύφλα που δεν θα καταλάβει τη διαφορά”.

Ο Ted τελικά μεθάει ακόμα περισσότερο την Caroline, βγάζει μαζί της φωτογραφίες για να έχει να λέει ότι πέρασαν μαζί το βράδυ, και το επόμενο πρωί που ξυπνάνε μπαούλα στ’ αμάξι, κανείς από τους δύο δεν μπορεί να ανακαλέσει τι είχε μεσολαβήσει.

Όχι. Μη. Δεν το θυμόμουν έτσι. Ρίχ’ το, Ηλία. We have to go back.

Συμβαίνουν αυτά όμως όταν παλιώνουν τα πράγματα. Ακόμα κι αν συνεχίσεις να τ’ αγαπάς γιατί είναι μέρος των ροζ αναμνήσεών σου, συχνά πρέπει να αναγνωρίσεις και την πλευρά τους που δεν συμβαδίζει μαζί σου – και πολύ περισσότερο με τον κόσμο – πια.

Σ’ αυτή τη φάση βρίσκονται παλιοί φαν των ‘Friends’ που βλέπουν ξανά τη σειρά με την ευκαιρία της διαθεσιμότητάς της στο Netflix, αλλά και νέοι τηλεθεατές που την ανακαλύπτουν ανεπηρέαστοι από τη νοσταλγία τους.

Η ομοφοβία της σειράς που αντικατοπτρίζεται κυρίως στα γκέι αστεία που κάνει η παρέα στον Chandler και στον τρόμο του ίδιου να μην τον περάσει κανείς για ομοφυλόφιλο, αλλά και η τρανσφοβία σε σχέση με τον πατέρα του, όλες οι φορές που κάποιος πείραζε την Monica για το βάρος της ως έφηβη, η ανικανότητα του Ross να συλλάβει ότι η νταντά του παιδιού του μπορεί να είναι και άντρας, η σεξιστική αντιμετώπιση του Joey για τις γυναίκες που φλερτάρει, τα αστεία για τη λεσβία πρώην γυναίκα του Ross, η απουσία μη λευκών χαρακτήρων, είναι μερικές από τις παρατηρήσεις που κάνει ο θεατής του 2018.

Αφού συμφωνήσω με το τελευταίο tweet, ας τονιστεί επίσης ότι τα ‘Φιλαράκια’ δεν είναι η εξαίρεση του κανόνα για τις ‘90s (και πίσω) σειρές. Στο ‘Sex and the City’ η διαγραφή των bisexual προτιμήσεων (“Δεν είμαι καν σίγουρη ότι υπάρχει κάτι τέτοιο!”) και η αναχρονιστική αντιμετώπιση των γυναικών με πολλούς ερωτικούς συντρόφους (“Κανείς δεν θέλει να παντρευτεί μια πόρνη!”), έδωσαν πέρσι την αφορμή για το πιο χαριτωμένο, άκακο, κουλ τηλεοπτικό meme στο πρόσωπο της #WokeCharlotte που ξαναγράφει με χιούμορ τις προβληματικές στιγμές του σόου.

Το ‘Will & Grace’, μια σειρά στην οποία έχουν μεν αποδοθεί πολλά – και δίκαια – εύσημα για την εκπροσώπηση της γκέι κοινότητας στην τηλεόραση (ο πρώην Αντιπρόεδρος Joe Biden έχει δηλώσει ότι η σειρά “πληροφόρησε περισσότερο το αμερικανικό κοινό απ’ οποιονδήποτε άλλον”) αλλά και που ταυτόχρονα είχε προκαλέσει παράπονα για την ατολμία της στην απεικόνιση αυθεντικών ερωτικών γκέι σχέσεων, είχε την ευκαιρία μέσα από το revival του να γυρίσει σελίδα και τελικά να ωριμάσει μαζί με τους παλιούς φαν του, διορθώνοντας ελλείψεις του παρελθόντος. Η ανταμοιβή του ήταν η υψηλή τηλεθέαση που επιβεβαίωσε τη ρεβάνς.

Κι αν δεν μεγαλώνουν όλα σαν το παλιό καλό κρασί, δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να τα ευχαριστιόμαστε. Ακόμα με ανανεωμένη ματιά που μπορεί κατά τόπους να ζορίσει. Λέει ο άνθρωπος που θα προγραμματίσει σίγουρα μαραθώνιο με τους ‘Friends’ εντός των επόμενων ημερών και δεν θα πατήσει skip σε κανένα επεισόδιο.

|Η ποπ κουλτούρα μέσα από εικόνες| Ακολούθησε το Ιnstagram account του Popcode.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:

Η αρρώστια της νοσταλγίας
Ώρα να μιλήσουμε για τις σεξιστικές και ομοφοβικές στιγμές στα Φιλαράκια